Ashes: Rise of the Phoenixborn [6/10]

In Ashes: Rise of the Phoenixborn (Ashes), speel je een Phoenixborn. Phoenixborn weerspiegelen een deel van een mysterieuze oerkracht, die in hun aanwezig is. Die oerkracht was superhandig tegen het kwaad dat de wereld van Ashes aanviel. Nadeeltje, die oerkracht wil zich nu weer herenigen in één persoon. Dode Phoenxiborn worden door hun moordenaars geabsorbeerd, en nemen zo hun krachten over. Effectief, last man or woman standing wins dus! Ben jij dat? Of je tegenstander..

Ashes: Rise of the Phoenixborn
Isaac Vega
2-4 spelers (in paren)
Plaidhat Games
20-30 minuten
Dice, Magic, Spells, 1 vs.1, team, cardplay, cardgame
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid


Doel
Er is eigenlijk maar één manier om Ashes te winnen, dat is om de Phoenixborn van je tegenstander uit te schakelen. Dit doe je door de Phoenixborn schade te doen. Zodra een Phoenixborn minimaal het aantal levenspunten heeft verloren als zijn of haar Phoenixborn kaart aangeeft, is deze gesneuveld. Het merendeel van de schade die een Phoenixborn zal krijgen, komt door beestjes die de Phoenixborn aanvallen. Al zijn ook wat directe schade kaarten. Lukt je je tegenstander’s Phoenixborn naar 0 levenspunten te krijgen, dan win je direct het spel. Zodra spelers geen kaarten meer in hun deck hebben én wel kaarten moeten pakken, krijgt hun Phoenixborn 1 schade per kaart die ze niet kunnen pakken. Een leeg deck is in zichzelf dus niet dodelijk, maar je moet WEL snel zijn zodra je deck-out gaat om nog te winnen. Ashes kán in paren worden gespeeld, maar ik vind het een echt twee speler spel dus zo bespreek ik het ook.

dimona

Een voorbeeld van een Phoenixborn. Deze Phoenixborn mag 5 creatures in het spel hebben (Battlefield) en 5 verschillende kaarten in haar Spellboard. Dimona heeft 17 Life.

Setup
Standaard komt Ashes met 6 pre-constructed decks met 30 kaarten. Elk preconstructed deck bestaat uit 10 setjes van 3 kaarten. Je kan kiezen om zelf decks te maken met de uitgebreidere Advanced regels. In de doos zitten echter precies genoeg kaarten de 6 preconstructed decks te bouwen. Ik heb niet gekeken naar het deckbuilden, want in mijn ogen is het zonde de gebalanceerde decks uit elkaar te halen en mixen. Dit vind ik jammer, veel Living Card Games (LCG) en kaartspellen komen met reserves of extra’s om decks een klein beetje te customizen. Dat kan met Ashes niet, je sloopt meteen de decks van de andere Phoenixborn.

Er zijn 3 soorten kaarten in Ashes. Een kaart met de statistieken van je Phoenixborn erop: het aantal levenspunten, speciale ability, grote van de Battlefield én Spellboards (zie Dimona hierboven). Daarnaast heb je een deck met conjurations, deze kaarten symboliseren de beestjes van de Phoenixborn. Deze conjurations/creatures komen in het spel wanneer je met een spellbook een nieuw creature maakt (hierover later weer meer). De overige kaarten in het deck zijn je normale deck-kaarten en bestaan uit spellbooks (laten je conjurations maken), allies (speciale, krachtigere, creatures), spreuken in jouw beurt (Action spells), spreuken als reactie tegen iets dat er in het spel gebeurd (Reaction spells) én kaarten die een unit sterker of zwakker maken (Alterations). Hierover meer tijdens het bespreken van de ronde.

Setup van Ashes is vrij eenvoudig met de preconstructed decks. Aan het begin van het spel, leg je je Phoenixbornkaart open op tafel, Je kiest 5 kaarten uit je deck om als start-hand te dienen, al komt Ashes met suggesties voor welke 5. Elke Phoenixborn gebruikt standaard een combinatie aan kaarten die past bij 2 van de 4 soorten dobbelstenen die in Ashes zitten. Je krijgt twee setjes van 5 dice in de kleuren van spreuken van de Phoenixborn, en een handige reference-sheetje met voor beide dobbelstenen een extra special ability. Ashes dobbelstenen hebben verschillende symbolen op hun zijden staan. Alle dobbelstenen hebben 3 basic-zijdes (zwakst), 2 class-zijdes (gemiddeld) en 1 Power symbol (sterkst). Elk dobbelsteen van een hoger niveau mag worden gebruikt als de niveau’s eronder. Je mag een Power symbol dus gebruiken als Basic of Class-zijde, maar niet andersom.

dice

De 4 soorten magie en de bijbehorende dice. Speciale abilitty staat onderin de kaart en bovenaan hoe je de symbolen kan omwisselen.

