Coup [7/10]

In Coup speel je een corrupte official in de wereld van The Resistance. Je koopt om, manipuleert en vermoordt tegenstanders op jouw weg naar de absolute macht!
Spel Informatie

Coup
Rikki Tahta
Indie Boards and Cards
2013
2-6 spelers
Engelstalig

Enige mate van taalafhankelijkheid
10-15 minuten

Doel
Coup is een kaartspel waarbij je doel is om de andere spelers uit te schakelen en de ‘last man standing’ te worden. Elke speler heeft 2 gesloten rolkaarten (met speciale ability), maar mag in zijn beurt een actie claimen een rol naar keuze. De gesloten rolkaarten symboliseren “invloed” die je uitoefent op de verschillende rollen. Mensen uitschakelen doe je door mensen op bluff-acties te betrappen, met name het claimen van kaarten die ze niet (kunnen) hebben en door het plegen van moorden. In beide gevallen, moet het slachtoffer 1 van zijn kaarten open draaien. Verliest een speler beide gesloten kaarten is deze geëlimineerd.

Setup
Het spel begint met het schudden van de 15 kaarten die in het spel zitten. Elke speler krijgt twee gesloten rolkaarten, een reference kaart (met alle acties) en 2 Geld tokens om te starten.

coup002

Start setup voor 1 speler. 2 gesloten kaarten en 2 geld.

coup010

Voorbeeld van de ref-sheet. Alle informatie staat erop, maar dusdanig kort dat het nog niet altijd even duidelijk is.

Ronde structuur
Elke speler kan tijdens zijn of haar beurt 1 actie doen. Voor de meeste acties heb je een rol nodig, maar er zijn er 3 zonder rol. Je mag alle acties uitvoeren en claimen dat je die rol hebt. De acties altijd mogen zijn:

  1. Income. Pak 1 geld token uit de centrale voorraad.
  2. Foreign Aid. Pak 2 geld tokens uit de centrale voorraad. Kan worden gestopt door de Duke rol.
  3. Coup. Kost 7 geld (vrije keuze) of 10 geld (dan verplicht) en elimineert 1 kaart van een tegenstander naar keuze.

De acties waarvoor je -in principe- een kaart nodig hebt zijn:

coup001In volgorde van de foto:

  1. Assassin.  Voor 3 geld mag je een kaart van een tegenstander vermoorden. Kan worden gestopt door de Contessa.
  2. Contessa. Blokkeert de Assassin.
  3. Captain. Steel 2 geld van een andere speler. Kan worden gestopt door een andere Captain OF Ambassador.
  4. Ambassador.  Pak 2 kaarten van het deck en leg er 2 terug. Je mag hiermee 1 van je eigen kaarten wegwisselen.
  5. Duke. Pak 3 geld tokens uit de voorraad. Blokkeer “Foreign Aid”.

Nadat iemand een actie uitvoert waarbij je een rol nodig hebt, mag een speler direct de actie stoppen en een rol claimen die dat mogelijk maakt.  De uitgedaagde speler moet bewijzen dat hij de rol die hij claimt te hebben ook echt heeft. Lukt dit? Dan gaat de kaart terug naar het deck, wordt het deck geschud en pak je een nieuwe kaart. Lukt dit niet? Draai je 1 van je kaarten naar keuze open.

Conclusie
Coup is een eenvoudig en vlot spel met flink wat speler interactie. Het is een van de ‘Ameritrash-fillers’, vlotte spellen met veel interactie. Coup is op zijn best met 5 of 6 spelers, maar kan dan in een goede groep enorm veel gelach opleveren. Precies wat het doel is van zo’n spel. De versie van Indie Boards and Cards is een ‘mooie’ versie met modern artwork. Er zijn ook versies op de markt met heel andere stijlen, mocht je dat mooier vinden. De regels zijn identiek.
Voor het genre heeft dit spel niet heel veel nadelen. Het bluff-aspect komt niet altijd goed uit de verf. Als spelers ‘te veilig’ spelen, is er weinig aan. Het spel is op zijn best wanneer spelers durven te bluffen, acties claimen die ze niet hebben en met de nodige blikken en verdachtmakingen reageren op acties die andere spelers nemen. Dan is het spel erg de moeite waard met de juiste groep, en verschrikkelijk in een groep die hier niet van houdt. Dit vind ik te algemeen om het spel op af te rekenen. Het grootste nadeel vind ik dat je soms snel uitgeschakeld bent. Zodra je 1 kaart open legt ben je eigenlijk een sitting duck en snel geëlimineerd. Ook ben ik geen fan van de coup actie, die je gewoon zonder dat je er nog iets aan kan doen een kaart van je sloopt. Kan je nog zo goed bluffen en liegen en verlies je doordat twee spelers geld sparen en je op die manier dood maken. Dit zal niet heel vaak gebeuren, maar het kán wel en dan eindigt het spel -voor mij- in mineur. Als laatste vind ik het jammer dat hoewel de kaarten erg groot zijn en je een ref-sheet krijgt, de informatie daarop wel wat gedetailleerder had gekund.  Nu mis je soms ALSNOG belangrijke informatie omdat het gewoon niet duidelijk op de kaart staat.
Desondanks is Coup een spel dat in de juiste groep je heel veel plezier kan opleveren. Coup is een prima spel in de juiste groep. Houdt je van bluffing en een heel klein beetje deductie, dan is Coup wellicht iets voor jou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.