Puzzelpost: Het Boekanier Dossier (preview)

Niet opgeloste mysteries, ze zijn er voldoende. Nu is er echter één op jouw bureau beland. Al het bewijsmateriaal ligt er, maar hoe zit het nu in elkaar? Kun jij wijs uit de codes in het spel? Leg jij de verbanden die tot nu toe onopgemerkt zijn?
Zie jij wat tot nu toe over het hoofd is gezien…..?

Puzzelpost: Het Boekanier Dossier
Ruud Kool
2017
1+ spelers
Puzzelpost
90-180 minuten
Puzzel / Mysterie / Escape Room / Geheimtaal
Nederlandstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
Het doel van het spel is zeer eenvoudig. Je moet het mysterie oplossen dat voor je ligt. Je bent dan ook een onderzoeker/detective. Er komt een cliënt bij jou en na een eerste gesprek stuurt zij al het bewijsmateriaal dat ze de afgelopen jaren heeft verzameld aan je toe.

Aan de hand van dit bewijsmateriaal moeten de spelers het mysterie oplossen.

Het is wat dat betreft een spel in de lijn van Mythos Tales en Unlock! (zonder spoilers) waarbij het spel bestaat uit het oplossen van een mysterie. Buiten het feit dat Het Boekanier Dossier volledig Nederlandstalig is, onderscheidt het spel zich ook doordat het elementen van deze twee spellen met elkaar combineert.

Voorbereiding
Je hoeft niets voor te bereiden voor dit spel. Of het zou al moeten zijn dat je de doos die je toegezonden krijgt (zie hieronder bij spelverloop) op tafel meer leggen en dat je deze uit gaat pakken.

Alhoewel, wellicht dat je beter van tevoren alvast een kopje thee, bakje koffie of een glas wijn moet pakken, want als je eenmaal in het verhaal zit…….

Bereid je voor op een avondje puzzelen.

Ronde-overzicht

Net als bij Unlock! en Mythos Tales, waar ik eerder over schreef, kan ik bij Het Boekanier Dossier ook niet al teveel over het spel schrijven omdat ik daarmee teveel over het verloop van het verhaal zou verklappen. Maar ik ga in elk geval proberen om zoveel mogelijk de beleving van het spel over te brengen, zodat jullie een beeld hebben van wat je kunt verwachten.

Het principe van puzzelpost is dat je als eerst een brief toegezonden krijgt. Eerder gaf ik al aan dat je samen met je vrienden in de rol kruipt van onderzoekers/detectives. In die rol komt er een cliënt bij jullie met een opdracht. De cliënt zet haar probleem uiteen in de brief die je in eerste instantie krijgt toegezonden. In diezelfde brief zet ze haar achtergrond uiteen.

Een paar dagen daarna stuurt jouw cliënt al het bewijsmateriaal dat zij heeft aan jou toe (je krijgt deze dus daadwerkelijk gescheiden van elkaar). En aan jullie is het vervolgens om al het bewijsmateriaal opnieuw te bestuderen en te bekijken of er dingen onopgemerkt zijn gebleven en met name uiteraard om het probleem van jouw cliënt op te lossen.

Wellicht oud nieuws, maar kun jij alle aanwijzingen uit deze krant halen?

Daarbij gelden eigenlijk geen spelregels. Er wordt een aanbevolen volgorde aangegeven waarin je het bewijsmateriaal kunt bestuderen, maar wil je het op een andere manier doen dan kan dat uiteraard ook. Loop je ergens vast, dan kun je om een hint vragen via een speciale website. Maar dit zul je uiteraard niet al te snel doen, want je kunt het mysterie maar eenmaal spelen en dan wil je het het liefst zo veel mogelijk op eigen kracht doen.

Zodra je na verloop van tijd het idee hebt dat je het mysterie hebt opgelost (wat het geval is als je het antwoord denk te hebben op de vraag die aan het begin van het avontuur wordt gesteld), dan kun je op diezelfde website bekijken of je op het juiste spoor hebt gezeten. Hierbij worden geen punten toegekend, je kunt hooguit voor jezelf de tijd opnemen om te bepalen of je snel of langzaam was maar ook dat is geen must. Er geldt ten slotte geen deadline.

Ook kun je op de website het volledige verhaal bekijken om te kijken of je alle aanwijzingen op de juiste manier hebt geïnterpreteerd of dat je toevallig tot de juiste conclusie bent gekomen.

