Blood Rage

Blood Rage is het meest recente spel van Eric Lang, uitgegeven door Cool Mini or Not. Het verhaal? Ragnarok is aangebroken. Het einde van de Mythologische orde in de oude Noorse/Viking mythologie. Jij bent een clan en strijdt om de eer. Glorieus sterven in gevechten, plunderen, sneuvelen in de Ragnarok en elkaar de hersenen in stampen dus!

Blood Rage
Eric M. Lang
2015
2-4 spelers
Cool Mini or Not
90-120 minuten
Blood, Rage, Conquest, combat, draft, miniature, miniatures, dudes on a map
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

 

Doel
Blood Rage (BR) speelt dus tijdens ragnarok. De viking-wereld vergaat en de Goden belonen de Vikingclans (de spelers) die het meeste “Glory” weet krijgen voor de wereld ten onder gaat. BR speelt over 3 ronden, waarbij er steeds meer van de Wereld wordt vernietigd. Glory wordt in BR gesymboliseerd door het scoren van Glory Points (GPs). Je kan in BR GPs scoren op veel verschillende manieren. Iedere clan scoort GPs voor het winnen van gevechten tijdens het plunderen van de provincies in de viking-wereld. Andere manieren om GPs te scoren zijn afhankelijk van de speciale abilities van jouw clan. Deze speciale abilities krijg je door het ‘draften’ van clan upgrades tijdens de draft-fase van elke ronde. Je kan hiermee bijvoorbeeld GP verdienen voor het sterven in strijd, het terugkeren uit Valhalla voor de volgende ronde plunderingen en het behalen van quests. Hierover later meer.

Setup
Setup van BR is eenvoudig. Je legt het bord open op tafel. Afhankelijk van het spelersaantal plaats je een aantal Ragnarok tokens op het bord om aan te geven dat die provincie vernietigd het spel begint. Elk Ragnarok token heeft op 1 kant de naam van de provincie staan, deze worden steeds random getrokken. Naast het bord plaats je het Valhalla en Age overview bord. Valhalla is de plek waar gesneuvelde miniaturen komen te staan, voor ze terug naar de voorraad van de spelers gaan. Het Age overview bord is een overzichtsbord dat aangeeft in welke age je zit, het ronde overzicht en welke provincie aan het einde van deze ronde wordt vernietigd.  Dit is open informatie gedurende de rest van het spel.

br_board_setup

Het bord van Blood Rage bij aanvang van het spel voor 4 spelers. Er begint een provincie vernietigd (Ragnarok token). Elke provincie heeft een Pillage token (klein vierkant token). In elke provincie staan cirkels, dit zijn de dorpen voor de troepen. De wit-omlijnde stukjes zee zijn Fjorden, waar je bootjes kan plaatsen.

Elke speler krijgt een overzichtskaart van zijn clan en alle figuren die bij de clan horen. Elke clan bestaat uit 1 leader, 8 warriors en 1 ship. Alle relevante informatie over je clan staat op je overzichtskaarten. Er staat onder andere jouw spelerskleur op. Maar ook geeft de kaart je rage, axes en helm statistieken weer. Deze statistieken symboliseren hoeveel resources je krijgt om figuren te plaatsen en upgrades te kopen (Rage), hoeveel punten je krijgt als je een gevecht wint (Axes) en hoeveel figuren je op het bord mag hebben staan (Helm). Je start-hoeveelheid van deze statistieken wordt aangegeven door tokens.

Ronde-overzicht
Blood Rage bestaat uit 3 ronden. Elke ronde in BR verloopt identiek.

