Masters of Football [preview]

Investeren in aanvallende vleugelspelers of toch een spits met scorend vermogen binnenhalen? Het seizoen is nog lang, dus wellicht toch die extra middenvelder binnenhalen? Heb jij het in je om de nieuwe Louis van Gaal of Jose Mourinho te zijn en jouw team naar grote hoogte te brengen? Ontdek het in Masters of Football, een dobbel- en kaartspel voor 2-4 spelers!

pic2536775_md

Masters of Football
Kickstarter
2-4 spelers
120 minuten
Variable player powers / Dice Rolling / Handmanagement

Volgens velen is voetbal de belangrijkste bijzaak van het leven. En na zelf de nodige jaren achter een balletje aangerend te hebben en vele avonden en weekenden voor de televisie te hebben doorgebracht, begrijp ik dat wel. Dat ook spelauteurs dit weten, blijkt wel uit de vele spellen met een voetbalthema. Masters of Football, een spel dat momenteel via Kickstarter probeert zijn funding te krijgen, is een van de laatste titels in een lange lijn voetbalspellen. In Masters of Football ben je een voetbalmanager die een nieuw team begint. Gedurende een seizoen probeer je jouw team te coachen, verbeteren en ondertussen je wedstrijden te winnen om het seizoen als nummer een af te sluiten.

pic2547896_md

Een overzicht van het speelveld

Maar wat voor manager ben jij? Om dat te bepalen krijgen beide spelers aan het begin van het spel twee managerkaarten, waarvan zij er een uitkiezen. Op de managerkaart staat aangegeven welke bijzondere vaardigheid jouw manager heeft en met hoeveel startkapitaal jouw manager start.

Als manager moet je vervolgens de spelers uitkiezen waarmee het seizoen wordt gestart. Er zijn spelers in de categorieen goud, zilver en brons. Hoe beter het edelmetaal, des te beter de speler. Maar hoe beter de speler des te duurder hij is. Tijdens de voorbereiding krijgen beide spelers 1 gouden kaart, 2 zilveren kaarten en 3 bronzen kaarten en het budget dat staat aangegeven op de managerkaart. Aan jou om met jouw budget drie (of minder spelers aan te kopen). Mocht je minder dan drie spelers willen kopen omdat je bijvoorbeeld wilt investeren in een gouden speler dan wordt jouw team aangevuld met spelers uit de categorie hout (de slechtste spelers).

pic2554363_md

De spelers

Als beide spelers vervolgens 5 actiekaarten en een extra budget van 5 miljoen footies (de munteenheid in het spel) hebben gekregen, kan er gespeeld worden.

Aan het begin van elke wedstrijd kiezen de spelers welke tactiek zij willen spelen. Je kunt daarbij kiezen voor possession, direct, aggressive, defensive. De taktiek wordt veelal bepaald aan de hand van de statistieken van je spelers. De tactiekkaart wordt gesloten in het midden van het bord gelegd. Daarnaast leggen zij hun drie spelers (gesloten) op het bord en hebben ze de mogelijkheid om pre-match actiekaarten uit te spelen.

Als de voorbereiding is uitgevoerd,maken de spelers hun elftal bekend en gaan ze uitmaken volgens welke tactiek er daadwerkelijk gespeeld gaat worden tijdens de eerste helft. Om dit te bepalen gooien beide spelers de daarvoor bestemde dobbelstenen en de waarde daarvan wordt verhoogd met de tactische waarde van de spelers, van de coach en eventueel gespeelde actiekaarten. De winnaar hiervan maakt zijn tactiek bekend.

Aan de hand van de gespeelde tactiek en de spelers in beide teams wordt voor beide teams de aanvallende en de verdedigende waarde bepaald. Uiteraard kun je ook in deze fase gebruik maken van je actiekaarten om je aanvallende en/of verdedigende waarde aan te passen. Deze aanvallende en verdedigende waarde bepaalt met welke dobbelstenen iedere speler mag gebruiken tijdens deze helft. Hoe hoger de aanvallende en verdedigende waarde hoe beter de dobbelstenen waar je mee mag gooien.

Voetbalwedstrijden bestaan uit twee keer 45 minuten en in Masters of Football is dit weergegeven in 6 beurten, die staan aangegeven in de middencirkel. In deze zes beurten zullen de spelers ieder drie keer mogen aanvallen en drie keer moeten verdedigen door het gooien van dobbelstenen. Gooit de aanvallende partij beter dan de verdedigende partij dan wordt er een doelpunt gescoord. Daarbij geldt continu dat je actiekaarten mag uitspelen om iets onverwachts te doen, het afkeuren van een doelpunt, het opnieuw gooien van dobbelstenen etc. Geen goede kaarten? Geen probleem, want voor 1 miljoen footies mag je een kaart uit je hand omwisselen.

pic2554364_md

De actiekaarten

Tijdens de rust kun je als manager ingrijpen door 1 speler te wisselen. Ook na rust wordt er opnieuw bepaald wie de tactiek mag bepalen en worden eventueel opnieuw de aanvallende en verdedigende waardes vastgesteld. De laatste 45 minuten (6 beurten) verlopen verder hetzelfde als de eerste helft. Mocht aan het einde van het spel er sprake zijn van een gelijkspel of dat de thuispartij achterstaat met 1 doelpunt verschil, dan mag deze partij een dobbelsteen gooien. Wordt er een 3 gegooid, dan is er sprake van blessuretijd en mag de thuisploeg nog een aanvalspoging doen.

