Masmorra: Dungeons of Arcadia

Masmorra: Dungeons of Arcadia is het nieuwste spel van Cool Mini or Not.  Tot nu toe ben ik fan van veel van hun games, Arcadia Quest, Blood Rage, the Others.. Maar af en toe ben stellen ze me teleur. Zo was ik geen fan van Kaosball of Rum & Bones.
Masmorra speelt zich af in de wereld van Arcadia Quest, maar is een heel andere game. Hopelijk is ie net zo goed als zijn zusje..

Masmorra: Dungeons of Arcadia
Daniel Alves, Patrick Matheus, Eurico Cunha Neto
2016/2017
2-5spelers
Cool Mini or Not
90-180 minuten
Combat, Chibi, Light, Beer&Pretzels, Munchkin
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
Masmorra: Dungeons of Arcadia is een lichte competatieve dungeon crawler, waarbij een aantal helden een dungeon in gaan met als doel de beste Held te worden. Dit kan in een normale en “epic variant”, die vooral verschilt in de speelduur. Ik bespreek in de review de normale variant. In Masmorra is je doel om aan het einde van het spel de meeste VPs te hebben. Het einde van het spel wordt getriggered in de ronde waarin een speler de 16 VPs passeert. De ronde wordt afgemaakt en daarna eindigt het spel.

De heroes van Masmorra.

Setup
De setup van Masmorra is eenvoudig. Iedere speler krijgt een overzichtskaartje, 1 “Free movement token”, 2 skill kaarten en miniatuurtje. De skill kaarten schuif je onder je reference kaart. Deze kan je gedurende het spel unlocken. Je kunt de meeste skills met dobbelstenen activeren om je speciale en voor jouw karakter unieke acties te geven. Daarnaast wordt het treasure deck geschud en krijgt iedere speler twee willekeurige kaarten.

Een hero aan het begin van het spel. Links het Free movement token. Rechts het karaktersheet met 2 skill kaarten eronder. Het spoor met het schedeltje is om levens bij te houden.

Het meeste werk is het sorteren en schudden van de tegels van Masmorra. Er is een start tegel, en daarnaast zijn er nog 4 types tegels. Er zijn een twee flinke stapels kleine tegels voor de eerste laag van de dungeon (niveau 1) en voor de diepste krochten van de kerker (niveau 2). Er zijn ook 2 kleinere stapels met grote tegels. Elk soort tegel wordt geschud. Op de niveau 1 stapel komt de bovenste reguliere kamer face-up te liggen. Op de niveau 2 stapel komt de dubbelzijdige trap naar de tweede verdieping te liggen. Mocht gedurende een potje Masmorra op niveau 1 de trap naar beneden worden gevonden, kan je dieper in de kerker afdalen. Iedere speler plaatst zijn miniatuurtje op de start tegel en het spel is daarmee klaar om te beginnen.

Wat treasure kaarten. De onderste helft kan je alleen in je eigen beurt spelen.

De setup van Masmorra is zo eenvoudig omdat veel van het spel afhangt van dobbelstenen. Zo gaan de helden dobbelstenen gooien om hun actie mogelijkheden te bepalen, en worden vijanden gesymboliseerd door gerolde dobbelstenen. Dit wordt allemaal gedurende het spel ontdekt en klaargezet.

Ronde-overzicht
Masmorra draait om het krijgen en spenderen van symbolen. Deze symbolen kunnen op gerolde dobbelstenen staan, of op gespeelde treasure kaarten. Masmorra is een eenvoudige game.

Als je je beurt begint kan je twee dingen doen:

 1. Je “Free movement token” gebruiken om twee movement punten te krijgen. Per movement punt mag je een stap lopen, of een tegel ontdekken.
  Ontdek je een tegel, dan plaats je de bovenste tegel en voer je uit wat erop staat. Vaak komt op een nieuwe tegel een monster te staan. Dit wordt aangegeven met een dobbelsteen icoon van een van de twee kleuren. Op niveau 1 zijn dat meestal de makkelijke blauwe monsters, waar in niveau 2 kamers er ook moeilijkere oranje dobbelstenen gerold kunnen worden. Een actie zoals het vechten met een monster stopt je beurt. Movement punten mag je niet bewaren tussen acties door, dus je bent dan meteen klaar.
  Nadat je bewogen hebt draai je de bovenste tegel van de stapel weer om. Is dat een trap-kamer, wordt deze aangrenzend aan de door jou ontdekte kamer gelegd en ontvang je 1 schade. Elke held die de kamer in komt, of verlaat, krijgt meteen een damage door de trap. Traps zijn te deactiveren door twee specifieke dobbelresultaten neer te leggen.

  Masmorra aan het begin van het spel. De bovenste tegel van de stapel is al wel bekend maar nog niet beschikbaar.

