Top 10 Essen Releases

We hebben onze Ameritrash.nl preview te danken aan W. Eric Martin op Boardgamegeek. Hij heeft een fantastische geeklist gemaakt met alles wat uitkomt op Essen. Wij (Wesley en Ruud) hebben onafhankelijk van elkaar onze top 10 gedestilleerd uit deze lijst. Bijzonder genoeg kwamen we op dezelfde 10 uit. Lees ‘m hier!

We hebben onze lijsten sterk gelimiteerd door alleen games te kiezen die op Essen uitkomen, dus geen kickstarters of games die op Gencon uitkwamen. We hebben echt heel veel moeite hebben moeten doen om uit de stortvloed van euro-games, toch, voor ons, tot een ‘goede’ lijst te komen. Veel games zien er goed uit, lijken interessant maar blijken vervolgens toch vooral weer euro-games te wezen in een Ameritrash-jasje. Ondanks dat hebben we een aantal games weten te vinden die we om wat voor reden dan ook interessant vinden. Let op, (veel) echte Ameritrash komt niet echt uit op Essen..

Honorable mention

Omdat ie al op onze Gencon lijst stond, misschien niet op Essen is én de game officieel óók nog van Kickstarter afkomstig is, dit keer enkel als honerable mention. Anders kiest Ruud deze game zeker weer als absolute nummer 1..

Blood Rage

bloodrage_cover

Eric M. Lang
Cool Mini or Not / Guillotine Games
2015
2-4 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Ja, deze game is nog niet uitgeleverd aan Kickstarter backers (IK!) en was wel te koop op Gencon (Grm&aegme!). Blood Rage lijkt een fantastische drafting en area control game. Als extra, enorm gave miniaturen. De game lijkt mij fantastisch. Twee redenen, Blood Rage wordt uitgegeven door Cool Mini or Not en is bedacht door Eric Lang. Automatisch nummer 1 op al mijn anticipatie lijsten tot ik de game in mijn handen heb!

10. Celestia

celestia_cover

Aaron Weissblum
BLAM!
2015

2-6 spelers
30 minuten
Duits, Engels, Frans

Onze nummer 10 is direct eigenlijk al valsspelen. Celestia is een simpele push-your-luck game met mooie cardboard componenten. Geen Ameritrash. Het doel van de game is om zoveel mogelijk victory points (VPs) te krijgen voor het ontdekken van schatten in de steden van Celestia. Elke ronde vliegt het vliegtuig verder en rolt de piloot gekleurde dobbelstenen. Kan de piloot vervolgens kaarten uit zijn hand spelen gelijk aan de gedobbelde kleuren op de dobbelsteen komt iedereen aan in de volgende stad. Daarna mogen spelers uitstappen en scoren ze hun VPs. Daarna is een volgende speler piloot. Lukt het de piloot niet kaarten te spelen crasht het vliegtuig en is iedereen die in het vliegtuig zit alles kwijt! Push-your-luck is cool en deze ziet er fantastisch uit. Incan Gold killer?

9. The Bloody Inn
bloodyinn_cover

Nicolas Roberts
Pearl Games

2015
1-4 spelers
60 minuten
Engelse, Franse en Duitse versie.

Onze nummer 9 is eigenlijk weer valsspelen. The Bloody Inn lijkt een vrij simpel hand-mangement kaartspelletje.  De game staan dan ook op onze top 10 lijst vanwege twee redenen, het thema én het artwork. Het thema is erg donker, je bent een innkeeper en vermoord gasten met als doel ze te beroven. Het is ook nog eens op een echte gebeurtenis gebaseerd. WAT!? Cool! Het artwork is verder erg cool gedaan. Elke kaart heeft kosten in kaarten erop staan. Door kaarten te discarden kan je kaarten recruiteren als medeplichtige,  vermoorden of begraven. Elke kaart heeft ook een geldwaarde met bezittingen die je kan stelen wanneer de rechthebbende het tijdelijke voor het eeuwige verruilt en je ze netjes onder de grond hebt gestopt.

