Spyfall [7/10]

Spyfall is een social deduction partygame en ik heb niet zoveel met party games.. Een spy zit verstopt op een locatie en probeert te ontdekken waar. De rest van de spelers weet waar ze zijn, en proberen vragen te stellen om te ontdekken wie de spy is. Lukt dat in 8 minuten.. of wint de spy..?
Spyfall
Alexandr Ushan
Cryptozoic Entertainment
2015 
3-8 spelers
10 min/ ronde
Enige mate van taalafhankelijkheid
Deductie, Partygame, Bluff, liegen

pic2250469_lg

Wat voorbeelden van verschillende locatie kaarten en de spy kaart. Afbeelding van Cryptozoic Entertainment.

Spyfall is een hidden deductie game. In het spel probeert een groep spelers uit te vogelen wie van hen een spion is, en de spion probeert erachter te komen op welke locatie hij/zij is. Elke ronde van het spel is extreem eenvoudig. Elke speler krijgt aan het begin van een ronde een kaart. Het merendeel van de spelers krijgt een kaart met een locatie erop. Locaties in het spel zijn bijvoorbeeld een dierentuin, space station en politie station. Een speler krijgt een spy kaart. Vervolgens begint de speler die de kaarten gedeeld heeft met het stellen van een vraag aan een andere speler. Gedurende de 8 minuten die een ronde duurt mag een speler een vraag stellen aan een andere speler. Er zijn geen regels voor vragen stellen, dus de vragen die je krijgt kunnen erg.. ‘interessant’ worden. De antwoorden die spelers kunnen geven zijn eveneens erg vrij. Spelers moeten ook hier eveneens opletten de spy niet teveel informatie te geven. DIt dwingt je om vaag te blijven en kan wederom erg lollig worden. Na het antwoord, mag de speler die het antwoord gaf een vraag stellen aan een andere speler dan die hem net een vraag stelde.

Maakt de Spion een fout en verraadt deze zich, dan kan de rest van de groep winnen door tijdens de ronde een speler te beschuldigen van spion zijn. Elke speler mag 1x per ronde een stemming initiëren. Als alle andere spelers het daarmee eens zijn, is het spel over en kijk je of de speler inderdaad de spion was. Klopt dit? Wint de groep, anders de spy. Een andere manier om het spel te winnen is voor de spy. Weet de spy gedurende het spel 100% zeker wat de locatie is, mag hij zijn kaart laten zien en de locatie noemen. Klopt het? Dan wint de spy. Na afloop van de 8 minuten krijgt de groep nog één kans om iemand unaniem te beschuldigen. Is dat de spy? Dan wint de groep, anders wint de spy.

Een variant is nog om het spel te spelen met de rollen die op de kaarten staan. Elke kaart heeft een rol, en het idee is dat je probeert te vragen/antwoorden afhankelijk van de rol. Ik heb deze variant niet gespeeld en ik moet zeggen dat het me ook niet direct een leuk idee lijkt. De lol van Spyfall zit toch vooral in het stellen van vragen en het geven van creatieve antwoorden, en creativiteit wil ik niet echt beperken.

Conclusie
Partygames zijn niet het type spel dat vaak op Ameritrash beoordeeld gaat worden. Social deduction games echter zoals Spyfall kunnen kwalificeren. Spyfall is interactief en je probeert door slim vragen te stellen een andere speler te elimineren.  Slim antwoorden en vragen stellen zonder teveel informatie weg te geven aan de spion zorgt ervoor dat Spyfall een interessante en goede game is geworden.
Een nadeel van Spyfall is dat niet elke rol perse even leuk is. Het zijn van spion in Spyfall is de moeilijkste rol, zeker als je in het begin direct een lastige vraag te beantwoorden krijgt. Je moet altijd proberen om niet te vaag en onzeker over te komen. Het is echter ook extreem leuk als je merkt dat je met je vage antwoord weg komt. Ook staat Spyfall als partygame bij de groep. Hoe beter de vragen, hoe leuker de antwoorden en het gebrek aan comfort bij de andere spelers.
Spyfall vind ik een erg prima partygame, een van de weinige die ik tot nu toe echt leuk heb gevonden. Ik weet nog niet of ik het spel beter vind dan the Resistance (de Mol), maar op dit moment neig ik naar wel. Ik speel bijna nooit party games, maar Spyfall blijft voor alsnog in mijn collectie voor het zeldzame moment dat ik er zin in heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.