Ca$h ‘n Gun$ (Second Edition) [8/10]

Ca$h ‘n Gun$ (Second Edition) (CnG) is de recente opvolger (2014) van het originele Cash ‘n Guns (2005),  In CsG spelen jullie een stel criminelen, die na een kraak de buit verdelen.  Maar als echte crimineel wil je natuurlijk meer buit dan de anderen krijgen, dus er worden pistolen getrokken..

Spel Informatie
Ca$h ‘n Gun$ (Second Edition)
Ludovic Maublanc
Repos Productions
2014
4-8 spelers
30-45 minuten
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid
Foam guns, bluffing, deductie, geweld

cashnguns_overzicht

Afbeelding van Ca$h ‘n Gun$ (Second Edition) componenten. Afbeelding is van Repos.

Doel
Het doel van elke speler in CnG is het verzamelen van het meeste geld uit de buit van je kraak en levend uit het gevecht te komen. Dit doe je door 8 rondes lang te knokken voor een aanbod aan buit dat centraal in het midden open ligt, terwijl je probeert niet dood geschoten te worden (standaard sterft een speler met 3 wonden). Na afloop van de 8 rondes wordt het geld geteld en de overlever met het meeste geld is de winnaar.

Setup
Elke speler krijgt een zwart foam geweer met een oranje stuk op de loop. Daarnaast krijgt elke speler een cardboard standee met wat cartoony artwork van John Kovalic (bekend van Dorktower en Munchkin) én een special ability erbij. Ook worden er 8 stapeltjes van 8 buitkaarten gemaakt, voor elke ronde 1. Daarnaast krijgt elke speler als laatste nog 8 kaartjes, dit zijn 3 Bang! en 5 Click! kaarten. Wat je hiermee gaat doen leg ik zo direct bij het ronde overzicht uit. De oudste speler start als Godfather, waarover later meer.

Ronde overzicht
CnG speelt over 8 rondes, die elk identiek verlopen volgens 7 stappen.

 1. Loot-stap.
  In deze stap worden 8 buitkaarten centraal open gelegd zodat iedereen ze kan zien en waarover je deze ronde gaat knokken. Er zijn buitkaarten met gewoon geldwaarden erop (10, 15 en 20k), diamanten (1, 5 en 10k, maar met 60k bonus de speler met de meeste diamanten) en schilderijen (hoe meer je er hebt, hoe meer waard ze zijn. Een is 4k, 2 is 12k, 10 is 500k). Er zijn ook buitkaarten die je wonden laten genezen of je je geweer laten aanvullen (hierover later meer). Als laatste is ook nog altjid het Godfather bureau beschikbaar, zodat de Godfather speler door de rondes heen kan verschillen.
 2. Bullet-stap.
  Tijdens deze stap kies je of je je geweer wilt laden (Bang!) of niet (Click!). Met een geladen geweer kan je andere spelers schade toe brengen.. de Click! kaarten zijn om te bluffen.
 3. Hold Up-stap.
  De godfather speler telt tot 3. Bij 3 richten alle spelers hun geweer op een speler naar keuze. Dit kan betekenen dat je na afloop van deze stap ineens naar 8 naar jou gerichte geweren staart.
 4. Godfather’s Privilege-stap.
  De Godfather mag een speler kiezen, die zijn geweer op een andere speler moet richten. De Godfather bepaalt niet naar welke speler de door hem gekozen speler moet richten. De Godfather kan dus op deze manier ineens een geweer in zijn/haar gezicht gericht krijgen, maar ook een op hem/haar gericht geweer van zichzelf wegkrijgen
 5. Courage-stap.
  In deze stap mag elke speler bepalen of ze deze ronde mee durven doen. De Godfather telt weer tot 3 en bij 3 leg je je karakter neer. Is er geen geweer op je gericht is dat natuurlijk makkelijk, uiteraard doe je mee! Maar is er 1, of zijn er meerdere geweren op je gericht zal je toch even moeten bekijken of je het aandurft. Durf je het aan, schreeuw je bij 3 banzai! en laat je je karakter standee staan. Durf je het niet aan leg je je standee plat. De Bang of Click kaarten die je gespeeld had worden dan face-down afgelegd, net als de kaarten van de spelers die op jou hadden gericht.
 6. Card effects-stap.
  Tijdens deze stap worden alle Bang en Click kaarten geresolved. Met een Click gebeurt er niets en blijft de speler in het spel. Is er echter een Bang! kaart open gedraaid dan krijg je een wond en leg je je standee plat. Wie er aan het eind van deze stap nog mee doet én niet gewond is geraakt gaat naar stap 7, het verdelen van de buit.
 7. Loot-stap.
  Beginnend bij de Godfather en dan met de klok mee, kiezen alle spelers een kaart of het Godfather bureau uit het centrale aanbod. Dit gaat net zolang door tot alle kaarten en het bureau gekozen zijn. Er zijn in het aanbod ook kaarten die je een Bang! kaart uit je aflegstapel laten terugpakken of een wond laten genezen. De manier hoe buit wordt verdeeld kan dus betekenen dat sommige spelers meer geld en/of spullen over houden dan andere spelers..

Conclusie
CnG (Second Edition) is een snel, vlot en interactief spel met flink wat conflict en je moet steeds je tegenstanders proberen in te schatten. Doordat je nooit zeker weet of mensen hun geweer met Clicks of met Bang kaarten geladen hebben is het altijd toch weer spannend om te kijken wat er gaat gebeuren. Het feit dat het aanbod kaarten steeds wisselt maakt het ook interessant, sommige rondes wil je natuurlijk liever blijven leven dan andere.. of juist bepaalde spelers liever elimineren.  Op een gegeven moment wordt kán CnG wel ontaarden in een slachtfestijn, zodra een speler wonden begint te verzamelen is de kans erg groot dat andere spelers proberen te elimineren. CnG kent flink wat speler eliminatie, dit maakt de game ergens spannend maar tegelijkertijd ook wel weer een beetje jammer als je als speler snel af bent. Steeds vluchten is ook niet cool. In mijn ervaring komt vroege eliminatie niet heel vaak voor, maar zeker als je een trage maar competitieve groep hebt kan je er wel eens een tijdje geëlimineerd naast zitten. In mijn games was het in elk geval geen probleem. Verder kent CnG in mijn ogen niet echt grote problemen. De componenten zijn prima en het spel is simpel, maar eigenlijk altijd leuk. Wel geldt in deze game, hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.