8.  Raptor

raptor_cover

Bruno Cathala & Bruno Faidutti
Matagot
2015

2 spelers
20-40 minuten
Duits, Engels, Frans, Nederlands

Raptor staat op de lijst als interessant twee speler spel. Raptor is ontwikkeld door Bruno Cathala en Bruno Faidutti, twee excellente spelauteurs met lange CVs van prima games. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Raptor ook een goede game gaat zijn, maar het is veelbelovend. Matagot is verder een uistekende utigever met eveneens een prima CV. Matagot games hebben goede componenten, altijd een plus. Raptor speelt in een soort Jurassic Park omgeving, waarbij dinosauriërs weer tot leven zijn gebracht. Mama is ontsnapt en heeft eieren gelegd in het park. Een speler speelt de raptors en een speler speelt wetenschappers die proberen de Raptors te vangen of doden. De raptors willen ontsnappen Het spel speelt door kaarten te spelen, waarbij de speler met de laagste kaart-waarde de movement mag uitvoeren en de hoogste kaartwaarde de speciale actie mag uitvoeren. Het artwork van Raptor is mooi, de componenten lijken er weer prima uit te zien. De gameplay is misschien wat te abstract voor onze smaak maar het thema kan veel verhullen.

7. Through the Ages: A New Story of Civilization

tta_cover

Vlaada Chvátil
Czech Games Edition
2015

2-4 spelers
120-240 minuten
Engelstalig

Deze game hoort niet echt veel introductie te krijgen. Deze kaartgedreven engine-builder met Civilization-thema staat al een hele periode in de Boardgamegeek top 5. Daarnaast is het de meest gewaardeerde game van Vlaada Chvátil. Automatisch hoort een game met die voorgeschiedenis op een Essen anticipation top 10. We zijn op Ameritrash.nl niet echt Vlaada-fans, maar voor MageKnight heb ik (Ruud2009) wel een flinke zwak. Deze nieuwe editie van Through the Ages belooft gestroomlijnder spel en heeft in elk geval mooier artwork. Ondanks dat de game waarschijnlijk te euro-achtig is voor onze smaak, is de game zeker zo interessant dat we niet kunnen wachten hem te spelen en te reviewen mochten we hem kunnen krijgen!

6. Germania Magna: Border Flames

germania_cover

Daniel Budacz, Piotr Krzystek & Lukasz Wrona
Wydawnictwo Alter
2015

2-4 spelers
30-60 minuten
Engels, Pools

Germania Magna is een game die op de lijst staat vanwege twee belangrijke redenen. Fantastisch artwork en een verschrikkelijk cool thema.  In deze semi-cooperatieve kaart-drafting game speel je een germaanse warlord en pludner je samen het Romeinse rijk.  De speler die het meeste glory verdient aan het einde van het spel is de winnaar. Op Ameritrash houden we van drafting en kaartgames. Het semi-cooperatieve aspect heeft ons wat angstig, maar 30-60 minuten, het artwork en drafting maakt ons toch nieuwsgierig. We willen Germania Magna erg graag checken.

5. Zombies vs Cheerleaders

zombiesvscheerleaders_cover

Bruno Cathala & Bruno Faidutt.
Matagot
2015

2 spelers
20-40 minuten
Duits, Engels, Frans, Nederlands

Zombies vs. Cheerleaders heeft eigenlijk net als wel meer games in deze lijst eigenlijk geen recht om op deze lijst te staan. Weer een enorme cheat-actie dus. Er is nauwelijks informatie over Zombies vs. Cheerleaders te vinden en dat maakt het een nog gekkere keuze voor onze lijst. Desondanks staat ie er wel op. Waarom? Zombies en cheerleaders. We are SOLD. In elk geval is het een asymmetrische 2 player game van Matagot. Met wantrouwen te gemoed treden. Nummer 5 op basis van alleen het thema .

