Unusual Suspects

Een spel waar je speelt met vooroordelen. Leuk of toch een beetje raar?

US_cover

the Unusual suspects
Paolo Mori
2015
3-8 spelers
Cool Mini or Not, 999 Games
10-30 minuten
vooroordelen, party game, beoordelen, gezichten
Engelstalige en Nederlandstalige versie beschikbaar
Behoorlijke taalafhankelijkheid

Doel
In Unusual Suspects is er een misdaad gepleegd en moeten de spelers op basis van door een tipgever gegeven clues een verdachte kiezen uit een set van 12. Een bekend party game mechanisme dat ook hier weer van stal is gehaald. Wat is de unieke twist in deze game? De game maakt gebruikt van vraagkaarten, waarbij je op basis van gedeelde meningen probeert in te schatten wie de dader is. Hoe minder vragen je nodig hebt om alle 11 afleiders weg te strepen, hoe beter. Streep je de echte boef weg, dan heb je jammer en helaas, verloren.

Setup
De setup van Unusual suspects is extreem eenvoudig. Er zijn twee decks met kaarten. Een deck met vraagkaarten, een deck met verdachten, en een deck met gezichtskaarten. Deze decks worden beide geschud. De spelers leggen vervolgens 12 gezichten in een 3 x 4 grid neer op tafel. De vraagkaarten worden daarna geschud en klaar gelegd. Effectief is het spel dan klaar om te beginnen. Kies een speler om te beginnen met tips geven. Deze speler pakt een kaart van het witness deck. Op deze manier weet de tipgever welke van de 12 gezichten bij de boef hoort.

TheUnusualSuspects_spel

Een grid met kaarten. Hierbij ook een Nederlands (en Frans!) speelkaartje.

Ronde-overzicht
Een van de spelers van het team trekt een kaart van het vraagkaarten deck. Deze stelt de vraag aan de clue-gever, bijvoorbeeld “Woont de dader nog bij zijn ouders”. De clue gever op zijn beurt geeft een JA of NEE antwoord op de vraag. Verdere hints mag de tipgever niet geven.

In het geval van een “Ja” antwoord van de tipgever gaan de overige spelers vervolgens discussiëren over welk(e) van de 12 gezichten er het beste bij passen. De spelers draaien kaarten waarvan ze vinden dat ze niet voldoen aan de stelling om. Op die manier elimineer je gezichten en dus mogelijke daders. Je moet altijd minimaal één gezicht elimineren.

Conclusie
Unusual suspects is een raar spel om te spelen, aangezien het een ‘makkelijke party game’ is, die potentieel politiek verkeerd kan vallen. Effectief speelt het spel namelijk met vooroordelen die wij als mensen hebben als we naar gezichten kijken. Een nette mevrouw zal wel kunnen skiën toch? Een slonzige trucker? Nah, die niet. Natuurlijk weet je dat niet echt, misschien is die slonzige trucker wel een echte skifanaat.. Dit spel kan daarom met een verkeerde groep ongemakkelijk worden. “Kan lekker koken”, moet natuurlijk een vrouw zijn. Gaat de verdachte ooit naar de snackbar? Tuurlijk, de dikzak wel. Als je dan toevallig een vrouw bent die niet kan koken, of een zwaarlijvig iemand met schildklier problemen..

Al met al maakt dit Unusual Suspects een spel dat ik niet direct in de catalogus van 999 games of Cool Mini or Not vind passen. Op de 999 en CMoN dozen staat nog netjes vanaf 14 jaar, op de originele Italiaanse uitgave staat een 8+ advies. In mijn ogen, absoluut onterecht. Ik zou zeggen, dit soort games zijn leuk voor de Cards against Humanity mensen. Ik vind het stiekem best grappig om een keer gespeeld te hebben, maar vaker hoeft van mij echt niet. Sowieso zijn het gezichten- en vragendeck te klein om het spel lang afwisselend te houden. De Franse tekst op de kaartjes had van mij ook niet gehoeven.

Al met al is mijn mening op dit spel verdeeld. Het is best aardig, maar niet te vaak.. want dan heb je de kaartjes teveel gezien.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.