Survive: Escape from Atlantis [6/10]

In Survive: Escape from Atlantis (Survive) is Atlantis ontdekt en wordt het aan alle kanten leeggeroofd door adventurers. Maar goed, Atlantis zou Atlantis niet zijn als het eiland niet ineens begon te zinken! In Survive heb je maar een doel, het redden van je eigen adventurers! De adventurers van je tegenstanders daarentegen.. vissenvoer?

Survive: Escape from Atlantis
Julian Courtland-Smith
1982, heruitgaves in 2010, 2012
2-4 spelers
Stronghold Games
Engels en Nederlandstalig

Taalonafhankelijk
60 minuten
Hidden information, Elimination, Action points

survive001

Survive bij setup. In het midden en in de 4 hoeken eilanden met ‘bewakende’ zeemonsters erbij. Het bord staat vol kleurrijke meeples. Onderaan het bord staan de effecten van de verschillende zeemonsters.

In Survive verdien je Victory Points (VPs) door adventurers van Atlantis naar veiligheid te brengen. Atlantis ligt in het midden van het bord en je Adventurers zijn pas veilig pas zodra ze in een van de 4 hoeken van het bord zijn aangekomen. Elke ‘veilige’ Adventurer is het aantal VPs waard dat onderop de Meeple staat, maar je mag tijdens het spel niet kijken dus je weet niet precies hoeveel punten je precies verzameld hebt. De waarden van de Adventurers van je tegestanders zijn geheim. Het spel eindigt als alle Adventurers aan land zijn, of de Vulkaan hex wordt omgedraaid. De speler die aan het einde van het spel het meeste VPs heeft is uiteraard de winnaar.

survive003

Setup uit een andere hoek

In Survive bouw je eerst gezamelijk een eiland, om vervolgens te proberen zoveel mogelijk van je Adventurers te redden en van anderen te slopen door zeemonsters, haaien en walvissen. In Survive wordt eerst het bord opgebouwd met grote kartonnen hex-stukken, deze moeten in een op het bord voorgedrukt patroon worden gelegd. De hex-tegels in Survive komen in verschillende diktes. Er zijn dunne strandtegels, dikkere bos tegels en de dikste zijn de berg tegels. Aan de achterkant van elke tegel staan nog speciale effecten. Nadat Atlantis is opgebouwd plaatsen alle spelers in turn order elk een-voor-een een Adventurer op een (lege) tegel. Wanneer je de Adventurers plaatst, mag je nog kijken welke waarde die heeft. Zijn alle Adventurers geplaatst dan mogen de speler elk nog 1-voor-1 2 bootjes plaatsen.

Beurten zijn in Survive eenvoudig. Tijdens je beurt mag je eerst besluiten een hex-tegel uit hun hand spelen, die ze in een eerdere beurt gekregen hebben toen ze een hex-tegel lieten zinken. Daarna mag een speler 3 actie-punten inzetten om Adventurers of bootjes te bewegen. Hierin zijn maar 2 restricties, je mag Adventurers op het land zovaak bewegen als je wilt tot een maximum van 3, maar Adventurers die zich in de zee bevinden mogen maximaal 1 hex zwemmen. De bootjes mag je alleen bewegen als ze leeg zijn, of juist wanneer jij er als speler een meerderheid hebt. Afsluitend rolt elke speler met een dobbelsteen. Op deze dobbelsteen staan zeemonsters, haaien en walvissen. Afhankelijk van je worp, mag je het zeedier dat je gerold hebt bewegen. Zeemonsters zwemmen 1 stap en eten zwemmende Adventurers en bootjes. Walvissen zwemmen tot 3 stappen en vernietigen bootjes, waarbij de Adventurers in het water belanden en gaan zwemmen. Haaien zwemmen 3 stappen en.. tsja.. die eten zwemmende Adventurers (liefst van je tegenstander)!

survive004

Zeemonsters, haai en walvissen.

Aan het eind van de beurt, kiest de speler een hex-tegel om te laten zinken. Hierbij moeten de strand tegels als eerste zinken en de bergtegels als laatst. Het is natuurlijk alleen extra leuk zodra er Adventurers van je tegenstander opstaan. Een van de bergtegels is de Vulkaan. Zodra die tegel wordt omgedraaid is het spel direct afgelopen.

survive005

De tegels. De groene worden meteen geresolved, de rode zijn de tegels die je op hand krijgt. De rode sloopt een haai wanneer die een van je Adventurers opeet. De walvistegel laat je de walvis naar een andere, lege, hex verplaatsen. De groene maken haaien, walvissen, een draaikolk en de spelbeeindigende vulkaan.

Elke hex-tegel heeft aan de achterkant nog een symbool en een kleur. De rode hexen krijg je op hand, die geven je de speciale ability die je aan het begin van je beurt mag uitvoeren. Deze rangen van het slopen van een aanvallende haai, het verplaatsen van een zeemonsters tot het zwemmen met 3 stappen. De groene tegels moeten meteen worden geresolved, en bevatten draaikolken die alle Adventurers in een klap slopen, nieuwe bootjes maken of nieuwe haaien en walvissen plaatsen.

Conclusie
Ik vind Survive een goede game, met veel speler interactie. Je bent continu bezig met jezelf proberen te laten overleven terwijl je je opponenten probeert te slopen. Dat je dat doet door er haaien, zeemonsters en walvissen op af te sturen maakt het alleen maar beter. Er gaat niets boven het gevoel van iemand die bijna een vol bootje met 3 mannetjes op een eiland weet te parkeren die je nog even snel opeet met een zeemonsters. Lachen.. voor jou. Natuurlijk moet je wel even opletten met wie je het spel speelt, mensen die te erg willen winnen of niet tegen het verliezen van mannetjes houden moeten dit spel wellicht overslaan. De componenten in Survive zijn goed, al zijn de meeples van plastic in plaats van het door mij voor dit doel geschiktere meeples. Het artwork op de tiles is mooi, al had dat ook best verschillend mogen zijn. Er zijn voor Survive een aantal expansies op de markt, voor mij allemaal afraders. Speel dit spel NOOIT met meer dan 4. Daar wordt het veel te traag van.

3 Reacties

 1. Ruud2009 (Auteur bericht)

  Hey Roy,

  De dolfijnen komen in een uitbreiding, zitten niet in deze basisgame. Deze nieuwste versie combineert Survive en Atlantis, waren twee losse titels die zijn samengevoegd.

  Reageren
 2. Roy

  trouwens zitten er geen dolfijnen meer bij? Die konden je toch beschermen? In de oudere versie wel.

  Reageren
 3. Roy

  had de versie uit 82 denk ik. Die had plastic eilandjes ipv tegels toch. Best vaak gespeeld toen. Kon wel beetje chagrijnig worden als ik werd opgegeten door een haai 🙁

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.