Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Buffy the Vampire Slayer: The Board Game
Buffy the Vampire Slayer: The Board Game
‘In every generation there is a chosen one. She alone will stand against the vampires, the demons and the forces of darkness. She is the slayer.’ De introductie tot zowel een film als daaropvolgende televisieserie over Buffy the Vampire Slayer. Nu heb je zelf de mogelijkheid om naar Sunnydale te gaan en daar oog in oog te staan met The Master, Adam of zelfs The First Evil.
Buffy the Vampire Slayer: The Board Game
Josh Derksen, Thomas M. Gofton, Aron Munch, Cameron Parkinson
2016
2016 spelers
Jasco Games
40-60 minuten
combat / coöperative play / hand management / variable player powers
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Buffy the Vampire Slayer: The Board game is een coöperatief spel voor 1 tot 6 spelers. Omdat er nog niet genoeg verwarring bestond omtrent de namen van spellen over Buffy, is het wellicht van belang om te melden dat dit niet hetzelfde spel is als Buffy the Vampire Slayer: The Game [7/10] of Buffy the Vampire Slayer: The Boardgame (nog nooit gespeeld, maar schijnt erg slecht te zijn).
Voor het doel van het spel wordt aangesloten bij de wijze waarop de televisieserie in elkaar stak. Uiteindelijk moeten de spelers het altijd opnemen tegen The Big Bad, een eeuwenoud kwaad die het einde van de wereld wil loslaten op de aarde. Om echter tegen hem te kunnen vechten, zullen de helden er eerst achter moeten komen wie The Big Bad is (dit is bij de spelers overigens wel vooraf al bekend).
Terwijl de spelers moeten overleven, zullen zij proberen ook de ‘Monster of the Week’ te verslaan. Elke keer dat zij dat doen, komt er een clue token in het spel. Nadat de spelers drie clue tokens hebben verzameld, hebben zij genoeg informatie over The Big Bad en komt deze direct in het spel.
Versla je The Big Bad, dan win je het spel, maar bereikt de Apocalypse track voor dit moment het einde dan verliezen de spelers direct.
Setup
De setup van het spel is relatief eenvoudig en vlot. Om te beginnen wordt het bord in het midden van de tafel neergelegd en kiest iedere speler welke held hij of zij wil spelen. De spelers krijgen een overzichtskaart van deze held en een standee die zij op hun startlocatie neer kunnen zetten. Daarnaast krijgen zij een itemkaart (staan aangegeven op de overzichtskaart) en vier actietokens (waarvan één voor de bijzondere actie is).
De overzichtskaart van Willow met de actietokens
Er wordt vervolgens gekozen tegen welke Big Bad ze het gaan opnemen. Deze kan er één naar keuze zijn of een willekeurige Big Bad. De overzichtskaart van deze schurk wordt neergelegd naar het speelbord tezamen met zijn plotkaarten. Deze worden vooraf geschud en zijn er meer dan er daadwerkelijk in het spel komen, zodat de schurk zich elk spel anders gedraagt.
Vervolgens worden het itemdeck, het eventdeck, het artifactdeck en het monster of the week-deek elk afzonderlijk geschud en neergelegd. De bovenste kaart van het monster of the week deck wordt opengedraaid en de bijbehorende token wordt op de aangegeven locatie op het bord neergelegd. Ook wordt er per speler één eventkaart opengedraaid en uitgevoerd.
Zodra de nodige tokens ook naast het speelbord zijn neergelegd, is men klaar om te beginnen.
Ronde-overzicht
Een ronde in dit spel verloopt volgens een vast en relatief eenvoudig stramien:
– Begin van de ronde;
– Acties uitvoeren en events laten plaatsvinden;
– Monsters activeren
– Einde van de ronde.
Te beginnen bij de startspeler en vervolgens met de volgorde van de klok mee, draait iedere speler één van zijn actietokens om en voert één van de mogelijke acties uit. Je kunt daarbij zoeken (2 itemkaarten pakken), gebruik maken van de locatie waar je bent, verplaatsen (naar een locatie naar keuze, hier gelden geen restricties of voorwaarden) of vechten. Daarnaast kun je eenmaal per ronde een bijzondere actie uitvoeren die afhankelijk is van je personage.
Voor de bijzondere actie geldt dat om dit te gebruiken je de bijzondere actietoken moet omdraaien. Je bent echter niet verplicht om je bijzondere actietoken te gebruiken voor een bijzondere actie, je kunt ook één van de reguliere acties hiermee uitvoeren. Ongeacht wat voor actie je kiest, je moet altijd op het moment dat je deze token omdraait (nadat je de gekozen actie hebt uitgevoerd) een eventkaart opendraaien en uitvoeren.
