Rogue Agent [7/10]

In Rogue Agent ben je een politieagent in Rain City. Samen met de andere spelers bestrijdt je de misdaad in deze stad. Ben jij opgewassen tegen alle criminelen? Blijf jij rustig als je bommen onschadelijk moet maken?

pic1718444_md

  Rogue Agent
White Goblin Games
Limited Edition
2-4 spelers
90 minuten speelduur
Engelstalig, Nederlandstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Ameritrash meets Euro / Cyberpunk / Dobbelstenen / Resourcemanagement

 

Rogue Agent speelt zich af in het door David Ausloos bedachte Rain City. Deze stad, die al jaren wordt bestuurd door een corrupte overheid, heeft veel last van toenemende criminaliteit. Om deze criminaliteit de kop in te drukken werkt de overheid samen met de ‘Agency’. Deze Agency is nu echter geïnfiltreerd door androids die niet alleen de Agency willen vernietigen, maar tevens de stad willen overnemen.

De spelers zijn agenten die in dienst zijn bij de Agency en de misdaad gaan bestrijden in het uit 13 tegels bestaande Rain City (modulaire bord). In de basisvariant van het spel zullen de androids nog geen rol spelen, deze komen slecht aan bod bij de uitgebreidere android-variant.  Zoals al aangeven bestaat Rain City uit 13 locaties die elk spel in een andere volgorde zullen worden neergelegd. Er zijn daarbij twee verschillende soorten locaties, te weten de standaard locaties (waar je resources kunt vinden en handelswaar kunt kopen) en de politiedistricten (waar je schurken tegen het lijf zult lopen). Op beide locaties kun je gevaarlijkere criminelen, huurmoordenaars en bommen tegenkomen en te lijf gaan.

IMG_1220Rain city

Elke ronde bestaat uit drie fases (de tijdsfase, de actiefase en de stadsfase). In het basisspel zullen de spelers zes ronden hebben om zoveel mogelijk invloedspunten te scoren. De speler met de meeste punten na deze zes ronden wint het spel. In de android-variant hebben de spelers hier acht ronden de tijd voor, maar moeten zij nog steeds zien de meeste punten te halen.

In de tijdsfase komen er nieuwe criminele invloeden in de stad op. Uit de datastream (een stoffen zakje waarin diverse tokens zitten) worden twee of drie tokens getrokken (aan de hand van het aantal spelers). Deze tokens staan voor criminelen, huurmoordenaars of bommen. In alle gevallen gooi je een dobbelstenen om te kijken waar in Rain City deze token gelegd moeten worden. Je deelt daarbij zelf het resultaat van de dobbelstenen toe aan de tokens en hebt dus tot op zekere hoogte de vrijheid om te bepalen welke criminele elementen dicht bij jou of je tegenstander komen te liggen. Bij een bom moet je nogmaals een dobbelsteen gooien om te kijken hoeveel tijd er is voordat de bom explodeert en voor elke crimineel moet je een crimineelkaart gesloten neerleggen om aan te geven welke crimineel Rain City heeft betreden. Als deze nieuwe invloeden bekend zijn, gaan we door naar de actiefase.

IMG_1221 De miniaturen (alleen bij de limited edition)

In deze actiefase mogen de spelers hun acties gaan uitvoeren. Daarbij geldt dat zij slechts twee gerechtigdheidsacties mogen uitvoeren (er zijn zeven verschillende gerechtigdheidsacties), onbeperkt mogen reizen en onderzoeken (mits zij dit kunnen betalen) en dat zij eenmalig een infiltrant kunnen rekruteren. Met het rekruteren eindigt ook direct de beurt.

Met de basisacties (verplaatsen en onderzoeken) kun je je over het bord verplaatsen en daarnaast onderzoeken welke criminelen er in de stad zijn (de gesloten crimineelkaart bekijken). Hiervoor gebruik je de brandstof- en onderzoeksresources die je hebt (verzameld). Met het rekruteren kun je voor twee credits (de valuta uit het spel) één van je informanten achterlaten op de locatie waar je je bevindt (mits daar nog plek is). Informanten bieden je (naast punten aan het einde van het spel) wat flexibiliteit en bescherming tijdens het spel.

Op de politiedistricten staan één of meer schurksymbolen afgebeeld die staan voor het aantal schurken dat je tegenkomt op die locatie. Je zult met hen de confrontatie aan moeten gaan voordat je verder kunt. Voor elk symbool verlies je in principe één conditiepunt. Deze schade kun je echter beperken/voorkomen door schildupgrades (te kopen als handelswaren), door munitie te besteden (één munitieresource per schade) of door informanten op die locatie te hebben (één informant per schadepunt). Op deze manier kun je ook schade voorkomen die criminelen en huurmoordenaars doen bij een mislukte aanval.

