Xia: Legends of a Drift System

Xia: Legends of a Drift System (Xia) is een board game waarin je helemaal vrij bent om jouw manier door de sterren te vinden. Ga je winnen door je ontdekingstochten? Of juist door je piraterij? Xia laat je helemaal vrij en dat maakt de game ECHT bijzonder.

xia

Xia: Legends of a Drift System
Cody Miller
2014
3-5 spelers
Far Off Games
180-240 minuten
space, exploration, combat, trade, raid, pirate, piracy, exploit
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
In Xia spelen de spelers Kapiteins op een klein ruimtescheepje. Afhankelijk van je gewenste speelduur kies je samen met je medespelers tot hoeveel Fame Points (FPs) je wilt spelen. Zodra je een FP waarde gekozen hebt, is het aan de spelers zelf om op verschillende manieren Fame te gaan scoren om de meest bekende Kapitein te worden. Je kan FPs scoren op een aantal verschillende manieren:

 1. Ontdekken. Het ‘ontdekken’ van nieuwe tegels met ‘exploration tokens’. Op dit soort tokens kunnen FPs, Geld of niets zitten.
 2. Missies. Het halen van missies.
 3. Strijd. Sloop je een klein schip (tier 1), dan levert dat 1 FP op. Een middelgroot schip (tier 2), 2 FP. Sloop je een groot schip (tier 3), dan levert je dat zelfs 3 FP op.
 4. Handelen. Als je alle goederen in je schip verkoopt in 1 klap krijg je daar 1 FP voor (naast geld).
 5. Schepen. De speler krijgt 1 FP wanneer de speler zijn schip van tier 1 upgrade naar tier 2, of van tier 2 naar tier 3.
 6. Rijkdom. Heb je 5 (eigenlijk 5000) credits, dan kan je daar ook 1 FP voor kopen.
 7. Aardig zijn. Help je een ‘stranded’ speler, dan krijg je daar 1 FP voor. Een speler is ‘stranded’ wanneer hij of zij geen Energy en geen “Armed” actions heeft. Geef je deze ‘stranded’ spelers 2 energy, krijg je daar galactische erkenning voor.
 8. Titels. Je kan titels verdienen door als eerste speler de benodigdheden voor de titel uit te voeren. Je kan met titels 1 tot 3 FP verdienen. Uiteraard is hoe pittiger de Titel, hoe meer FP deze waard is.
 9. Geluk. Rol je een 20-zijdige dobbelsteen gedurende het spel, én rol je 20, dan krijg je direct 1 Fame vanwege je geluk.

Setup
De setup van Xia is relatief eenvoudig voor zo’n “uitgebreid” spel. Het universum van Xia bestaat uit tegels, deze worden geschud en elke speler krijgt er 1 met een spawn point erop. Getrokken tegels zonder spawn point worden na afloop terug geschud. Spelers leggen om en om de tegels neer, waarbij de tegels ‘legaal’ moeten worden geplaatst. Tegels zijn legaal geplaatst als de iconen aan de rand van de tegels ‘matchen’. Op elke tegel met plek voor een Exploration token (dat is een vraagteken), wordt een random exploration token geplaatst. Daarnaast worden alle title en missie kaarten geschud.

xia001

Het universum aan het begin van het spel opgezet voor een spel met 3 personen. Er zijn 3 systemen met elk een spawn point (witte cirkel met getal onder het schip) geplaatst. 2 van de 3 tegels hebben een exploration (?) token.

Iedere speler kiest vervolgens een Tier 1 schip. Tier 1 schepen zijn de kleinste scheepjes in Xia en de spelers plaatsen het bijbehorende miniatuurtje op het spawn point op de door hun geplaatste tegel.  Daarnaast krijgt iedere speler een overzichtskaart van hun schip met statistieken, een speciale ability kaart van het schip, een overzicht van de acties waar ze gedurende het spel uit kunnen kiezen en 3 credits om uitrusting voor te kopen. Uitrusting bestaat onder andere uit motoren, schilden, blasters en raketten. Hoe groter de uitbreiding, hoe duurder en hoe beter de dobbelstenen die je mag rollen wanneer je ze inzet. Dit onderdeel lijkt een beetje op Tetris, want het moet precies in de laadruimte van je schip passen.
Daarnaast ontvangen de spelers nog wat houten markers die op de score kaart en de overzichtskaart van hun schip worden geplaatst om der verdiende FPs en gebruikte acties aan te geven. Nadat de spelers uitrusting hebben gekocht mag de speler die als laatste een schip koos beginnen.

