King of Tokyo: Power up! [8/10]

King of Tokyo is een zeer populaire game van Richard Garfield, uitgegeven door Iello in 2011. In 2012 alweer kwam de eerste expansion uit, Power up!  Power Up maakt elk monster uniek, en geeft elk monster speciale eigenschappen. Overbodig, of erg de moeite waard?

King of Tokyo: Power Up!
Richard Garfield
2012
2-6 spelers
IELLO
45-60 minuten
Knokken, Dobbelen, Eliminatie
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

 

 We reviewden op Ameritrash.nl eerder de basegame van King of Tokyo (KoT, link). We bespreken hier daarom vooral wat KoTs eerste expansion, Power Up! toevoegt aan de basegame.  Power Up! verandert de ‘kern’ van de gameplay van KoT niet, maar voegt er voor een Ameritrasher iets essentieels aan toe. Dit zijn speciale krachten per monster, jouw monster is nu uniek geworden ten opzichte van de andere monsters.

Toevoegingen tijdens setup:
Elk monster krijgt een deckje  met 8 Evolution kaarten, bestaand uit kaarten van twee typen. Permanente Evolution kaarten, die je een permanente speciale eigenschap geven. Het andere type zijn de Temporary Evolution kaarten, kaarten die je monster een eenmalige te gebruiken bonus geven. Dit lijkt opzich op het reguliere deck kaarten uit de basegame van KoT. Wat de toevoeging echter uniek maakt is dat elk monster een eigen deck krijgt, met verschillende unieke upgrades per monster. Elk monster krijgt op deze manier een uniek karakter en unieke goede en slechte eigenschappen.
Aan het begin van het spel schud je je deck upgrade kaarten en leg je die gesloten voor je neer.

pandakai_powerup

Een voorbeeld evolution-kaart. Dit is een permanente evolutie (bovenin, in geel) en geeft je een speciale ability. Afbeelding van Iello.

Toevoegingen aan het spel:
De standaard toepassing van Power Up! expansie is wanneer je in je beurt 3 hartjes rolt, dat je dan naast het genezen van je monster je ook de bovenste kaart van je Evolution deck verdient. Deze kaart mág je geheim houden tot het jou uitkomt. Dit geeft het spel wat meer onzekerheid en extra redenen om in je beurt eventueel je monster te proberen te genezen. Power Up! geeft op die manier KoT extra karakter.

Het spel komt echter ook met 3 varianten:

  1. Active Evolution. Elke speler begint met 1 willekeurige getrokken Evolution kaart in het spel.
  2. Controlled Evolution. Elke keer als je een evolutiekaart mag pakken, pak je er 2 en kies je er 1.
  3. Evolution draft. Mix alle evolution kaarten in een deck en ‘draft’ kaarten. In deze modus worden alle kaarten eerst samengeschud en krijgt elke speler 8 kaarten. Daarna kiest elke speler daar 1 evolutie kaart uit en geeft de rest door tot de speler een deck van 8 kaarten heeft. Die schud je en leg je gedekt neer. Dit is nu je Evolution deck.

Conclusie.
Standaard King of Tokyo waren we op Ameritrash.nl niet al te enthousiast over. In mijn ogen komt dat omdat de game gewoonweg te weinig biedt in zijn ‘vanilla’ uitvoering, dus zonder expansions. Power Up! voegt echter een nieuw monster toe (Pandakai) én speciale krachten per monster. Dit verandert King of Tokyo van een matig spel in mijn ogen, tot een veel interessanter en beter spel. Zelf speel ik bijna altijd met de Active Evolution variant, zodat je al direct met een verschillend monster begint. Voor mij (bijna) essentieel.
Wat wel een nadeel kan zijn van Power Up! is dat spelers te erg blijven genezen en het spel wat te minder snel wordt, en het aantrekkelijker wordt om te winnen door op punten te blijven gooien. Dit ligt een heel klein beetje aan je speelgroep hoeveel last je hiervan krijgt. Voor ons is het nog steeds lekker snel dobbelen, met unieke krachten en wat extra personality.
Voor mij is Power Up! een ‘much needed’ upgrade van King of Tokyo, die het spel boven zijn nieuwste broertje King of New York (link)  laat uitstijgen! Laat voor King of New York nu net ook een Power Up! expansion zijn aangekondigd..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.