Top 10 Gen Con releases

Gen Con is de Ameritrash tegenhanger van Essen Spiel beurs. Een enorme boardgame beurs, waar bakken met Ameritrash titels voor het publiek worden gelanceerd gaan worden. Het wordt een spannende week in de Ameritrash wereld!

Deze lijst werd mede mogelijk gemaakt door W. Eric Martin van BoardGameGeek. Hij houdt elk jaar een enorme Geeklist bij met de informatie van allerlei games die uit gaan komen. Een hoop doorlees en nazoek werk later is dit het resultaat. Dit zijn games die mij op basis van hun beschrijvingen interessant lijken. Geen garanties, niet gespeeld, gewoon wat me nu boeiend lijkt! Wel één belangrijke disclaimer, in principe zijn alle games die ik geselecteerd heb volgens de lijst gereleased -in meer of mindere mate- op Gen Con. Games die dus daar gedemo’d worden staan er NIET op (als het goed is).

Eervolle vermeldingen:

Zombies!!! Jr.

zombies_coverTodd & Kerry Breitenstein
Twilight Creations, Inc.
2015

2-6 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Zombies!!! JR. Zombies!!!  Van Todd Breitenstein is een controversiële titel. Het is een populaire game uit een vervlogen tijdperk, zeg maar Ameritrash uit de tijd van Munchkin. Zombies!!! is dan tegenwoordig ook zeker niet geen goede zombie game meer, maar een voorloper van het moderne en wild succesvolle zombicide. Zombies!!! heeft problemen, er zijn teveel tegels, teveel randomness en kan véél te lang duren voor de hoeveelheid gameplay en fun. Zombies!!! Jr. heeft kiddy artwork, lijkt mooiere miniatures te hebben én belangrijk, komt met weinig máár dikke tegels. Er is nog teveel onduidelijk over Zombies!!! Jr., maar als het niet enkel een kinderversie is, maar een modernere gestroomlijnde versie van deze klassieker zou het nog wel ‘ns erg succesvol kunnen worden..

Awesome Kingdom: The Tower of Hateskull

awesomekingdom_coverKevin Wilson
IDW Games / Pandasaurus Games
2015

2-4 spelers
20-30 minuten
Engelstalig

Kevin Wilson van Doom en Descent heeft een nieuwe fantasy ‘dungeon-crawler’ game. Normaal zeker genoeg om excited van te worden, maar dit betreft een eenvoudig kaartspel. In de game spring je gedurende 3 dagen (9 rondes) door kaarten te spelen door een dungeon. De kaart waarop je landt claim je, of dat nu een schat, monster of een valstrik is. Elke kaart geeft je awesomeness. De winnaar is diegene met de meeste awesomeness. Mooi artwork, Kevin Wilson én een luchtig kaartspel. Het is een risico, maar kan leuk worden. Waarschijnlijk haalt deze game Gencon (net) niet, maar lijkt te koop vanaf september.

10. Vs. System 2PCG

vssystem_cover

Ben Cichoski & Danny Mandel
Upper Deck Entertainment
2015

2 spelers
60 minuten (?)
Engelstalig

Vs. System is een oude Collectible Card Game (CCG) die door Upper Deck Entertainment een nieuw leven ingeblazen is. Hoewel ik het originele Vs. System nooit gespeeld heb, hebben de spelauteurs kennelijk de game behoorlijk omgebouwd om de game te moderniseren. Wel kies je nog steeds een karakter en bouwt een deck van 60 kaarten. Daarna ga je proberen de andere speler in elkaar te slaan. In tegenstelling tot de oude CCG, is dit nu een kant-en-klare ervaring waarbij je in principe alleen de basisdoos nodig hebt voor al je deckbuilding, het bekende Living Card Game principe. Ongetwijfeld gaan hier bakken met kaartjes van uitkomen,

 

9. Mysterium

mysterium_cover

Oleksandr Nevskiy & Oleg Sidorenko
Libellud
2015

2-7 spelers
40 minuten
Engelstalig

De officiële engelse uitgave van Mysterium, onder de kenners al bekend als Tajemnicze Domostwo. In de game speelt een speler de geest van een op een verjaardagsfeestje vermoorde bediende van het huis waar de game zich afspeelt. De overige spelers, zijn helderzienden bezig metuit te zoeken wie en waarmee de moord dan echt gepleegd is. Communiceren met spoken is natuurlijk lastig, en dat gebeurt in deze game dan ook via ‘dromen’, een soort Dixit achtige kaarten. Hoewel dit spel allang bekend is vanuit de Poolse en Ukraïnsche versie, is Mysterium door Libellud nogal gepimpt. Nu zal deze game voor niet iedereen zijn, vooral omdat veel mensen het al gespeeld hebben. Ik heb het echter niet gespeeld en ben nu toch wel benieuwd na alle positieve verhalen. De premisse zou wel heel goed kunnen zijn, al kan het ook verschrikkelijk gaan tegenvallen.