  De tegel na het ontdekken. De held heeft een monster (1 payback aanval, 2 hitpoints) gevonden (schedel icoon rechts onder in de hoek), met een treasure. De treasure kan open door er een magic dobbelsteen in te zetten (icoon rechts bovenin).

 2. De 6 dobbelstenen rollen. De resultaten van de rol bepalen welke acties je tot je beschikking hebt.

  De dobbelstenen van Masmorra. Links bovenin het icoon voor Melee damage. Daarnaast ranged damage en defense. Eronder het symbool voor Movement, healing en magic.

  1. Movement. Elke movement icoon is twee movement punten waard. Deze kan je net als de bovenstaande Free movement inzetten om te bewegen of te ontdekken.
  2. Magic. Magic dobbelstenen kan je inzetten om een gerolde dobbelsteen te veranderen naar een zijde van je keuze. Op deze manier kan je invloed uitoefenen op je rol.
  3. Melee aanval. Melee aanvallen zijn makkelijk. Voor elk Melee en Ranged resultaat dat je rolt, doe je je tegenstander schade. Op de dobbelsteen van je tegenstander staat een waarde die je minimaal moet hebben om de vijand te verslaan. Kom je schade tekort, dan is je aanval inactief en blijft het monster ‘onaangeroerd’ liggen. Schade wordt dus niet van beurt naar beurt meegenomen. Als je een Melee aanval hebt gedaan, wordt je ook nog eens terug aangevallen door het monster. Je kan je verdedigen door gerolde schildjes (zie stap 5).
  4. Ranged aanval. Gebruik je in je aanval geen enkel zwaard symbool, enkel bogen doe je een Ranged aanval. Een Ranged aanval werkt identiek aan een Melee aanval maar heeft 1 groot voordeel. Meestal doet je monster geen aanval terug (tenzij het monster een speciale ability heeft die dat wel toe staat).
  5. Schild. Beschermt tegen de aanvallen van de monsters.
  6. Geneesdrank. Per gerold resultaat kan je 1 hit point genezen.

Naast deze acties mag je altijd een zwaard en een schild dobbelsteen gebruiken om er 2 zwaard en 1 schild symbool van te genereren. Ook kan je je speciale abilities activeren van je skills..

Een hero met ontgrendelde skills.

Voor veel van de acties die je uitvoert krijg je Experience. Dit staat met punten aangegeven op de monster dobbelstenen (1 tot 3XP), op het open maken van schatkisten (1XP), of het oplossen van traps (2XP). Wat dat betreft is Masmorra echt een race naar victory points.

Wat tegels. Links een normale tegel. Rechts een “Curse”. Onderin een trap kaart. De trap is te disabelen met een schild en boog dobbelsteen. En levert je 2 XP op (zie de 2 stippen). Het openen van de treasure levert je 1 XP op (zie de stip).

Conclusie
Laat ik voorop stellen dat ik Masmorra geen héél slecht spel vind. Voor wat het is —een hele toegankelijke dungeon crawler met flink veel naaiballerij— is het stiekem best een leuk spel. De componenten zijn zoals we van CMoN gewend zijn helemaal prima. Mooie mini’s, leuk artwork, dikke tiles. Prima kwaliteit dus. De doos past in tegenstelling tot de meeste dozen van CMON gewoon in de kast, en is dus geen ultralarge XXL model. Helemaal goed. De dobbelstenen voor vijanden en Hero actions zijn goed leesbaar, al beschadigen ze wel redelijk snel. Zoals altijd, eigenlijk tip-top geregeld dus.

Toch ga ik Masmorra niet in mijn collectie houden en heb ik het spel na een paar potjes gewoonweg gezien. Uiteindelijk vind ik Masmorra te licht voor wat het is. Door het sterke take that element van de speelkaarten, vind ik het voor het gewicht van de game ook nog eens te lang duren. Zo heeft Masmorra behoorlijk wat last heeft van downtime. Doordat je met dobbelstenen acties activeert weet je nooit voor je beurt wat je kunt gaan doen, je weet immers niet wat je gaat rollen. Je kan dus je beurt niet plannen, wat leidt tot lang nadenken in je eigen beurt. Daarnaast wil het nog wel eens gebeuren dat de speler met de meeste VPs allerlei negatieve effect kaarten over zich heen gespeeld krijgt, waardoor de speler die op de tweede  of derde plek er vlak achter staat gewoonweg wint. Wat dat betreft lijkt het een beetje op Munchkin.

Jammer. Masmorra ziet er prachtig uit, maar mist uiteindelijk voor mij het doel. Hadden ze de speelduur korter, en sneller gehouden was het wellicht voor mij een winnaar geweest.  Want het wel een betere game dan Munchkin. Maar voor mij  dus te lang, en te veel down time met de dobbelstenen. Ben je op zoek naar een licht spel, waarbij je met een paar biertjes op je vrienden aan gort kan hakken terwijl je tijdens je beurt wat kan praten is Masmorra wellicht de game voor jou. Voor mij had ik er net wat meer van verwacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.