VS System 2PCG: The Marvel Battles

In comics draait het voor een groot gedeelte om het vechten. Toch komen we er nooit helemaal achter welk personage of welk team nu het sterkst is. Verslaan de X-men Hydra in een direct gevecht? En is Iron Man echt sterker dan Captain America? Nu kun je er zelf achter komen door het spelen van VS System 2PCG: The Marvel Battles!

pic2630832
VS System 2PCG: The Marvel Battles
Ben Cichoski & Danny Mandel
Upperdeck
2-4 spelers
Card Drafting / Hand Management / Resouce Management
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

 

Inleiding

Vs. System 2PCG: The Marvel Battles herintroduceert het gevechtssysteem dat in 2004 werd gebruikt in het originele Vs. System. Net als in het originele spel zullen teams van superhelden (of schurken) het tegen elkaar opnemen.

Het is echter geen herdruk van het origineel, want de spelregels hebben wat ingrijpende wijzigingen ondergaan.

Vs. System is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, waarbij je als spelers team van superhelden onder jouw bevel en deze laat je tegen elkaar vechten. The Avengers tegen de X-men, Guardians of the Galaxy tegen de Supervillains of maak je toch liever combinatieteams? Alles kan.

IMG_1533Voldoende ruimte voor expansions

Doel

Een van de helden is jouw main character en met hem valt of staat jouw overwinnen. Het team waarvan de main character het gevecht overleeft, wint het spel.

Het uitschakelen van de main character van je tegenstander doe je door deze door middel van combat zoveel wound markers te laten krijgen als hij hitpoints heeft.

Voorbereiding

Het voorbereiden van dit spel is feitelijk gezien het voorbereiden van je decks. Je kunt daarbij kiezen voor een van de standaard decks die in de spelregels staan aangegeven of zelf een deck bouwen.

Of je nu een standaard deck gebruikt of zelf een deck samenstelt, je begint met het kiezen van je main character. Hiervan pak je de level 1 en level 2 kaart. De level 1 kaart leg je neer in de voorste of achterste linie aan jouw zijde van de tafel (front row of back row). Daarnaast pak of vorm je een deck kaarten van 60 kaarten volgens de regels die staan opgesomd in de spelregels.

Iedere speler mag vervolgens zeven kaarten pakken voor zijn openingshand en deze bekijken. Bevallen de kaarten hem niet, dan mogen deze een keer worden omgewisseld voor zeven andere kaarten. Meer dan bij menig ander spel zul je er goed over na moeten denken of je dit wilt. Bekijk goed of je voldoende resource mogelijkheden in je hand hebt, maar ook of je voldoende mogelijkheden hebt om kaarten uit te kunnen spelen in je eerste beurten, anders kan je tegenstander weleens optimaal gebruik maken van jouw slechte start.

Nadat de tokens zijn klaargelegd en de startspeler is bepaald, begint het spel.

IMG_1532

De tokens. Ze voldoen, maar zeker geen topkwaliteit

Spelverloop

De beurtvolgorde verloopt volgens een vast structuur. Je begint met het pakken van twee kaarten (draw phase) en het herstellen van alle ‘stunned’ characters (recovery phase). Alle characters worden daarna ready neergelegd.

In de build phase die daarop volgt, mag je allereerst een kaart uitspelen als resource. Dit kan een kaart naar keuze zijn die je gesloten voor je neerlegt, maar het kan ook een locatiekaart zijn die je open bij je overige resources uitspeelt. Als je dit hebt gedaan, tel je het aantal open en gesloten resourcekaarten dat er ligt. Je krijgt een aantal resourcepunten dat gelijk is aan dit aantal en hiermee mag je vervolgens supporting character kaarten uitspelen.

Gedurende het spel zal jouw speelgebied bestaan uit drie rijen kaarten. Direct voor je liggen de resourcekaarten en locaties, daarvoor bevindt zich de backrow van jouw formatie en daarvoor ligt de front row. Bij iedere supporting character die je uitspeelt, zul je moeten kiezen of je deze in de voorstel of achterste rij plaatst. Daarnaast moet je opletten of je al een character met dezelfde naam in je speelgebied hebt liggen. Indien dit het geval is, dan mag je niet nog een kaart met dezelfde naam uitspelen.

Nadat je hebt gespeeld wat je wilt uitspelen (of als je geen resourcepunten meer hebt) dan mag je jouw formatie nog herformeren. Je kunt characters van de achterste linie naar de voorste linie verplaatsen of andersom.

In de main phase, de laatste fase van je beurt, kun je de characters van je tegenstander aanvallen. Je kunt tijdens deze fase zo vaak aanvallen als je maar wilt, mits je de characters daarvoor hebt.

Als aanvallende partij kies je wie van jouw characters er gaan aanvallen en wie zij aanvallen. Het maakt daarbij niet uit of een verdedigende character ‘ready’ of ‘exhausted’ is. In beide situaties kan de verdedigende character aangevallen worden en zelf terug aanvallen.

Als je aanvalt, kies je voor een solo aanval of voor een team attack. Team attacks kunnen gedaan worden door verschillende characters in dezelfde rij die dezelfde affiliatie hebben (Avengers, X-men e.d.). Je laat in dat geval verschillende characters samenwerken om een bepaalde verdediger flink aan te pakken.

