Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (BSG) is een spel van Corey Konieczka en uitgegeven door Fantasy Flight Game. In de game speel je aan de zijde van de mensheid, op de vlucht voor de Cylons, of speel je als Cylon en probeer je de mensheid te vernietigen. Een gave premisse. BSG is een vrij lange, hidden role/traitor game. Denk aan “the Resistance”, maar dieper.. veel dieper. Cool!

LET OP: Deze BSG  review bevat mogelijk spoilers.


Battlestar Galactica
Corey Konieczka
2008
3-6 spelers
Fantasy Flight Games
120-240 minuten
Cylons, Humans,
Mensen, Battlestar, Team, Traitor, Hidden role, rol
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid

 

bsg_setup

Een overview van het spelmateriaal. Afbeelding komt van FFG.

Doel
De Battlestar Galactica is een ruimteschip, waarin de laatste overlevende mensen proberen te ontsnappen na een vernietigende aanval van de Cylons, door mensen gemaakte mensachtige ‘huishoud’ robots. Het spel BSG aapt de serie precies na. BSG is dan ook een geheime rollen/team-spel, waarbij een deel van de spelers als mensen proberen naar de veilige haven te komen door  te reizen door het Destiny deck. In het spel wordt dit gesymboliseerd door Destiny kaarten. Zodra je een totale waarde van 8 aan Destiny kaarten hebt verzameld, moet je nog 1 jump doen om je eindbestemming te halen.

misjump

Jump kaart uit het Destiny Deck. Deze gaat waarde 0 vooruit.

De spelers die in het geheim Cylons zijn, proberen de mensheid juist te verhinderen op deze bestemming te komen. De mensen verliezen zodra de Battlestar Galactica kapot geknald wordt of door Boarding parties wordt geraid. De mensen verliezen ook wanneer de brandstof, het eten of de moraal op is. Ook verliezen de mensen als er teveel mensen zijn gesneuveld van de support-vloot van de Battlestar Galactica.

Setup
De setup van BSG begint met het plaatsen van het bord met de Battelstar Galactica erop, het zware ruimte gevechtsschip én de Colonial One, het schip van de President.  Op het bord staan de ‘Resource dials’, wielen om aan te geven hoeveel voedsel, brandstof, moraal en populatie de Battlestar heeft. Deze hebben allemaal een duidelijk aangegeven startpositie. Op het bord staat ook de Colonial One, het presidentiële schip.Tevens staat op het bord nog het Jump track, het Boarding Party track
Er komen verder 8 vipers en 4 Raptors in de reserves van de BSG. De vipers zijn gevechtsschepen waarmee de mensen zich verdedigen tegen aanvallende Cylons, en daar kom ik later op terug. De Raptors kunnen gedurende het spel belangrijk worden, maar zijn niet zo relevant voor de uitleg van het spel en laat ik daarom verder buiten beschouwing.

Op het bord is ook plek ingericht om 5 geschudde decks met ‘skill cards’  te plaatsen. De ‘skill cards’  hebben elk een nummer én een speciale ability zodra je ze speelt. De ‘skill cards’ komen in 5 typen, “leadership”, “tactics”, “politics”, “piloting” en “engineering”. Deze worden straks erg belangrijk en zal ik in detail proberen uit te leggen.  Ook het Destination deck en het Crisis deck worden geschud en klaargelegd.

bsg_skillcards

Wat voorbeeld skill cards. Helaas uit een expansion. De kleuren en de waarden links in de hoek zijn van belang voor “skill checks”, hierover later meer. Ook zie je dat op sommige kaarten “Action:” staat, deze kan je spelen in plaats van een actie uit te voeren. De ‘bruine’ treachery skill cards komen NIET in de basegame. Afbeelding van FFG.

Alle spelers kiezen een bekend karakter uit de serie van Battlestar Galactica. De spelers zijn verplicht om minimaal alle ‘belangrijke’ militaire en politieke rollen uit de serie te kiezen. Er moet daarom minimaal 1  admiraal, 1 president, 1 piloot en 1 support karakter gekozen worden, voor karakters gekozen kunnen  worden met dezelfde rol. Elke speler pakt de standee en  het karakter overzicht dat bij het karakter hoort. Op het karakter overzicht staat aangegeven hoeveel kaarten je van de verschillende decks krijgt om te beginnen. Afhankelijk van hun politieke/militaire standing krijgen bepaalde karakters ook nog de President-titel of de Admiraal-titel. De admiraal krijgt 2 Nukes, de president een geschud Quorumdeck met speciale effecten.

bsg_adama

Een karakter-overzichtskaart. Hier die van William Adama. Dit is de Admiraal aan het begin van het spel (hoogste militairy leader). Aan het begin van de game en in al zijn beurten pakt hij 3 Leadership en 2 Tactics skill cards. Eventuele speciale abilities en handicaps staan rechts. Afbeelding van FFG.

