Drako [7/10]

Drako is een asymmetrisch spel voor twee spelers dat is uitgegeven door Rebel.PL. Kruip in de huid van de draak of van een groepje dwergen die op pad zijn om de draak te verslaan. Zijn een bijl, net en pijl en boog voldoende bestand tegen het vuur van de draak?

 

pic1043729_md

Drako
Adam Kaluza
Rebel.PL
2011
2 spelers
30 minuten
Engels en Pools
Taalonafhankelijk

Combat / Hand-management / Variable abilities

Doel

Het doel van het spel is vrij eenvoudig. In dit asymmetrische spel nemen de spelers de rol van de draak en een groepje dwergen aan die tegen elkaar strijden. De dwergen winnen als zij de draak verslaan voordat zij al hun kaarten hebben gebruikt. Worden alle dwergen gedood of zijn alle dwergkaarten gebruikt en leeft de draak nog? Dan wint hij. Het doden van de draak of van de dwergen gebeurt door het terugbrengen van de levenspunten naar nul.

Setup

De setup van het spel is relatief eenvoudig. Beide spelers krijgen eigen spelersbord met daarop ofwel de draak ofwel de drie dwergen. Daarnaast krijgen zij beiden een eigen deck met kaarten. Op de individuele spelersborden staat het aantal levenspunten per dwerg aangegeven alsmede de speciale vaardigheid die elke dwerg heeft. Ook op het bord van de draak staan meerdere rijen met levenspunten aangegeven.

IMG_1371IMG_1369 Tussen de spelers in ligt een bord met daarop de plattegrond waarover de (miniaturen van de) draak en de dwergen zich bewegen. Omdat de dwergen de draak al aan de ketting hebben gekregen, is het voor de draak (net als voor de dwergen overigens) niet mogelijk om zich buiten deze plattegrond te bevinden.

Spelverloop

Tijdens je beurt mag je twee acties uitvoeren en je kunt daarbij kiezen uit het pakken van twee kaarten van je deck en/of het uitspelen van een kaart. Deze acties mag je meerdere malen en in een door jouw te bepalen volgorde uitvoeren, mits je niet meer dan twee acties uitvoert.

Als je een kaart uitspeelt, dan kies je een van de symbolen die op de kaarten staan aangegeven en die voer je vervolgens uit. Je kunt daarbij kiezen uit bewegen, aanvallen, verdedigen, aanvallen met een kruisboog (alleen voor de dwerg met het kruisboog), het aanvallen met een net (alleen voor de dwerg met een net), vliegen (alleen voor de draak) of een aanval met vuur (alleen voor de draak).

Op elke kaart staat aangegeven hoeveel stappen en hoeveel dwergen zich mogen verplaatsen, hoeveel dwergen er mogen aanvallen en hoeveel schade een aanval doet. Om aan te kunnen vallen moet je in principe aangrenzend aan een vijand staan (met uitzondering van de kruisboog aanval, de vuuraanval en de aanval met het net).

Als een tegenstander in zijn beurt een kaart uitspeelt waarmee hij schade doet aan jou, dan kun je een verdedigingskaart uitspelen om schadepunten tegen te houden.  Kun je dit niet (of kies je ervoor om dit niet te doen) dan krijg je schadepunten in de vorm van fiches die op het persoonlijke bord worden neergelegd. Bij de draak geldt dat de eerste schadepunten op zijn pantser terecht. Daarna kan de andere speler kiezen of de schade op zijn vleugels, bek of poten terecht komen.

Iedere dwerg heeft een bijzondere vaardigheid en om dit aantal te evenaren heeft de draak er drie. Bij de dwergen hebben we al gezien dat er een dwerg is met een kruisboog (waarmee hij van afstand kan aanvallen) en een dwerg met een net (waarmee hij de draak kan immobiliseren,de draak kan dan niet meer wegvliegen totdat hij twee acties besteedt om zichzelf te bevrijden). Daarnaast kan de derde dwerg een keer per spel ‘fury’ gebruiken. Als hij dit doet dan mag deze speler in deze beurt drie acties uitvoeren in plaats van twee (het gebruiken van de fury telt niet als actie). Al deze vaardigheden zijn individueel. Als de dwerg met de kruisboog wordt gedood, dan kan er niet meer afstand geschoten worden. Voor de andere twee dwergen geldt hetzelfde ten aanzien van hun vaardigheden.

IMG_1367

De draak kan naast het gebruiken van het vuurspugen (waarmee hij van afstand kan aanvallen en meerdere dwergen die in het pad van het vuur staan kan raken) ook vliegen (waarmee hij zich naar een vakje naar keuze kan verplaatsen) en hij kan zich bewegen. Nadat de dwergen door het pantser van de draak heen zijn, kunnen zij zelf kiezen welke vaardigheid zij het vervelendst vinden. Hebben de dwergen last van het vuurspugen dan doen zij eerst alle schade aan zijn bek, vliegt de draak steeds weg dan vallen zij eerst aan op zijn vleugels. Ook deze vaardigheden vallen weg naarmate de verschillende lichaamsdelen van de draak worden verslagen.

IMG_1363

 

De beurten zullen blijven rouleren tussen de beide spelers totdat ofwel iemand een kaart moet pakken, maar dit niet meer kan ofwel totdat iemand schade doet en daarmee het laatste levenspunt van de tegenstander raakt.

Conclusie

Ik hou wel van asymtresische spellen. Niet beiden vanuit dezelfde positie beginnen en zoveel mogelijk punten halen, maar beiden een andere rol aannemen met de daarbij behorende winconditie(s). De wincondities zijn overigens niet geheel verschillend, want beiden moeten de levenspunten naar nul terugbrengen. De draak moet hier echter meer schade voor doen dan de dwergenspeler.

Het spel zit verder leuk in elkaar. Het heeft een flinke geluksfactor door het gebruik van de kaarten, maar die factor is niet storend. De verschillende vaardigheden die de beide spelers hebben, geven je wel degelijk het gevoel dat er nog echt iets te kiezen valt. Ook het stukje handmanagement komt hierbij goed uit de verf. Gebruik je een verdedigenskaart of pak je toch liever een schade zodat je minder snel kaarten hoeft te pakken in je eigen beurt.

Het speelbord met daarop de mooie miniaturen (van plastic) dragen natuurlijk bij aan het gevoel van het spel. Qua kwaliteit is het spel zoals we dat van Rebel.PL zijn gewend. Prachtig artwork, goede kwaliteit en een leuk stukje achtergrondverhaal in het spelregelboek.

Het spel heeft verder eenvoudige spelregels, speelt lekker vlot weg en is snel weer klaargezet voor een nieuw spel. Dus revanche nemen nadat de draak jouw laatste dwerg heeft verslagen of zelf een keer kijken hoe jij met de draak om kan gaan is dan ook geen enkel probleem.

Wat mij betreft een mooie 7 voor dit spel.

Met dank aan Rebel.PL voor het ter beschikking stellen van een exemplaar van Drako.pic1405313_md

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.