King of New York [6/10]

King of New York (KoNY) is de opvolger van King of Tokyo (KoT), een succesgame van Iello. KoT was een bestseller en staat bekend om het snelle spel én de leuke, interactieve gameplay. Kan KoNY dat verbeteren?

King of New York
Richard Garfield
2014
2-6 spelers
IELLO
45-60 minuten
Knokken, Dobbelen, Eliminatie
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

 

overview

Overview van KoNY. In het mdiden het bord met verschilende regio’s en in elke regio de tokens. Bovenaan in het midden het deck met 3 kaarten aanbod. Om het bord heen de monsters, hun levenspunten en victory points tracer en de dobbelstenen (links onderin) Foto van Iello.

Doel
In KoNY ben je een monster, met maar één doel. Het slopen van New York. Net als KoT is het doel in KoNY om de andere monsters uit in New York te verslaan. Dit kan je doen door ze te verslaan en ze naar 0 levenspunten te slaan, of door 20 overwinningspunten te verzamelen.

Setup
Je begint KoNY met het plaatsen van het bord en de 6 zwarte KoNY dice op tafel. Het bord van KoNY onderverdeeld in 5 verschillende regio’s en staan alle units continu op het bord.  Manhattan is een speciale regio op het bord, deze geeft je, hoe langer je in Manhattan staat met je model worden dat er steeds meer.
Daarna kiezen alle spelers een monster. Elk monster komt met een stand-up poppetje en een kartonnen set dials, waarop je je levenspunten en overwinningspunten kan bijhouden. In het geval van KoNY begin je op 10 levenspunten en 0 overwinningspunten.
Vervolgens schud je het upgrade deck en draait 3 kaarten open. Er zijn twee typen kaarten in dat deck. Keep en Discard kaarten. Keep kaarten geven je een permanente ability. Discard kaarten zijn voor eenmalig gebruik. Hiernaast zijn nog 2 speciale kaarten, het Statue of Liberty en Superstar.
Het grootste werk in KoNY is het schudden en plaatsen van tokens in elke regio van New York. In elke regio moeten 3 tokens komen liggen, die daar willekeurig geplaatst worden. Deze tokens symboliseren gebouwen, gevechtsvliegtuigen en tanks die je het leven zuur maken, maar je rewards geven als je ze tijdens het spel uitschakeld.

Ronde overzicht
In KoNY hebben alle spelers om de tafel elk voor elk een beurt. Elke beurt ziet er (exact) hetzelfde uit:

 1. Roll the Dice. Rol de 6 dobbelstenen. Je mag 2x (een deel van) de dobbelstenen her-rollen.De dobbelstenen in KoNY zijn:
  dice

  De dobbelstenen van KoNY. Boven: Heal, Attack en Energy. Beneden: Destruction, Ouch! Celebrity

  1. Energy. Per gerolde Energy krijg je 1 Energy cube. Deze kan je gebruiken om upgrade kaarten te kopen.
  2. Attack. Per gerold attack resultaat doe je schade. Sta je in Manhattan, doe je schade aan alle monsters daar buiten. Sta je buiten Manhattan, doe je schade naar et monster in Manhattan. Het monster in Manhattan mag na schade kiezen om te vluchten. Vlucht het monster, gaat het monster dat schade uitdeelde naar Manhattan. Je mag in dit gebied niet healen, maar je krijgt extra VPs.
  3. Heal. Per gerold Heal resultaat mag je een schade herstellen.
  4. Destruction. Per gerold Destruction resultaat mag je een gebouw slopen met evenveel kracht als je totaal aantal gerolde destruction hebt. Zodra je een gebouw sloopt, krijg je een bonus aan VP, Energy of hitpoints.
  5. Celebrity. Rol je 3 Celebrity resultaten krijg je de superstar kaart., uit het midden of van het monster dat hem bezit. De superstar kaart geeft je een special ability, namelijk dat je elke keer per Celebrity resultaat VPs krijgt.
  6. Ouch!. Per Ouch! resultaat gebeurd er wat anders.
   Rol je er 1: Vallen alle units (de omzijden van de gebouwen die met Destruction kunnen worden gemold) je aan voor 1 schade per unit.
   Rol je er 2:  Valle alle units in je regio ALLE monsters aan.
   Rol je er 3: Vallen units overal op het bord aanwezige monsters aan.
 2. Resolve the Dice Je bent verplicht om je dobbelrol uit te voeren.
 3. Move. Na de rolls en het verwerken van de dice resultaten, mag je je poppetje verplaatsen naar een andere regio op het bord. Ook Manhattan, als deze leeg is. Sta je in Manhattan, ga je een level omhoog in Manhattan als beloning. Hoe hoger je komt, hoe interessanter en waardevoller de beloningen.
 4. Buy Cards. In deze fase mag je energie blokjes afleggen om kaarten uit het aanbod te kopen.

  cards

  Wat voorbeelden van koopbare kaarten. Links bovenin de kosten. Onderin in het midden de effecten. Zie ook dat de middelste kaart en Discard kaart is, de overige Keep kaarten. Foto van Iello

Conclusie
KoNY is een eenvoudige game, KoNY is aanzienlijk complexer. De gestroomlijnde, gateway-achtige gameplay van KoT wordt door KoNY flink in de war getrapt en uitgebreid. Wat eruit voortvloeit is een gamer’s versie van King of Tokyo, beter dan het origineel.. maar tegelijkertijd moeilijker.
Persoonlijk, vind ik bijna alle veranderingen van KoNY verbeteringen, ik houd van meer keuzes, KoNY laat je meer verschillende doelen doen. Ook maakt KonY het moeilijk om buiten schot te blijven healen en buiten Tokyo voor VPs te rollen. Dit maakt de game wel moeilijker om snel af te sluiten, maar geeft je meer betekenisvolle ruimte voor beslissingen over je acties. De poppetjes in KoNY zijn prima, maar hebben net als KoT geen speciale abilities “out of the box”. Ik vind dat jammer, KoT was vvéél beter met Power up! dan zonder.
Al met al vind ik KoNY een leuke game, maar door het extra gewicht speel ik liever KoT. ZEKER als je dan rekening houdt met Power up! Daarmee zou ik KoNY met een expansion komtt voor special powers voor je monsters echt een aanrader gaan vinden. Op dit moment is de game minder dan KoT met power-up.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.