  1. Draft-fase. Elke draft heeft een eigen specifiek deck met kaarten, die per Age sterker worden. Er worden per Age 8 kaarten gedeeld aan de spelers. Elke speler kiest steeds 1 kaart uit zijn of haar hand en geeft de rest door aan de speler links naast hem of haar. Deze kiest er ook weer een kaart uit, etcetera. Van de laatste 3 kaarten, wordt 1 kaart gekozen en de rest afgelegd. Op deze manier heeft elke speler 6 kaarten gedraft aan het eind van de draft-ronde.Er zijn verschillende ‘soorten’ kaarten die gedraft kunnen worden. Er zijn:
    1. Battle cards. Deze verhogen de combat-sterkte van de spelers in een Provincie tijdens strijd.
    2. Upgrades. Deze geven jouw clan een speciale ability, versterken je warriors of leader óf geven je extra monsters.
    3. Quests. Deze kaarten geven tijdens de Quest-fase, als je op dat moment aan de condities voldoet extra punten en een clan-upgrade van een statistiek (Rage, Axes of Helms).

      br_cards2

      Wat kaarten uit Blood Rage. Bovenaan Age 1, dan Age 2 en onderaan Age 3. Van elk Age is dezelfde quest (groene kaarten) gevonden om aan te geven dat de kaarten sterker worden. De Upgrades (zwarte kaarten), zijn vooral verschillend en geven je permanente bonussen. Over het algemeen worden deze ook sterker. De rode kaarten zijn de kaarten die je tijdens combat kan spelen om je combat strength te verhogen (waarover later meer). Deze geven je soms een speciale ability, en soms mag je ze spelen als ‘extra’ bovenop je eerder geselecteerde kaart (Heimdal’s Eye).

  2. Action-fase. Tijdens de actie-fase heb je keuze uit een aantal verschillende acties. Spelers kunnen alleen acties uit voeren als ze nog tenminste 1 Rage hebben, een speler die zijn of haar beurt begint met 0 Rage past verplicht. De spelers voeren acties uit tot alle spelers passen, óf alle provincies gepillaged zijn. Dit leidt direct de Ragnarok-fase in.
    Blood Rage kent de volgende acties:

    1. Invade. Plaats 1 nieuw figuur op het bord. Nieuwe figuren moeten in een leeg dorp (grijze cirkel), in een van de provincies worden geplaatst. De kosten in Rage van de figuur en de kracht-waarde zijn gelijk (behalve leader) en staan in een rode cirkel op de clan-sheet/upgrade kaarten. Bekijk wel goed of je niet per ongeluk meer figuren plaatst dan je is toegestaan (Horns-statistiek).
    2. March. Voor 1 Rage mag je zoveel troepen als je wilt verplaatsen uit 1 gebied naar 1 ander gebied. Deze gebieden hoeven niet aangrenzend te zijn.
    3. Upgrade. Betaal Rage gelijk aan de kosten van de Upgrade kaart om deze op je Clan-sheet te plaatsen. Hierbij mag je eventueel eerder geplaatste Upgrades vervangen. Upgrade je een figuur (Leader, Warrior, Ship of Monster) dan mag je deze direct gratis op het bord plaatsen waar plek is (Village of Fjord).
    4. Quest. Speel een face-down Quest-kaart. Hierover meer in de Quest-fase.
    5. Pillage. Pillage is de meest complexe actie in de game. Tijdens een Pillage actie, probeer je de provincie uit te buiten voor Glory, of Clan-upgrades. Echter, alle spelers die in de provincie, of in een fjord aangrenzend aan de provincie zijn, zijn betrokken in het gevecht. Zijn er op het moment dat een speler gaat Pillagen nog lege Village’s in deze provincie over, ga je in turn-order kijken of er spelers zijn die de lege plekken willen opvullen. Elke speler die een figuur in een aangrenzende provincie heeft staan mag in turn-order bepalen of ze mee willen Pillagen.
      br_town

      In deze provincie (Myrkulor) mogen de Rode, Blauwe en Oranje speler pillagen (voor 1 Axe). De spelers die in de provincie zijn, of in aangrenzende fjorden aanwezig zijn Pillagen altijd mee. Er is een leeg dorp in Myrkvlor over, en de spelers gaan in beurt volgorde kijken of er iemand is die deze plek wil opvullen. In dit geval zijn er in de overige provincies aangrenzend geen spelers die mee willen doen behalve de Rode figuur in Gimle, deze mag gratis (zonder Rage kosten) naar Myrkvlor vertrekken om mee te pillagen.