Er zullen altijd spelers zijn waar mensen speciaal voor naar het stadion komen, spelers die een wedstrijd kunnen beslissen met een geniale actie. In Masters of Football wordt dit weergegeven door spelers met het ‘ Genius’  keyword. Voor deze spelers is een speciale, sterke dobbelsteen in gebruik die je zal helpen om resultaten te boeken.

Een kampioenschap (seizoen) bestaat eruit dat alle teams twee keer tegen elkaar spelen (uit en thuis). Zoals al aangegeven is Masters of Football een spel voor 2-4 spelers. Met 4 spelers speel je dan ook een competitie die al bestaan uit 12 wedstrijden. Dit geldt overigens ook als je met 2 of 3 spelers speelt, want dan zullen er wedstrijden ‘tegen het spel’ gespeeld worden. Hier is een goedwerkende non-player manager voor bedacht.

Na de eerste twee speelronden van de competitie krijgen de teams extra talenten die de teams komen versterken en na de derde speelronde krijgen de spelers extra transferbudget, gaat de transfermarkt open zodat nieuwe spelers aangetrokken kunnen worden en krijgen alle spelers nieuwe actiekaarten. Aan het einde van het seizoen wint de speler die de meeste punten heeft.

Conclusie

Als het op sportspellen aankomt, zijn er wat mij betreft twee soorten spellen. Enerzijds zijn er de simulatiespellen die proberen zo dicht mogelijk tegen de echte sport aan te zitten. Anderzijds zijn er de spelletjes die de werkelijkheid van de sport iets losser proberen te laten, maar desalniettemin de geest van het de sport proberen te pakken. Masters of Football is voor mij een spel dat in de laatste categorie valt. Het is een dobbel- en kaartspel dat de geest van het voetbal te pakken krijgt, zonder dat het een – ook maar op enig moment – probeert een simulatie te zijn.

Het wisselen van aanval naar verdediging en terug geef duidelijk weer hoe het spel op en neer kan golven tijdens een wedstrijd en het gebruik van de actiekaarten zorgt voor een leuke onvoorspelbaarheid tijdens de wedstrijden. Meer dan eens zul je juichen voor een doelpunt dat vervolgens wordt afgekeurd door het gebruik van een actiekaart.

Het leuke aan deze actiekaarten is dat deze niet alleen bij je eigen wedstrijden gebruikt kunnen worden. Sommige kaarten kunnen gebruikt worden tijdens de wedstrijden van je tegenstanders. En hier kleeft direct een minpuntje aan het spel. Er wordt maar een speelbord geleverd en dit houdt in dat  er ook wedstrijden zijn tussen jouw tegenstanders waar je alleen bij zult kijken. Deze wedstrijden kun je weliswaar met bepaalde actiekaarten beinvloeden,maar verder zul je daar weinig bij doen.

Een tweede speelbord zodat de beide wedstrijden tegelijkertijd gespeeld zouden kunnen worden, zouden het spel wellicht iets chaotischer maken (aangezien je met een schuin oog de wedstrijd naast je in de gaten moet houden), maar heeft voor mij de voorkeur boven het ‘niet meedoen’  aan de wedstrijd.

Het verloop van het spel wordt grotendeels bepaald door het gooien met dobbelstenen, maar door het gebruik van de dobbelstenen en de actiekaarten  kun je als speler toch een duidelijke invloed uitoefenen op het spel. Ook het pakken van de verkeerde kaarten hoeft geen probleem te zijn, omdat je deze (tegen geld) kunt inwisselen voor nieuwe kaarten. Aangezien je maar zeer beperkt kaarten krijgt, zul je goed moeten kiezen wanneer je de kaarten wilt inzetten.

Ongeacht met hoeveel personen je het spelt speelt, het is wel noodzakelijk om een heel seizoen te spelen. Juist de extra’s bij het seizoen (de aanwaaiende talenten, transfermarkt en extra actiekaarten) maken het leuk en uitdagend. Puur een losse wedstrijd spelen doet het spel tekort.

Het artwork van het spel is geweldig. De spelregels vergen echter nog wel wat werk. Ze zijn momenteel te kort en te bondig om geheel duidelijk te zijn. Op zich geen probleem, omdat het spel nog niet in productie is genomen, maar (en dat heb ik al vaker gezegd) het is te hopen dat de Kickstarter-gemeenschap de auteurs van het spel de tijd gunt om hieraan te werken, want wat mij betreft is Masters of Football zeker de moeite waard!

 

Naschrift:

Het is altijd leuk als spellenontwerpers en/of uitgevers contact met je opnemen na het lezen van een (p)review. Naast dat het hun betrokkenheid weergeeft bij hun product, toont het dat jouw product (de preview of review) wordt gelezen en serieus wordt genomen.

De mannen achter ‘Masters of Football’  namen contact met mij op naar aanleiding van mijn conclusie bij deze preview en dat ging met name over het punt dat er geen twee speelborden aanwezig waren en dat je dus niet met vier spelers tegelijkertijd kon spelen. Want, zo wisten zij mij te vertellen, dat kon wel degelijk. Het speelmateriaal (dobbelstenen, kaarten etc) komt in een kleiner doosje (dat in de grote doos zit) en de achterkant van dit doosje toont een kleinere versie van het voetbalveld (zie foto).

image

Ondanks dat dit oorspronkelijk was bedoeld zodat je het eventueel makkelijk zou kunnen meenemen, zou dit bord uitstekend gebruikt kunnen worden om een tweede spel tegelijkertijd te spelen! Dit ondanks dat, zo verzekerde hij mij, het ook erg leuk is om anderen een wedstrijd te zien spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.