Twilight Imperium: 3rd Edition [10/10]

Twilight Imperium is de reden waarom Fantasy Flight Games (FFG) überhaupt bestaat. TI3 zoals het spel liefkozend genoemd wordt, is het laatste deel in een serie grandioze en onnavolgbare uitputtingsslagen die tussen de 4 en 12 uur kan duren.In die uren, verover je werelden, graai je ze leeg, ontwikkel je technologieën dat graaien beter te doen, sloop je je tegenstanders en uiteindelijk overheers je het universum!

Twilight Imperium : 3rd Edition
Fantasy Flight Games
2005
3-8 Spelers
360+ minuten speelduur
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
4x, space, combat, exploit, explore

flickr_friday_twilight_imperium

TI3 is een complex spel, en een volledige uitleg van de spelmechanismen hier voert veel te ver. Het is een ongemakkelijk huwelijk tussen keiharde Ameritrash en Puerto Rico-achtige rol-selectie. In TI3 begin je met het opbouwen van een universum uit hex-tegels, waarin de hex met de planeet Mecatol Rex centraal ligt. Mecatol Rex is het hart van de oude beschaving die in elkaar is gestort en waar je nu de nieuwe baas van probeert te worden. TI3 ben je de baas als je 10 victory points bij elkaar hebt gegraaid. Spelers krijgen VPs uit verschillende (unlockable) objectives. Deze objectives zijn verschillend en lopen uiteen van technologieën ontwikkelen, het veroveren van Mecatol Rex, het platstampen van de thuisplaneet van een tegenstander tot het besteden van bepaalde resources aan het eind van de ronde. Ook zijn er nog secret objectives die elke speler op hand kan hebben..

Elke speler heeft een van de 18 ras-sheet, waarop wat speciale abilities staan, de beurtvolgorde en de kosten van alle space ships je kan kopen. Alle ras special abilities breken of spelen met de regels op een bepaalde manier. Aan de achterkant staat ook nog een flavor text over je ras. Ook leg je hier je trade agreements neer, dit zijn agreements die je uitwisselt met een andere speler, waarbij je elkaar verzekerd van bepaalde hoeveelheid goederen.

Het belangrijkste van je refsheet is je voorraad tokens die er op bijgehouden wordt. Je hebt drie voorraadjes tokens op je ras-sheet.

L1z1x

 1. Strategy allocation. Tokens hier gebruik je om reactief mee te liften op gekozen rollen van anderen.
 2. Command Pool.  Tokens hier gebruik je om actief zelf hexes te activeren voor het bouwen van troepen, het verplaatsen van schepen en het initiëren van combat. Let wel, je mag een hex waar een token ligt niet nog een keer activeren!
 3. Fleet supply. Tokens hierin geven aan hoeveel grote schepen je in een hex mag hebben.

Elke ronde selecteer je een rol die je een keer tijdens de ronde als een actie moet gebruiken, zodat alle andere spelers de rol kunnen gebruiken. Zij krijgen echter niet de speciale kortingen of extra voordelen die de speler met de rol wel krijgt. Zodra de rollen gekozen zijn, gaat het spel de tafel rond in initiatief order, van rol nummer 1 tot 8. Elke speler moet in zijn beurt een actie gebruiken, of passen. Een actie die je kan gebruiken is het spelen van een action-kaart, het bouwen van nieuwe troepen tenzij je de Production rol gebruikt, het activeren van een hex voor troepenverplaatsing etc. Het betalen voor units of technologie upgrades gaat vrij simpel, per planeet die je hebt heb je een kaart. Elke planeet heeft een waarde voor Influence (rode resource) en Resources (groen). Je krijgt geen wisselgeld, maar in principe draai je simpel genoeg zoveel planeten om als je nodig hebt om de juiste hoeveelheid Influence of Resources af te tikken. Op het moment dat een speler past, ligt hij uit de ronde en gaat het spel verder zonder jou tot iedere andere speler gepast is. Het kan dus zeker gebeuren dat je compleet overhoop gelopen wordt zodra je past. Ook als jij je troepen verplaatst naar een Hex, en je tegenstander je troepen daarna ineens aanvalt.. duurt het minimaal een ronde voor je er weer binnen kunt stappen.

