Thunderbirds

5…….4………3…….2…….1. Thunderbirds are go! Ga op pad met International Rescue en zorg er samen met de familie Tracy voor dat de duivelse plannen van The Hood worden verijdeld.

pic2374467_md
Thunderbirds
Matt Leacock
Modiphius Entertainment Ltd.
2015
1-4 spelers
45-60 minuten
Coöperative play / Pick-up and Deliver / Storytelling
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Inleiding
Thunderbirds is een televisieserie uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Deze serie, die gebruik maakte van marionetten, draaide om de organisatie International Rescue en haar leden (grotendeels bestaand uit de family Tracy). Met behulp van geavanceerde technologie proberen zij de duivelse plannen van hun aartsvijand The Hood te verijdelen en de wereld te behoeden van al het slechts dat hij heeft gepland.

Matt Leacock, de man achter onder meer Pandemic en Forbidden Island, heeft de familie Tracy naar het speelbord gebracht in dit cooperatieve spel dat via Kickstarter te bestellen was.

Doel
De winconditie van het spel is (in tegenstelling tot winnen zelf) vrij eenvoudig. Het plan van The Hood strekt zich uit over 3 scheme cards. Deze kaarten zul je moeten overwinnen/wegspelen om te kunnen winnen.

Verliezen kun je echter op meerdere manieren. Zo verlies je als één van The Hoods scheme cards niet op tijd wordt weggespeeld. Komt één van de disaster kaarten op het tiende vakje van het disaster spoor terecht, dan verlies je eveneens. Ten slotte verlies je ook als het disaster deck opraakt.

Setup

Als het speelbord is neergelegd, begin je met het gereedmaken van het The Hood spoor. Dit spoor staat voor de acties van The Hood tijdens het spel. Je schudt hiervoor de event kaarten en de scheme kaarten (per fase) en je legt ze vervolgens volgens een bepaald schema neer. In dit schema staat aangeven in welke volgorde de kaarten moeten liggen voor een eenvoudig, normaal of moeilijk spel. Je zet vervolgens het miniatuur van The Hood op het spoor onder de kaarten. Tijdens het spel zal deze miniatuur verplaatst worden over het spoor, waarmee onder meer event kaarten worden open gespeeld en The Hood tracht jou dwars te zitten.

Daarna is het disaster spoor aan de beurt. Je schudt de disasters kaarten (nog zonder de ‘The Hood Advances’ kaarten) en je legt er drie open onder het bord. Dit zijn de eerste drie rampen die zich voor dreigen te gaan doen. De overige kaarten worden verdeeld over 4 stapels. Door elk van deze stapels worden twee ‘The Hood Advances’ kaarten geschud en de vier stapels worden vervolgens op elkaar op het bord gelegd. Deze kaarten vormen het disaster deck.

De verschillende agenten van International Rescue bevinden zich elk in hun eigen voertuig. Zo begint John Tracy in Thunderbird 5, Lady Penelope in FAB 1 en Virgil Tracy zich in Thunderbird 2. Elke figuur wordt in zijn voertuig geplaatst en het voertuig wordt op de aangegeven plaats op het bord gezet. Aan iedere speler wordt een character kaart toegedeeld. Dit is het personage dat de speler in dit spel zal spelen. Ieder personage komt met zijn eigen vaardigheden en bonussen.

Ondanks dat je niet met het maximale aantal spelers speelt, zullen alle spelfiguren meedoen aan het spel. De characters die niet zijn toebedeeld (een soort non-playing characters) kun je tijdens het spel wel gebruiken om bonussen mee te halen door ze mee te nemen in jouw voertuig. Hun vaardigheden kunnen echter niet worden gebruikt (behalve in het solo spel).

De FAB kaarten (kaarten met acties/vaardigheden die je tijdens het spel kunnen helpen) worden geschud en op het bord gelegd.

Ten slotte worden de voertuig tokens en de bonus tokens op de juiste plek neergelegd. De voertuig tokens beginnen (op de Mole na) op Brains Island. Deze voertuigen zul je tijdens het spel moeten ontwikkelen als je die wilt gebruiken. De bonus tokens zul je moeten verzamelen omdat die nodig zijn om de schemes weg te spelen. Als de startspeler daarna de dobbelstenen in handen heeft, kan het spel beginnen.

IMG_1577

Je zult ook naar de ruimte moeten reizen.

Ronde-overzicht

Spelers komen met de volgorde van de klok mee aan de beurt en voeren vervolgens een beurt uit die bestaat uit drie fases, te weten de actiefase, de disasters fase en de eind van de beurt fase. Dit gaat net zolang doordat totdat de spelers ofwel het spel winnen of zij verliezen.