IMG_1222 Het spelersbordje

Het draait echter allemaal om de zeven verschillende gerechtigdheidsacties. Om aan resources te komen moet je namelijk gebruik maken van het doorzoeken van een locatie (1) of je moet handelswaren kopen (2). Op de gewone locaties staat aangegeven welke handelswaren je voor hoeveel credits kunt kopen en welke dobbelstenen je mag dobbelen om te kijken welke resources je zult vinden bij het doorzoeken van de locatie. Als de eerste worp je niet bevalt, dan mag je één of meer dobbelstenen opnieuw gooien. Nog steeds niet het gewenste resultaat? Dan heb je pech, tenzij je de onderzoeksvaardigheden al hebt behaald. In dat geval mag je nog een tweede keer opnieuw gooien.

Daarnaast kun je misdadigers (criminelen en huurmoordenaars) aanvallen (3) en de criminelen kun je vervolgens ook arresteren (4). Het aanvallen werkt volgens een vast systeem. Je mag gooien met de drie rode dobbelstenen en daarnaast met één groene dobbelsteen voor elke geweer-upgrade die je hebt en met één zwarte dobbelsteen voor elke munitie die je besteedt (met een maximum van drie). Elk gegooide explosiesymbool levert een voltreffer op en daarnaast kun je een boost-symbool gebruiken om eenmalig een explosiesymbool te verdubbelen.

Huurmoordenaars zijn vrij eenvoudig te weg te werken. Twee voltreffers zijn voldoende om de huurmoordenaar te verslaan en je één invloedspunt op te leveren. Daarnaast gaat de token van de huurmoordenaar terug in de datastream. Criminelen zijn wat sterker. Om te beginnen moet je aan het begin van een gevecht, voor zover dit niet eerder is gebeurd, de crimineelkaart onthullen om te kijken wie je aanvalt. Op deze kaart staat onder meer hoeveel voltreffers er nodig zijn om hem te onderwerpen. Daarnaast kan er een onthullingseffect staan dat je toe moet passen als jij degene bent die de kaart open draait (dit kan positief of negatief zijn).

IMG_1226De criminelen

Zowel een huurmoordenaar als een crimineel zullen echter terugslaan als de aanval mislukt (je niet voldoende voltreffers hebt). Huurmoordenaars doen direct 2 conditie schade, criminelen hebben hun eigen vergeldingseffect op de kaart staan.

Als een crimineel eenmaal onderworpen is, kun je hem eenvoudig arresteren. Maar je moet hem daarna nog wel veilig richting het hoofdkwartier brengen om hem uit te leveren (5). Dit kan lastig zijn als je tegenstander probeert jouw crimineel te onderscheppen (6). Als hij dit doet dan probeert hij feitelijk om jouw auto te rammen en de crimineel uit jouw auto vandaan te halen zodat hij met de eer kan gaan strijken. Een speler doet dit door maximaal drie brandstof resources te betalen om daarmee drie groene dobbelstenen te gooien. Gooit hij met minder dan drie dobbelstenen dan mag jij voor één brandstof per dobbelsteen deze alsnog gebruiken. Gooit de tegenstanders meer voertuigen dan jij dan neemt hij jouw crimineel over.

De laatste mogelijkheid is dat je bommen probeert onschadelijk te maken (7). Om een bom onschadelijk te maken gooi je met alle negen de bijzondere dobbelstenen (rood, groen en zwart). Vervolgens moet je alle dobbelstenen met een X of een explosiesymbool op het bomoverzicht gaan plaatsen. Daarbij moeten de dobbelstenen altijd van boven naar beneden worden gelegd, mag je alleen een nieuwe kolom starten als er in de vorige kolom(men) een X als onderste symbool ligt en mogen er alleen maar X-symbolen onder een X gelegd worden.

Op deze manier moet je alle dobbelstenen met de X-symbolen en explosiesymbolen plaatsen en daarmee probeer je dan horizontaal, verticaal of diagonaal een rij te krijgen van drie X-symbolen. Als je een lijn van drie X-symbolen hebt zonder dat de bom is geëxplodeerd dan is de bom ontmanteld en moet je alleen nog een destabilisatie check doen om te kijken of alle in orde is. Deze check voer je altijd uit als je gedwongen (omdat de bom ontmanteld is) of vrijwillig (je durft niet meer verder gaan) stopt met het ontmantelen van een bom. Je pakt hiervoor alle dobbelstenen uit de kolommen die eindigen met een explosie symbool en deze gooi je per kolom opnieuw. Als je ten minste één X gooit en geen explosies dan is alles veilig. Gooi je echter minstens één explosie dan explodeert de bom alsnog.

Elke nieuwe kolom die je na de eerste kolom creëert, zorgt ervoor dat de bomtimer (de dobbelsteen die op de token ligt) met één naar beneden gaat. Komt de teller op nul dan explodeert de bom ook met alle gevolgen van dien.