De laatste, extreem belangrijke stap is het vormen van het Loyalty deck. Elk karakter krijgt aan het begin van het spel een Loyalty card. Deze loyalty kaart geeft aan of deze speler in het geheim een Cylon is, of een normaal mens.  Sommige karakters krijgen extra loyalty kaarten. Ook krijgen alle spelers nog 1 extra loyalty kaart op het moment dat de mensheid op de helft van hun reis is aangekomen (4 stappen op kaarten door het Destiny deck). Is minimaal 1 van je kaarten een Cylon-loyalty kaart ben je een Cylon en probeer je de mensheid in het geniep naar de verdoemenis te helpen.
Het voert te ver om hier in detail uit te leggen hoeveel Cylon kaarten en hoeveel Human kaarten er per spelerstal in het deck zitten. Ik volsta daarom met de opmerking dat er met 4 spelers minimaal 1 cylon is, en met 5 en 6 spelers 2 of meer Cylons.

Gameplay overzicht
BSG werkt met spelers die allemaal een beurt krijgen in beurt-volgorde. Elke speler mag in zijn beurt 1 stap zetten en 1 actie uitvoeren. Daarna voeren de spelers een Crisis-kaart uit. Die komen er in verschillende vormen, soms maakt de president een keuze maken. Soms komen er Cylons attackers op het bord.
Het meest voorkomend zijn de “skill checks”, bij zo’n check moet je ‘collectief’ als groep bepaalde kleuren “skill cards” inzetten en tot de aangegeven waarde op de Crisis kaart komen. Speel je “skill cards” van de ‘verkeerde’ kleur, dan telt dat juist negatief.
Haalt het collectief de waarde, dan is de crisis afgewend en vlieg je rustig door. Lukt dat niet, gebeurd er wat ergs en raak je vaak resources kwijt. Voor de Cylons is het dus interessant om dit soort “skill checks” te laten mislukken.

Tot het moment dat tenminste 1 Cylon ‘gerevealed’ is als Cylon, spelen alle spelers ‘gewoon’ hun beurt zoals de mensen.

Mensen kunnen in hun beurt:

 1. Receive Skills step. Pak “Skill cards” zoals staat op je karakter overzicht.
 2. Movement step. Je mag in je beurt 1 stap bewegen naar een andere kamer op het schip waar je bent. Wil je bewegen tussen de schepen (BSG en Colonial One), dan betaal je 1 ‘skill card’ om te bewegen.
 3. Action Step. Voer de actie uit op de plek waar je nu staat óf de actie op een “Skill card”.De acties die ik hier beschrijf staan ook duidelijk op de Battlestar Galactica zelf afgebeeld. Je hoeft dus niet alles te onthouden:
  1. FTL Control. Mits het Jump Track op blauw staat mag je jumpen. Hoe eerder je jumpt, hoe meer populatie je waarschijnlijk verliest. Bij een jump, pakt de president twee kaarten van het Destiny deck en voert er 1 uit en legt er 1 onderop het deck. Elke kaart laat je 1-3 stappen bewegen, maar kost ook resources.
  2. Weapons Control. Val met de BSG een Cylon ship aan dat zich op het bord bevindt.
  3. Val met 2 vipers Cylons aan.
  4. Bekijk de Civilization ship tokens en verplaats ze naar een aangrezend gebied.
  5. Admiral’s Quarters. Perform een “skill check”.
  6. Research Lab. Pak 1 Engineering of 1 Tactics “skill card”.
  7. Hangar Deck. Je karakter gaat een Viper besturen. Voer 1 extra actie uit.
  8. Armory. Val een Cylon aan op het boarding track. Met een 7/8 op een 8-sided dobbelsteen sloop je er 1.
  9. Sickbay. Hier ga je heen in het geval dat je karakter gewond raakt. Als ‘penalty’ krijg je maar 1 “skill card” in je “Receive Skills step”.
  10. Brig. Je bevindt je in de gevangenis. Je mag een skill check doen om te kijken of je er uit mag. Zolang je je in de Brig bevindt pak je geen Crisis kaarten, maar mag je ook niet meer dan 1 kaart aan skill checks bijdragen.Op de Colonial One (Presidentiële schip) zijn de volgende acties aanwezig:
  11. Press Room. Pak 2 Politics “skill cards”.
  12. President’s Office. Als president pak je 1 Quorum kaart. Dan mag je 1 extra Quorum kaart pakken of er 1 spelen.
  13. Administration. Kies een karakter en haal collectief de skill check die bij de actie hoort. Dan is dat karakter president.
 4. Crisis Step. Zoals ik boven al kort heb uitgelegd zijn er grofweg 3 soorten kaarten. Op de crisis-kaarten staat ook nog of de eventueel aanwezige Cylons activeren, en of je vooruit gaat op het Jump track.
  bsg_crsisis

  Een skill crisiskaart. Om deze crisis te halen moet je 21 ‘punten’ aan ‘Skill cards’ inleveren. In dit geval moeten deze Geel, groen en paars zijn. Blauwe en Rode kaarten tellen negatief.