De actiefase is waar het spel om draait. In deze fase mag een speler drie acties uitvoeren. Hij kan daarbij kiezen uit:

 • Bewegen: afhankelijk van de snelheid van je voertuig mag je het voertuig waarin je zit een of meerdere vakjes verplaatsen;
 • Reddingsactie: je probeert een van de disasters die zich trachten voor te doen, te voorkomen;
 • Plannen: je pakt een FAB kaart en zet The Hood een stap vooruit op het spoor;
 • Scannen: als je in Thunderbird 5 zit, dan mag je een disaster kaart een plek naar achter schuiven op het spoor. Zit je niet in Thunderbird 5 dan kan deze actie niet worden gebruikt.
IMG_1569

De voertuigen aan het begin van het spel.

Naast je acties mag je een onbeperkt aantal operations uitvoeren in je beurt. Je kunt daarbij kiezen uit:

 • Van voertuig wisselen: Je mag characters van voertuig laten wisselen (als deze voertuigen op dezelfde locatie zijn). Uiteraard moet er wel ruimte in het voertuig zijn en moet ieder character zich ten alle tijde in een voertuig bevinden:
 • Laden en uitladen: Je mag Thunderbird 4, FAB 1 of twee POD-voertuigen naar keuze in- of uit Thunderbird 3 laden (als deze op dezelfde locatie zijn). Dit is de enige manier om POD-voertuigen naar andere locaties te krijgen;
 • Schemes verijdelen: Je mag de openliggende schemekaart van The Hood wegspelen;
 • Bonustokens gebruiken: Je mag bonus tokens die je hebt, inzetten en uitvoeren. Er zijn vijf verschillende soorten tokens (extra actie, +2 op dobbelsteenresultaat, POD-voertuig ontwikkelen, dobbelsteen opnieuw gooien en een FAB kaart pakken). Deze tokens zijn echter ook nodig om schemes te verijdelen, dus zet ze niet te snel in!
IMG_1570

Lady Penelope in FAB1.

Een groot deel van het spel zul je bezig zijn met het uitvoeren van reddingsacties. Buiten het feit dat je het spel snel zult verliezen als je dat niet doet, is het ook de belangrijkste manier om aan bonus tokens te komen (waarmee je scheme kaarten kunt wegspelen). Maar hoe werken die reddingsacties?

Op een disaster kaart staat een scene uit de serie afgebeeld. Daarnaast staat er wat voor soort disaster het is (land, lucht, zee), wat voor bonussen je kunt krijgen als je bepaalde characters/voertuigen op de juiste locatie hebt staan, waar de disaster zich voordoet en wat je moet gooien om de disaster te voorkomen. Je reist dus naar de juiste locatie, gooit daar beide dobbelstenen en telt daar jouw eventuele bonussen bij op. Is dit hoger of gelijk aan het aangegeven getal, dan voorkom je de ramp. Je krijgt de bonus tokens die op de kaart staan aangegeven en de disaster kaart verdwijnt van het spoor. Is je worp te laag, dan kun je eventueel nog tokens inleveren om je waarde te verhogen of om een dobbelsteen opnieuw te gooien.

Een van de zijden van de dobbelstenen bevat een hood symbool. Voor elk hood symbool dat je gooit, zet The Hood een stap naar voren op het spoor.

IMG_1579

Elke hood symbool zorgt ervoor dat The Hood een stap dichterbij zijn einddoel komt.

Scheme kaarten zijn in feite nog iets eenvoudiger dan disasters. Hier staat op aangegeven welke bonus tokens en/of voertuigen zich op welke locatie moeten bevinden. Heb je deze daar, dan kun je deze tokens afleggen om de scheme kaart weg te spelen. Je hoeft dit niet alleen te doen. Als jouw mede-speler met drie groene tokens in Europa staat en jij brengt de gevraagde twee POD-voertuigen in jouw beurt naar Zuid Amerika, dan kun je in jouw beurt de scheme kaart wegspelen (je medespeler legt dan alsnog zijn tokens af). Goed teamwork is dan ook vereist.

De speler die een scheme kaart wegspeelt, krijgt daarvoor een FAB kaart en draait de volgende scheme kaart open. Uiteindelijk zul je alledrie de scheme kaarten weg moeten spelen.

In de disaster fase wordt de bovenste disaster kaart opengedraaid. Als dit een disaster kaart is, dan komt deze aan het begin van het spoor te liggen en schuiven alle kaarten een plekje verder. Het is daarbij niet van belang dat er er sprake is van een aaneengesloten rij. Zelfs als er meerdere gaten zitten tussen de opengedraaide disaster kaart en de kaart op positie 6, dan schuift de kaart op positie 6 gewoon door naar positie 7.