Je schudt je deck én rolt je de 10 dobbelstenen. De speler met de meeste ‘basic’ dice, krijgen het start speler fiche. Daarna is het spel klaar om te beginnen.

refsheet

Reference sheet.

Ronde-overzicht
Rondes in Ashes zjin heel gestructureerd en het spel komt met een handig turn-overview refernce sheet.

  1. Prepare fase (Upkeep. Deze kan je overslaan in ronde 1, immers dit is deel van de setup).
    1. Roll dice. In deze fase rol je de dobbelstenen en leg je ze in je active dice-pool.
    2. Discard cards. Je mag zoveel kaarten uit je hand afleggen als je wilt.
    3. Draw Cards. Vul je hand weer aan tot 5 kaarten.
  2. Player Turns fase.
    Deze fase is wat bewerkelijker dan de andere stappen in een Ashes ronde. Elke speler krijgt -in theorie- om en om een beurt, waarin de actieve speler de enige speler is die ‘iets’ actiefs kan doen zoals aanvallen of spreuken spelen. Dit tot alle dobbelstenen en handkaarten op zijn en er dus geen acties meer mogelijk zijn. In één beurt heeft de actieve speler een Main en een Side action te besteden. Je mag ervoor kiezen om ze beide, enkel één van de twee te doen, of te passen en geen actie uit te voeren. Als je past, mag je later in een volgende beurt weer gewoon meedoen.
    Spells mag je meestal alleen in je eigen beurt uitvoeren, tenzij het er expliciet opstaat dat je het mag doen in “Response”, of in reactie, tot een actie van je opponent.Main Actions in Ashes zijn:

    1. Pay a Main Action Cost. Sommige kaarten kosten 1 main action om te activeren of te spelen.

      summon_gilder+gilder

      Voorbeeld van een Summon Gilder spellbook. Deze kaart kost je een Hart dobbelsteen én 1 main action (de windroos) om te spelen. Zoals je kunt zien onderaan de kaart Summon Gilder, kost het een main action (de windroos), een exhaustion (tweede symbool) en 1 blad dobbelsteen om een Gilder te maken. Zodra de Gilder in het spel komt mag je 1 schade schieten en een Gilder uit je conjuration deck pakken en in het spel brengen. De Gilder zelf is een interessant creature. Zoals je kunt zien is het een Conjuration die naar het Battlefield gaat. De unit heeft Unit Guard, en kan dus voor aanvallende creatures springen (hierover meer tijdens combat). Als een unit exhausted is, verliest deze zijn abilities tenzij ze in een geel balkje staan zoals Gilder’s Inheritance ability. Gilder heeft verder aan Attack van 1, en 2 Life (hit points). Gilder kan niet regenereren.

    2. Attack a Phoenixborn. Val je tegenstander’s Phoenixborn aan met een (of meer) van je eigen unit(s). Je tegenstander mag deze blocken met zijn Units. Op Combat met Units en/of Phoenixborn kom ik nog terug.
    3. Attack a unit. Val je tegenstander’s unit (naar jouw keuze) aan met een (of meer) van je eigen unit(s). Je tegenstander mag blocken met zijn Phoenixborn óf met units met de unit guard keyword.
    4. Pass. Evident.Side Actions in Ashes zijn:
    5. Pay a Side Action cost.  Sommige kaarten kosten 1 Side action om te activeren of te spelen.

      dimona

      Dimona heeft een side action speciale ability (tekstvlak onder Battlefield en Spellboard waarden). Als een side action mag Dimona 1 unit een Order geven. Het kost Dimona een Side Action (sterretje), 1 Exhaustion en 2 Basic dice om dit te doen.

    6. Meditate. Discard cards van je deck, hand, of unexhausted vanuit je spellboard om dobbelstenen te veranderen naar de kant van jouw keuze.
    7. Activate Dice Power Ability. Elk type dobbelsteen heeft een eigen speciale ability die je kan activeren door de hoogste kwaliteit dobbelsteen te gebruiken met een Side action.

      dice ability

      Als een Side Action kan je de Power Dice ability gebruiken, dit is de ability die op de reference sheet staat.

