Rum & Bones

Arr Arr Arr, matey!  Gimme Davy Jones’ loot, dirty scallywag! In Rum & Bones varen twee piratenschepen langszij en wordt er geënterd. Piraat versus Piraat, en maar 1 team kan winnen.

Rum &  Bones
Michael Shinall
2015
2-6 spelers
Cool Mini or Not
60-90 minuten
pirate, conflict, dice, kill, money, heros, league of legends, MOBA
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

rb_cover

R&B is effectief een twee speler spel. Daarom ga ik het als dusdanig bespreken. Aan het einde van de spelbeschrijving geef ik in het kort de 3-6 speler variant weer.

Doel
In Rum & Bones (R&B) spelen de spelers ieder met een van de twee piraten crews. Elke piratencrew heeft als doel om als eerste 6 victory points te scoren. VPs krijg je door het vernietigen van de 5 onderdelen van het piratenschip van je tegenstander(s), het slachten van de Kraken (Davy Jones’ zeemonster) of de zeeslang.  Elke objective is twee VPs waard.

rb005

De objectives van beide kanten. Deze zijn identiek voor beide kanten, dus daarom inclusief tekst. De vlaggetjes zijn de VPs.

Setup
De setup van R&B is eenvoudig. Elke speler krijgt een enorme lading aan miniatuurtjes. Deze zijn onderverdeeld in 3 types. Elke speler krijgt 5 heroes, 1 van elk van de 5 typen (captain, quartermaster, swashbuckler, gunner & brute). Dit zijn krachtige miniaturen met sterke aanvallen, veel hitpoints en een eigen reference kaart met alle speciale abilities erop. De andere twee typen miniatuurtjes zijn een stuk minder interessant. Er zijn deckhands, effectief kanonnenvoer met 1 hitpoint, 1 aanvalsdobbelsteen en een 4+ hit rate. De bosuns zijn iets interessanter kanonnenvoer, al hebben ook deze nog steeds 1 hitpoint. Wat ze interessanter maakt is dat hun dobbelsteen al op een 3+ raakt én deckhands in hetzelfde vakje ook op 3+ laat raken! Toch iets interessanter dus. Naast alle miniatuurtjes krijgen beide spelers ook nog een deck met “Tide kaarten”. Je begint het spel zonder kaarten in je hand, maar vult je hand aan tot 3 aan het einde van je eerste beurt.

Het bord wordt samengesteld uit twee losse piratenschepen borden. Je plaatst deze twee losse piratenschepen langszij en plaatst 3 loopbruggen tussen de schepen. Elk schip is onderverdeeld in vakjes. Elk schip heeft 5 objectives in een grote horizontale rij met 1 leeg vakje ertussen. Elk schip heeft een mast, tuigage, roer, kanon en het wapenarsenaal. Deze worden gesymboliseerd door grote vierkanten tokens, met de naam en hitpoint waarde aan de voorkant en aan de achterzijde een speciale ability voor het team dat de objective sloopt. Op de drie middelste objective tokens (mast, tuigage, roer) komen 4 deckhand miniatuurtjes. Precies achter die middelste 3 objective tokens komt er ook een spawn-point. Daar worden gedurende het spel nieuwe deckhands en bosuns gespawned.

Om te bepalen welke speler startspeler wordt, wordt een van de grote Dead Man’s tokens geflipt, dit zijn effectief grote ‘gouden’ munt tokens. Daarna is het spel al klaar om te beginnen!

rb001

De setup van R&B zoals het spel klaar staat om te beginnen. De 5 objective tokens liggen op het bord en in het midden daarvan 3 sets van 4 miniatuurtjes met daarachter de deployment zones. De miniatuurtjes gaan gedurende het spel “hersenloos naar elkaar toe lopen en elkaar “ontmoeten” op/bij de loopplank.

Ronde-overzicht
R&B is een eenvoudig spel met een eenvoudige om-en-om beurtstructuur. Elke zijde krijgt een beurt, en daarna krijgt de volgende speler een beurt. Grote vraag is dan natuurlijk, hoe zien die beurten eruit?

