Roll Player

Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik in aanraking met Magic: The Gathering, Warhammer en Advanced Dungeons & Dragons, mijn eerste stappen richting mijn huidige hobby. Van laatstgenoemde kan ik me nog herinneren hoe we met zijn allen aan het dobbelen waren om daar vervolgens een karakter mee te maken. Zet je die 17 nu bij Wisdom neer of wil je toch een sterk karakter en zet je hem bij Strength? Mooie herinneringen die Keith Matejka misschien ook wel heeft. Hij besloot in elk geval om rondom dit aspect een heel spel te bouwen. Et voilá, daar was Roll Player.

Roll Player
Keith Matejka
2016
1-4 spelers
Thunderworks Games
60-90 minuten
Card Drafting, Dice Rolling, Set Collection, Variable Player Powers
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
In Roll Player creëer je jouw perfecte karakter. Door dobbelstenen te gooien en plaatsen, bouw je de attributen van jouw personage zoals kracht, intelligentie en charisma. Maar elke dobbelsteen die je plaatst, geeft je ook de mogelijkheid om een bijzondere actie uit te voeren.

Uiteraard stuur je jouw personage niet hulpeloos de wereld in en dus krijg je de mogelijkheid om bewapening en kleding aan te schaffen en om hem/haar vaardigheden te leren. Met alles wat je doet, kun je reputatiesterren verdienen. Hoe meer sterren, hoe legendarischer jouw personage is.

Voorbereiding
Als speler kies je als eerst een character sheet. Dit kun je willekeurig doen of gewoon op basis van je eigen voorkeur. Op een character sheet staat aangeven welk ras je bent. Voor elk ras kun je zelf kiezen of je een man of vrouw wilt spelen (spelverloop verandert hierdoor niet).

Een aantal van de rassen waar je uit kunt kiezen.

Vervolgens pak je een dobbelsteen uit de zak. De kleur van die dobbelsteen bepaalt welke klasse kaart je gaat gebruiken. Op die kaart staan twee klassen aangegeven (warrior/wizard e.d.) en je kunt zelf kiezen welke je wilt spelen. Deze kaart leg je op de daarvoor aangegeven plek op de character sheet. Op de klasse kaart staat aangegeven welke waardes je moet halen bij welk attribuut om sterren te scoren. Daarnaast telt de kleur ook tijdens het spel nog mee, want elke dobbelsteen op jouw character sheet in de juiste kleur levert één ster op.

Daarna pak je één willekeurige aligment kaart (afhankelijk van je alignment aan het einde van het spel krijgt je sterren of juist aftrek van sterren) en een backgroundstory (deze kaart geeft aan dat je sterren kunt behalen door bepaalde kleuren dobbelstenen op de juiste plek te krijgen). Beiden leg je op je character sheet en je plaatst een token op beide kaarten.

De klasse en achtergrond van een personage.

De marktkaarten verdeel je in een stapels met 1 stip en met 2 stippen. Deze stapels schud je en je legt een aantal kaarten af voordat je één stapel creëert met de kaarten met 1 stip bovenop. Je creëert vervolgens een markt met drie kaarten. Naast de markt leg je de initiatiefkaarten neer.

Ten slotte pak je 6 dobbelstenen uit de zak met dobbelstenen, die dobbel je en mag je plaatsen in de openingen bij de attributen van jouw personage. De bijzondere vaardigheden die overal bij horen, mogen daarbij niet uitgevoerd worden.

Je begint als speler met 5 goud.

Ronde-overzicht
In Roll Player verloopt elke beurt volgens een vast stramien. Je begint met de roll phase, gevolgd door de dice phase, de marketphase en de cleanup phase. Op deze manier speel je door totdat alle attribuutvelden gevuld zijn met een dobbelsteen.

Tijdens de roll phase pak je drie willekeurige dobbelstenen uit de zak en deze gooi je. De dobbelsteen met de laagste waarde leg je op initiatiefkaart 1 en vervolgens leg je de dobbelstenen in oplopende volgorde neer. Zijn er dobbelstenen met dezelfde waarde, dan mag je zelf kiezen in welke volgorde je die neerlegt op de initiatiefkaarten.

Vervolgens kies je tijdens de dice phase één van de initiatiefkaarten en je pakt de dobbelsteen en eventueel de gouden munt(en die daarop liggen. Die dobbelsteen moet je in één van je attribuutrijen neerleggen. De keuze qua attribuut is volledig vrij, maar bij de attribuut die je kiest, moet je de dobbelsteen in het eerste vrije veld (vanaf links) neerleggen. Als je de dobbelsteen hebt geplaatst, mag je de actie die bij het attribuut horen uitvoeren. Dit zijn de volgende acties:
– Strenght -> Draai een dobbelsteen die je eerder al geplaatst hebt om naar de andere kant (een 1 naar een 6, etc);
– Dexterity -> Je mag twee eerder geplaatste dobbelstenen van plaats omruilen;
– Constitution -> Je mag de waarde van een eerder geplaatste dobbelsteen met 1 punt verhogen of verlagen;
– Intelligence -> Je mag een reeds eerder geplaatste dobbelsteen opnieuw gooien. Je kiest daarna zelf of je de oude of nieuwe waarde wilt behouden;
– Wisdom -> Je mag de token op je aligmentkaart een plek naar boven, onder, links of rechts verplaatsen;
– Charisma -> Je krijgt een charisma token. Deze mag je deze ronde als één goud gebruiken tijdens deze ronde als je iets van de markt koopt.

Pak je overigens tijdens deze fase een gouden dobbelsteen van een intiatiefkaart, dan krijg je daar een extra goud voor.

De initiatiefkaarten met dobbelstenen en op een aantal een gouden munt.