Op een eventkaart staan een drietal gebeurtenissen die plaatsvinden. De eerste twee betreffen altijd spawns. Een demon, vampire of townie (burger in nood) moeten ergens op het bord geplaatst worden. Nadat je dit hebt gedaan, kijk je naar de derde gebeurtenis. Die zal een bepaald gevolg beschrijven dat op dat moment of tot het einde van de ronde zal gelden. Over het algemeen zullen dit gevolgen zijn die flink roet in het eten kunnen gooien.
Veel van de locaties op het bord zorgen ervoor dat je items kunt zoeken. Met de standaard zoekactie kun je (overal) ervoor kiezen om twee itemkaarten te pakken, maar op verschillende locaties kun je ervoor kiezen om meer items te pakken of zelfs twee items van een bepaald soort te pakken uit het itemdeck. En dat is van belang, want die items heb je nodig om te kunnen vechten tegen alles wat je tegenkomt. Deze locatie afhankelijke acties kun je niet gebruiken als er tegenstanders op die locatie zijn, dus zul je dan eerst moeten verslaan.
Verschillende soorten item kaarten. Deze kunnen vaak ook meerdere manieren gebruikt worden.
Met een standaard vechtactie kun je (zonder wapens) een vampier ‘stunned’ maken. Tegen demonen kun je echter niet vechten, die zijn te sterk. Gebruik je echter een houten staak of een wapen in combinatie met je vechtactie, dan kun je een vampier of demon volledig uitschakelen (tokens gaan terug in de algemene voorraad). Daarnaast kun je als je vecht eventueel nog houten staak of wapenkaarten afleggen om daarmee meerdere tegenstanders uit te schakelen voor één actie.
Buffy probeert de townies veilig te stellen.
Uiteraard zul je bij de itemkaarten altijd in de gaten moeten houden dat je niet over je limiet heen gaat. Je kunt niet onbeperkt rond blijven zeulen met houten staken, magische voorraden of flesjes met holy water. Elk item heeft een dubbele functie. Je kunt deze gebruiken in combinatie met één van de standaardacties, maar je kunt deze ook gebruiken door de kaart af te leggen.
Ook tegen de monsters of the week zul je moeten vechten met behulp van items. Op de monster of the week kaart staat aangegeven, welke combinatie van items je nodig hebt om tegen hem te kunnen vechten. Heb je deze combinatie, dan ga je naar zijn locatie en leg je deze combinatie aan kaarten (zijn altijd twee kaarten) af. Daarnaast trek je een eventkaart. Die voer je niet uit, maar je kijkt alleen naar het symbool aan de onderkant van de kaart. Komt dit symbool overeen met één van de twee symbolen onder aan de monster of the week kaart, dan heb je hem verslagen. Je legt een clue token neer op de startlocatie van de monster of the week en pakt een nieuwe monster of the week kaart. De monster of the week token wordt verplaatst naar de startlocatie van de nieuwe monster of the week.
Pak je echter een verkeerd symbool, dan ben je de afgelegde kaarten kwijt en heb je de monster of the week nog niet verslagen.
Om een clue te pakken, ga je naar de desbetreffende locatie en kies je voor een zoekactie. Op het moment dat je dit doet, wordt er een plotkaart opengedraaid. Elke plotkaart staat voor een deel van het plan van The Big Bad en bevat een permanent (vervelend) effect dat het spel weer een stukje moeilijker maakt. Op het moment dat de derde plotkaart wordt opengedraaid, komt The Big Bad in het spel op een aangegeven locatie.
Spelers kunnen overigens ook nog gratis acties gebruiken. De belangrijkste hiervan zijn dat je kunt afleggen voor hun afleg effect. Dit kan zelfs nadat je in dezelfde actie gebruik hebt gemaakt van hun hoofdeffect. Daarnaast kun je items ruilen met medespelers op dezelfde locatie. Essentieel om de juiste combinaties te krijgen.
Nadat alle spelers hun vier acties hebben gebruikt, activeren de monsters. Dit gebeurt altijd in de volgorde: 1) The Big Bad 2) Monster of the Week 3) overige baddies.
Voor de Big Bad moet je zijn plotkaarten bekijken om te zien wat deze uitvoert. Bij de Monster of the Week staat dit aangegeven op de monsterkaart. In elk geval geldt voor elk van hen (net als voor de overige baddies) dat als zij aan het begin van de monsteractivatie op een locatie staan met een onbeschermde townie, dat zij deze doden. De townie token wordt op het apocalypse track neergelegd. Staan zij op dezelfde locatie als een speler, dan doen zij deze speler schade. Elke bad guy doet één schade aan een speler. Om dit aan te geven worden er townie tokens omgedraaid op het apocalypse track gelegd (de achterzijde van een townie token toont een wond). Het verschil tussen deze wonden en gedode townies is overigens, dan je wonden nog kunt genezen (op locaties of door gebruik van kaarten) en dat je gedode townies niet meer kunt redden.