 1. Prepare Heroes. In deze stap krijgen alle heroes die niet op het bord staan, maar niet dood of overboord geslagen zijn 1 geld token. Geld is nodig om speciale abilities te triggeren. Ook het Dead Man’s Token dat op Hero ligt draait van de donkere naar de lichte zijde, of van de lichte zijde verwijderd van de Hero.
 2. Fire Deck Gun. In deze fase mag je een vakje op een van beide piratenschepen uitkiezen en beschieten. Met het kanon rol je 4 dobbelstenen en raak je op een 4+. Redelijk prima dus. “Nadeel” is dat je met het kanon geen objectives kan raken.
 3. Deploy Crew. In deze fase plaats je 2 Deckhands op elk deployment punt, en 2 bosuns verdeeld over de 3 deployment punten.
 4. Activate Crew. In deze fase ga je kijken of er ergens vijanden of vijandige objectives orthogonaal aangrenzend aan je crew (deckhands en bosuns) staan. Is dat het geval, dan moet je deze aanvallen of de aanvallen verdelen over meerdere “legale” targets.Aanvallen werkt extreem eenvoudig, je rolt 1 dobbelsteen per miniatuur met afhankelijk van de aan- of afwezigheid van bosuns hit je op een 3+ of op een 4+. Voor elke hit doe je een schade aan de vijanden. Dit gaat in de volgende volgorde, eerst raak je vijandige deckhands, dan bosuns, dan heroes, dan objectives. Gedode heroes krijgen een zwart Dead Man’s token.Na de aanval lopen alle deckhands en Bosuns 1 vakje naar voren. Komen ze daarbij vijandige miniaturen tegen lopen ze niet verder, maar achteropvolgende modellen lopen gewoon door naar het vakje aangrenzend aan de vijand..
 5. Deploy Heroes. Er moeten altijd 3 heroes van jouw zijde tegelijkertijd op het bord staan. Echter, dit is inclusief in een vorige ronde gedode heroes (dat is dus met Dead Man’s token). Dus heb je minder dan 3 heroes inclusief Dead Man’s tokens, dan mag je nieuwe heroes op het spawn point plaatsen. Daarna activeer je 1 Hero.
 6. Activate Heroes. Elke Hero moet zijn activatie volledig afronden voor een volgende Hero mag activeren. Elke Hero mag 3 acties uitvoeren en er zijn 2 acties waaruit een Hero kan kiezen.
  rb007

  Een Hero sheet. Zoals je kan zien heb je twee rode aanvallen, en een blauwe Reactions (hierover later meer). De aanval “Slice and Dice” kost 0 geld, levert 3 dobbelstenen aan die raken op een 3+. De aanval moet gericht worden op een orthogonaal aangrenzend vakje. De aanval “Flurry of Blows” kost 3 geld.

  1. Move. Tijdens een move actie mag je je de Hero 2 zones bewegen. Hierbij mag je alleen orthogonaal én niet door vijandige modellen of deployment zones lopen.
   1. Rigging. Is een soort van move. Tijdens een Rigging actie mag je snel bewegen naar een vakje naar een ander vakje. Het risico bestaat uit het feit dat je een dobbelsteen moet gooien gelijk aan het aanval vakjes dat je verderop wilt riggen. Wil je dus 3 vakjes verderop uitkomen, dan moet je een 3+ rollen, 6 vakjes verderop? Een 6+. Haal je deze move niet, valt je hero overboord en komt deze volgende ronde weer op een van de deployment points.
  2. Attack/ Use ability. Elke ref-sheet toont een aantal speciale abilities. Er zijn 3 verschillende soorten abilities en op de ref-sheet staat aangegeven hoeveel geld ze kosten om uit te voeren. Elke ability geeft aan wat voor type ability het is, hoeveel dobbelstenen je rolt (if any), met welke hit-waarde en range.
   1. Attacks. Attacks zijn te herkennen aan een rode zwaard iconen. Elke attack geeft aan hoeveel dobbelstenen je rolt, hoe hoog je moet gooien om te raken en tot hoe ver je de aanval kan uitvoeren. Ook staan de kosten in geld er op. Eventuele speciale effecten van de ability staan er ook op.
   2. Abilities. Hebben een groen icoon. Ook abilities hebben kosten en een effect.
   3. Reactions. Triggeren automatisch wanneer er een specifieke situatie voorkomt en hebben ook speciale effecten.Conditions.
    Er zijn 5 conditions in R&B die een Hero kan krijgen. Deze worden allemaal na afloop van de activatie van de Hero verwijderd.

    1. Blind. Alle attacks van de Hero hebben -1 op hun dobbelrollen.
    2. Stun. De Hero verliest 1 actie.
    3. Slow. De Hero mag maar 1 Move actie kiezen.
    4. Silence. De Hero mag geen Attacks en Abilities gebruiken die geld kosten.
    5. Bleed. De Hero krijgt 1 schade voor elke actie die deze uitvoert.
 7. Unleash the Kraken! De kraken is een enorme chaotische factor in R&B. De kraken is gekoppeld aan de Tide kaarten die spelers kunnen spelen gedurende hun beurt. De meest krachtige Tide kaarten hebben een Kraken symbool op de kaart staan. Je doorloopt telkens de volgende stappen.
  1. Test de Waters. In dit deel van de Unleash the Kraken fase rol je 2 dobbelstenen en tel je de ogen. Is dat gelijk of lager dan het aantal Kraken symbolen op de gespeelde Tide kaarten, komt de kraken op het bord. Deze vervangt de middelste loopplank tussen de piratenschepen.
  2. Kraken Attack! De kraken rolt 1 dobbelsteen. Rol je een 1, probeert de Kraken heroes de diepte in te sleuren. Daarna verdwijnt de kraken ook weer van het bord en komt de loopplank terug. Rol je een 2 of meer, dan valt de kraken alle vakjes binnen 2 spaces aan. Deze aanval is met 3 dobbelstenen en raakt op een 3+ (waarbij de speler met de meeste Kraken symbolen makkelijker geraakt wordt 2+).

   rb003

   De kraken en zeemonster op het bord.

