Secret Hitler [preview]

Secret Hitler (SH) is een nieuwe kickstarter en print ‘n play fenomeen van de Cards against Humanity mensen. SH is een “hidden role” game zoals the Resistance (de Mol), maar net wat anders. Is anders beter? Ik denk het wel!

pic2771488

Secret Hitler
Max Boxleiter, Tommy Maranges, Max Temkin
2016
5-10 spelers
Goat, Wolf, and Cabbage LLC
45-60 minuten
hidden role, deduction, social, party
Engelstalig
Enige taalafhankelijkheid

Doel
SH speelt tijdens het interbellum in Duitsland, de periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog. In deze periode kende Duitsland een democratische regering, voordat deze uiteindelijk in de jaren 30 door Hitler en co omver werd geworpen. Tijdens deze periode strijden een team van liberalen en een team van fascisten onder leiding van Hitler om de macht. Dat is de thematische setting van SH.
In SH moeten de liberale spelers proberen 5 liberale wetten goed gekeurd te krijgen of Hitler te doden. De fascisten winnen zodra er 6 fascistische wetten zijn goedgekeurd of als Hitler als bondskanselier wordt gekozen na een bepaald aantal rondes.

Setup
De setup van SH is ontzettend eenvoudig. Iedere speler krijgt een rol kaart en twee “stem” kaarten. Dit zijn een “Nein” (nee) en “Ja!” (ja) stem.

janein

Daarnaast krijgt iedere speler een geheime rol. Geheime rollen die je kunt krijgen zijn fascist, liberaal of Hitler. In een spel met 5 spelers zijn er 3 liberalen, 1 fascist en 1 Hitler, met 6 komt er één liberaal bij, met 7 een extra fascist. Met 8 en 9 zijn er 5 liberalen en 2 of 3 fascisten. Als laatst zijn er in een spel met 10 mensen 6 liberalen, 3 fascisten en uiteraard 1 Hitler.

roles

Drie voorbeeld rol kaarten. Links een liberaal, in het midden Hitler en rechts een Fascist. De volledige versie kent gevarieerd artwork voor de verschillende fascisten en liberalen.

SH komt met 6 liberale wetten en 11 fascisten wetten. Alle wetkaarten worden samen geschud in een stapel en face-down gelegd op het speelbord. Dit speelbord is aangepast voor de verschillende speler aantallen en biedt plaats voor de wetten en het ‘stem spoor’. Over dit laatste spoor later meer. Eén van de spelers wordt willekeurig gekozen als eerste president en begint het spel.

wetten

De wet kaarten uit de Print ‘n Play. In de volledige versie van het spel zijn de Liberal kaarten blauw, en de Fascist kaarten rood.

Ronde-overzicht
Rondes in SH zijn relatief eenvoudig.

 1. Elke ronde begint met de President. De president is belangrijk aangezien deze de kanselier kiest én 3 kaarten van het wet deck mag pakken. Dit mag alleen als in de stemronde de meerderheid van de spelers “Ja!” stemmen.
 2. De president kiest een kanselier. Kanseliers zijn belangrijk omdat deze de twee wet kaarten krijgt die de President doorgeeft. Hiervan moet er minimaal 1 worden uitgevoerd. Een nieuw voorgestelde kanselier mag NOOIT in de vorige stemronde Kanselier of President geweest zijn.

  bordjes

  De kanselier en de President hebben bordjes om aan te geven welke functie ze deze ronde uitoefenen.

 3. Stemronde. Voordat de kanselier en president definitief worden benoemd wordt er door alle spelers gestemd of ze het eens zijn met de combinatie van president en kanselier. Dit doen de spelers door in het geheim hun “Ja!” of “Nein” kaart te selecteren en die tegelijkertijd om te draaien. In het geval de absolute meerderheid van de stemmen “Ja!” aangeeft gaat de combinatie door. In het geval van gelijkspel of een afwijzing, gaat de Presidentskaart naar de speler links van de afgekeurde President en kiest deze speler een kanselier. Opnieuw wordt er dan gestemd. Wel gaat het “stem spoor” verder. Komt het stemspoor ooit op 4 uit, dan wordt de bovenste kaart van het wet deck gekozen en neergelegd, waarmee de fascisten de grootste kans hebben om een wet erbij te krijgen.
 4. Is de Kanselier goedgekeurd, dan pakt de president 3 wet kaarten en geeft er twee door aan de Kanselier. Die kiest van de twee kaarten er 1 uit en legt deze op het speelbord.
temp

Het spelersbord voor de Fascisten in een spel voor 10 personen (die voor de liberalen ziet er grofweg hetzelfde uit maar dan zonder abilities). In de full version zijn deze ook weer blauw (liberalen) en rood (fascisten).