Heb je de dobbelsteen geplaatst en de actie uitgevoerd (of ervoor gekozen om dit niet te doen), dan kun je met jouw personage nog de markt op. Hier wijkt het solo spel het meeste af van het multiplayer spel. Heb je initiatiefkaart 2 gekozen, dan wijzigt er niets en ben je vrij om een kaart te kopen. Heb je kaart 1 of 3 gekozen, dan gooi je de enemy die je tijdens het begin van het spel hebt klaargelegd. Afhankelijk van de gegooide waarde gebeurt er niets of verdwijnt één van de kaarten uit de markt..

Bij het kopen van de kaarten kun je kiezen uit weapon kaarten (deze leveren permanente bonussen/voordelen op), armor kaarten (hoe meer van dezelfde soort je verzamelt des te meer sterren leveren ze op), skill kaarten (deze bieden de mogelijkheid om extra acties uit te voeren, maar elke keer dat je er één gebruikt is dit van invloed op je aligment) en traitkaarten (deze kunnen extra sterren opleveren aan het einde van het spel als je aan bepaalde voorwaarden voldoet).

Een alignmentkaart met daarop de sterren die je kunt verdienen/kwijtraken.

Tijdens de cleanup phase worden niet gebruikte charisma tokens afgelegd, ook niet gekochte marktkaarten en niet gekozen dobbelstenen worden afgelegd (niet gekozen dobbelstenen gaan terug de zak in). Op elke initiatiefkaart die niet werd gekozen deze ronde komt een gouden munt te liggen. Er worden nieuwe kaarten voor de markt opengedraaid en je mag één van je gebruikte skill kaarten weer actief maken door deze weer recht neer te leggen.

Op deze manier wordt er doorgespeeld totdat het laatste lege veld wordt gevuld met een dobbelsteen. Die ronde wordt nog afgespeeld, waarna een puntentelling van de sterren plaatsvindt. Jouw puntenaantal bepaalt – op basis van een tabel – hoe legendarisch jouw personage is.

Conclusie
Ik kwam in aanraking met Roll Player doordat het spel nogal een hype was onder de solo spelers op boardgamegeek en facebook. En nu er een standalone spel via Kickstarter aan de man wordt gebracht in hetzelfde universum van Roll Player (te weten: Lockup: A Roll Player Tale) leek dit mij een mooie titel om te bekijken als eerste solo spel. Een solo spel dat ook multiplayer te spelen is uiteraard.

Ik vermaak mij uitstekend met Roll Player. Het is een heerlijk spel dat je redelijk vlot kunt spelen (de doos geeft 60-90 minuten aan, maar dat voor een solo spel komt 30-45 minuten meer in de buurt) en waar toch de nodige interessante keuzes in zitten. Dobbelstenen pakken en gooien, kun je weinig invloed op uitoefenen maar zodra de dobbelstenen eenmaal klaar liggen voor je begint het al. Goud is spaarzaam in dit spel en daardoor waardevol. Kaarten met goud (of gouden dobbelstenen) daarop hebben dus een streepje voor. Maar tegelijkertijd zul je de waardes van de dobbelstenen, de kleur en ook waar je deze wilt plaatsen en welke actie je dan kunt uitvoeren in de gaten moeten houden. En dan is het soms verstandiger om de op één na beste dobbelsteen te kiezen.

De onzekerheid die het solo spel meebrengt bij de keuze voor initiatiefkaarten 1 en 3 (dat jouw gewenste marktkaart voor je neus verdwijnt) brengt daar een stukje extra diepte in aan, erg leuk gedaan!

Daarnaast vind ik het erg leuk om het personage als het ware ‘geboren’ te zien worden tijdens het spel en steeds beter te zien worden. Dat ik daarnaast een mooie optimalisatie puzzel mag oplossen is alleen maar mooi meegenomen. De verschillende mogelijkheden om sterren te scoren vallen mooi in elkaar met de verschillende mechanismes die in het spel zitten. Het gebruiken van bijzondere vaardigheden, die vervolgens weer van belang zijn voor je aligment, de bonuspunten die je kunt vergaren en de schaarste in goud passen allemaal bij elkaar.

Het enige nadeel van het spel vind ik dat het personage aan het einde van het spel niets uit mag voeren. Je bent een tijdje bezig geweest om zo’n prachtig personage en dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zich te bewijzen in een avontuur, gevecht of iets dergelijks. Maar dat probleem schijnt opgelost te worden met de uitbreiding op het spel en gezien het plezier dat ik aan het basisspel beleef twijfel ik er niet aan of die in huis gaat komen.

Roll Player heb ik alleen solitair gespeeld, vandaar deze review. De multiplayer versie van het spel ziet er ook goed uit. De marktfase is net even anders, maar voor de rest komt het spel grotendeels overeen. Extra dimensie is natuurlijk dat je ook direct in de gaten moet houden welke dobbelstenen en kaarten je niet aan je tegenstander wilt geven. Daarnaast zul je samen met je medespelers de nodige lol hebben om de personages die jullie aan het creëren zijn.

 

 

5 Reacties

 1. Patrick

  Ik heb de uitbreiding van roll player ook en het is zeker een aanrader

  Reageren
  1. Jaap

   Wat voegt de uitbreiding toe aan het basisspel, wat maakt het interessanter? Moet je nu vechten nadat je je hero hebt opgebouwd?

   Reageren
 2. Jaap

  Bedankt weer Wesley voor de review. Leuk om te lezen dat hij ook solo de moeite waard is. Er zijn maar heel weinig spellen die ik solo leuk vind. Eigenlijk alleen Descent en dan wel met de app. Je wordt dan het avontuur ingezogen. Ik heb Roll Player gespeeld met 3 personen en vond het erg leuk. Hij staat op mijn ‘Wil ik hebben’lijstje.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.