 8. Draw Tide cards. In deze fase vult de speler zijn of haar hand aan tot 3 Tide kaarten. Heb je al tide kaarten, mag je (een deel van) deze eventueel afleggen en dan aanvullen tot 3.
rb008

4 willekeurige Tide kaarten. De onderste kaarten zie je Kraken symbolen. Op elke kaart zie je schuingedrukt wanneer je de kaart kan spelen en onder het artwork wat de kaart doet.

Varianten voor 3 tot 6 spelers.
Zoals eerder gezegd is R&B effectief eigenlijk een twee speler spel. Er zijn twee varianten voor meer spelers. 3 en 4 spelers, en 5 en 6 spelers.

 1. 3-4 speler variant. Effectief speel je Rum & Bones dan in twee teams van twee spelers en in het geval van 3 spelers speelt 1 speler 1 team. Elke team krijgt vervolgens beschikking over 1 hero en 2 handkaarten (teams met 2 spelers), of 2 heroes en 4 handkaarten (zolang je team uit 1 speler bestaat).
 2. 5-6 speler variant. Met 6 spelers speel je Rum & Bones dan in twee teams van drie spelers, en in het geval van 5 spelers spelen 2 spelers samen 1 team. Tide kaarten worden in deze variant aan 1 van de spelers gegeven. Elk team krijgt vervolgens beschikking over 3 heroes en 3 handkaarten (teams met 3 spelers), of 1 speler speelt 1 hero en de handkaarten, de andere speler 2 heroes en 0 handkaarten (zolang je team uit 2 spelers bestaat).

Conclusie
Rum & Bones is een zeer vermakelijk en luchtige miniaturengame geworden. De gameplay is snel, met veel gedobbel en strijd. Ik heb me er daarom ook uitstekend mee vermaakt, ik vond Rum & Bones bijna een ultieme 2 speler “Beer & Pretzels” game. Lekker dobbelen, lachen om je Heroes die van boord pleuren tijdens een rigging actie en een beetje de draak steken met je tegenstanders.

Uiteraard helpen de componenten van Rum & Bones bij dit gevoel. De componenten zijn zoals we inmiddels van Cool Mini or Not gewend zijn gewoon (bijna) perfect. Fantastisch artwork, een overdaad een mooie miniatuurtjes én dikke, goede kwaliteit card board. Absoluut niets mis mee. Een heel klein irritatiepunt is dat de tokens die bij de game komen niet voorgedrukt staan op het bord. Doordat je continu met je deckhands en bosuns aan het bewegen bent, schuiven die tokens nog wel ‘ns mee.

Wat mij van alles het meest stoort aan Rum & Bones is het gebrek aan diepgang in Rum & Bones. Ik snap dat Rum & Bones probeert een MOBA game op bord na te doen, met sterke heroes en hordes aan kanonnenvoer. Op het bord zorgt het voor mij wel dat je veel met miniatuurtjes van deckhands en bosuns aan het schuiven bent voor betrekkelijk weinig effect. Het is absoluut geen zware last, maar je bent wel veel met mini’s aan het schuiven.
Daarnaast vraag ik me af hoeveel mensen Rum & Bones het geld waard gaan vinden. Het spel is zo light, dat het -in mijn ogen- voor veel mensen lastig is de hoge prijs voor de game te rechtvaardigen. Ik denk dat dure games vaak toch extreem zware strategieën, diepere gameplay vereisen. Het is absoluut niet zo dat je niet genoeg “waar voor je geld” krijgt met Rum & Bones, maar het spel is zo light dat ik niet weet of het spel diep genoeg is om mensen echt genoeg te boeien voor de enorme prijs. Het voelt een beetje als een bordspel van 35 euro, dat door een enorme overproductie eigenlijk te duur is gemaakt.

Desondanks, wij hebben ons uistekend met Rum & Bones vermaakt. Houd jij ook van piraten?  Houd jij van snelle, leuke gameplay zonder al teveel zware beslissingen en grote strategieën? Heb je geen probleem met dobbelstenen rollen tot je erbij neervalt? Dan is Rum & Bones wellicht de game voor jou!

Rum & Bones is beschikbaar gesteld voor review door Cool Mini or Not (CMoN). Uiteraard heeft dit geen invloed op ons oordeel.
cmon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.