Top 10 Games van 2015

2015 is voorbij! Wat zijn onze Top 10 board games van 2015? Lees het hier!

pica

In 2015 is Ameritash.nl echt van de grond gekomen en dat hebben we gemerkt in het aantal spellen dat we voor het eerst speelden. Maar wat waren voor ons de toppers? We hebben onze lijsten sterk gelimiteerd door alleen games te kiezen die in 2015 zijn uitgekomen. Niet games die we in 2015 voor het eerst gespeeld hebben.

Ruuds top 10 van 2015

Ik speelde altijd al veel verschillende board games, maar met Ameritrash.nl heb ik mijn Cult of the New nog verder aangejaagd. Ik heb dit jaar meer dan 200 verschillende board games gespeeld, waarvan meer dan 60 nieuwe Ameritrash games uit 2015.

Grote titels die ik tot nu toe nog niet gespeeld heb én op basis van reputatie kans maken om in de top 10 te komen zijn:

  1. Fury of Dracula
  2. TIME Stories
  3. Warhammer Quest: the Adventure Card Game

Al met al denk ik dat Fury of Dracula geen echte kans hadden gemaakt, gezien mijn ervaringen met z’n voorganger. Maar wie weet, mochten er na publicatie van onze top 10 veranderingen komen zal ik die hier én in TrashTalks bespreken.

Honorable mentions

 

Rum & Bones

rb_coverMichael Shinall
2015
2-6 spelers
Cool Mini or Not
60-90 minuten
Engelstalig

Net de lijst gemist maar deze games hadden er opzich niet op misstaan. Nummer 13 is geworden, Rum & Bones. Rum & Bones is echt een leuk spel, maar het is in mijn ogen net niet goed genoeg geworden. De herspeelbaarheid had wat groter gekund door ‘out of the box’ extra legers te krijgen. Nu is de base game net wat te beperkt voor veel games. Ook irriteren de hersenloze hulpjes me een beetje. Lees meer over Rum & Bones (review).

Specter Ops

pic2486481

Emerson Matsuuchi
2015
2-5 spelers
Nazca Games & Plaid Hat Games
90-120 minuten
Deductie, Deduction, Hidden-movement,Speciale abilities, 1 vs. many
Engelstalig

Mijn nummer 12 is Specter Ops geworden (review). Specter Ops is een snelle variant in het deductie genre waar ook Fury of Dracula, Letter of White Chapel toe behoren, allemaal afgeleid van Scotland Yard. Specter Ops is ‘uniek’ in het genre vanwege de combinatie van speciale krachten voor de spelers zoals in Fury of Dracula, maar dan in de ‘helft’ van de speelduur van Fury of Dracula mits de spelers een beetje opschieten. Ik ben geen hele grote fan van het genre, maar Specter Ops beviel me prima. Met 3 en 4 spelers dan, want de traitor variant met 5 spelers vond ik afschuwelijk. Desondanks bijna op het lijstje.

Fief: France 1429
fief-france-1429

Philippe Mouchebeuf
Academy Games
2015
3-6 spelers
120-240 minuten
Engelstalig

Taalonafhankelijk

Deze game is een beetje vals spelen. Het is een reprint van een hele oude game. In Fief: France 1429 speel je een adelijke familie en speel je landje pik tot je de belangrijkste familie van Frankrijk bent geworden. De twist in Fief zijn de allianties, de mogelijkheid om het lot van je familie met een andere familie te binden door huwelijken. Ook probeer je jouw familie leden allerlei gave adelijke titels te geven. Historisch leuk gedaan, de thematische gameplay doet denken aan Game of Thrones. Leuk spel, al voel je af en toe wel dat het een hele oude game is. Random, enorm veel invloed van kanskaarten. Ach, er is desondanks genoeg interessants in Fief (review).

Dan nu de top 10!

