Zombicide: Black Plague

Zombicide is terug.. in de tijd? Black Plague is een standalone Zombicide spel waar de survivors zich proberen te redden in een middeleeuwse wereld met magie, necromancers en zombies. Beter dan het origineel? Ik denk het wel!

Zombicide: Black Plague
Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien en Nicolas Raoult
2015
1-6 spelers
Cool Mini or Not
60-240 minuten
magic, magie, battle, strijd, zombies, coöperatief, cooperative
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

black-plague-cover

Doel
Zombicide: Black Plague (ZBP) is een scenario-gedreven spel. Omdat het beschrijven van alle 10 scenario’s in het spel te ver gaat beperk ik me hier tot het (kleine) eerste tutorial scenario. In dit scenario is het doel van (alle) Survivors om te ontsnappen door een magische portal aan de andere kant van het bord. Om hier te komen moeten de survivors zombies verslaan, door een vault en een aantal objectives te vinden. De blauwe deur in het begin van het scenario opent alleen nadat een survivor deze heeft gepakt. Hetzelfde geldt voor de groene deur die de magische portal beschermt.

De survivors.

De survivors.

Setup
De setup van ZBP stelt niet veel voor. Eerst leg je de grote bord tegels op tafel en plaats je er een vault tile bij. Daarnaast plaats je alle tokens en zombies zoals duidelijk staat aangegeven in de scenario setup voor het tutorial scenario. In dit scenario worden alle Necromancer kaarten uit het zombie spawn-deck verwijdert. Het spawn-deck en het equipment-deck wordt geschud en klaargelegd.

zbp001

De setup voor het eerste scenario. De survivors beginnen op de linker tegel.

Elke survivor krijgt een dashboard. Dit is een verbetering op het originele design met dik papier. Op dit bord worden de inventory, hitpoints (hp) en uitrusting per survivor handig bijgehouden met pegs die je het bord in kan duwen. De survivors verdelen onder hun karakters in totaal 6 start-uitrustingskaarten, waarbij alle survivors tenminste 1 kaart moeten krijgen.

zbp009

Het survivor dashboard voor survivor Ann. Survivors beginnen op 0 experience (XP). Links en rechts naast het karaktersheet is plek voor equipment. Op het karaktersheet is plek voor armor, of in Ann’s geval een dagger. Links in de bovenhoek worden hitpoints bijgehouden. In de rechter bovenhoek is plek voor 5 kaarten in de survivor’s rugzak. Op het karaktersheet is plek om met gele staafjes aan te geven welke skulls de survivor heeft geleerd.

Ronde-overzicht
Rondes in ZBP zijn eveneens enorm eenvoudig. Effectief zijn er twee delen, een survivor actie voor elke speler en dan een zombie-activatie.

 1. Survivor beurt (elke speler activeert alle door hem/haar gecontroleerde survivors). Elke survivor begint met 3 actie punten (AP), maar dit kan met experience meer worden.
  1. Move [1+ AP]. Een survivor mag 1 stap zetten op het bord. Staan er echter zombies bij de survivor in het vakje, kost het 1 AP extra per zombie om eruit te bewegen.
  2. Search [1 AP]. Een keer per survivor activatie mag een Survivor zoeken in een gebouw vakje waar geen zombie(s) staan. De survivor pakt 1 kaart van het equipment deck.
  3. Open deur [1 AP]. Mits een survivor een wapen heeft waarmee er deuren open kunnen worden geslagen mag de survivor dat proberen. Afhankelijk van het wapen rolt de survivor een dobbelsteen. Is de gerolde waarde hoger dan de minimum waarde op de kaart (4+ of 5+) dan is de deur gesloopt. Sloop je een deur in een gebouw, worden op alle open deuren een spawn-kaart uitgevoerd.
  4. Reorganize/Trade [1 AP]. Tijdens een organize actie mag een survivor equipment zoals wapens tussen handen en backpack uitruilen. Tijdens een Trade actie mag een Survivor met een andere Survivor in hetzelfde vakje items uitruilen en organiseren.
  5. Combat [1 AP].
   1. Melee. Survivors in hetzelfde vakje als zombies mogen een Melee aanval uitvoeren. Afhankelijk van de wapens die de Survivor bij zich draagt gooit de survivor een aantal dobbelstenen. Voor elke waarde die de hit-waarde van het wapen overstijgt doet de survivor 1 hit. Afhankelijk van de damage die het wapen doet kan je verschillende zombies doen. Doet je wapen 1 schade, kan je maximaal zombies doden die 1 hitpoint hebben. Fatties hebben echter 2 damage nodig en Abominiations zelfs 3 damage nodig om te sneuvelen. Meerdere hits mag je niet optellen, dus de schade móet in 1 hit genoeg zijn om te doden.

    zbp016

    Wat melee wapens. Het great sword kan deuren openen op een 5. Vecht je tegen zombies kan je aanvallen in hetzelfde vakje als je staat (range 0). Je rolt 5 dobbelstenen en alle vijfen en zessen zijn hits. Elke hit van een great sword doet 1 schade.