Alle 6 start schepen die bij Xia komen. Alle mini's in Xia zijn geschilderd.

Alle 6 start schepen die bij Xia komen. Alle mini’s in Xia zijn geschilderd.

Optioneel is er nog de mogelijkheid om met de 3 NPC (non playable character) schepen te spelen. Deze worden willekeurig aan de spelers toegewezen en worden afhankelijk van een kort algoritme bestuurd door de spelers na hun eigenlijke beurt. De details van de NPCs vallen buiten de review, maar ze geven het spel wat meer extra’s en vullen het universum wat meer op.

De NPCs. Van links naar rechts, de merchant,

De NPCs. Van links naar rechts, de merchant,

Ronde-overzicht
Xia kent geen echte ronde structuur. Iedere speler krijgt een beurt, die uit verschillende fases bestaat. In principe komt elke beurt op het volgende neer:

Spelers krijgen een handig reference overzicht met acties en manieren waarop je overwinningspunten kan scoren.

Spelers krijgen een handig reference overzicht met acties en manieren waarop je overwinningspunten kan scoren.

 1. Actie-fase. Tijdens de actie-fase gebruik je je “Armed” markers om stukken uitrusting op je schip te activeren.
  1. Move. Door het activeren van je Engines mag je bewegen. Als je een engine activeert, rol je de bij de engine horende dobbelsteen. Het gerolde resultaat is het aantal vakjes dat je maximaal mag bewegen voor die ‘actie’. Hoe beter je Engine, hoe meer vakjes je mag bewegen. Tijdens een move mag je “minor” actions uitvoeren, zoals het starten van missies, onderweg verloren goederen oprapen en ‘blind’ het universum in springen naar een onontdekte tegel. Dit is echter wel risicovol..
   xia002

   De speler heeft bij de setup een Raptor-K Engine gekocht voor zijn 3 credits en passend in zijn ruim geplaatst. Op de reference sheet liggen 4 “Armed” actie markers (de gele blokjes boven disarmed), en een geactiveerd Impulse token (gele bliksemschicht).

   xia003

   Om een Move actie uit te voeren moet de speler een van zijn “Armed” markers op zijn Engine leggen. De speler mag dan een 12-zijdige dobbelsteen (zie uitrusting) rollen om te kijken hoeveel de speler kan moven. Deze engine kan per beurt maximaal 3x worden geactiveerd (er is plek voor 3 markers). Naast de Engine zit het schip behoorlijk vol, er is nog plek voor 4 Cargo of andere uitrustingen.

  2. Attack. Je mag door het activeren van je wapens schieten. Schiet je met blasters, mag je een aangrenzend schip aanvallen. Schiet je met je Missiles mag je vakjes 2-6 hexjes verderop aanvallen, zolang je maar niet door planetary shields schiet of door gebieden die je Line of Sight blokkeren. Je kan natuurlijk niet zomaar door astroïdes heen knallen..
  3. Missions. Zodra je op een missie punt vliegt mag je je move stoppen en een missie uitvoeren of starten. Dit is een major action, die je movement stopt. Je mag ook eventueel extra missie kaartjes pakken, maar je mag er maar één houden. Dit kost geen extra actie.

   xia009

   Voorbeeld van een illegale (oranje) en legale (blauwe) missie kaart.