10.  XCOM: the Board Game

xc01_main

XCOM: The Board Game
Eric M. Lang
2015
1-4 spelers
90-120 minuten speelduur
Fantasy Flight Games
Engelstalig

XCOM is een titel waarvan ik met lood in mijn schoenen aan begon. Ik HAAT real time games, maar XCOM is de eerste die ik leuk vond. En hoe! Nummer 10 op mijn top 10 van 2015. Waarom ik XCOM zo leuk vind, is het onderscheid in de game tussen het real-time aspect, en het niet real-time aspect na afloop waarin alle acties die je tidens de real-time fase hebt ingezet gaat uitvoeren. Het is dus maar korte periodes real-time en hectisch, voor je weer kan nadenken en bedenken hoe je je puinzooi gaat oplossen. De spelmechanismen hadden iets minder random gemogen voor mij, maar het is wel leuk om een push-your-luck aspect te hebben in je game. Leuk spel! Maar dus ook voor mensen die niet houden van real time games (review).

9. Xenoshyft

xeno_cover

Xenoshyft Onslaught
Keren Philosophales en Michael Shinall
Cool Mini or Not
2015
1-4 spelers
60 – 90 minuten
Engelstalig

Xenoshyft heeft twee grote problemen. Één, het is een Cool Mini or Not spel zonder miniaturen. Probleem twee, de naam. Xenoshyft? Wat is dat nu weer voor iets? Niemand weet het, en met de stiekeme “y” in plaats van “i” is het ook nog ‘ns lastig te vinden. Wat doet de game wel goed? De spanende gameplay! Het is een tower defense game, zoals bijvoorbeeld Castle Panic of het nog moeten uitkomende B-Sieged. In Xenoshyft wordt dit genre gecombineerd met cooperatieve gameplay. Hoe dat wordt gedaan? Elke speler heeft een eigen basis die ze proberen te beschermen tijdens een alien aanval. Dit doe je door troepen te kopen, uit te rusten met wapentuig en armor. Je mag met deze game alleen heel lollig elkaar helpen door gewoon troepen vanuit jouw hand direct in de verdedigingslijnen van je medespelers te droppen. Cool! Coop én deck building werken kennelijk dus prima samen (review).

8. Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers

magic_cover

James D’Aloisio, Ethann Fleischer, Craig van Ness
2015
2-5 spelers
Wizards of the Coast/ Hasbro
60 minuten
Engelstalig

Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers is een hele leuke lichte miniaturengame. Het is effectief een kruising tussen een uitgeklede versie van het bekende Magic the Gathering kaartspel én Heroscape. Het leuke van Arena of te Planeswalker is dat het een lichte miniaturenspel is geworden met interssante keuzes doordat elke speler een unieke Magic kleur heeft, met unieke kaarten en unieke monsters. Dit zorgt ervoor dat het hele spel eigenlijk doordrongen is van interessante keuzes en opties, maar tegelijkertijd nog heel makkelijk speelt. Wat is er wel mis mee? Ik vind de regels niet heel right, sommige regels ontbreken gewoon in de regelboekjes. Zo vind ik Line of sight onduidelijk. Een ander issue is de matige kwaliteit van de componenten. De game is erg cheap, en dat merk je ook wel in de uitvoering. Van mij had de game wat duurder gemogen voor betere componenten (review).

7. Dungeons & Dragons Dice Masters:  Battle for Faerun 

962WZK71788_1

Mike Elliott & Eric M. Lang
2015
2 spelers
WizKids Games
Engelstalig

D&D Dice Masters is de eerste set van het bekende collectible Dice Masters systeem (review). Dit is de eerste set die mij aansprak, waarom? Geen superhelden. Zo simpel is het, ik heb niets met superhelden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Wesley die de superhelden sets wel spaart(/de?). Dice Masters kruist Quarriors met  Magic the Gathering. Vooraf een potje Dice Masters selecteer je 8 kaarten, die elk met een set specifeike dobbelstenen komen. Daarna rpobeer je met de speciale abilities van je kaarten en je dobbelstenen de tegenstander van 20 levens naar 0 levens te knallen. Mooi artwork en de snelle gameplay maken dit een systeem waar ik meer mij heb dan met menig 2 speler kaartspel dat dit jaar is uitgekomen.  Het is geen Magic the Gathering (topspel!), maar komt er wel een beetje bij in de buurt. Nadeel is wel dat de volgende D&D Dice Masters set pas volgend jaar uitkomt. Dat moet beter, WizKids! 