Nu begint het spel eigenlijk pas echt. Mensen mogen gaan berekenen en deduceren wat er precies gebeurd is, hoe waarschijnlijk of onwaarschijnlijk het is dat de President ‘echt’ 3 fascistische wetten pakte en hoe betrouwbaar de combinatie was.

In veel van de verschillende aantal spelersconfiguraties mag – zodra er een fascistische wet wordt uitgevoerd – de huidige president een actie kiezen. Deze acties zijn divers, van het bekijken van iemands loyaliteit (dit werkt met twee losse loyaliteitskaarten zodat Hitler kan aangeven dat het een fascist is, maar niet laten zien dat het Hitler is) tot het doodschieten van een andere speler. Hoe meer spelers, hoe meer speciale abilities er bij komen.

Conclusie
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, SH lijkt op het eerste oog een verbetering ten opzichte van de “koningin” van de deductie spellen, Resistance (Avalon). Ik heb SH wel pas 5x gespeeld, en dan ook nog eens met wisselende aantallen spelers en ook alleen als liberaal en fascist. Deze opmerking moet je dus met een korreltje zout nemen. Ik heb wel gemerkt dat elke rol unieke stress en gameplay met zich mee brengt. Erg leuk gedaan. Wat SH in mijn ogen beter doet dan Resistance is je ertoe dwingen meer mensen “correct” te identificeren. Benoem je namelijk een als Liberaal maskerende Hitler, dan wint deze! En omdat je niet continu als liberalen hetzelfde “Liberale” team op pad mag sturen, blijf je altijd gespannen en opletten of het klopt dat de spelers inderdaad liberaal zijn..

Omdat ik de Print ‘n Play heb gespeeld durf ik niet zoveel te zeggen over de uiteindelijke componenten van SH. De Print ‘n Play is wel volledig, waardoor ik het spel wel kan beoordelen op zijn gameplay. De componenten zoals blijkt uit de Kickstarter zien er prima uit en beiden goede hoop voor de toekomst. Het artwork is mooi gestileerd en classy. Het is echt een leuke touch dat de liberalen allemaal keurige mensen zijn, en de fascisten reptielen. Geinig.

Het thema van SH blijft in mijn ogen de grootste zwakte van SH. Nu kan je misschien niet alles verwachten van de Cards Against Humanity mensen, maar een thema waarin je als Hitler probeert te macht te grijpen, gaat altijd bij een deel van de gamers in het verkeerde keelgat schieten en daar zijn soms ook gewoon echt goede redenen voor. Een willekeurig ander thema had prima gepast. Hoewel het interbellum een flink genegeerde periode is in het bordspellenwereldje is dat misschien ook maar beter. Persoonlijk stoor ik me niet aan het thema van SH, maar kan me dus goed voorstellen dat anderen dat wel doen.

Helaas voor hen is het hopen dat SH in dat laatste geval een ander thematisch jasje krijgt in de loop der tijd. SH lijkt namelijk een geheime rollen/deductie spel te worden waar we het nog jaren over gaan hebben..

De print en play vind je hier: Regels en Componenten

 

4 Reacties

 1. Noenkel WTF??

  Wanneer zullen we eens eindelijk leren de geschiedenis te aanvaarden zoals die was? Of dat nu al dan niet een monsterachtige episode was? Dat is geen enkele reden om er een taboe van te maken vind ik.

  Het spel heet ‘secret Hitler’, is een goed spel en past perfect in de tijdgeest van toen. Blijkbaar hebben ook de makers deze mening.

  Hoe kunnen we ooit leren van gemaakte fouten als we die achteraf altijd zoveel mogelijk willen verzwijgen of niet onder ogen willen komen?…

  Reageren
  1. Ruud (Auteur bericht)

   Ik denk dat je gelijk hebt. Het thema is voor mij geen deal breaker. Maar merk voor anderen wel enige problemen.

   Reageren
 2. Ilse

  Ik hou van dit soort spellen, maar hier haakte ik af door het thema…
  Hopelijk krijgt het idd een ander jasje.

  Reageren
  1. Ruud (Auteur bericht)

   Hey Ilse,

   Dat is inderdaad jammer. Het is een goed spel. Dat thema.. is ook niet helemaal mijn kop thee. Dat de game speelt in het interbellum is wel beter, dan echt in WO II ofzo. Helaas denk ik dat het thema het succes van het spel gewoon in de weg gaat staan. Zonde.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.