VSCa

Rollen (Strategy cards) zijn:

 1. Leadership.
  1. 3 gratis nieuwe tokens voor nop.
  2. Per 2 influence, mag je tokens kopen tot een maximum van 3.
 2. Diplomacy.
  1. Alle opponenten moeten een hex naar jouw keuze activeren OF gratis B.
  2. Voor een strategy allocation counter: 1 lege planeet annexeren.
 3. Assembly
  Hier zijn de political cards van toepassing. Deze zijn wetten en regels die 
  Een gratis political card en 2 action cards.

  1. Wordt speaker (1 overneembaar VP waard). Kies een speler die een political card uitvoert.
  2. Maak een andere speler speaker. Speel een political card uit je hand.
 4. Production. 
  1. Bouw tot je maximum waarde schepen op een van je productie faciliteiten, je krijgt 2 gratis resources om dat te doen. Dit activeert het systeem niet (dus geen token).
  2. Voor een strategy allocation counter: Bouw maximaal 3 schepen zonder een token te gebruiken.
 5. Trade (verschillende types)
  1. Receive 3 trade goods (wild resource). Cancel 2 trades van anderen. Alle spelers krijgen de trade goods uit hun trade agremeents.
   [Eventueel mercenary als je die expansie/opties gebruikt].
 6. Warfare
  1. Plaats een high-alert token in een Hex. De troepen daar krijgen +1 movement en +1 op hun combat rolls. Dit token mag mee verhuizen.
  2. Voor een strategy allocation counter: Move <3 schepen van een ongeactiveerde Hex naar een andere, aangrenzende hex zonder de laatste te activeren.
 7. Technology
  1. 1 Gratis technologie. Je mag een tweede technologie kopen voor 8 resources, mits je de verplichte voorlopers hebt.
  2. Voor een strategy allocation counter: Spendeer 6 resources voor 1 technology advance (mits je weer de verplichte voorlopers hebt).
 8. Bureaucracy
  1. Kies een objective die in het vervolg geclaimed kan worden.
  2. Voor een Strategy allocation counter: pak 1 political en 1 actie kaart.

Combat in TI:3 is vrij eenvoudig en onderverdeeld in een aantal stappen. Eerst bepaal je of je na de ronde je wilt terugtrekken. Het gaat te ver om combat in detail verder te bespreken, maar het komt neer op een dobbelsteen per vliegtuig die a la Axis and Allies allemaal een ander nummer moeten rollen om te raken. Je beste schepen rollen raken op een 3 rol van de d10, anderen op een 9 of 10. Alle schepen doen tegelijkertijd hun damage op elkaar en wat er overleeft, gaat daarna nog een ronde verder of trekt zich terug. Land combat werkt hetzelfde..

Aan het einde van de ronde, kom je in de Status Phase. Tijdens deze phase claim je victory points, repareer je schepen die meer dan 1 hit kunnen krijgen, refresh je al je planeten en krijg je nieuwe actie kaarten en 2 tokens voor Command pool, fleet supply en strategy allocation. Ook mag je de tokens herschikken.

Naast TI:3 heeft 2 grote uitbreidingen. Alle drie komen ze met bergen optionele regels, extra tokens en opties die je kan, maar niet hoeft te gebruiken. Ook de strategy cards zijn regelmatig aangepast.

Conclusie

Twilight Imperium is grandioos. Het is niet perfect, het duurt veel te lang. Maar in die enorme speelduur, ben en ontwikkel je ECHT je ras. De spanning is om te snijden en er zijn zoveel strategische mogelijkheden dat het spel nooit saai wordt. Ik ben helemaal om, heb het spel zeker 10 keer gespeeld en vermoed dat ik dat in de komende jaren nog wel veel vaker ga doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.