  4. Cargo. Als een volledige actie mag je op een Buy of Sell spot op een planeet goederen kopen en verkopen.
  5. Explore. Als je aan de rand van een tegel staat mag je ‘blind’ jumpen, waarbij je niet weet waar je heen vliegt. Je mag ook ‘exploren’. Dit is een volledige actie, maar je mag de tegel plaatsen voor je erin vliegt. Dit zorgt voor (veel) meer veiligheid.
 2. Business-fase (mits je schip op een planeet is).
  1. De speler vult gratis de energie van het schip aan.
  2. De speler heeft de mogelijkheid alle schade van het schip te repareren. Dit kost 1 credit voor een tier 1 schip, 2 credits voor tier 2 en 3 credits voor een tier 3 schip). Als je een schip repareert maakt het niet uit hoeveel schade je schip had, het wordt helemaal hersteld.
  3. De speler mag nieuwe uitrusting kopen. Kleine uitrustingen kosten 1 credit, maar dan rol je maar een 6-zijdige dobbelsteen. Gemiddelde uitrustingen kosten 2 credits en laten je een 8-zijdige dobbelsteen rollen. De grote uitrustingen kosten 3 credits, en laten je een 12 of 20-zijdige dobbelsteen rollen.
  4. De speler mag oude uitrusting verkopen. Kleine en gemiddelde uitrusting levert 1 credit op. Grote uitrusting 2 credits.
  5. De speler mag goederen en uitrusting in zijn of haar laadruimte herschikken.
  6. De speler mag een nieuw schip kopen. Een tier 2 schip kost 5 credits, een tier 3 schip 8 credits. Wel mag je een tier 3 schip pas kopen als je eerder een tier 2 schip hebt gekocht.
  7. De speler mag 1 FP kopen voor 5 credits.
 3. Status-fase.
  1. De actieve speler claimt verdiende FP.
  2. Wordt door een speler voor het eerst een FP waarde overschreden waarbij een Titel icoon is afgebeeld wordt een Titel kaart getrokken.

   Voorbeeld van een Titel kaart. Deze is 1 Fame point waard (icoon rechts bovenin).

   Voorbeeld van een Titel kaart. Deze is 1 Fame point waard (icoon rechts bovenin).

  3. Alle actie tokens en markers worden van de uitrusting gehaald en op de “disarmed” plekken op het schip gelegd.
  4. De speler mag markers van “disarmed” naar “armed” leggen voor 1 energy per stuk.

Conclusie
Xia is als sandbox game uitermate gelukt. Je bent daadwerkelijk vrij om te kiezen hoe je het spel wilt spelen en alle manieren om FPs te verdienen geven het spel een behoorlijke hoop interessante keuzes. Wel is Xia een enorm geluksspel. Je kan natuurlijk echt bruut veel geluk hebben en meerdere keren 20 gooien. Het is mij in een potje gebeurd dat een speler op deze manier 2 of 3 FPs scoorde. Ook kan het zijn dat handelen, toch al een goede manier om FPs te scoren, te goed wordt. In het geval dat twee matchende planeten, die elkaars goederen willen, naast elkaar komen te liggen. In dat geval ‘moeten’ andere spelers ingrijpen. Het is te makkelijk om FPs te scoren door tussen die planeten te gaan pendelen.

xia005

De tier 2 schepen..

Xia is dus absoluut geen perfect of te serieus spel. Voor mij voelt het als een plezierige bezigheid waar competitief en strategisch spelen een duidelijke tweede plaats inneemt. Dit komt mede tot uitdrukking in de -fantastische- componenten van Xia. Het artwork is mooi, de 21 miniatuurtjes zijn allemaal al voor je geschilderd en er zit standaard metalen geld in de doos. Absoluut fantastisch en heerlijk om mee te spelen. Het grafisch design vind ik op sommige punten wat minder geslaagd, zo staat er wel veel tekst op de objectives en ontbreekt er een verhaal. Ook de exploration tokens, de houten markers en het Fame spoor op de Fame kaart vind ik lelijk. Dit zijn echter details die eigenlijk nauwelijks de moeite van het noemen waard zijn.

De tier 3 schepen..

De tier 3 schepen..

Voor zo’n thematische en leuke ervaring als Xia is het jammer dat er niet wat meer thema in het spel zit. Extra flavour door Kapiteins met speciale abilities, of meer thematische tekst op de kaarten had hierin misschien een eenvoudige maar nuttige toevoeging geweest. Hopelijk pakt Cody dat op voor een eventuele uitbreiding. Xia is in elk geval wat mij betreft een heel geslaagd spel geworden wat nét weer een tweede, nu verkrijgbare editie gekregen heeft. Ameritrash recommended, zeker zodra je meer van de ervaringsspellen bent.

Xia: Legends of a Drift System is beschikbaar gesteld voor review door Far Off Games. Uiteraard heeft dit geen invloed op ons oordeel.

farofgames_logo

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.