Flick ’em Up!

Flick ’em Up! is een dexterity game met een Wild West thema. In Flick ’em Up! knal je houten cowboys omver, stop je bankrovers en vermoord je Sheriffs. Tof! 

pic2439671Gaëtan Beaujannot & Jean Yvbes Monpertuis
2015
2-10 spelers
Pretzel Games (van Z-Man Games)
30-60 minuten
dexterity, wild west, combat, schieten, strijd, actie
Engelstalig en Nederlandstalig
Taalonafhankelijk

Doel
Flick ’em Up! is een team-spel met verschillende scenario’s, waarbij per scenario de doelen voor de teams verschillend zijn. In Flick ’em Up speelt één team de Law men (politie) en een ander team de outlaws (boeven). In sommige scenario’s win je door een specifieke cowboy te elimineren, andere scenario’s heb je juist als doel om zoveel mogelijk goud te roven (outlaws) of dat te verhinderen (law men). In elk geval probeer je je doelen te bereiken voor de “klok” in het spel 12 uur slaat, want dan is het spel afgelopen en volgt er een tie-breaker/finale gevecht.

In Flick ’em Up tref je10 scenario’s aan. Om het spel uit te leggen gebruik ik het introductie scenario (scenario 1). In scenario 1 is het doel van beide partijen om 3 cowboys van de tegenstander te doden. In totaal zijn er 6 ronden om dit te halen.

Setup
De setup van scenario 1 van Flick ’em Up valt mee. In dit scenario beginnen alle outlaws en lawmen met 3 hit points en een standaard geweer. De opbouw is eenvoudig en wordt beschreven in het boekje. Hier kom je wel een nadeel van Flick ’em Up tegen, er zijn geen maten of standaard afmetingen. Je moet/kan dus een beetje puzzelen en de verhoudingen oprekken/inkrimpen tot het allemaal op je tafel past.

Flick 'em Up bij ons in de 'huiskamer'.

Flick ’em Up bij ons in de ‘huiskamer’.

Ronde-overzicht
Elke ronde van Flick ’em Up is eenvoudig. Om en om activeren beide teams 1 cowboy, waarbij de cowboy met initiative (de pretzel token) mag beginnen. Iedere cowboy mag twee acties kiezen, in willekeurige volgorde. Je hebt keuze uit de volgende acties:

 1. Lopen.
  Wanneer je met een cowboy wilt lopen, haal je de cowboy weg en vervang je hem door het witte schijfje. Deze kan je dan ‘flicken’ met je wijs vinger. Flicken is een soort tikkende/schuivende/knikkerende beweging waarmee je het schijfje wegschiet.

  1. Als de schijf niets heeft geraakt onderweg is het een legale beweging, en mag je je figuurtje neerzetten op de plek van het schijfje in een “richting” naar keuze.
  2. Als de schijf onderweg wel iets heeft geraakt is het schot ongeldig. De cowboy beweegt niet, maar mag wel opnieuw worden georiënteerd. Geraakte objecten worden teruggeplaatst. De actie is verloren.
 2. Schieten.
  Schieten werkt net als lopen erg eenvoudig. Er zijn kleine, grijze schijfjes die je kan flicken. Als je wilt schieten leg je zo’n grijs schijfje een stukje (ongeveer een grijs klein schijfje afstand) van je cowboy vandaan en flick je deze. Schiet je daarmee een cowboy om, krijgt deze een wond. Ook als het je eigen cowboy was!
 3. Pak, ruil, laat achter (alleen mogelijk in een gebouw).
  Met deze actie kan je een item achterlaten in het gebouw waar je bent. Dit zijn bijvoorbeeld extra geweren, of andere items.

Na afloop van een actie met een cowboy, switch je de hoed van de cowboy van kant. Elke ronde is rood, of blauw. Op deze manier weet je welke cowboys nog moeten activeren. Na afloop van de ronde wordt de klok 1 uur vooruit gezet om aan te geven welke ronde (rood of blauw) je nu ingaat.

Je kan ook in gebouwen bewegen. Als je je schijf in een gebouw schiet mag je je cowboy op een van de staanders van het gebouw plaatsen. Je cowboy kan in een gebouw duelleren, uit het gebouw lopen of eruit schieten.

Zijn er twee cowboys tegelijk in een gebouw van twee verschillende teams, dan krijg je een duel. De cowboys worden een bepaalde (ongedefinieerde) afstand uit elkaar geplaatst. Dan mag de laatst binnen gekomen cowboy als eerste schieten. Daarna beweegt de beschoten cowboy een stap (gelijk aan de lengte van de bewegingsschijf) en mag deze op de andere cowboy schieten. Zodra een cowboy wordt geraakt, verliest deze een hit point en het duel. De winnaar schiet een movement disk uit het gebouw en plaatst daar de geraakte cowboy plat neer.

Conclusie
Flick ’em Up! is een vlotte, lichte dexterity/miniature game. Het artwork op de gebouwen is mooi en de houten componenten zijn van hoge kwaliteit. Mooie blokken, mooie cowboy meeples etcetera.

Het Wild West thema komt redelijk tot uiting in de componenten en artwork, al is een dexterity game natuurlijk niet heel goed geschikt om thema echt in uit te drukken. Veel van de regels zijn wel erg thematisch. Zo kan je duelleren en is een schampschot een ‘hit’ waarbij de cowboy niet omvalt (geen gameplay effect). Al met al werkt het prima en thematisch. Er is bijna geen artwork, behalve op de kartonnen gebouwen.

Al met al, ben ik wel tevreden over Flick ’em Up. Ik vind het een leuk spel wat voor mij miniatures en dexterity games combineert. Een vrij unieke combinatie, maar het zorgt voor een vlot en interactief spel dat je met een grote groep kan spelen. Leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.