Berserk: War of the Realms [5.5/10]

Berserk: War of the Realms (Berserk) is een kaartspel uitgegeven door Hobby World en Asmodee in het Engels in 2013. In Rusland, is het spel echter al sinds 1993 op de markt en populairder dan Magic the Gathering.WAT?! Populairder dan het meest populaire Fantasy kaartspel ter wereld? Jep. Maar natuurlijk heeft de tijd niet stil gestaan en is deze moderne reboot nog steeds interessant voor gamers anno 2015?

Berserk: War of the Realms
Maxim Istomin & Ivan Popov
Hobby World Rusland / Asmodee
Russisch in 1993, Engels in 2013
2 spelers
45-60 minuten
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
2-speler, kaartspel, fantasy

berserk003

Berserk setup. Onderin de hoeveelheid schade, bonus en poison tokens etc.

Berserk is twee speler kaartspel, waarbij twee fantasy rassen het tegen elkaar opnemen in een epische strijd tot een van de partijen compleet is vernietigd. Het Russische Berserk is een Collectible Card Game (CCG) waar je pakjes willekeurige kaarten koop. De Engelse versie zoals we hier reviewen is een Living Card Game (LCG), waarbij je 6 voorgebouwde decks krijgt geleverd, een speelbord én een hoop upgrade kaarten om een beetje te kunnen deck-builden. Een mooi pakket om met Berserk te experimenteren. Je krijgt genoeg om mee te beginnen en je kan Berserk in principe dus ook direct aan je eigen smaak aanpassen!

Berserk kent maar een beetje setup, hoewel die voor nieuwe spelers zeker wat tijd in beslag kan nemen. In principe bepalen de spelers een startspeler, pakken een speelbord en leggen de borden tegen elkaar aan. Vervolgens nemen beide spelers het door hun gekozen deck kaarten en schudden deze. Beide spelers pakken 15 kaarten. Die 15 kaarten mogen spelers niet direct inzetten, maar moeten op basis van de kosten van de kaart een aantal kaarten kiezen die ze gaan gebruiken. Het spel komt met een handige refsheet die bepaalt hoeveel resources je hebt om kaarten mee te kopen. Als de spelers hun kaarten hebben uitgezocht mogen ze face-down geplaatst worden op het bord. Hierbij is het belangrijk dat de start speler enkel de middelste 9 vakjes van het bord mag gebruiken, waar de tweede speler daarnaast de eerste 2 plekken in de voorste rij mag gebruiken. Mocht je meer dan 9 en 11 kaarteen respectievelijk hebben gekocht mag je verder naar beneden uitvullen, beginnend met rij 1, rij 2 en als laatst rij 3. Hebben beide spelers alle kaarten face-down geplaatst, begint het spel. De eerste speler draait al zijn kaarten om, de tweede speler alle kaarten van de eerste 2 rijen.

Na de setup speelt Berserk zich af in beurten, waarbij een speler in zijn of haar beurt alle zijn of haar kaarten op het bord kan activeren. Wanneer een speler een kaart activeert mag de speler de kaart bewegen gelijk aan de “movement” van de kaart in kwestie. Movement is variabel, sommige kaarten en rassen kunnen verder bewegen dan andere. Ook mag je ervoor kiezen om kaarten meer dan 1 keer per beurt te bewegen of alle bewegingen uit te voeren voor je eventueel een aanval gaat doen. Wanneer een speler gaat aanvallen of een “special ability” gebruiken, moet de geactiveerde kaart worden “getapt” (90 graden gedraait) om aan te geven dat de kaart gebruikt en dus “exhausted” is. “Exhausted” kaarten kunnen zichzelf niet verdedigen tegen aanvallen, wat het hebben van “exhausted” kaarten in de buurt van kaarten van je tegenstander riskant maakt. Als je gaat aanvallen, selecteer je een kaart aangrenzend aan je aanvallende kaart. Deze mag indien de kaart niet “exhausted” is, zich verdedigen. Beide spelers rollen hun dobbelsteen (wit voor aanvaller, zwart voor verdediger) en resolven de uitkomst. In Berserk, heeft de aanvalsdobbelsteen 3 belangrijke symbolen, een vuist, een zwaard en een bijl.

berserk002

De dobbelstenen van Berserk. De witte dobbelstenen zijn de aanvalsdobbelstenen. Deze hebben 3/6e kans op een “Vuist” aanval, 2/6e kans op een “Zwaard” en 1/6e kans op “Bijl”. De zwarte dobbelstenen rol je in verdediging op het moment dat je monster actief is, of er een “protector” is aangewezen. Je hebt 1/6e kans op een “miss” en 1/6e kans op een aanvallende mis, en een aanval terug.