Bij het aanvallen vanuit de voorste rij is er altijd sprake van een melee aanval. Je valt daarbij een door jou gekozen character op de voorste rij van je tegenstander aan. Als jouw character flying is, dan kan hij ook over de voorste rij heen vliegen en characters op de achterste rij aanvallen (bij een team attack moeten alle characters flying hebben).
Vanuit je achterste rij kun je ook aanvallen op de voorste rij van je tegenstander als je daar characters met ‘ranged attack’ hebt liggen. Heb je characters met ranged attack en flying, dan kunnen ze vanuit jouw achterste rij de characters op de achterste rij van je tegenstander aanvallen.

IMG_1536

Iedere main character heeft een level 1 en level 2 kaart

In principe is de basis van een gevecht heel simpel. Op elke kaart staat aanvalswaarde en een verdedigingswaarde. Aanvaller en verdediger vallen elkaar gelijktijdig over en weer aan. Is de aanvalswaarde hoger dan de verdedigingswaarde dan raakt de verdediger stunned. Hij krijgt hiervoor een wound marker. Heeft hij evenveel wound markers als levenspunten, dan wordt de kaart afgelegd. Bij een team attack mag de aanvalskracht van het team bij elkaar opgeteld worden. De verdedigende partij mag zijn schade toedelen aan een aanvallende character naar keuze.

Het interessante onderdeel van de gevechten is echter dat je de aanvals- en verdedigingswaarden kunt aanpassen door plot twists te spelen of superpowers van kaarten te gebruiken. Zowel de aanvaller als de verdediger hebben deze mogelijkheid. Superpowers kosten je vaak specifieke resources om te gebruiken. Hiervoor betaal je door de juiste locatiekaart uit je hand af te leggen of door de juiste locatiekaart in jouw speelgebied om te draaien en daardoor gesloten voor je neer te leggen (in dit geval kun je deze de volgende beurt nog wel voor recruitmentpunten gebruiken). Je kunt een superpower meerdere malen per beurt gebruiken, als je maar voldoende locaties hebt om om te draaien.

Als de main phase over is, dan is je tegenstander aan de beurt.

Het spel gaat voort totdat je de main character van je tegenstander weet uit te schakelen. Deze main character probeer je dan ook zo goed mogelijk te beschermen en een mogelijkheid om dat te doen is bijvoorbeeld om hem sterker te maken. Dit doe je door aan de voorwaarden te voldoen die op de kaart staan vermeld. Voldoe je aan deze voorwaarden dan bereikt jouw main character level 2 met alle bijbehorende voordelen die daarbij horen.

Conclusie

Ruud, mijn mede-reviewer op deze site, beschuldigt mij er altijd van dat ik een beetje week begin te worden en mijn tong uit mijn mond begint te hangen zodra ik een spel voorbij zie komen met de superhelden uit het Marvel of DC Comics-universum. En ik moet eerlijk zeggen dat hij daar een beetje gelijk in heeft. Ik lees veel comics, kijk alle films en tv-series over superhelden en probeer ook alle spellen rondom dit thema.

Vs. System in de oorspronkelijk uitgave was mij onbekend en ook deze titel kwam ik slechts bij toeval tegen. Op de een of andere manier is er minder buzzz rondom dit spel geweest dan bijvoorbeeld rondom Legendary. Toch is het spel mij goed bevallen.

Als ik even buiten het Marvel thema om kijk, dan zie ik een kaartspel met relatief eenvoudige spelregels, dat goed in elkaar zit, vlot wegspeelt en een hoge herspeelbaarheid heeft. Het gevechtsysteem zit goed in elkaar. De basis is eenvoudig, maar door de superpowers en plot twist heeft het voldoende tactisch potentieel.

Ook het systeem met de resources zit goed in elkaar. Doordat elke kaart in principe  als resource gebruikt kan worden, zullen beide spelers normaal gesproken een gelijke hoeveelheid resources kunnen krijgen. De lastigheid zit hem in de prijs van de supporting characters. Omdat je elke beurt maar een resource mag spelen, weet je direct dat je een character die zeven kost pas in beurt 7 kunt spelen. Soms kun je die dan ook maar beter direct gebruiken/flushen als resource in plaats van hem op hand te houden.

Wel is het een spel waarbij er een onderscheid kan ontstaan tussen de meer ervaren spelers en de beginners. Iedere main character speelt anders en zul je anders moeten gebruiken, waardoor je een groot voordeel hebt als je jouw main character al kent. Hetzelfde geldt feitelijk gezien voor je deck.

Het daadwerkelijk vechten komt neer op een combinatie van tactisch puzzelen en, geluk en bluf. Aan de hand van de beschikbare kaarten zul je goed moeten timen wie aanvalt en wanneer hij dat doet. Hetzelfde geldt voor het inzetten van plot twists en superpowers. Omdat een verdediger ook klappen terug geeft, zul je ook de bescherming van je main character in de gaten moeten houden.

Het is in het begin even wennen dat exhausted characters wel gewoon nog aangevallen kunnen worden en dus als linie van verdediging gebuikt worden (tenzij ze stunned zijn). Als je hier eenmaal aan gewend bent, zul je zien dat dit systeem de vlotheid van het spel en de intensheid van de gevechten ten goede komt. Je hoeft ten slotte niet iemand achter te houden als verdediging.

Ik ben zelf erg blij met Vs. System 2PCG: The Marvel Battles en het verdient zeker een plek in mijn kast naast mijn – nog te reviewen – collectie Legendary spellen. Voor iedere liefhebber van het thema en van head-to-head combat absoluut een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.