En dat is hoe Het Boekanier Dossier wordt gespeeld.

Conclusie

Ik heb bij de eerdere reviews van Unlock! en Mythos Tales al laten blijken dat ik een groot fan ben van puzzelverhalen. Spellen waarbij je met een korte introductie de wijde wereld in wordt gestuurd en aan de hand van puzzels en opgaven het verhaal induikt om dit tot een goed einde te brengen.

Ondanks dat ik ‘slechts’ het demo-exemplaar heb mogen spelen van Het Boekanier Dossier kan ik alvast verklappen dat dit spel voor mij de lat voor dit soort spellen weer een stukje hoger heeft gelegd. Het eerste wat opviel toen wij onze doos met bewijsmateriaal open deden, was de mate van aandacht die is besteed aan het materiaal van het spel. Wat ik daarmee bedoel? Eigenlijk heel simpel. Een krant is ook echt een krant, een foto is ook echt een foto, met andere woorden: er is echt materiaal gebruikt om zo de beleving nog echter te maken. En daarmee gaat het verder dan Unlock! (wat in feite alleen kaarten gebruikt) en Mythos Tales/Sherlock Holmes Consulting Detective (daar worden ook kranten gebruikt, maar dat zijn op A4 geprinte kranten).

En dat werkt. Je hebt daadwerkelijk het idee dat je door het bewijsmateriaal van jouw cliënt aan het neuzen bent en je wilt daarbij vooral niets missen!

De puzzels en opdrachten die je daarbij tegen gaat komen zijn divers. Van eenvoudige puzzeltjes die je binnen no time hebt opgelost, tot moeilijkere vraagstukken waar je met meerderen over aan het brainstormen bent. En daarnaast is er ook genoeg bewijsmateriaal dat weliswaar geleverd wordt, maar wat uiteindelijk geen nuttige aanwijzingen blijkt op te leveren. Leuk, want dat houdt je scherp en kan je op bepaalde punten flink op het verkeerde been zetten.

Het verhaal achter de puzzels zit goed in elkaar en zou rechtstreeks uit een Agatha Christie boek vandaan gekomen kunnen zijn. Het bevat voldoende mysterie zonder dat er ongeloofwaardige plot twists in voorkomen. In de demo-versie kwam het verhaal nog enigszins abrupt tot zijn einde, maar dat zal in de eindversie anders zijn. Daar zal de verhaallijn nog verder in worden uitgewerkt.

De beleving is geweldig en het materiaal is top. Kent het spel dan geen nadelen? Uiteraard wel en dat is hetzelfde nadeel als Unlock!, Sherlock Holmes Consulting Detective en Mythos Tales hebben. Als je eenmaal het spel hebt uitgespeeld, dan ken je het verhaal en zijn geheimen en is het voor jou klaar. En dan is de vraag of de vraagprijs niet te hoog is voor één avontuur waar je bij de eerdergenoemde spellen meerdere scenario’s krijgt.

Dat is natuurlijk een persoonlijke afweging, maar voor mij is dat absoluut niet het geval. De mate van aandacht die is besteed aan dit product en de meerwaarde die dit heeft bij de beleving, maakt dat het spel zijn geld wat mij betreft meer dan waard is. Het spel is daarna overigens relatief eenvoudig weer in zijn originele staat te herstellen, waardoor uitlenen aan vrienden of verkopen gewoon een optie is.

Kent het spel nog meer minpunten? Nou eentje dan en dat is dat ik hem al heb gespeeld. De designer heeft aangegeven dat er in de toekomst wellicht nog meer puzzelpost gaat komen en dat het verhaal nog verder gaat. Maar tot die tijd zal ik moeten wachten. Ik ben bijna jaloers op jullie…….

 

Puzzelpost: Het Boekanier Dossier is momenteel te vinden op de crowdfunding website ‘Crowd About Now’. Klik op de hiernaast staande link om direct bij het spel terecht te komen.

 

Ameritrash.nl dankt Puzzelpost voor het toezenden van een prototype van het spel en voor het gebruik van de in deze preview opgenomen afbeeldingen. Dit is niet van invloed geweest op de uiteindelijke beoordeling van het spel.

3 Reacties

  1. KevinMok

    say thanks to so considerably for your web site it assists a whole lot. https://webofgeeks.com/el/5-basikes-diaphores-metaxu-png-kai-jpg/

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.