      Zodra het duidelijk is welke spelers meedoen in de pillage zijn er twee mogelijkheden. Zijn er geen spelers die meedoen, krijgt de pillagende speler de clan-upgrades en vindt er geen gevecht plaats. In elk ander geval kiezen alle spelers die figuren in het gebied of een aangrenzende fjord hebben een kaart om in te zetten tijdens het gevecht. Spelers laten tegelijk hun kaart zien, en bepalen vervolgens de krachtwaarde van hun clan in de provincie. De meeste kaarten die tijdens combat gespeeld zullen worden zijn de rode Combat-kaarten, deze voegen extra kracht toe aan de figuren in de provincie. Overige kaarten mogen gespeeld worden maar voegen geen kracht toe.

      De speler met de meeste kracht (aan miniaturen en combat-kaart waarden) is winnaar van het gevecht. De verliezende spelers krijgen hun Combat-kaart terug, maar verliezen al hun figuren in de provincie en aangrenzende Fjord aan Valhalla. In het geval van een gelijkspel, verliezen alle spelers. Alleen de speler die begon met Pillagen krijgt de Pillage reward indien hij/zij het gevecht om de provincie wint. Wel krijgt de winnaar van het gevecht GP ongeacht of hij/zij begon met pillagen. De winnaar van een gevecht levert altijd zijn of haar gespeelde kaart in.

      br_playerboard2

      Een playerboard. Op het playerboard zie je alle relevante statistieken van je clan. Je ziet de kracht (en kosten) van alle units (Warrior heeft Strength 1, kost 1). Een Leader heeft Strength 3, maar kost 0 (Invades for free). Het rode spoor is het “Rage spoor”, hier houdt je bij hoeveel Rage je clan nog heeft om uit te geven aan figuren en upgrades. Onderaan staan de Upgrade sporen. Met tokens wordt aangegeven hoeveel Rage, Axes en Horns je hebt verdiend met plunderen en questen. Daarnaast staan de plekken waar je eventueel je “monster upgrades” kan laten. Helemaal onderaan staan alle acties in het kort nog uitgelegd.

  3. Discard-fase. In deze fase discarden spelers alle handkaarten behalve 1.
  4. Quest-fase. Tijdens deze fase wordt bekeken of de spelers die Quests hebben gespeeld tijdens de actie-fase op dit moment voldoen aan de voorwaarden van de Quest. Is dat het geval krijgen ze GPs en een clan-upgrade voor het behalen van de Quest. Halen spelers de Quest niet, dan zijn er geen positieve of negatieve gevolgen.
  5. Ragnarok-fase. In deze fase wordt het gebied op het Age overviewbord vernietigd. Elk figuur dat daar staat sneuvelt en gaat naar Valhalla. Elk figuur levert een aantal GPs op, 2 in Age 1, 3 in Age 2 en 4 in Age 3.

    br_ageboard

    Het Age bord. Elke volgorde is hetzelfde. Eerst een draft, dan alle actions, dan discard iedereen. Na afloop van een ronde kijk je wie welke quests gehaald heeft, welk gebied vernietigd wordt tijdens de Ragnarok (en per figuurtje die daarin staat krijg je 2, 3 of 4 VP). Na afloop van de ronde krijg je al je figuren terug in de voorraad zodat je ze in de volgende Age weer in kan zetten.

  6. Release from Valhalla-fase. Alle gesneuvelde figuren komen terug naar de voorraad van de spelers.

Na 3 van dit soort Ages is het spel afgelopen en worden de GPs geteld. Op dit moment worden ook extra GP van de statieken bekeken. Eindig je in de hoogste schalen krijg je 10 tot 20 GP per statistiek (Rage, Axes, Helms) extra, dus in totaal tot 60 GP. De winnaar van Blood Rage is de speler met de meeste GP.

br_monsters

De “grote” monster figuren uit de Basis-doos (5 tot 10 cm groot), die je met Clan upgrades kan verdienen.