  De crisis typen zijn:

  1. Event crisis. In deze stap moet de President kiezen uit 2 mogelijkheden.
  2. Cylon Attack crisis. Deze kaarten voer je in hun geheel uit in de volgorde zoals op het kaartje staat. Vaak vallen bepaalde type Cylon schepen aan als ze op het bord staan, plaats je extra Cylon schepen en krijg je een bepaalde penalty. Attacking werkt in principe per schip gewoon met een dobbelrol.
  3. Skill crisis. Deze crisis moet worden opgelost. Tijdens elke “skill check” moet de groep een totale waarde aan ‘skill cards’ afleggen, van bepaalde kleuren zoals staat bij de skill check. Er komen 2 random ‘skil cards’ face-down op een stapeltje. Daarna legt de speler links van de speler die aan de beurt is skill cards op dat stapeltje, maar is dat niet verplicht. Dit gaat zo door tot de speler die aan de beurt is mag bijdragen. De spelers mogen niet in detail praten over wat ze precies inleggen. Nadat iedereen heeft ingelegd schud je het deck en draai je het om. Kaarten in de juiste kleur tellen positief naar het totaal, kaarten in andere kleuren tellen juist negatief.
 5. Activate Cylons (if necessary).
  Cylons van het afgebeelde type activeren, staan ze niet op het bord dan gebeurd er niets. Basestars, de hoofdschepen van de Cylons, bouwen nieuwe schepen of vallen de Battelstar Galactica aan. In het geval van Cylon Raiders, vallen Vipers en populatie schepen aan of komen dichterbij de populatie schepen. Heavy Raiders proberen richting de BSG te komen en boarding parties de BSG in te sturen.
 6. Prepare for Jump (if necessary).
  Zodra het Jump Track op blauw staat mag je jumpen, dat is al na 3 stappen. Echter moet je een 6 rollen op een 8-zijdige dobbelsteen. Haal je de 6, dan jump je veilig. Rol je 1-5, verlies je 6 of 3 populatie afhankelijk van het vakje waar je staat. Gevaarlijk.. Na 5 stappen kom je op autojump, dan jump je gratis.
  De Admiraal pakt op dat moment 2 kaarten van het Destiny Deck en kiest er 1 uit.

 

Totdat Cylon’s gerevealed worden, werken ze hetzelfde als humans.  Cylon’s mogen in hun beurt zich echter revealen als Cylon’s. Als ze dat doen, gooien ze op drie kaarten naar keuze hun hand aan “skill cards” weg. Als ze niet in de Brig zitten krijgen ze nog een actie, die de humans een trap nageeft.

cylon-loyalty

Een loyalty kaart, dit is een van de “Cylon” versies.

Eventuele President of Admiraal titels worden ingeleverd bij de speler die na hun het hoogst in respectievelijk politieke of militaire rang. Daarna worden ze op het  “Cylon locations” deel van het bord gezet en krijgen ze een super crisis kaart.  Deze weken vergelijkbaar met normale crisis kaarten, maar zijn uiteraard nóg lastiger. Standaard pakt een Cylon geen crisis kaart aan het einde van hun beurt.

 

Als Cylon mag je in je beurt:

 1. Draw Skills step. Pak 2 “skill cards” naar keuze.
 2. Movement step. Cylons mogen naar een andere Cylon locatie lopen.
 3. Action step. De Cyon mag een Cylon locatie actie uitvoeren. Zodra je Cylon wordt mag je geen acties op “skill cards” meer uitvoeren.
  1. Caprica. Speel je Super crisis kaart, of pak 2 crisis kaarten en speel en discard er 1.
  2. Cylon Fleet. Activeer alle Cylon schepen van 1 type naar keuze, of laat de basestar 2 Raiders of 1 Heavy raider
  3. Human Fleet. Steel 1 skill card. Rol een dobbelsteen en bij een 5 of hoger beschadig je Battlestar Galactica.
  4. Resurrection Ship. Je mag je Crisis kaart discarden voor een nieuwe. Als er minder dan 7 stappen gereisd zijn op het Destiny deck mag je je unrevealed loyalty kaart doorgeven.

