Wiz-War (Eight Edition) [5.5/10]

Wiz-War is een spel voor 2-4 spelers en een heruitgave van een oud spel uit 1983, in 2012 opnieuw uitgegeven door Fantasy Flight Games. In Wiz-War speel je een wizard, ren je door een dungeon opzoek naar de treasures. Een probleem, die treasures zijn van je tegenstander en die geven zich niet zo maar gewonnen! Ren, vecht en tover je een weg naar een overwinning.

Wiz-War (Eight Edition)
2012
Fantasy Flight Games
60-90 minuten speelduur
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
Miniatures, Kaarten, Combat, Magic, PvP

wiz-war setup

Setup van het spel. Inclusief portals die de uiteinden van het spel met elkaar verbinden. ‘Deuren’ aan weerszijden zijn met elkaar verbonden. Elke speler heeft een wizard, treasures, een life-counter en hoed-tokens (voor eigendom).

In Wiz-War heb je als doel twee treasures van je tegenstanders te stelen en naar jouw basis te brengen. Dit levert je 2 victory points (VPs) op. Echter, deze treasures kunnen worden teruggestolen. Als je een andere wizard doodt krijg je een VP die niet afgenomen kan worden. In Wiz-War is het dus soms lucratief om een tegenspelers te elimineren.

wiz-war figures

Miniaturen van Wiz-War. Bovenin de wizards, onderin de transformaties waarin de Wizards kunnen veranderen.

Wiz-War begint tijdens de setup met het bepalen welke types magie in het spel aanwezig zijn. Deze versie van Wiz-War komt met 7 scholen van magie, waarvan je er 3 kiest naast de immer aanwezige white of black cantrip spells (eigen keuze). Daarna wordt dit deck geschud en krijgen alle spelers 5 hand kaarten en beginnen ze met 15 levens. Deze versie van Wiz-War komt met dubbelzijdige spelersborden, die samen worden neergelegd, met muurtjes erop en voorgedrukte plekken voor je treasures. Het is hierbij belangrijk dat alle spelers voor zijde A of B kiezen, en geen combinaties er tussen. Vervolgens worden er nog wat portals geplaatst die alle spelersborden dichtbij brengen voor elke speler.

Elke ronde in Wiz-War is eenvoudig. Eerst worden eerder gecaste en nog aanwezige spells afgewaardeerd. Daarna mag je tot 3 stappen bewegen en 1 aanval maken. Als laatste in je beurt, mag je zoveel kaarten weggooien als je wilt en pak je tot 2 kaarten extra bij (tot je handlimiet). Er zijn twee types aanvallen in Wiz-War. Een aanval kan gewoon een fysieke klap zijn, waarbij je tegenstander 1 schade krijgt. Interessanter is het spelen van een magische aanvalskaart. Je hebt hierin kaarten die jou, adjacent squares, casters of het hele bord beïnvloeden. Je tegenstander kan dit soort kaarten met counter effecten wel weer stoppen. Met het casten van spells kunnen er coole dingen gebeuren, je kan om het hoekje schieten, teleporteren, muren slopen, mist oproepen en bijvoorbeeld ook transformeren in een monster zoals een troll of weerwolf.

wiz-war kaartenAlles niet aanvalsspreuken mag je vaker dan 1x per beurt worden gespeeld. Sommige (aanvals)effecten duren 1 beurt, maar sommige beurten kunnen langer duren. Deze kaarten kunnen worden gepowered door 1 speciale ‘energy’ kaart extra af te leggen. Zo’n gecaste kaart blijft dan 1 beurt plus de energie-waarde lang liggen, maar telt wel mee voor je hand limiet van 7. Een beetje clunky.

Conclusie

Wiz-War is een verschrikkelijk oud spel en aan alles merk je dat het spel origineel uit 1983 komt. Het artwork en de mini’s van de Fantasy Flight variant is gewoon wel weer erg mooi uitgevoerd. Er staat in mijn optiek wel veel tekst op de kaarten, waardoor je regelmatig veel leest. Over het spel dan. Movement is makkelijk, maar casting is clunky en het pakken van kaarten onnodig restrictief. Waarom mag je maar 2 kaarten pakken in plaats van je hand aanvullen? Een klein minpunt. Ondanks die min, is het spel best lollig. Je rent wat rond, je schiet, zet je tegenstanders in de fik, cast geinige spreuken die jou of je tegenstander muteren. Samenvattend, let’s be fair, dit spel is in mijn optiek op veel punten verschrikkelijk achterhaald. Desondanks is het spel wel geinig.  Leuk met een biertje, verwacht er niet teveel van. Voor de rest, ach..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.