SeaFall (Spoilervrij)

SeaFall is het nieuwste project van Rob Daviau. De bedenker van onder andere Pandemic Legacy en Risk Legacy. Net zoals die twee titels is ook SeaFall een Legacy game. In Legacy games verandert het spel tijdens het spelen en gedurende een serie games. SeaFall is daarnaast ook een 4X game (Explore, Exploit, Expand, Exterminate) en speelt zich af in een soort fantasy Piraten tijd. Je gaat dus nieuwe eilanden en volkeren ontdekken en gebruiken. Omdat we de game niet voor je willen verpesten is deze review uiteraard spoilervrij. Als je de doos opent weet je evenveel als in onze review staat beschreven.

Legacy games zijn door hun natuur gevuld met spoilers. We hebben ze hier zoveel mogelijk weg gelaten. Zodra je de doos opent, de regels leest en het spelmateriaal bekijkt weet je ongeveer evenveel als onze review.

SeaFall
Rob Daviau, JR Honeycutt
2016
3-5 spelers
PlaidHat Games
90-120 minuten
Legacy, exploration, ontdekken, roven, stelen, plunderen, handelen, bouwen, upgraden
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
SeaFall is een campaign spel, een spel wat je over meerdere spellen speelt. Het doel van de SeaFall campaign is om zoveel mogelijk Glory Points te verzamelen aan het einde van de hele reeks spellen en tot keizer gekroond te worden. Elk individueel potje win je eveneens door het verzamelen van een vooraf gesteld doel aan Glory points. Zodra iemand het benodigde aantal Glory points in dat spel heeft behaald wordt de ronde nog afgemaakt maar eindigt het spel.

Glory points kan je in SeaFall met allerlei acties verdienen, maar met name door het halen van ‘endeavors’ (zeg maar uitdagingen). Aan het begin van de game zijn de 3 belangrijkste endeavors: het ontdekken van onontdekte stukjes eiland (1 Glory) en het ‘raiden’ (plunderen) van de eilandjes (1 Glory). Ook kan je glory verdienen met het aankopen van Treasures (1 of 2 Glory).

Setup
De setup van SeaFall aan het begin van het spel is verschrikkelijk eenvoudig. Het bord wordt op tafel gelegd met daarop de begin eilanden die in het spel beschikbaar zijn. Naast het grote bord is er nog een kleiner bord met plek voor de advisors (hierover later meer) en alle provincie- en shipsupgrades. Deze kan je gedurende het spel kopen en vergroten je mogelijkheden.

Iedere speler krijgt 1 groot en 1 klein schip. Daarnaast krijgt iedere speler een Provincie-bord, en die provincie blijft de speler tot het einde van de campaign spelen. Op het vrij grote provincie bord is plek voor al je tokens, upgrades en statistieken van je provincie en je twee schepen. Elke provincie heeft een korte ontstaansgeschiedenis en mag je een naam geven.

Elke provincie heeft ook een leider, een kaart met een Reputatie en Geluksstatistiek. Je krijgt evenveel Reputatie en Gelukstokens als je leider heeft in die statistieken. Daarnaast is er nog wat plek voor stickers en upgrades, zo kan je leider een titel verdienen (“the wise”, “the vengeful”). Je leider kan dus gedurende het spel veranderen. Daarnaast krijg je een serie tokens met het logo van je provincie erop. Deze tokens symboliseren “enminity” (wat wij vertalen met ‘haat’), die je krijgt als je een eiland plundert.

Iedere speler krijgt daarnaast een titel. Deze symboliseert je status in het spel en bepaalt de start volgorde. De speler met de laagste titel begint. Tussen spellen wordt deze titel opnieuw uitgegeven op basis van de Campaign glory.

Een plaatje van het eerste potje een paar beurten nadat het aan de gang is.

Ronde-overzicht
Rondes in SeaFall bestaan uit 1 “Winter” en 7 rondes, waarna er weer een winter begint. Tijdens de Winter fase krijg je inkomen van je provincie, gelijk aan het aantal plantages dat je hebt. Daarnaast worden alle gebruikte advisors weer beschikbaar. Alle markets waar je grondstoffen kunt kopen worden weer aangevuld en alle advisors die op de markt aanwezig zijn worden ververst. Beginnend vanaf de eerste Winter is de speler met het minst aantal Glory in dat spel de startspeler. De startspeler draait een Event kaart open; deze events symboliseren de rare wereld waarin we leven en geven je een willekeurig voor- of nadeel voor die ronde.

Een Treasure en damage kaart. Aan het vlaggetje links bovenin de treasude kaart kan je zien da t het een Glory oplevert.