6. Zombicide: Black Plague

black-plague-cover

Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien en Nicolas Raoult
2015
1-6 spelers
Cool Mini or Not
60-240 minuten
magic, magie, battle, strijd, zombies, coöperatief, cooperative
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Zombicide: Black Plague is een fantasy herimplementatie van het originele Zombicide. Van Zombicide (review) was ik geen groot fan, maar Zombicide: Black Plague verandert net genoeg aan de game om voor mij toch een positieve verrassing te zijn geworden (review). Allereerst het thema, kennelijk ben ik een enorme fantasy/medieval liefhebber, want het artwork, de grafische stijl en de wapens (zwaarden, bogen etc) bevallen me beter dan hun moderne tegenhangers. Verder zijn er twee belangrijke veranderingen aangebracht in de regels. Helden hebben tegenwoordig armor, en kunnen daarmee schade opvangen en overleven van de zombies. Je hoeft dus niet langer echt perse weg te blijven uit vakjes met zombies erin. Een andere -voor mji- belangrijke verandering zijn de veranderde ranged regels, je raakt niet automatisch survivors als je knalt in een vakje. Alleen je misses zijn hits geworden, het effect is bijna hetzelfde maar maakt voor mij veel meer thematische sense. Een leuke extra toevoeging zijn de necromancers, die extra spawn-points genereren en gedood moeten worden. Leuk gedaan. Ook de miniatuurtjes en het artwork is van nóg een betere kwaliteit dan we al van Cool Mini or Not gewend waren..

 

5. The Horus Heresy: Betrayal at Calth.

hh

Spelauteurs onbekend
2015
2 spelers
Games Workshop
60-90 minuten
miniatures, minis, custom dice, dice combat, dice, kill, combat, warhammer, horus heresy
Engelstalig

Games Workshop is het meest bekend van zijn Warhammer 40k en Warhammer fantasy lijnen met games. Echter maakt(e) Games Workshop ook fantastische board games zoals Blood Bowl en Space Hulk. Dit jaar had Games Workshop drie grote games, Age of Sigmar (review), Assassinorum: Execution Force én the Horus Heresy: Betrayal of Calth (review). Age of Sigmar vond ik een prima introductie tabletop miniatures game. Betrayal at Calth is een tactical skirmish miniature game met tegels, Assasinorum heb ik helaas niet kunnen spelen. Betrayal at Calth is uniek in zijn opzet. Elk scenario bouw je dus een kaart met bijzondere doelen en unieke victory conditions. Daarnaast heb je ook nog ‘ns decks met kaarten waardoor je op sommige momenten bijzondere truuks kan uithalen. Dit alles maakt Betrayal at Calth tot een fantastische board game die wellicht kan wedijveren met Space Hulk voor Games Workshop’s beste bordspel van het jaar.. Fantastisch (review).

4. Forbidden Stars

cover

Samuel Bailey, James Knifen & Corey Konieczka
Fantasy Flight Games
2015
2-4 spelers
2-4 uur
Engelstalig

Forbidden Stars was een enorm verrassing toen het werd aangekondigd in het begin van het jaar. Een grote doos met plastic in het bekende 40K Warhammer Universum! Daarnaast leek het erg op Starcraft: the Board Game, een oude Fantasy Flight Games klassieker die een cult status heeft. Forbidden Stars lijkt achteraf niet zo op Starcraft, maar het is wel een hele goeie game geworden. In Forbidden Stars probeer je een bepaald aantal objective tokens op planeten te veroveren. Het spel bestaat uit twee delen, een actie programmeerdeel en een actie uitvoer deel. Tijdens het programmeren plaats je face-down actie-fiches waarmee je bepaald welke acties je waar gaat uitvoeren. De twist, het bovenste token wordt als eerste uitgevoerd, dus als je opponent zijn token bovenop jouw token legt.. Tijdens het actie uitvoer stuk flip je om en om tokens om en voer je acties uit. Je valt aan, bouwt troepen, krijgt resources. Dit allemaal in een fantastisch uitgevoerde Warhammer omgeving. Top. Enige nadeel dat de game misschien wat traag is met 4 spelers. Met 2 en 3 spelers is het echt wel amazing (review).