Het kan echter ook een ‘The Hood Advances’  kaart zijn die wordt opengedraaid. In dat geval wordt The Hood een plek verder gezet op het spoor. Komt hij op het vakje met een event kaart, dan wordt deze opengedraaid en uitgevoerd. Komt hij op een vakje met een scheme kaart die nog niet is weggespeeld, dan is het spel verloren.

IMG_1571

De aartsvijand van The Thunderbirds

In de einde van de ronde fase worden de dobbelstenen doorgegeven aan de volgende speler die aan de beurt is.

De solo variant van het spel is vrijwel identiek aan de multiplayer variant. Je speelt in je eentje een spel voor drie spelers, waarbij jij over alle drie de characters beschikt. Grootste verschil is dat je een beurt van een character kunt overslaan (geen acties en operations uitvoeren) om een character om te wisselen voor een ander character.

Conclusie
Ondanks de hoge aanschafwaarde op Kickstarter heb ik geen moment getwijfeld om dit project te backen. Ondanks dat ik geboren ben in 1980 was ik fan van The Thunderbirds op tv en het feit dat de naam Matt Leacock eraan was verbonden, was voor mij bij elkaar voldoende reden om in het project te stappen.

Ik heb dan ook de Kickstarter inclusief de nodige Kickstarter exclusives en dat is wat ik hierboven heb gereviewed en heb laten zien.

Maar hoe bevalt het spel?

Laten we beginnen met de componenten. Die zijn van uitstekende kwaliteit. Miniaturen zijn niet van metaal, maar toch zeker wel van degelijke kwaliteit. De gebuikte details (zoals het feit dat Thunderbird 3 echt open en dicht kan gaan) zijn leuk gedaan. Het gebruik van de character pegs en het feit dat je bemanningsleden kunt verwisselen, zorgt er wel voor dat je tijdens het spel zeer regelmatig bezig bent met poppetjes in en uit de daarvoor bestemde gaatjes te doen.

De tokens en de kaarten zijn van uitstekende kwaliteit. Het artwork bevalt mij zeer goed. Het lijkt erop dat ze de shots uit de serie een upgrade hebben gegeven en dat als artwork gebruikt hebben.  Ik kan me wel voorstellen dat de spelers die een minder groot fan zijn van Thunderbirds kunnen afknappen op het artwork. Het artwork draagt in elk geval aan de thematiek van het spel bij.

Het spel zelf zit eenvoudig en goed in elkaar. Eigenlijk zoals we van Leacock mogen verwachten. Door het gebruik van de twee sporen (Hood spoor en het disaster spoor), ben je continu een evenwicht aan het zoeken tussen de dreigende gevaren. Feitelijk gezien komt dit er op neer dat je tijdens het spel vooral bezig bent om de disasters te voorkomen, terwijl je met een schuin oog let op welke items je (waar) nodig hebt om de schemes te voorkomen. Nog meer dan bij Leacocks eerdere titels is Thunderbirds een grote puzzel, waarbij je er niet zult komen zonder verregaand teamwork (eveneens iets wat bij het thema past).

Omdat er gebruik gemaakt wordt van dobbelstenen, kent Thunderbirds absoluut een zekere geluksfactor. Deze is echter zeer beperkt omdat je tot op zekere hoogte zelf bepaalt wanneer je een uitdaging durft aan te gaan. Een beurt wachten om meer bonussen te sparen, of een disaster laten liggen omdat de speler na jou gespecialiseerd is in dat soort disasters kunnen ervoor zorgen dat je minder afhankelijk bent van het geluk. Dat er dobbelstenen gebruikt worden, zorgen er daarentegen wel weer voor dat je risico’s kunt nemen als het spel daarom vraagt.

Mijn eerste ervaringen met Thunderbirds zijn zeer positief en ik zie het dan ook echt als een aanwinst voor mijn spellenkast. Sterker nog, ik kan niet wachten tot de uitbreiding in januari hier op de deurmat valt!

Of het iets voor jullie is, hangt af van de vraag of je met het thema uit de voeten kunt. Thunderbirds is een goed coöperatief spel. Niets vernieuwends, maar gewoon een goed spel zoals we van Leacock zijn gewend. Maar het is wel Thunderbirds en met name de jongere generaties zullen wellicht niet zo’n fan zijn van de ouderwetse uitstaling die de Thunderbirds (en het spel) hebben. Kun je daar echter wel doorheen kijken of ben je fan, dan is dit absoluut een aanrader.

1 Reactie

 1. Anton

  Lijkt me leuk om eens te spelen, bedankt voor de review!
  Maar was het niet Thunderbird 2 waar alle pods en thunderbird 4 in kon?

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.