    8. Pass. Evident.

      Combat:
      Combat in Ashes is behoorlijk eenvoudig en is onderverdeeld in combat tegen een Phoenixborn en tegen units. In principe werken die hetzelfde. Val je een Unit of Phoenixborn aan, kies je eerst met hoeveel en welke units je wilt aanvallen. Daarna geeft je tegenstander aan of hij de aanval wil blocken. In principe kunnen alle unexhausted units van een speler de aanval op zijn of haar Phoenixborn blocken. Een Phoenixborn kan altijd attacks op zijn units blocken, zelfs al is de Phoenixborn in kwestie exhausted.
      Zodra een Unit schade gaat doen kijk je naar de Attack Value. Deze geeft de Unit aan de verdedigende partij. Is dat een Phoenixborn, krijgt de Phoenixborn wounds ben je nu dichterbij de overwinning. Is dat tegen een unit, krijgt de unit wounds. De aanvaller krijgt niet altijd wounds terug van de verdedigende unit, dit gebeurd pas wanneer je tegenstander besluit zijn verdedigende unit te exhausten voor een counter attack. Als de tegenstander dat doet, krijgt de aanvallende unit wél schade máár kan de unit niet meer aanvallen.
      Units of Phoenixborn met meer of evenveel schade dan hun Life waarde zijn vernietigd, anders blijft de unit met wounds liggen tot er eventueel in de recovery fase van de ronde schade wordt genezen.

      ally
  3. Recovery fase.
    1. Recover. Units met Recover-waarden groter dan 0 krijgen een deel van hun verloren hitpoints terug.
    2. Remove Exhaustion. Alle kaarten in het spel verliezen 1 Exhaustion token.
    3. Exhaust Dice. Hebben beide spelers gepasst met actieve dobbelstenen in hun pool, mogen ze deze Exhausten zodat ze in de Prepare fase weer worden geherrold. Anders blijven ze zoals ze zijn.
    4. Pass First player token. De speler geeft het First player token door aan de andere speler.

Conclusie
Ashes vind ik een leuk spel. Het artwork is mooi, het grafisch design strak, het dobbelsysteem is interessant en de unit en Phoenixborn combat is interessant. Ashes voelt gebalanceerd aan, al moet je opletten voor bepaalde combinaties Phoenixborn waarvan de battles erg eenzijdig kunnen zijn. De gameplay is vrij vlot, omdat je in je beurt altijd maar 1 main action en 1 quick action te besteden hebt. Dit geeft het spel tegelijkertijd een mooie ontwikkeling en goede keuzes, val je nu aan of speel je eerst de kaart die je aanval nét wat beter zou maken met het risico dat je opponent er iets tegen doet. Eigenlijk gewoon erg prima.

Mijn grootste probleem met Ashes is de concurrentie van de game. Ashes begaat in mijn ogen de grootste zonde die je in kaartspellenland kunt maken. Het spel is ‘gewoon’ Magic the Gathering (Magic) met dobbelstenen, maar nét wat minder goed en complex dan Magic. Dat verklaard voor een deel waarom ik Ashes waardeer zoals ik het doe. Ashes is geen slechte game. ZEKER niet. Ashes is gewoon vooral niet heel erg diep, echt origineel of bijzonder. Magic heeft de lat zo hoog gelegd en is zo wijdverbreid dat Ashes er in mijn ogen gewoon wat schraal bij af steekt. Andere LCGs lossen het Magic “probleem” op door een andere insteek te kiezen en zich echt anders dan Magic te maken. Netrunner is asymmetrisch en werkt met acties en geld. Call of Cthulhu, Warhammer Invasion, Warhammer Conquest (link) én Star Wars werken met een soort meerderheden/area control. Een andere kaart/dice game die we (recent) hebben gereviewed op Ameritrash is de game Heroes (link) van Rebel.PL. Heroes heeft unieke gameplay elementen zoals realtime dice-rolling voor resources. Ashes doet twee summoners tegen elkaar, heeft creature combat.. en is misschien wat gameplay betreft nog wel iets eenvoudiger dan Magic.

Al met al laten potjes Ashes me eigenlijk een beetje koud. Ik speel de game best graag, maar ik vind Heroes, Magic én de verschillende LCGs eigenlijk leuker. Voor mij valt Ashes dan ook een beetje in het gevaarlijk gebied. Leuk, maar er zijn meer, betere én diepere kaartspellen te krijgen die ik liever speel. Ik zou daarom Ashes vooral aanraden die een Magic-achtige game willen, met een LCG model of spelers die nieuw zijn in de kaartspellen wereld. Ik vermoed dat voor andere gamers er te weinig nieuws onder de zon is om deze titel lang interessant te houden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.