Daarna begint de startspeler met de ronde. De eerste stap van de ronde is of je een Advisor of Treasure wilt kopen uit het aanbod. Treasures zijn – tot ze gekocht worden door een andere speler – beschikbaar en komen in de kleuren van de goederen. Per goederentype zijn er twee soorten treasures, een goedkope (1 Glory) en een hele dure (2 Glory). Je kunt een goed van dezelfde kleur als de Treasure die je wilt kopen inzetten om flinke korting te krijgen.

Links een advisor en rechs een Leider. Zie de plek voor stickers op beiden.
De advisor geeft je een bonus bij ontdekken. Je rolt een extra dobbelsteen.

Per Winter worden er 5 advisors opengelegd waaruit je kan kiezen. Elke advisor kost een bepaald bedrag in geld of reputatie. Zodra je een Advisor koopt komt deze in je Council Room. Je kan een Advisor één keer per ronde inzetten. Elke advisor geeft je een unieke combinatie aan bonussen,

Daarna mag een speler een actie kiezen van een bepaalde Guild. Elke Guild heeft 3 beschikbare acties en die staan per speler op een handig overzichtskaartje. In je beurt mag je 2 van de 3 acties uitvoeren. Je mag nooit dezelfde actie 2x uitvoeren

Alle Guilds laten je de Sail actie uitvoeren. Kies je voor de Sail actie, dan mag je je schepen vanaf hun start locatie op het bord X vakjes bewegen gelijk aan hun Sail statistieken. Je grote schip begint traag (2 vakjes), je kleine schip is wat sneller (3 vakjes). Na een Sail actie mag je eventueel voorraden in je thuis haven droppen als je schip daar aanwezig is.

De andere twee acties zijn verschillend per Guild, per Actie kun je een Advisor inzetten die je statistieken of mogelijkheden voor die Actie vergroten.

 1. Merchants Guild.
  1. Buy Goods. Je mag met je schepen in totaal 2 goederen kopen op een Eiland waar ze zijn. Je betaalt hiervoor 3 geld per goed. Heb je Enminity tokens op dit eiland, dan betaal je per goed zoveel extra als je Enminity tokens hebt liggen.
  2. Sell Goods. Je mag 2 goederen verkopen voor 6 geld per stuk.
 2. Builders Guild.
  1. Repair of Upgrade. Met deze actie mag je een gezonken schip herstellen of schade weghalen van je schip. Deze actie mag je alleen uitvoeren als je op een punt staat waar je kunt Repairen (een hamer icoon). Als je Upgrade, mag je een scheepsupgrade kopen en op een schip leggen dat staat op een Dock locatie (icoontje). Het bouwen van een upgrade levert 1 Glory op.
  2. Build. Met deze actie mag je eigenlijk net zoals bij een Upgrade een verbetering kopen. Dit keer is het echter niet voor je schip, maar voor je provincie. Voor deze actie hoef je niet op een bepaalde plek te staan met je schip. Het bouwen van een provincie upgrade levert 1 Glory op.
 3. Explorers Guild.
  1. Explore. Aan het begin van de game staan er op het bord 4 eilandjes, gevuld met sites. Deze sites hebben een nummer en allerlei icoontjes erop. Vaar je daarheen met je schip, dan mag je exploren. Er zijn hierbij normale (zwarte icoon) en gevaarlijke (rode icoon) sites, waarbij je eventueel luck tokens mag inzetten of juist niet. Je pakt dobbelstenen gelijk aan de Explore statistiek van je schip, eventueel aangevuld met Explore bonussen van je advisor en een dobbelsteen als ook je andere schip aanwezig is. Je rolt het aantal dobbelstenen en telt hierna je successen. Rol je evenveel successen als de moeilijkheid van de Site, dan is er niets aan de hand en ben je succesvol. Rol je minder successen, dan krijgt je schip schade gelijk aan het verschil tussen de moeilijkheid van de Site en wat je gerold hebt. Krijgt je schip hierbij in totaal meer dan 3 schade, dan zinkt het en mislukt je Explore actie. Zink je niet, dan krijg je 1 Glory én mag je in het story book een van de icoontjes die past met het icoontje van de Site die je exploret doorkruisen en voorlezen. Dit levert je vaak nog wat extra’s op.
  2. Research. Research heeft in het begin van het spel nog geen functie.
 4. Soldiers Guild. 
  1. Raid. Raiden werkt hetzelfde als de hierboven beschreven explore actie. Je mag alleen een eerder geexplorede site “raiden”, dus je bent afhankelijk van wat er al ontdekt is. Het dobbelproces werkt identiek. Na afloop van het Raiden van een Site op een eiland leg je 1 enminity token op de Site die je niet geraid hebt. Tot de volgende winter kan deze Site niet geraid worden. Jij mag nog wel op dat eiland raiden, maar elke poging die je doet om te Raiden wordt moeilijker gemaakt door elk extra enminity token.
  2. Tax. Je krijgt 3 geld.

