Zombies vs Cheerleaders

Een scheikunde experiment is fout gegaan en nu is het hele universiteit overlopen door zombies. De enige redding? 6 Cheerleaders.. met “innovatieve” wapens. 

Zombies vs Cheerleaders
Richard Toquet
2015
2 spelers
Matagot/Asmodee
15-30 minuten
zombies, cheerleaders, matagot, asmodee, tower defense, special abilities
Engelstalig
Bijna Taalonafhankelijk

Doel
Zombies vs Cheerleaders (ZvsC) is een twee speler kaartspel, waarbij een speler de zombies speelt en de andere speler de cheerleaders. De cheerleaders zitten verschanst achter barricades en moeten proberen alle zombies te vermoorden. Andersom wint de zombie speler als hij één cheerleader doodt.

Setup
Iedere speler krijgt een overzichtsscherm met alle eigenschappen van de zombie speler, cheerleader speler en de speciale effecten van tegels. ZvsC kent 3 verschillende modi die verschillen in moeilijkheidsgraad. Afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad zijn er 4, 5, of 6 cheerleaders en evenveel barricades met evenveel kolommen aan zombies. Het spel kan dus resulteren in 4, 5 of 6 kolommen met cheerleaders, barricades en zombies. De setup van ZvsC is niet random.  ZvsC kent 3 verschillende soorten kaarten.

zvsc004

Setup aan begin scan het spel. Vanwege ruimte gebrek de lege rij weggelaten. Er hoort dus een rij ruimte tussen de zombies en cheerleaders te zitten.

 1. Barricades.
  Deze worden geschud en face-down neergelegd in stapeltjes van 2. Deze zijn dus wel random. Elke gesloopte Barricade geeft speciale eigenschappen aan de zombie speler.
 2. Cheerleaders.
  zvsc001

  De cheerleaders. In de linker bovenhoek de schade die ze zombies toebrengen (schedel is automatische kill). Onderin het midden staat de speciale ability, rechts daarvan het aantal hitpoints/actie-punten die de cheerleader heeft.

  Alle cheerleaders hebben een speciale eigenschap. De cheerleader speler kiest hoe de cheerleaders worden neergezet achter hun barricades. Dit is open informatie. Iedere cheerleader begint met een aantal blauwe “energy” tokens om speciale abilities mee te activeren. Deze “energy” tokens symboliseren ook de hitpoints.

 3. Zombies.
  zvsc009

  De standaard zombies. Links bovenin staat net zoals bij de cheerleaders de aanvalskracht. In het midden onderin de kaart de speciale ability van de zombie, het brein is de stamina waarde. Een zombie sneuvelt zodra deze meer schade krijgt dan zijn stamina waarde.

  Alle zombies hebben speciale eigenschappen. De zombie-speler kiest hoe de zombies face-down worden neergezet. Een deel van de zombies zijn “Bosses”, die de cheerleaders speciale eigenschappen geven zodra ze worden gedood.

  zvsc010

  De zombie bosses. Deze werken hetzelfde als zombies, maar leveren de cheerleaders een speciale ability op zodra ze worden uitgeschakeld.

Ronde-overzicht
De zombies beginnen altijd met het spel. Iedere speler heeft om en om een beurt met 3 acties.

In zijn of haar beurt, kan de zombie speler kan de volgende acties kiezen:

zvsc003

De handige refsheet met alle informatie over beschikbare acties, de zombies en barricades.

 1. Beweeg een volledige kolom/rij met Zombies richting de cheerleaders.
  Zijn er in de kolom of rij lege plekken, dan beweeg je die lege plekken “mee”.
 2. Val een barricade/cheerleader aan.
  Deze actie mag niet gekozen worden als de zombie in kwestie eerder deze beurt al bewogen heeft. Face-down zombies mogen niet aanvallen en moeten eerst revealed worden (face-up gedraaid). Dit face-up draaien kost geen extra actie, dus mag direct voor een aanval gedaan worden.
  Elke zombie heeft een bepaalde aanvalswaarde in de linker bovenhoek. Valt de zombie de barricade aan, ‘flip’ je een barricade. Een barricade heeft 2 hitpoints en kan dus door een zombie met aanvalswaarde 2 in één klap worden vernietigd. Beschadigde barricades worden alleen naar hun ‘rode’ kant gedraaid.
  Val je een cheerleader aan, dan kost dit de cheerleader evenveel hitpoints als er schade wordt gedaan. Komt de cheerleader daarna op 0 (of minder), dan gaat de cheerleader knock-out.
 3. Gebruik een speciale actie.
  Barricades geven speciale acties. Zo mag je bijvoorbeeld een aanval van 2 aanvalskracht uitvoeren, beweeg een kolom tot aan de barricades of cheerleader (meer dan 1 stap), of 4 dode zombies weer terugplaatsen etcetera.

De cheerleader speler kan kiezen uit de volgende acties:

zvsc002

De andere kant van de refsheet met alle speciale abilities van de cheerleaders, zombie bosses en de beschikbare acties.

 1. Ruil de plek van twee cheerleaders om.
  Dit mag ook met knocked-out cheerleaders.
 2. Beweeg een barricade.
  Verdeel een deel, of verplaats een hele barricade.
 3. Val zombie aan.
  Aanvallen werkt voor de cheerleaders grotendeels hetzelfde als aanvallen voor de zombies. Cheerleaders hebben een aanvalswaarde in de linkerhoek. Voor elke aanval die een cheerleader doet, leveren ze een energy token in. Valt een chearleader een face-down zombie aan, wordt deze face-up gedraaid. De aanval van de cheerleader moet vervolgens hoger zijn dan de stamina (brein-waarde) in de rechterhoek van de zombie.  Is dit hoger, dan sneuvelt de zombie. Is dit lager of gelijk, heeft de aanval geen effect.
 4. Gebruik cheerleader ability. 
 5. Gebruik een speciale actie.
  Gedode zombie bosses geven extra acties, energie, laten je 5 zombies revealen etcetera.

Conclusie
Zombies vs Cheerleaders is een aardig abstract spelletje met een bijzonder thema erop geplakt. Ik had deze game hoog op mijn top 10 Essen releases staan, op basis van enkel de naam. Die klonk erg cool! Maar verder was er nauwelijks informatie bekend. Uiteindelijk blijkt Zombies vs Cheerleaders een vrij abstracte tower defense kaartspel geworden. Ik heb me er best mee vermaakt, maar het is geen titel die je je nog jaren herinnert.

Ik denk dat het grootste gevaar voor de game is dat de vrij serieuze abstracte gameplay niet past bij het fantastische (maar puberale) artwork. Er staat niets geks op de kaarten (geen naakt ofzo), maar cheerleaders hebben natuurlijk niet heel veel kleren aan en ze schieten dan ook nog ‘ns met strings en deodorant. Dat zorgt ervoor dat ik niet zeker weet of ik dit soort games in het openbaar, of met vrouwen zou willen spelen.

Anyway, al met al is Zombies vs Cheerleaders een prima spelletje met fantastisch artwork. Wel denk ik dat een ander thema het spel wellicht meer geholpen had.

Met dank aan Matagot voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar. Uiteraard heeft dit geen invloed op onze mening.
matagot

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.