IMG_1224 De dobbelstenen

Zodra de actiefase van beide spelers over is, zullen de criminelen en huurmoordenaars zich door de stad gaan bewegen langs een van tevoren bekend pad. Dit moet je goed in de gaten houden, want zeker de huurmoordenaar wil je hierbij nog weleens te grazen nemen. Ook de politiepatrouille beweegt zich over het bord en vertrekt naar het volgende district. Op het district waar de politiepatrouille staat, kun je geen gerechtigdheidsacties uitvoeren. Daarnaast wordt elke bomtimer met één verminderd.

Aan het einde van de ronde 6 tel je de punten op die tijdens het spel zijn verzameld en krijg je nog punten voor informanten op het bord en criminelen die je hebt uitgeleverd. Degene met de meeste punten wint het spel.

De android variant wordt in principe op dezelfde manier gespeeld. Alleen heeft elke speler drie gesloten identiteitstokens voor zich liggen die een mens- of android symbool tonen. Tijdens het spel moeten spelers hun tokens opendraaien op het moment dat ze hun laatste conditiepunt verliezen, een vergeldingseffect dit bepaald, als een andere agent hier vier bewijsstukken voor betaald of als de politiepatrouille op een aangrenzende locatie beland. Heeft een speler twee android tokens dan is hij een android en verandert het spel.

Een android levert namelijk geen criminelen uit en heeft ook geen informanten. Ook heeft hij geen gerechtigheidsacties maar ondergrondse acties. Die laten hem nog steeds locaties doorzoeken en handelswaren kopen, maar daarnaast kan hij ook agenten of locaties aanvallen. De agenten kunnen daarnaast uiteraard de android ook aanvallen.

Conclusie

Van de twee reviewers die momenteel schrijven voor deze site ben ik de grotere liefhebber van eurospellen. Naast de betere ameritrash titels kan ik ook erg genieten van – zoals ze door Ruud worden omschreven – de gortdroge snoozefests die zich tussen de diverse eurospellen bevinden.

Rogue Agent combineert in feite diverse typische euro-elementen met ameritrash. Niet voor niets draait het hier om het scoren van punten en behaal je die punten feitelijk gezien doordat je je resources op een juiste manier gebruikt/omzet. De vraag is dan ook hoe de pure ameritrash-liefhebber dit spel zal vinden.

Ik vind het spel ameritrash in elk geval ameritrash genoeg om er een review over te schrijven voor deze site, maar daarnaast ook om het te durven spelen met echte ameritrash liefhebbers. Het spel is wat mij betreft thematisch sterk genoeg en daarnaast spelen de dobbelstenen bij vrijwel alle acties een grote rol en zul je het moeten doen met een beetje geluk tijdens het gooien. Uit een eerder interview begreep ik dat de inspiratie voor het spel de film Bladerunner is geweest. Zelf heb ik deze film nog nooit gezien, maar mij doet het spel erg denken aan de tekenfilmserie C.O.P.S. van vroeger. Het gevoel dat ik bij die serie had, heb ik ook bij het spelen van dit spel.

Het spel zelf ziet er prachtig uit. Goede en mooie onderdelen (inclusief het mooie artwork) zorgen ervoor dat het een plezier is om naar dit spel te kijken (zeker de limited edition met de miniaturen). Dissident in dit geheel zijn wel de credits, die steken nogal af tegen de andere mooie onderdelen.

Interactie en conflict tussen de spelers is er in het basisspel weinig. De enige mogelijkheden waarmee je de tegenstander echt dwars kunt zitten is door de criminelen en huurmoordenaars voor zijn neus weg te kapen of door zijn crimineel te onderscheppen. Dat laatste komt echter niet geheel tot zijn recht in het basisspel. Zes ronden is kort, zelfs heel kort. Als je bedenkt dat je maar twee gerechtigdheidsacties per ronde kunt uitvoeren, dan heb je per spel maar twaalf van deze acties terwijl je er uit zeven kunt kiezen. Onderscheppen van criminelen of het ontmantelen van bommen komt mij dan ook te weinig voor omdat het zich of niet voordoet of het risico groot is dat je een beurt verspilt zonder invloedspunten te pakken. Voor ons was dit reden om ook bij het basisspel direct voor acht ronden te kiezen (zoals bij de andriod-variant).

De android-variant doet de balans voor wat betreft de verhouding euro-ameritrash zeker meer doorslaan richting ameritrash. Het voegt veel meer directe confrontatie toe en een beetje paranoia door de onzekerheid of je mens of android bent. Rogue Agent komt wat mij betreft dan ook het best tot zijn recht in deze android-variant.

Al met al zal zowel de euroliefhebber die het thema kan hebben als de ameritrash liefhebber dit spel kunnen waarderen.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.