8. Eternal Dynasty

eternaldynasty_cover

Joshua Reubens & Nicholas Yu
Game Salute & Zucchini People Games, LLC
2015

2-5 spelers
90 minuten
Engelstalig

Eternal Dynasty is een beetje een rare game om op mijn Ameritrash.nl lijst te komen. Allereerst komt ie van Kickstarter en Game Salute. Dan weet je eigenlijk maar één ding.. deze game heeft prachtig artwork máár het blijft Game Salute met een bak problemen. Eternal Dynasty lijkt verder een vrij straight-forward area control game maar er is een twist. De game speelt evenveel rondes als er spelers in het spel zijn en elke ronde is een generatie. Per generatie selecteer je een heerser die je voor die ronde een speciale ability geeft en bepaalt hoeveel (bonus) influence, votes of handkaarten je die ronde hebt. Vervolgens probeer je door het slim spelen van handkaarten influence te plaatsen en regio’s te controlleren en op die manier VPs weer te krijgen. Het artwork en area-control mechanisme gemixt met player powers maakt het toch interessant.

7. The Undercity:
An Iron Kingdoms Adventure Board Game
undercity_cover

David Carl & Will Schoonover
Privateer Press
2015

2-4 spelers
60-120 minuten
Engelstalig

The Undercity is een nieuwe fantasy/steampunk -dungeon crawler van Privateer Press. Ik weet het nooit met Privateer, ik had geen succes met het –in mijn ogen fiddly- Omega Protocol. Op basis van de spelregels lijkt de game me wel een tikje simplistisch, met random spawning, vaste initiatief volgordes en een wat duf bord. Daarentegen  is het artwork op de kaarten en speler reference boards weer een stuk interessanter.. The Undercity wordt voor mij een gokje, maar kan erg, erg de moeite waard worden. In elk geval een volledige cooperatieve game en die zijn er op dit moment niet bijzonder veel op de markt naast Super Dungeon Explorer, de DnD games en Super Fantasy: Ugly Snouts Attack / Night of the badly dead..

6. Wrath of Dragons

wrath_cover

Keith Rentz
Catalyst Game Labs
2015

2 spelers
Speelduur onbekend
Engelstalig

In Wrath of Dragons spelen de spelers draken die proberen een fantasy Europa zoveel mogelijk schade te berokennen. Het spel speelt over verschillende eeuwen, waarin de mensheid groeit, bloeit tot de spelers weer terug komen om de mensheid weer flink de pan te hakken. Elke ronde groeit het bord met mensheid. Daarna pakken de spelers kaarten en genezen ze een beetje. Vervolgens kiezen alle spelers een Lair action, dat geeft ze een speciale actie waarna het slopen begint in de Attack-fase. De game heeft wel mooi artwork en een interessant spelconcept. Nadeel is dat het een blokjesfest is. Jammer. Het zou wellicht wat te abstract en te euro-achtig kunnen zijn, maar het thema maakt Wrath of Dragons voor mij toch een game om in de gaten te houden. Het klinkt zo coooool.

5. Legendary Encouners:
A Predator Deckbuilding Game

legendary_encounters_cover

Ben Cichoski & Danny Mandel
Upper Deck Entertainment
2015

1-5 spelers
90 minuten (?)
Engelstalig

In navolging van het populaire Legendary Encounters: An Alien Deckbuilding Game (voor onze review: link) kon de Predator variant niet uitblijven. Deze game stand-alone, maar is ook te integreren met de Alien versie. Daarnaast kent de game twee modi. Je kan als de mensen spelen en dan speel je in zekere zin gewoon Legendary Encounters: An Alien Deckbuilding Game maar dan op basis van de 2 predator films. Je kan ook spelen als Predators, en dan probeer je juist zoveel mogelijk VPs te krijgen door te jagen en te moorden. Cool.

4. Battlecon: Fate of Indines

battlecon_cover

D. Brad Talton, Jr.
Level 99 Games
2015

2 spelers
15 minuten
Engelstalig

Battlecon: Fate of Indines is een goedkopere, introductie versie van hun 2 speler combat systeem (Devastation of Indines) (Onze review: link). In deze game zitten maar 10 karakters, maar is desondanks goed voor uren speelplezier. Ren met je karakter over het bord, kies kaart combinaties uit om je aanval te bepalen en sloop –hopelijk- je tegenstander! Mortal Combat, het bordspel, maar dan nu voordelig. Aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het systeem máár niet de 60+ euro stap wil zetten.

