TrashTalk 44: Mistfall, Dreadball & Malifaux

Afgelopen week heb ik me vooral bezig gehouden met Mistfall en Malifaux.
Zoals iedereen ongetwijfeld inmiddels wel weet ben ik een fan van games met plastic componenten en miniatuurtjes. Games als Battlelore (review), Descent: Journey’s in the Dark (review) en Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers (review) hadden natuurlijk allemaal al een sterke miniaturencomponent. Warhammer’s Age of Sigmar (review) en X-Wing (review) hebben me wellicht nog wat extra opgewarmd. Maar Malifaux heeft me laten inzien dat ik tegenwoordig ook best met meetlinten wil werken! Dat had ik niet gedacht.

M2E

Malifaux Starter Set Models

De ongeschilderde mini’s zoals ze komen in mijn starter-set. 2 setjes van 4.

Malifaux is een verschrikkelijk cool spel. Allereerst de setting, Wyrd West. Ofwel, het wilde westen in de mix met magie, horror en paranormale fenomenen. Erg cool en behoorlijk uniek. Daarnaast het spel zelf. Zelden heb ik zo’n elegant en interessante miniatures game gespeeld als Malifaux. Wat maakt Malifaux uniek? Het totale gebrek aan dobbelstenen. In plaats van dobbelstenen gebruik je in Malifaux alleen maar (poker)kaarten. Om te bepalen of je iemand raakt en hoeveel schade je doet draai je de bovenste kaart van je poker-deck om waarbij je de statistieken van de aanvallende mini optelt. Je opponent doet hetzelfde voor zijn verdedigende mini. Is je aanvalswaarde niet hoog genoeg? Dan kan je een kaart uit je hand spelen om de kaart die je van je deck hebt omgedraaid te vervangen. Hand management en nadenken over wanneer je precies je hand kaarten in wilt zetten dus! Interessante keuzes, mooie miniatuurtjes, gaaf thema. Ik sluit niet uit dat er meer Malifaux in mijn huis gaat komen..

dbc

Dreadball. Rugby, maar dan extra gevaarlijk. Kijk niet raar op als spelers niet meer bewegen wanneer ze het veld af gaan..

Dreadball is een miniaturenspel van Mantic Games. Mantic is een bedrijf vol met voormalig medewerkers van Games Workshop (GW). En dat merk je! Sinds kort speel ik op de computer af en toe een potje BloodBowl, de fantasy rugby game van GW. Dreadball lijkt daar erg op, alleen zijn de regels wat eenvoudiger en minder complex. Dreadball voelt als een spel dat ik nog vaker moet spelen om het echt te begrijpen, maar so far ben ik best nieuwsgierig naar meer potjes.

mistfall_cover

Als laatste Mistfall van NSKN Games. In Mistfall beweeg je met je avonturiers door een wereld. Tijdens je tocht jaag je allerlei gespuis over de kling en probeer je een eind-encounters te overleven. Voor games als Mistfall heb ik een zwak, fantasy adventure games ben ik gewoon snel fan van. Dit is te merken aan onze oudste reviews, die van Runebound (review) en Mage Knight (review). Games waar ik het eerst mijn verhaal over kwijt moest. Al zijn die reviews inmiddels wel erg matig. In elk geval, Mistfall past prima tussen dit rijtje games. Wel heb ik de game tot nu toe solo met 1 of 2 helden gespeeld. Ik heb alleen de makkelijkste encounter gewonnen, de andere encounters heb ik kneiterhard verloren. Wel moet ik zeggen dat ik so far best onder de indruk ben van de spelmechanismen. Mistfall is erg thinky, een beetje puzzelachtig en behoorlijk moeilijk. Ik ga nog veel te inefficiënt om met mijn acties, kaarten en tijd. Maar ik heb er wel lol mee nu ik eindelijk de regels ben doorgekomen..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.