3. Pandemic Legacy

pandemic

Rob Daviau & Matt Leacock
Z-Man Games
2015

2-4 spelers
60 minuten
Engels- en Nederlandstalig

Pandemic/Pandemie hoeft geen introductie. Een van de populairste cooperatieve games van vandaag de dag heeft een Legacy make-over gehad. Legacy is een interessant fenomeen, wat we eerder zagen in Risk Legacy. In Legacy games verander je permanent het bord en heeft winnen en verliezen invloed op de volgende game(s). Erg interessant dus! Pandemic was is een van de minst interessante coop-games voor ons vanwege zijn steriele gameplay, maar Legacy maakt het thematisch sterker, verhalend en interessanter! Net zoals ze van Risk Risk Legacy (link) hebben kunnen maken hebben ze van een prima spel een topper gemaakt. Tot nu toe heb ik nog te weinig spelletjes gespeeld voor nog een hogere notering, maar de game zou dus nog kunnen stijgen. .

2. Blood Rage

bloodrage_cover

Eric M. Lang
Cool Mini or Not / Guillotine Games
2015
2-4 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Ja, ik heb deze game dit jaar op elk lijstje gezet waar ik hem op kon zetten. Blood Rage vond ik echt een goed spel (review). De combinatie van drafting, area control en player powers geeft me voldoende diepte, interessante keuzes en conflict. De heavy metal, bier en viking thema bevalt me ook goed. De mooiste miniatuurtjes en het fantastische artwork was ook echt niets mis mee en dragen bij aan mijn waardering voor Blood Rage. De speelduur van Blood Rage is daarbij ook nog ‘ns relatief beperkt. Fast en furious dus, want alle 3 rondes zijn in zo’n 90 minuten voltooid. Goed spel, al viel het een heel klein beetje tegen door de enorme bak aan hype. Desondanks is het mijn nummer 2 favoriete game van 2015 geworden. Een hele goeie prestatie, al is het net niet de game geworden waar ik vooraf op had gehoopt.

1. Runebound (Third Edition)

runebound3

Lukas Litzsinger
Fantasy Flight Games
2015
2-4 spelers
120-180 minuten
Engelstalig

Runebound (review) is mijn favoriete (nieuwe) game dit jaar. Runebound is de opvolger van een van mijn oudere favoriete titels, Runebound (2nd, review). In Runebound spelen de spelers helden, opzoek naar de hoogste eer door de grote boze boef te slachten. De nieuwe versie van Runebound verandert behoorlijk wat, de dobbelstenen combat is veranderd tot combat met tokens. Ook zijn de encounters in oplopende moeilijkheid vervangen tot verschillende soorten encounters. Voor mij zijn dit ergens wel verbeteringen, ik vind combat nu interessanter en de decks thematisch congruenter. Wel is de game er in elk geval veel mooier op geworden. Runebound is niet voor iedereen, maar zeker wel voor mij. Een topspel, waarvan ik hoop dat er net zoveel expansions gaan uitkomen dan van de oude versie.

Wesleys top 10 uit 2015

Net als bij Ruud heeft het initiatief Ameritrash.nl ervoor gezorgd dat ik een enorme hoeveelheid spellen voor het eerst heb gespeeld. Omdat ik echter naast Ameritrash titels ook kan genieten van (gortdroge) eurotitels loopt onze mening best regelmatig uiteen ten aanzien van spellen. En dat leidt ertoe dat in mijn top 10 slechts 1 titel voorkomt, die ook Ruud in zijn lijst heeft staan (waarbij ik overigens moet melden dat ik de andere 9 titels van Ruuds top 10 ook niet heb gespeeld).

10. Ghostbusters 

pic2731222_md

Matt Hyra, Adam Sblendorio & Mataio Wilson
2015
1-4 spelers
Cryptozoic
30-120 minuten

Engelstalig

Een tiende plaats voor Ghostbusters is eigenlijk niet fair. Ik heb deze titel, die ik pas twee weken in mijn bezit heb, namelijk pas een keer gespeeld en dat viel een beetje tegen. Iets wat wel vaker voorkomt bij introductiescenario’s. Tegelijkertijd is dit wel de titel waar ik het meest naar heb uitgekeken in 2015. Ik zal er dan ook nog niet teveel over uitweiden. Het spel zal de aankomende dagen/weken nog genoeg op tafel komen en daarna verschijnt de review natuurlijk hier op Ameritrash.nl! Het thema en het eerste spel zijn in elk geval voldoende voor mij om deze 10de plek te rechtvaardigen.