 

Conclusie
BSG is een titel die in de Ameritrash/Thematische games van BGG altijd goed wordt gewaardeerd én staat op 29 in de BGG top 100. De afgelopen maanden heb ik na jaren BSG weer gespeeld om mijn geheugen op te frissen. Ik heb BSG zeker een keer of 10-15 gespeeld en het was lang een persoonlijke favoriet, die relatief veel gespeeld werd maar nooit met mijn copy. Ongeveer tegelijkertijd verkocht iedereen in mijn gamegroup hun copy dan ook.. en bleven er geen over. Tot ik voorkort weer de kans kreeg de game te spelen. Om op mijn review vooruit te lopen, ook nu nog blijf ik BSG een fantastische game vinden. Het drama, de spanning, de geheime rollen, de heksenjacht op Cylons. Fantastisch. Het gevoel om -als Cylon-, het mes in de rug van de mensheid te steken is gewoon stiekem ook best wel lekker. Vooral als je gedurende het hele spel je ‘team’ hebt misleidt. BSG is in dat opzicht geen ‘goed’ spel, maar wel een diep, thematisch rijk spel dat je echt in de sfeer van de serie weet te plaatsen. Het spel draait erg om de collectieve “skill checks” en dat mechanisme werkt prima.

Zijn er nadelen aan de game? Ik vind het spel beter werken met meer spelers dan met minder. Ik heb het spel met 4, 5 en 6 gespeeld en met 5 werkt – in mijn ogen- het beste.  Dit heeft twee redenen voor mij. Met 4 en 6 spelers, speel je met een Cylon sympathizer. Afhankelijk van hoe het spel ervoor staat is dit een Cylon of een human. Deze rol vind ik te onduidelijk en te complicated.  Mijn andere irritatie aan 6 spelers is dat je relatief veel downtime hebt ten opzichte van 4 en 5 spelers. Dit komt doordat de beurten van de spelers relatief solitair aanvoelen. Uiteraard is in principe iedereen betrokken bij “skill checks”, maar die gebeuren vooral tijdens de crisis en dan ook niet altijd. Als het niet je beurt is, geef je advies en beoordeel je de acties van de andere spelers op hun ‘geloofwaardigheid’ en ‘team-gerichtheid’. En gelukkig maar, een deel van de fun van BSG is voor mij om verdachtmakingen rond te strooien. Daarbij is egoistisch gedrag.. interessant, want dat zal wel een Cylon wezen. Maar goed, je moet iets doen om de downtime door te komen. Daarom speel ik het spel het liefst met maximaal 5 mensen en dan kies ik liefst nog mensen uit die snel kunnen spelen.

De componenten van Battlestar Galactica bevallen me prima. Het spel is vooral karton en kaartjes, op wat matige, plastic stukjes voor de Vipers, Raptors , Raiders en Heavy raiders na. De base-stars, de Cylon hoofd-schepen komen in de basegame van BSG in het karton. Dit is voor mij een gemiste kans, ik wil die in plastic. Blijkbaar vond Fantasy Flight Games het dan ook nodig om ze dan maar in de eerste expansion van BSG te proppen. In mijn ogen hadden ze zeker in de base moeten zitten. Ook had het plastic wel wat van betere kwaliteit te zijn.
Ik ben wel erg tevreden over het cardboard en de kaarten in BSG. Ik vind het artwork op het bord en het grafisch design van de kaarten logisch en duidelijk. Dat vind ik het belangrijkst. Ik ben dan ook erg tevreden over hoe de componenten eruit zien. Ik vind het wel een probleem dat de decks met ‘skill cards’  eigenlijk te klein zijn. Je gaat er te snel doorheen, ze zijn te snel op en dus moet je ze in mijn ogen te vaak schudden.

Toen ik het spel voor het eerst speelde had ik de serie nooit gezien, in de tussentijd heb ik die wel bekeken. En ik moet zeggen, BSG brengt de spanning uit de serie erg, erg goed tot uitdrukking in de kartonnen en plastic onderdelen van de game. Dit geeft me een nog een positiever oordeel over de game. Hierin merk je ook wat voor verschil een goed thema kan maken bij de waardering van een game. Ik vind net als BSG, Dark Moon (link) erg goed. Dark Moon is ooit als dobbel-versie van BSG omtworpen en door Stronghold Games met een ander thema uitgegeven. Door andere reviewers wordt het thema van Dark Moon afgekraakt, terwijl men voorbij gaat aan de excellente en aan BSG verwandte spelmechanismen en gameplay.  Onterecht in mijn ogen, ook Dark Moon mag er zijn als snel alternatief voor BSG. Uiteraard, BSG is thematisch wel veel rijker dan Dark Moon, maar duurt ook bijna twee keer langer.  Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je tot je beschikking hebt zou ik daarom ook simpel gezegd aanraden: Resistance, dan Dark Moon en als tijd geen issue is, BSG.

Kort samenvattend, houd je van langere games en ben je ook fan van hidden roles of traitor games? Ben je fan van BSG? In al die gevallen, ben je het aan jezelf verplicht om deze game een kans te geven! Het is het zeker waard.

Daarom dan ook een Ameritrash.nl cijfer van: 8.5.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.