   2. Ranged. Ranged combat werkt bijna hetzelfde als Melee. Uiteraard mag met een ranged aanval Zombies een aantal vakjes verderop aanvallen. Verschil is met Ranged combat vooral dat je “Miss” resultaten (dobbelstenen die niet de minimale waarde halen om te raken) hits op andere survivors(!) in het vakje staan waarin je schiet. Mis je dus zombies, schiet je je vrienden. Ook mag je je hits niet vrij aanwijzen zoals bij melee. Eerst schiet je walker zombies dood, dan fatties/abominations, dan runners, dan necromancers.
    zbp015
   3. Combat Magic. Werkt hetzelfde als ranged.
  6. Enchantment [1 AP]. Dit zijn magische spreuken die bijzondere eigenschappen geven.
  7. Take/Activate objective [1 AP]. Deze actie is vaak nodig voor het behalen van het scenario. Het pakken van een objective levert 5 XP op.
 2. Zombie beurt. Nadat alle survivors zijn geactiveerd zijn de zombies. Dit bestaat ook uit twee stappen.
  1. Elke zombie activeert. Is er een survivor in een vakje met een zombie, valt die zombie de survivor aan. Is er geen survivor in het vakje lopen de zombies in het vakje richting een survivor in line of sight, of anders richting het meeste geluid.
  2. Elk zombie-token spawnt. Voor elk zombie spawn-punt wordt er een kaartje van het spawn-deck gepakt. Afhankelijk van de hoeveelheid XP van de survivor met de hoogste XP kijk je of het een rode, oranje, gele of blauwe “spawn” is. Afhankelijk daarvan worden er zombies geplaatst.

   zbp011

   Wat zombie spawn kaarten.

Een van de grootste nieuwe veranderingen in ZBP is de necromancer. Wordt er in het spawn-deck een kaart getrokken waar een necromancer door spawnt, komt deze met een eigen spawn punt. Deze brengt dus extra zombies mee! Sloop je de necromancer, gaat ook dit token weg. De tijdens de zombie-activatie necromancer richting het eerst volgende zombie spawn-punt te wandelen. Loopt de necromancer het bord af zonder te zijn doodgemaakt? Dan is het necromancer spawn punt permanent geworden.

Een andere grote verandering in ZBP is armor. Armor bestaat uit armor en shields. Krijgt een survivor die is uitgerust met armor een hit, dan mag de survivor een dobbelsteen rollen. Rolt de survivor hoger dan de waarde op het armor, dan is de hit afgewend. Een shield kan je gebruiken met en zonder armor. Zonder armor, werkt een schild precies als een armor. Heeft een survivor echter armor én een schild, mag je de een armor dobbelrol opnieuw rollen.

zbp013

Armor. Deze beschermt al op een 3+ en een shield.

Conclusie
Zombicide: Black Plague is een heel tof spel geworden. Dat was voor mij een verrassing, omdat ik regulier Zombicide niet heel tof vind. Zo zie je maar, wat een thema voor verschil kan maken. Ook vind ik de regelveranderingen wat betreft ranged combat een verbetering. Nu zijn alleen misses tijdens ranged combat eventueel op de survivors, in plaats van dat je Survivors eerst afknalt.Ook de nieuwe regels wat betreft armor vind ik erg tof. Het is duidelijk veel meer mijn ding geworden dan het origineel.

Wat betreft de componenten is Cool Mini or Not (CMoN) weer een stap verder. De miniatuurtjes zijn fantastisch, vooral van de heroes. De zombies zijn wat meer samey, maar nog steeds erg cool. Ook de nieuwe player boards zijn een ontzettende verbetering ten opzichte van het origineel. Echt verbeterd.

Al met al, ben ik erg tevreden met deze nieuwe versie van Zombicide. Een echte verbetering ten opzichte van het origineel. Ben je fan van Zombicide, ga je Black Plague ook waarderen. Stoorde je je aan het originele spel? Dan zou Zombicide: Black Plague wel ‘ns een interessante nieuwe game voor je kunnen zijn!

 

1 Reactie

 1. goldenbet

  Great article.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.