9. Rum & Bones 

rb_cover

Rum &  Bones
Michael Shinall
2015
2-6 spelers
Cool Mini or Not
60-90 minuten
pirate, conflict, dice, kill, money, heros, league of legends, MOBA
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Enorm genoten van dit lichte spel (review). Prachtige onderdelen en een spel dat het thema uitademt vanaf het moment dat je de doos open doet.  En laten we eerlijk zijn, het spelen van piraten die een ander schip enteren is ook gewoon een gaaf thema toch? Het spel combineert een enorm dice-fest met wat leuke keuzes in de vorm van de heroes die je kunt gebruiken. Je moet het spel uiteindelijk niet al te serieus nemen qua planning, want op het moment dat je denkt dat de overwinning binnen is kunnen je piraten ineens worden weggevaagd door de Kraken. Toch een heerlijk spel dat door de nodige uitbreidingen wellicht alleen nog maar leuker zal worden. Ideaal voor een uurtje plezier zonder dat je al teveel je hersenen moet pijnigen.

8. Heroes 

HeroesGameCover

Heroes
Adam Kwapiński
REBEL.pl
2015
2-4 spelers
30-60 minuten
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Handmanagement, dice rolling, real-time

Een aantal leuke elementen samengebracht in één spel (review). Dat dit onverwacht leuk kan zijn, bleek bij het spel Heroes. Ik ben geen groot fan van het realtime element in spellen, maar dit spel kon me wel bekoren. Het spel combineert het plaatsen van creatures (in de vorm van kaarten) op een bord, handmanagement met de kaarten die je tijdens het spel kunt spelen en het dobbelen van diverse dobbelstenen (het realtime element). Zodra je het gewenste dobbelresultaat hebt, pas je en moet jouw tegenstander ook stoppen met gooien. Het dobbelen brengt een flinke portie geluk met zich mee, maar ook de tacticus onder ons zal dit spel goed bevallen.

7. Risk: Star Wars Edition 

sw_risk_cover

Risk: Star Wars Edition
James D’Aloisio, Austin Rucker, Craig van Ness
2015
2-4 spelers
Hasbro
30 minuten
Star Wars, Dice, Programmed actions, actions, attack, combat
Engelstalig
Enige taalafhankelijkheid

Toen Ruud vertelde dat hij Risk wilde komen spelen, was ik erg bang voor een tergend lang potje ‘old skool’ Risk of Risk Legacy, maar gelukkig kwam hij hiermee aanzetten (review). Waar veel franchises falen, heeft het Star Wars universum toch al de nodige goede spellen voortgebracht. Dit kleine broertje van Queens Gambit, dat overigens niet heel veel gelijkenis toont met het oorspronkelijke Risk is een van de nieuwste toppers die uit de creatie van George Lucas is voortgekomen. Ook hier speelt de strijd zich af op meerdere vlakken, iets wat het bij mij altijd goed doet. Het spel is echt veel lichter dan zijn grote broer, maar dat mag de pret niet drukken. Veel dobbelen, wat handmanagement en vooral veel Star Wars! May the Force be with you!

6. Terminator: Genisys 

pic2517745_md

Terminator Genisys: The Miniatures Game – The War against Machines
Alessio Cavatore
2015
2 spelers
River Horse / Warlord Games
30-60 minuten
Combat, Dice Rolling, Point to Point movement
Engelstalig
Taalonafhankelijk

Als we het over franchises hebben, dan mocht ook een goed spel naar aanleiding van de Terminator-films niet ontbreken. En dat kregen we! Een wargame die je introduceert in de hobby an sich, maar tegelijkertijd ook de diepte biedt die menig wargamer zoekt. Combineer dat met prachtige modellen, uitdagende scenario’s en een legio aan uitbreidings-mogelijkheden en je hebt een spel dat een terechte zesde plek scoort (review).

5. Gang Up! 

pic2367711_md

Gang Up!
Robin Keijzer & Paul van der Meer
2015
3-5 spelers
Kickstarter
30 minuten
Betting / Wagering / Co-operative Play / Partnerships
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Altijd al afgevraagd hoe jij het zou doen in de  plek van Don Corleone? Wellicht kom je er achter in dit vlotte kaartspel van Nederlandse bodem. Of misschien ook niet, want het kan alle kanten opgaan in dit Munchkin-achtige spel. Je hebt elkaar nodig, maar tegelijkertijd wil je zelf winnen. Op welk moment steek je dan een mes in de rug van je medespelers? Dat is de vraag die centraal staat in dit vlotte kaartspel met prachtig artwork (review).