3. Mage Wars: Academy
magewars_cover

Aaron Brosman, Matthew Burch, Brian Pope
Arcane Wonders
2015

2 spelers
20-30 minuten
Engelstalig

Mage Wars: Academy (MW:A) is een variant op Magic the Gathering, maar dan gekruist met Mage Wars: Arena (review hier: link). In deze versie van Mage Wars is het systeem omgegooid, er is geen bord en movement meer! Je krijgt per speler een Mage en Mage ability kaart, varianten die we al kennen uit de originele MW. Deze kaarten geven aan welke mage je hebt en wat je abilities zijn. Er is een kartonnen status tracker om je gegenereerde mana en verkregen damage bij te houden, een beetje zoals in King of Tokyo. Alle kaarten speel je een beetje als Magic gewoon op een rij voor je uit. MW:A gebruikt wel de belangrijkste ideeën van Mage Wars: Arena. Per caster en gesummonde creature kaart heb je een actie-fase. Elke Mage heeft een actie én een quickcast icoon dat ze kunnen gebruiken om weer nieuwe wezens, enchantments en wapens te summonen. Acties activeren net als het grote MW:Arena om én om. Ook kunnen creatures aanvallen of guarden, maar hoeven ze alleen te ‘tappen’, niet helemaal te bewegen.. Ook de grote twist van Mage Wars: Arena zit ook in MW:A, summoners sumonen nog steeds kaarten uit een spellbook, waar ze in principe alle kaarten uit kunnen kiezen om te casten en dus niet uit een random deck met kaarten.  Het spel ziet er nog steeds goed uit, lijkt te combineren met het originele Mage Wars: Arena en lijkt een hele, hele goede manier om spelers bekend te maken met dit spel systeem. Erg exciting!

2 Ashes: Rise of the Phoenixborn

ashes_cover

Isaac Vega
Plaid Hat Games
2015

2 spelers
30-120 minuten
Engelstalig

Magic the Gathering met dobbelstenen. Dit idee is eerder gedaan, zagen wij op Ameritrash.nl eerder Heroes, van Rebel.pl (link). Dit keer komt een soort gelijk idee van Plaid Hat Games. Plaid Hat is bekend van Summoner Wars, Dead of Winter en staat hoog op mijn watchlist van interessante bedrijven. Wat is het verschil tussen Ashes en Heroes? Ashes heeft geen real time element. Je rolt met je 10 dobbelstenen aan het begin van je beurt, krijgt op die manier resources om wezens mee te casten zodat je je tegenstander mee kan slopen.  Naast een van mijn favoriete genres (2 speler kaartcombat), kent Ashes fantastisch artwork, mooie –custom- dobbelstenen en gameplay die lijkt op de gameplay van Magic the Gathering en Dice Masters. Kan eigenlijk niet anders dan fantastisch worden..

1. Blood Rage

bloodrage_cover

Eric M. Lang.
Cool Mini or Not / Guillotine Games

2015
2-4 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Flauw, flauw, flauw Cool Mini or Not (CMoN). Waarom krijgen Amerikanen altijd alle gave games eerder dan wij Europeanen? Jaja, daar zijn goede redenen voor, maar jammer blijft het wel. Maar goed, hoewel ik in januari Blood Rage al heb gekickstart is de game nu gelimiteerd beschikbaar op Gencon. Wat is het voor game? Blood Rage is de nieuwste game van Eric Lang (bekend van oa. Arcadia Quest, XCOM, Dice Masters) en wordt dus uitgegeven door CMoN. Nu staat Eric Lang al langer op mijn watchlist maar nu blijkt –tot mijn schrik- CmoN een bedrijf om ook in de gaten te blijven houden! Blood Rage is ook zo’n interessante titel CMoN en combineert speciale abilities, area control, dice-rolling combat met card drafting over verschillende ronden om zoveel mogelijk glory te krijgen tijdens de Ragnarok. Blood Rage ziet er verder fantastisch uit, kent super gave mini’s en een heel cool Viking thema. Ik kan niet wachten om deze game eindelijk te spelen!

 

Conclusie

Na het succes van de eerste Ameritrash.nl top 10 lijst bij deze een tweede. Top 10 Gencon games. Nu hebben we er nog geen gespeeld, maar dit is op basis van W. Eric Martin’s lijst de lijst van interessante games die gaan uitkomen. Zit er wat voor je tussen? Hebben we iets gemist dat jij de game van Gencon lijkt? Meningen, flames, rants en andere praat? Gooi het in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.