Deze symboliseren de verschillende aanvalssterktes, waarbij in de regel de vuist het minste schade doet en de bijl het meest. De verdediger heeft een vrij kale dobbelsteen, maar met wat geluk kan de aanval missen of zelfs een “vuist”-tegenaanval uitlokken. Een interessant, al zij het ietwat clunky systeem. Het is wel HEEL veel beter dan de originele variant, met 2 standaard dobbelstenen en een gecompliceerde tabel :). Zodra een kaart meer schade krijgt dan levenspunten wordt de kaart naar de “Graveyard” (aflegstapel) geplaatst. Indien de verdediger is “exhausted”, wordt er geen verdedigingsdobbelsteen gerold tenzij je een “Protector” kiest. Een protector is een aan de aangevallen kaart aangrenzende kaart (inclusief diagonaal) en kan zich “exhausten” om als het ware voor de aangevallen kaart te springen en de verdediging op zich te nemen. Een interessant strategisch mechanisme.

berserk001

Een van de kaarten in Berserk. Links bovenin staan de kosten en in het midden de naam. Vlak onder het artwork zie je de hitpoints, movement speed en aanvalswaarden. Voor Vuist, Zwaard dobbel-resultaten doet deze kaart 1 schade, voor het bijl-resultaat 2 schade. Hieronder staat het type van de kaart en een special ability. “Tap” voor een range 3 aanval (tot 3 vakjes verderop) van schade 1-2-2 vergelijkbaar met de normale aanval.

Conclusie
Wat direct opvalt is het fantastische artwork op de kaarten van Berserk. Hoewel er een klein relletje is geweest over het censureren van het klein beetje vrouwelijk naakt in de originele Russische artwork voor de Engelstalige markt kan ik niet anders zeggen dat het me niet interesseert. Het artwork is fantastisch en behoort gewoon tot het top-niveau dat we kennen van uitgevers als Fantasy Flight en Asmodee. Het gebrek aan naakt vind ik eigenlijk wel een plus, zorgt toch dat je het spel makkelijker uit de kast trekt dan dat mensen je voor een oud vies mannetje uitmaken omdat je ergens een kaartspel speelt met wat naakt erop.
Belangrijker dan het gecensureerde artwork is het spel. Is het spel goed? In alle eerlijkheid weet ik het niet zo goed met Berserk. Ik vind een hele hoop goed, waaronder het artwork, de variabele setup, het deckbuilden en de potentiële verscheidenheid aan abilties. Tegelijkertijd is het rulebook slecht, zijn de abilities confusing en worden de abilities niet (goed) op de kaart uitgelegd. Ook zijn de kaarten die in sommige van de decks komen vrij ‘samey’. Dit zorgt ervoor dat een aantal facties op het artwork na inwisselbaar voelen, een enorm gemiste kans zeker als je bedenkt dat sommige decks echt anders zijn en de uitbreidingskaarten een stuk meer diepgang kunnen toevoegen dan er met de basis decks uitkomt. Aan de andere kant, zijn een aantal van de andere decks juist ridicuul overpowered. Een beetje meer balans en development op de decks had dit spel echt goed gedaan.
Ik zou zeggen dat op dit moment Berserk nog geen aanrader genoemd kan worden, het mist de verfijning van een goede Europese release en heeft een vrij matig (grafisch) design. Dit blijkt onderandere uit het niet uitleggen van de abilities op de kaarten en gebrek aan diversiteit en balans in de decks. Mocht dit worden aangepast in een toekomstige release, zie ik in Berserk een spel dat Summoner Wars overbodig kan maken. Tot die tijd, zou ik dit spel alleen aanraden aan mensen die Summoner Wars hebben geprobeerd en de variabele setup misten. Ook is het echt belangrijk dat je met slechte regels om kan gaan, je er veel tijd erin wilt investeren en het glas eerder halfvol dan half-leeg ziet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.