Zombicide [6/10]

Zombicide is een cooperatieve boardgame van Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien en Nicolas Raoult, uitgegeven door Cool Mini or Not (CMoN) in 2012. In Zombicide speel je een survivor die probeert een zombie-apocalypse te overleven, objectives te halen en zombies te verpletteren. De grote vraag is of het bij proberen blijft..

Zombicide
Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien en Nicolas Raoult
Cool Mini or Not
2012
1-6 spelers
90-150 minuten
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Zombies, Cooperative,Survival, Run..

In Zombicide begin je met het selecteren van een scenario en pleegt daarna wat setup. Een scenario zegt hoeveel en welke maptegels je nodig hebt om een kaart op te bouwen en waar je zombies, objectives, deuren en andere tokens zoals spawnpoints neer moet zetten bij aanvang van het spel. Ook moet je twee aparte decks, een met equipment en een met zombie kaarten.

Daarnaast kiest elke speler een karakter met een XP clipje, die je zet op 0 XP. Speel je met 4 of meer spelers, blijft het erbij. Speel je zombicide met minder spelers dan 4, kies en speel je meerdere Survivors per speler. Het scenario bepaalt waar je start. Als laatst krijgt elke speler een willekeurig start-item krijgt om mee te beginnen, uit een set van een Fire-Axe, Crowbar, Pistol aangevuld met pannen.

zomb_minis

Foto van Zombicide makers. Bovenin 3d plaatjes van de Hero mini’s. Onderin de verschillende zombies. Links onder een walker, fatty, abomination en 2 runners.

Zombies komen in Zombicide in een verschillend aantal soorten.

  1. Walkers. Krijgen 1 actie. Hebben 1 hitpoint.
  2. Fatties. Krijgen 1 actie, maar hebben 2 hitpoints en worden altijd vergezeld door 2 walkers wanneer ze spawnen.
  3. Runners. Krijgen 2 acties, hebben 1 hitpoint.
  4. Abominations. Krijgen 1 actie, hebben 3 hitpoints.

Daarna krijgt elke ronde elke speler een beurt, startend bij de first player. Elk karakter krijgt standaard 3 acties, eventueel aangevuld door extra acties vanwege de speciale ability/abilities van dat karakter. Karakters mogen verschillende acties doen met die punten:

  1. Move. Bewegen naar een ander space kost 1 Move actie. In zombicide mag je alleen orthogonaal bewegen, dus niet diagonaal. Zijn er zombies in je space, kost het je 2 acties.
  2. Attack. Schiet/vecht met je wapen op een zombie of zombies. Je wapenkaartjes bepalen hoeveel dobbelstenen je rolt, met welk resultaat je hit (ie. 3+/4+ etc) en hoeveel damage je doet. Een zombie moet in 1 klap dood, anders vervalt de schade. Ook staat op je kaartje of je wapen noise maakt, deuren kan open maken. Noise is van belang is voor het aantrekken van zombies, waarover later meer. Als je melee vecht, mag je zelf kiezen welke zombies je raakt. Schiet je met een wapen, gebeuren er rare dingen. Je rolt dobbelstenen afhankelijk van je wapen, maar je hits moet je als eerste op Survivors, dan Walkers, dan Fatties of Abonomination zombies en als laatst op Runners toewijzen. Line of Sight om te schieten gaat in Zombicide in rechte lijnen, dus niet diagonalen en dergelijken.
  3. Interact. Flip een token, open een deur, ga in een auto. Dat soort dingen..
  4. Search. Moet binnen in een gebouw of auto. Pak een kaart van het item deck. Vaak zijn dit betere wapens etc. Extra equipment geeft flexibliteit, maar beschermt ook je wapens in het geval dat je een Wond krijgt.

Als je zombies dood in je beurt, krijg je 1 XP per zombie normaal gesproken tenzij je een Abomination omlegt, deze geeft je 5 XP. Je krijgt ook XP voor het behalen van bepaalde objectives. Krijg je XP, kan je in een nieuwe ‘kleur’ XP komen. Je begint op 0 in blauw, vanaf 7 kom je in geel. Dit heeft gevolgen voor de moeilijkheid van de zombie-spawns, maar ook geeft het je extra acties. Vanaf hogere niveau’s krijg je een keuzes te maken hoe je je karakter wilt ontwikkelen. Je krijgt hier een sullig token voor, waarbij je moet aangeven welke actie je permanent er extra bij krijgt.

Na de acties van de heroes, krijgen alle zombies 1 actie of 2 acties in het geval van Runners. Staat er een Zombie in een vakje met een Survivor gebruikt de zombie zijn actie(s) om wonden uit te delen. Zijn er meerdere Survivors, kiezen de Survivors wie de wond krijgt. De wond zorgt ervoor dat de Survivor ook een item kaart moet afleggen, naar keuze van de gewonde Survivor. Bij 2 wonden sneuvelt een Survivor. Zijn er geen Survivors in vakjes met Zombies, bewegen de zombies 1 stap per actie. Zombies bewegen op basis van 2 regels.

  1. Zien ze een Survivor? Gaan de zombies daarheen. Zien ze 2 (groepen) Survivors, kiezen ze de luidruchtigste (noise + hoeveelheid Survivors).
  2. Zien ze geen Survivor? Gaan ze naar richting de meeste herrie.

Zijn er verschillende routes richting de Survivors die even lang zijn, dan splitten de zombies. Zombicide eist dat er identieke groepen Zombies de routes richting de herrie pakken. Zijn er een oneven aantal zombies, worden ze aangevuld met nieuwe zombies zodat beide groepen identiek zijn.

Hebben alle zombies bewogen, draai je voor elk spawn-point op de kaart een kaart van het zombie deck om. Dit deck bepaalt hoeveel zombies er komen en of al bestaande monsters nog een extra beurt krijgen. Op een zombie-kaart staan voor elk XP niveau van de helden een lijn aan zombie spawn aangegeven met een kleur. Wat er dus precies gaat gebeuren hangt af van de het hoogste XP level, dus hoe meer zombies je sloopt hoe moeilijker de spawns worden.. Mocht er op een punt te weinig zombies van een type zijn om te spawnen, krijgen alle zombies van dat type een extra actie. Dit kan heel snel het einde van het spel inleiden..

Conclusie
Zombicide is best een aardig en leuk spel. Het spel kent mooie miniaturen en verschillende special abilities en ontwikkelpaden voor de heroes. De mini’s zijn leuk gedaan, de Survivors leuk, gevarieerd en vaak op basis van films. Het spel ziet er dus kortom gewoon goed uit. De scenario’s die je in Zombicide doorspeelt zijn interessant en behoorlijk veelzijdig,. Aan de andere kant is het spel mechanistisch vrij samey, je vecht, vlucht en plant om de zombies heen. Het spel is in dat opzicht best calculerend, want je kan vaak van te voren wel berekenen wat er gaat gebeuren en dus wat je moet doen om de zombies voor te blijven. Ook vind ik het soms best jammer dat je niet mag schieten op wat je wilt en dat het slopen van zombies enorm duur is. Je maakt de zombie-spawns snel te moeilijk als je aan het begin van het spel teveel zombies sloopt. Dat is ergens best jammer, want dat maakt de game soms wat steriel en calculerend in plaats van een Ameritrash dicefest wat de componenten wel lijken te suggereren..

Reviews van de expansions kunnen op termijn (nog) gaan komen, maar op dit moment heb ik niet het gevoel dat ik ze per stuk kan beoordelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.