4. Waste Knights

wasteknights_cover

Marek Mydel
Badger’s Nest
2015

2-4 spelers
90-240 minuten
Engelse en Poolse versie

Waste Knights is voor ons een onbekende game. Het thema is erg cool, een soort Mad Max in post-apocalyptisch Australië. Waste Knights is een 2-4 speler game waarbij spelers avonturieren, vechtend met monsters, loot verzamelend en proberend Missies en taken op te lossen. Het spel zit bomvol markers, cardboard en mooie hex-tegels. De regels zijn inmiddels gepost en lijken.. complex. De vraag is dus of de game niet te fiddly is geworden. In elk geval een interessante game die mogelijkerwijs veel te bieden heeft aan ons Ameritrashers.

3. A Study in Emerald (Second Edition)

asie_cover

Martin Wallace
Treefrog Games
2015

2-5 spelers
60 minuten
Engels, Poolse en Duitse versie

A Study in Emerald (Second Edition) is een nieuwe editie van een voormalige succesvolle Kickstarter van Martin Wallace. De game speelt in het Cthulhu universum, waar 700 jaar geleden Cthulhu en co de macht op aarde hebben gegrepen. Dit is een van Martin Wallace’s deckbuilders, maar met geheime rollen. Twee teams, Restorationists en Loyalisten vechten om de macht. Blijft in jouw game Cthulhu aan de macht (Loyalists), of winnen de Restorationists de wereld terug van Cthulhu? De game speelt naast de geheime rollen, ook met teams. Je probeert VPs te krijgen en je geheime partner(s) te steunen, zodra je weet wie dat is. De oude game was misschien nodeloos complex. Deze versie heeft nieuw artwork, is gestreamlineder dan het origineel maar mist ook een hoop van de diepte van het origineel.  De moeite waard? Wij denken voor alsnog van wel.

2. Pandemic Legacy

pandemic

Rob Daviau & Matt Leacock
Z-Man Games
2015

2-4 spelers
60 minuten
Veel verschillende taal edities

Pandemic/Pandemie hoeft geen introductie. Een van de populairste cooperatieve games van het heeft een Legacy make-over gehad. Legacy is interessant. In een Legacy game verander je permanent het bord, heeft winnen en verliezen invloed op de volgende game(s). Erg interessant en door het Legacy aspect erg anticipated. Pandemic is een van de minst interessante coop-games voor ons, maar als je van Risk met Risk Legacy (link) nog een topgame kan maken geeft ons dat de hoop dat Pandemic Legacy OOK de moeite waard gaat zijn.

1. Krosmaster Quest

krosmaster_cover

Onbekende spelauteurs
Ankama, Ghones & Japanime Games
2015

2-6 spelers
120-180 minuten
Engels, Duitse en Italiaanse edities

Krosmaster Arena was een leuke, tactical skirmish game voor 2 spelers. Krosmaster Quest is niethet vervolg op Arena, maar is een nieuwe game in hetzelfde universum. Krosmaster Quest kent twee modi. In een modus speel je Krosmaster Quest als een one-versus-many game in de geest van Descent en Super Dungeon Explore. Er zijn quests, monsters en variabele setup. De tweede modus is een competatieve game waarin je probeert zoveel mogelijk treasures te stelen. De game kent fantastische miniatuurtjes, kartonnen 3D stukken en bakken tokens en markers. Krosmaster Arena was niet de beste skirmish game ooit, maar was genoeg interessants te beleven. Krosmaster Quest kan het spel wel ‘ns het extraatje geven dat de game nodig heeft om echt top te zijn.

Conclusie

Na het succes van de eerste top 10 lijsten maar weer een nieuwe. Dit keer onze Top 10 Essen games. Nu hebben we nog geen van deze games gespeeld, en is het dus volledig op basis van W. Eric Martin’s lijst, de lijst van games die gaan uitkomen. Zit er wat voor je tussen? Hebben we iets gemist dat jij de game van Essen lijkt? Meningen, flames, rants en andere praat? Gooi het in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.