Conclusie
Blood Rage is mijn “most anticipated” game van 2015. Vanaf minuut 1 heb ik de game gekickstart, letterlijk Early Bird pledge #122. Ik ben een enorme fan van Vikings en Noorse mythologie, metal, miniatuurtjes en een groot fan van Eric Lang. Hoewel het spel speelt van 2-4, heb ik het enkel met 4 en 5 spelers gespeeld. Ik ben geen fan van dit soort area control games met minder spelers.

Om met het makkelijkste van de review te beginnen, de miniatures in Blood Rage zijn gewoonweg fantastisch. Het zijn mooie sculpts, en ze zijn -voor board game begrippen- enorm gedetailleerd. Dit maakt Blood Rage prachtig om te zien, van de kleine warriors tot de grote monsters. Als je dan toch ergens over moet zeuren, is dat voor mij de all female slangen-clan. Waarom Cool Mini or Not niet in elke clan een paar female warriors heeft gestopt is mij een raadsel? Dit had makkelijk mogelijk geweest. De female warriors die er zijn hadden ook wel een betere uitrusting kunnen gebruiken, ze trekken praktisch met ontbloot bovenlijf ten strijde. Wat betreft de miniatures is dit mijn enige zeur opmerking. Verder had het bord van mij wel wat groter gemogen. Niet dat het bord nu te klein is, maar te groot is het ook zeker niet. Rondom Yggdrasil kan het zeker ‘druk’ worden. De draft-kaarten zijn van die kleine Amerikaanse board game kaarten, die vaak worden gebruikt voor equipment-kaartjes in andere games. Ik kan prima leven met deze keuze, zo passen de upgrades tenminste goed aan de player boards en heb je niet steeds een hand (grote) kaarten vast. Over deze player boards gesproken, waarom geen karton voor de player boards, age board en Valhalla, Cool Mini or Not? Dit had ook makkelijk gekund in plaats van dat flexibele dikke papier waar ze nu op gedrukt zijn. Een veel voorkomende keuze, maar in mijn optiek geen goede vanwege het makkelijk beschadigen. Maar goed, voor het te negatief klinkt, dit is gebruikelijke kwaliteit en absoluut niet ondergemiddeld. Het staat alleen zo in contrast met de hoge kwaliteit van de miniatures. Dezelfde keuze voor ‘dik papier’ werd bijvoorbeeld al gemaakt in Arcadia Quest (review), Descent: Journey’s in the Dark (review) en Imperial Assault (review), al zijn dit zeker niet de enigen.

Het thema van Blood Rage zit er opzich prima in, op een heavy metal manier. De vikingen zoals ze hier worden afgebeeld zijn enkel geïnteresseerd in bloed, plunderen en glorieus sterven. Verlies je het gevecht, ben je alles in die provincie in 1 klap kwijt. Strijd in Yggdrasil kan zo maar resulteren in het sneuvelen van 20 mini’s. Door de fantastische miniatures en het artwork heeft dit spel een stoere, mannenuitstraling. Je bezigheden zijn ook vrij mannelijk, plunderen, sterven, ‘Valhalla”. Het thema is dus metal-Vikings, dus gewoon prima, maar niet super thematisch.