In het spel zijn Milestones te verdienen. Ben je de eerste in een spel die doet wat er op een Milestone kaartje staat, dan krijg je aan het einde van je beurt de Milestone. Deze milestone verwijst naar een sectie in het Captain’s Booke, die je kan voorlezen. Soms krijg je toffe bonussen, extra glory en heel soms mag je een nieuw doosje met componenten open maken zodat het spel weer verder verandert.

Voorbeeld Milestone. Wel de minst spannende uit het spel. Veel hebben links staan dat ze wat unlocken, of leveren flink glory op.

Conclusie
SeaFall is een gek spel om te beoordelen en laat ik eerlijk zijn, ik ben ook nog niet op de helft van mijn Campaign. Ik heb er nu zo’n 5 potjes opzitten. Wat mij intrigeert is de vrijheid die de game je geeft, je bent echt aan het ontdekken en plunderen. Precies wat de VOC ook heeft gedaan, je waant je een koloniale grootmacht die de zee afstruint op zoek naar mogelijkheden. Dat is stiekem gewoon tof gedaan. Ik vermaak me dan ook weer elk potje, omdat ik op zoek kan naar die ene interessante plek, of naar die andere interessante mogelijkheid om iets uit te buiten.

Wat je niet zou verwachten is dat de Luck factor in SeaFall echt enorm is. Hoewel het misschien niet zo heel erg blijkt op basis van de spelbeschrijving is het Captain’s Booke – naast de flauwe naam – soms verantwoordelijk voor enorme swings in punten en mogelijkheden. Zo kun je met wat geluk overladen met goud terugkeren na een Explore actie, maar soms ben je ook gewoon je Advisor kwijt. Echt veel sense maakt dat niet. Ook kunnen de Milestones enorme puntenswings geven. Zo kun je in principe 2 Milestones in een beurt halen, wat een speler 10 Glory kan opleveren, waarmee de speler direct eigenlijk gewonnen heeft en de rest er totaal geen invloed op kan uitoefenen. Ben je dus een extreem strategische speler met een hekel aan geluk, bedenk dan goed of je dit wilt spelen.

Een ander nadeel aan de Milestones is dat je ze echt nodig hebt om te winnen. Heb je een strategie gekozen die niet past bij de Milestones die in het spel aanwezig zijn, dan kan je het schudden. Je kunt en gaat gewoon niet winnen zodra een andere speler er in een klap zoveel punten bijhaalt. Milestones zijn essentieel.

Wat mij verder stoort is de manier waarop ze in SeaFall gekozen hebben om de beurtstructuur vorm te geven. Iedere speler heeft een volledige beurt, zonder dat andere spelers invloed kunnen uitoefenen op zijn of haar beurt. Daarnaast heeft een speler 2 acties in zijn of haar beurt, waarbij je er best lang over kunt doen om een optimale move te verzinnen. De rest zit dan gewoon te wachten, zonder dat ze iets kunnen doen. Op het moment dat je een Milestone triggert, of een explore doet, komt er ook zoekwerk bij en soms wat extra uitpakwerk. In sommige beurten gebeurt er dus van alles, en zit je soms gewoon een kwartier te wachten. Mij bevalt dat niet. Het is leuk om te horen wat er gebeurt, maar ik ben ongeduldig en ik wil spelen!

De componenten van SeaFall zijn.. acceptabel. Eerlijk gezegd stellen ze me iets teleur. Er is niets mis met de kaartjes, en de doos is goed gevuld hoor. Maar je twee plastic scheepjes zijn niet echt mooi, en belangrijker nog het bord is vooral om niet aan te gluren. Het grafisch design van SeaFall had echt een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Gelukkig beplak, besticker en verscheur je een hoop en dat is uiteindelijk waar de game om draait. Wat dat betreft is SeaFall prima gevuld.

Al met al vermaak ik me prima met SeaFall. Hoewel de problemen die ik met SeaFall heb, en dan met name de traagheid, ervoor zorgen dat ik SeaFall niet het geweldige spel vind dat het had kunnen worden. Voor nu is het een prima spel, maar had ik er gewoon meer van verwacht. Het is voor mij de minste van de Legacy games. Risk en Pandemic Legacy zijn beide beter, met name door de kortere spelduur van Pandemic, en de snellere unlocks en veranderingen van Risk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.