Eén van de Big Bads met twee plotkaarten daaronder.
Nadat er townies zijn gedood en spelers zijn verwond, gaan alle bad guys (tenzij anders vermeld) bewegen volgens een vast stramien dat afhankelijk is van de locaties en aanwezigheid van townies en spelers.
Aan het einde van de ronde worden de stunned tegenstanders weer ready neergelegd en moet er gekeken worden naar mogelijke einde van de ronde effecten van de Big Bad. Ligt er ergens een townie op dezelfde locatie als een speler zonder dat hier tegenstanders bij liggen, dan wordt deze townie gered (terug in de voorraad gelegd). De locaties moeten gecontroleerd worden (sommige hebben een einde van de ronde effect) en alle gebruikte itemkaarten worden terug in het itemdeck geschud. Nadat de startspelertoken is doorgegeven aan de volgende speler en iedereen zijn actietokens weer terug heeft gedraaid, kan de volgende ronde beginnen.
Het eindgevecht met de Big Bad verloopt hetzelfde als de gevechten met de monsters of the week. Elke plotkaart toont een combinatie van twee itemkaarten. Je zult met deze items naar de Big Bad moeten gaan, deze af moeten leggen en een eventkaart moeten opendraaien in de hoop dat je het juiste symbool te pakken hebt. De Big Bad zelf zit echter ook niet stil. Elke keer dat er een eventkaart wordt opengedraaid (zonder dat uitmaakt waarom en of deze wel of niet wordt uitgevoerd) is het getoonde symbool van belang. Deze toont namelijk welke actie de Big Bad onderneemt om het de spelers moeilijk te maken.
Het eindgevecht
Op het moment dat je de laatste plotkaart hebt weggespeeld, heb je gewonnen. Raakt het apocalypse track voor die tijd vol of moet je een wound pakken en is die er niet meer, dan verlies je het spel direct.
Het apocalypse track. De townies zijn dood en kunnen niet meer worden verwijderd….
En dat is hoe het spel gespeeld wordt. Alhoewel……helemaal zijn we er nog niet. Het spel kent ook artifacten. Deze tellen mee voor je limiet in items en voegen een positief of negatief effect toe aan het spel. Daarnaast kun je ook ‘evil’ worden in dit spel. Als dit gebeurt, moet je bij de eerstvolgende actie die je uitvoert wel je token omdraaien (zonder de actie uit te voeren) en een eventkaart opendraaien. Het symbool onder op deze kaart zal aangegeven wat er gebeurt. Hierna ben je weer gewoon jezelf.
Conclusie
Ik ben een groot liefhebber van de televisieserie en de comics van Buffy en daardoor ook direct geïnteresseerd in spellen die gebruik maken van deze licentie. Licentietitels hebben echter wel het nadeel dat ze vaak niet zo heel erg goed zijn. Ze worden puur op basis van de licentie verkocht en gameplay is van onderschikt belang. Maar hoe zit dat met deze titel?
Het is een spel waarbij ik erg op twee gedachten hink. Als ik het zou moeten omschrijven dan zou ik het een mix willen noemen van een zeer lichte variant van Eldritch Horror (zonder dat hierin daadwerkelijk een verhaal naar voren komt) en Pandemie (het schoonmaken van locaties, waarbij een uitbraak continue op de loer ligt).
Laten we beginnen met het lichte karakter van het spel. Ik neem aan dat het al een beetje uit de spelomschrijving is gebleken, maar het spel is – ondanks dat er geen dobbelsteen aan te pas komt – extreem luck based. Eigenlijk bij elke kaart die je pakt, ben je volledig aan het geluk overgeleverd. Krijg je het item dat je nodig hebt? Komen er townies of baddies in het spel en waar? Krijg je een gunstig of nadelig artifact? Je hebt werkelijk waar geen flauw idee en de gevolgen van net de verkeerde kaart op het verkeerde moment pakken, kunnen best verstrekkend zijn. En heb je dan eenmaal de juiste combinatie van items, dan moet je nog maar het geluk hebben, dat je het juiste symbool op de eventkaart trekt. Anders begin je weer van vooraf aan. Zeker op het moment dat je het opneemt tegen de Big Bad kan dit funest zijn.
Uiteraard is het mogelijk om bepaalde locatie te gebruiken om de juiste items direct te kunnen pakken, maar met enige regelmaat zul je deze ook weer af moeten leggen vanwege een kaarteffect of kun je bij deze locatie weinig doen omdat het er vol ligt met monsters.
