Betrayal at House on the Hill [7/10]

Betrayal at House on the Hill (Betrayal) is een oudere ameritrash titel voor 3-6 spelers uit 2004, uitgegeven door Avalon Hill / Hasbro. In Betrayal bouw je een spookhuis over verschillende verdiepingen waarbij je van alles overkomt..

Betrayal at House on the Hill
Avalon Hill (Hasbro)
2004
3-6 Spelers
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
60-120 minuten speelduur
Cooperatief, One-versus-Many, Horror, Betrayal

Betrayal is een heel interessant en eenvoudig spel, dat als een cooperatief spel begint waarbij je met een club avonturiers een spookhuis ontdekt. Halverwege krijg je een hele gekke twist.  De spelers beginnen op de entree, waarna de deur dichtslaat. Vanaf dat moment moeten de spelers kamers ontdekken (met speciale abilities), vinden ze wapens, overkomt ze onheil door event kaarten en komen ze speciale Omen kaarten tegen. Door een combinatie van Omen kaarten, karakters en kamers wordt er vervolgens een “Haunt” getriggert, waarbij een speler “Haunted” raakt en in de rest van het spel probeert de andere spelers dood te maken. Om de Haunt succesvol en interessant te houden komt het spel voor de coöperatieve spelers en de Haunt speler met een apart boekje. In beide boekjes staan voor de spelers speciale Haunt informatie, dat voor elk scenario bepaalt hoe de coöperatieve spelers en de Haunt speler kunnen winnen. Wat hier interessant is, is dat beide ‘teams’ dus niet van elkaar weten hoe ze moeten winnen, wat voor gekke en leuke situaties kan zorgen.

Elk karakter heeft een aantal statistieken, Speed, Might, Sanity en Knowledge. Gedurende het spel moeten spelers proberen zichzelf te verbeteren, zodat ze een grote kans hebben de Haunt te overleven. Voor de Haunt begint, ziet een beurt er heel simpel uit. Je karakter loopt gelijk aan zijn/haar speed door het huis, waarbij je kamers ontdekt tot je een kamer met item of omen kaart trekt. Want trek je tijdens het ontdekken van het huis een tegel waar een kaart symbool op staat, voer je direct uit wat op de kaart staat waarbij je vaak een dobbelsteen moet rollen om een specifieke challenge te halen. Aan het eind van je beurt, krijg je eventueel nog de speciale ability van de kamer waar je je beurt in eindigt. Heb je in je beurt een Omen kaart getrokken, moet je aan het eind van het beurt een dobbelsteen rollen. Rol je minder dan het aantal Omen kaarten dat is getrokken, trigger je de haunt. Tijdens de Haunt kan je nog steeds dezelfde acties doen, maar dat is eventueel per scenario verschillend.

Conclusie
Betrayal is een heel interessant spel. Het spel begint coöperatief, maar wordt halverwege een One-vs-Many, waarbij een speler probeert de anderen te vermoorden. Het spel kan fantastisch werken, de Haunts zijn vaak creatief en interessant. Helaas werkt het spel af en toe helemaal niet omdat bepaalde kamers nog niet ontdekt zijn, waardoor een deel van de spelers helemaal nooit kan winnen OF al direct gewonnen heeft. Dat is natuurlijk weer erg jammer, maar lijkt niet te voorkomen. Dit maakt Betrayal in mijn optiekdus geen GOED spel, het is vrij simplistisch en behoorlijk ongebalanceerd. Daarentegen, als Betrayal goed loopt is het direct ook weer een enorm coole ervaring, waarbij je ontdekt, gave dingen doet en je overkomen. Dit alles maakt Betrayal een slecht, maar ook verschrikkelijk leuk spel.

 

2 Reacties

 1. Roy

  ik vind betrayal leuk! Moet eerlijk zeggen dat ik t 2x gespeeld heb nu maar de hele sfeer is cool. Simpel, snel en thematisch wel sterk. Ik denk dat je t niet per se moet zien als een spel dat je speelt om te winnen, meer voor de gezelligheid en ervaring.

  Reageren
 2. Lieven

  Betrayal was 1 van m’n slechtste spelervaringen ooit. En dan heb ik het enkel maar over het spel want het was met m’n bekende spelersgroep.
  Vooral het gevoel gehad dat je er als speler maar voor spek en bonen bijliep, een ernstig geval van “In Betrayal, game plays you!”

  Vorige Essen heb ik me een tweedehands “Mansions of Madness” aangeschaft en heb goeie hoop dat die zal doen wat ik van Betrayal verwachtte. (2 andere spellen, I know maar gelijkaardig in thema)

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.