4. Dungeons & Dragons Dice Masters:  Battle for Faerun 

962WZK71788_1

Mike Elliott & Eric M. Lang
2015
2 spelers
WizKids Games
Engelstalig

Het enige spel dat zowel in de lijst van Ruud als van mij voorkomt. Het DiceMaster systeem kenden we al van onder meer Quarriors, Marvel Dice Masters en DC Dice Masters. Saillant details? Dit is het enige spel in mijn top 5 dat niet van Kickstarter afkomstig is. Tot mijn spijt  moet ik echter bekennen dat D&D DiceMasters wellicht wel beter in elkaar steekt dan de versies met superhelden. Heerlijke combinaties tussen de kaarten onderling, alignments en het bekendeprachtige artwork.Een topper met twee spelers (review)!

3. Hostage Negotiator

pic2043737_md

Hostage Negotiator
A.J. Porfirio
2015
1 speler
Van Ryder Games
20 minuten
Card Drafting, Dice Rolling, Handmanagement
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid

Heerlijk solitair spel dat dobbelstenen op een leuke manier combineert met handmanagement en daardoor elke ronde een boeiende tactische uitdaging biedt. Praktisch om mee te nemen, voldoende diepgang en ideaal om in je vrije momenten te spelen (review).

2. Thunderbirds

pic2374467_md

Thunderbirds
Matt Leacock
Modiphius Entertainment Ltd.
2015
1-4 spelers
45-60 minuten
Coöperative play / Pick-up and Deliver / Storytelling
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Matt Leacock en Thunderbirds bleek een prachtige combinatie (review). Het thema moet je – zoals wel vaker – liggen, maar als dat het geval dan is dit een cooperatief spel waar je niet omheen kunt. Duidelijk gebaseerd op Pandemie/Pandemic maakt dit spel leuk gebruik van de voertuigen en personages uit de Thunderbirds serie. Daarnaast natuurlijk erg benieuwd wat de uitbreiding in 2016 ons nog gaat brengen.

1. Epic

image

Epic
Robert Dougherty & Darwin Kastle
White Wizard Games
2015
2-4 spelers
20 minuten
Card Drafting, Deck-Poolbuilding, Handmanagement
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Voor mij absoluut de topper van dit jaar. Een heerlijk spel waarmee je alle kanten uit kunt. Prachtig artwork en kaarten met effecten die volledig over de top zijn leiden tot een spel dat alle kanten op kan. Wil je echter wat meer diepgang, dan ga je deckbuilden en kijk je of jouw bouwskills beter zijn dan die van je tegenstander. Het spel duurt daarnaast nog eens niet al te lang, dus er is vaak tijd voor nog een potje (review)!

Conclusie

Al met al is 2015 een mooi jaar geweest voor Ameritrash.nl. Officieel is Ameritrash begonnen in 2014, maar in 2015 hebben we de draad serieus opgepakt. We hebben er dit jaar dan ook meer dan 100 reviews uit geknald. In onze ogen een prima prestatie. Wij hopen dan ook in 2016 zo verder te gaan.

Ook wat betreft games is 2015 een prima jaar geweest, hoewel het weinig echte uitspringers lijkt te kennen. In 2014 kwam bijvoorbeeld het magistrale Imperial Assault op de markt en de alom gewaardeerde titels Dead of Winter en Arcadia Quest. Titels die echt hype opleverden en véél gespeeld zijn. 2015 heeft tot nu toe geen titels opgeleverd die dezelfde splash gaan maken denk ik, of het moet TIME stories nog zijn. Pandemic Legacy is natuurlijk een enorm succes, maar blijft effectief gezien Pandemic met een laag Legacy vernis. Veel van de andere titels op mijn lijst zijn reprints gebleken.

Achja, desondanks is 2015 wel een prima jaar geweest voor thematische games en 2016 belooft op dit moment enkel nog beter te gaan worden. Star Wars: Rebellion, Scythe, Conan, the 7th Continent, Gloom Haven, the Others: 7 Sins, Millenium Blades, Arcadia Quest: Inferno..    Wij hebben er zin in en we hopen jullie dan ook terug te zien in 2016!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.