Wat betreft de gameplay, vind ik het lastiger om Blood Rage te beoordelen. Een van mijn favoriete games is Chaos in the Old World (review, CitOW). Blood Rage is een ‘generalisatie’ van CitOW, zonder de sterke vooraf bepaalde player powers die gameplay sturen zoals in CitOW. In CitOW kan je ook jezelf buiten alle actie plaatsen, door in een hoekje van het bord te beginnen of erheen te worden geteleporteerd door andere spelers. Blood Rage lost dit soort problemen van CitOW op. Alle provincies zijn aangrenzend aan Yggdrasil en door de “March” actie makkelijk te bereiken. Je ‘draft’ upgrades voor speciale abilities in plaats van ermee te starten, wat ervoor zorgt dat alle spelers sterke combo’s en kaart-interacties kunnen bouwen. Hoewel dit veranderingen zijn in gameplay, zijn het in mijn ogen niet perse verbeteringen. Blood Rage verliest behoorlijk wat van CitOWs thematische kracht door alle clans gelijk te maken in ruil voor deze gameplay verbeteringen. Blood Rage speelt daarom wel makkelijker weg, dan CitOW. Je hebt immers minder bagage die je moet uitleggen en een minder vast pad voor hoe je je moet ontwikkelen. Aan de andere kant is Blood Rage wellicht tactisch weer een stuk moeilijker te spelen dan een CitOW. Een hoop van de kaarten in Blood Rage zijn verschrikkelijk overpowered. Erg tof, maar je moet tijdens de draft dus goed opletten dat je kaarten die je tegenstander ‘te goed’ kan gebruiken niet doorgeeft. Tegelijkertijd moet je zelf proberen WEL een ‘broken’ combinatie aan speciale abilities te draften, zodat de GPs voor jou binnen gaan stromen. De mechanismen van Blood Rage zijn dus eenvoudig, maar het spel raakt dus ook makkelijk en snel ongebalanceerd als spelers niet slim draften. Daarom is Blood Rage denk ik een spel dat je vaak, met dezelfde spelers moet spelen om het optimale uit de game te halen. Speel je met nieuwe spelers, draften ze hoogstwaarschijnlijk nog niet heel strategisch, waardoor andere spelers een enorm voordeel krijgen. Het tegengestelde is ook waar, draft je zelf geen goede kaarten, ga je het die ronde heel, heel moeilijk krijgen. Waarschijnlijk zelfs zo moeilijk dat je de rest van het spel ook niet echt meer mee doet. De vraag is -voor mij- of Blood Rage je genoeg mogelijkheden geeft om terug te komen na een slechte draft, of een slechte scorings ronde. Ik ben daarvan niet overtuigd, sterker nog, ik denk dat als de spelers de koploper niet hard aanpakken deze alleen maar sterker wordt.

Al met al, ben ik behoorlijk tevreden over Blood  Rage. Ik vind het -tot nu toe- een goeie game, maar ik mis ergens de speciale abilities van de Chaos krachten in CitOW. Het heavy-metal Viking thema vind ik persoonlijk best wel vet, maar je mist echt wel een hoop van de thematisch, congruente flavor uit “the Old World”. Ook heb ik tot nu toe het gevoel dat Blood Rage ‘gemastered’ moet worden, vaak spelen met dezelfde groep spelers om de optimale (draft) strategieën eruit te halen. Blood Rage is in mijn ogen dus geen directe vervanger van CitOW, maar vooral een verandering. En ik moet zeggen, ik vind het wel een goede verandering. Blood Rage is zeker een leuk spel, maar niet perse mijn nieuwe favoriete board game ever. Het is gewoon een hele, hele goede game geworden.

Voor nu een 8, met doorgroei potentieel.

2 Reacties

  1. Kees

    Leuke website jongens. Reuze informatief en qua kwaliteit,scherpte van de analyses, up to date recensieaanbod en referenties in de recensies naar andere recente spellen absoluut niet minder dan de Engelstalige recensiewebsites. Ga dus vooral zo door!

    Blood Rage vind ik zelf na twee spelletjes qua ervaring fantastisch, met iets meer afstand kijkend moet ik wel zeggen dat je wel heel goed moet opletten en flink wat denktijd moet inzetten om in te schatten hoeveel punten je tegenstanders aan het einde van een Era gaan binnenhalen. Dat voelt soms nogal willekeurig aan.

    Reageren
    1. Ruud (Auteur bericht)

      Hey Kees. Dank je voor de complimenten! We gaan graag op deze manier verder :).

      Wat betreft Blood Rage, ik zat zo hoog op de hype train met deze titel dat het bijna niet anders kon dan tegenvallen. Gelukkig ben ik nog altijd zeer tevreden dat ik Blood Rage in de kast heb staan.

      Wat je zegt over inschatten van de punten aan het einde van een era geef ik je helemaal gelijk. Het is alleen -voor mij- heel moeilijk om in te schatten hoeveel punten iemand kan halen in een ronde. Lukt jou dat wel?

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.