Verwacht dat ook geen enkele vorm van strategie in het spel. Tactiek is er daarentegen wel. Je zult het meeste van elke situatie moeten maken en dat vereist overleg en goed kijken naar waar de risico’s in het spel zich bevinden. Wie gaat waarheen, wie pakt de monsters aan en wie gaat er bij een townie staan om ervoor te zorgen dat deze niet sneuvelt. Deze puzzel geeft direct een beetje het abstracte karakters van het spel weer, een abstract karakter dat we ook bij Pandemie terug zien.
En toch vind ik het spel toch ook weer niet volledig abstract, want ondanks dat je – als je puur naar de mechanismes kijkt – een puzzel zult zien, is wel duidelijk dan men zijn best heeft gedaan om zoveel mogelijk Buffy terug te laten komen in het spel. Het gebruik van de monster of the week en de verschillende big bads, de bijzondere acties van de personages, de eigenschappen van de locaties en de artifacten die je tegen zult komen, het is een feest van herkenning voor de Buffy liefhebber.
De componenten van het spel zelf zijn degelijk. Artwork is mooi, alhoewel het jammer is dat elke monster of the week gebruik maakt van dezelfde token en dat de kaarten geen enkele vorm van artwork uit de serie gebruiken (zelfs de monsters of the week niet). Ook zal niet iedereen even blij zijn met de standees en zullen sommigen liever miniaturen hebben gezien. Het ontbreken van uitgebreid artwork en miniaturen zal er overigens wel voor hebben gezorgd dat het een niet al te duur spel is geworden en dus betaalbaar is voor een ieder.
Het dubbele gebruik van de townie/wound tokens en ook het dubbele gebruik van de itemkaarten vind ik persoonlijk erg leuk gedaan. Bij items zul je altijd het evenwicht moeten zoeken tussen het afleggen van de kaarten voor een eenmalig (beter) effect of voor het houden om er meerdere acties iets mee te kunnen doen. Dit wordt zelfs nog belangrijker bij bepaalde items die personages nodig kunnen hebben voor hun bijzondere acties. Ook bij townies en wonden heb je een dergelijk evenwicht. De townie redden maar zelf wonden pakken (die je eventueel nog zou kunnen genezen) of laat je een townie sneuvelen, wetende dat je daarmee permanent een plek op de apocalypse track verliest.
Al met al denk ik dat Buffy the Vampire Slayer: The Board Game een spel is geworden voor de echte Buffy liefhebbers. Voor hen zal het spel een feest der herkenning zijn en zij zullen de hoge luckfactor voor lief nemen. Het spel is binnen een uur te spelen en kan dan ook zelfs nog twee keer op tafel komen. De niet liefhebbers van de televisieserie of degene die deze niet kennen, moeten tegen een hoge geluksfactor kunnen om dit te kunnen spelen. En zelfs als dat het geval is, zijn er spellen die soortgelijk spelen maar waar meer verhaal in zit. Spellen waar je meer in gezogen wordt en die je daadwerkelijk een avontuur laten beleven. Om dat laatste in dit spel te kunnen doen, is – mijn inziens – de nodige achtergrondkennis van de serie echt nodig. Zelf behoor ik tot de categorie spelers die de televisieserie meerdere malen heeft bekeken. Ik zie duidelijk dat de geluksfactor erg hoog is, maar heb daar weinig problemen mee. En ik speel het spel dan ook graag. Van mijn mede-reviewer Ruud weet ik dat hij niet op dit spel zit te wachten en zal het niet snel nogmaals spelen. Hij heeft niets met Buffy en het ontbreken van een verhaal waardoor je in dit luckfest gezogen wordt, staat hem dan ook tegen.
Gelukkig dat dit spel dan ook in mijn spellenkast terecht is gekomen en niet in die van hem…..
Ik wend me tot een vampier wanneer ik wil. Ik word een vampier vanwege hoe mensen me behandelen, deze wereld is een goddeloze wereld en niet eerlijk voor welk lichaam dan ook. bij de snack van mijn vinger dingen zijn gemaakt gebeurd. ben nu een machtige vrouw en niemand stap op mij zonder een verontschuldiging gaat vrijuit. Ik wend me tot de mens ook op elk moment dat ik wil. en ben een van de meest gevreesde vrouw in mijn land. Ik word een vampier door de hulp van mijn vriend die me in een vampierkoninkrijk introduceert door mij hun nummer te geven. als je een krachtige vampier wilt worden, neem dan contact op met het vampierkoninkrijk op hun e-mail [email protected]