Battlelore (Second Edition) [8/10]

Battlelore (Second Edition) (BL2) is een twee speler squad-based miniature wargame van Richard Borg, deel in het Commands & Colors systeem (zoals Memoir ’44) uitgegeven door Fantasy Flight Games in 2013. In BL2 vechten de spelers een veldslag uit als de Daqan Lords of Uthuk Y’llan, twee van de facties in het Terrinoth universum van Fantasy Flight.

Battlelore (Second Edition)
2013
Fantasy Flight Games
60-90 minuten speelduur
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
Miniatures, Squad-level, combat, dice, cards

BL2

Battlelore 2 game in progress.

In BL2 is het doel het zo snel mogelijk behalen van 16 Victory Points (VPs), of het uitschakelen van alle units van je tegenstander. VPs krijg je aan het eind van de ronde voor het halen van objectives, zoals bijvoorbeeld het bezetten van vlag tiles op het hexboard, of het hebben van units op specifieke ondergrond tiles op het board. Welke objectives je moet behalen worden bepaald door je setup-kaart tijdens de setup van het spel.

BL2 speelt zich op een groot bord, ingedeeld grofweg in 3 zones en 2 helften. Beide spelers hebben 1 helft van het bord waarop ze hun troepen kunnen plaatsen. Tijdens de setup kies je een een van de twee rassen. Elk ras komt met een zevental setup-kaarten, die dicteren hoe jouw helft van het board eruit gaat zien, welke hindernissen zoals bossen, rivieren en heuvels er zijn, welke objectives je moet halen voor VPs en door een nummer wordt aangegeven wie de start speler is. Hierna stel je je leger samen en kan je units op het bord opstellen zonder je tegenstander weet wat je gaat doen door gebruik te maken van meegeleverde kaartjes. Hebben beide spelers alle kaartjes neergelegd, kunnen de kaartjes worden vervangen door een selectie van de 92 miniatuurtjes in het spel.

P1010128

Units van de Daqan. Per kaart onderin de movement, attack en hitpoints van de unit.

P1010131

Units van de Uthuk. Per kaart onderin de movement, attack en hitpoints van de unit.

BL2 speelt zich af over een serie van beurten. Elke beurt is er een main phase en daarna een upkeep phase. Tijdens de main phase, speelt de actieve speler een command kaart uit je hand. Deze command kaart bepaalt hoeveel en welk type units je die beurt mag activeren of “orderen” (bijv. 3 groepen Archers, 2 groepen op de linkerkant van het bord etc). BL2 is squad-based, wat betekent dat elke unit in BL2, in 1 hex staat en een aantal units bevat die gelijk zijn aan het aantal hitpoints van de unit. Die unit beweegt altijd samen, wat er ook gebeurd en kunnen niet samen worden gevoegd. Tijdens een ronde order je eerst al de units die je die ronde gaat activeren. Daarna komt de movement step, waarbij alle georderde units mogen bewegen. Daarna kan je aanvallen.

Aanvallen is verschrikkelijk eenvoudig. Je rolt in principe gewoon dobbelstenen gelijk de aanvalswaarde van de aanvallende unit, mits die unit uit 2 of 3 troepen bestaat.

bl_dice

Strike [Dubbel zwaard]. Is een hit tijdens melee combat.
Cleave [Enkel zwaard]. Is een hit tijdens melee combat, tenzij het een “weak unit” betreft, een unit die maar uit 1 troep bestaat.
Pierce [Stip]. Is een hit tijdens ranged combat.
Heroic [Helm] Triggert speciale abilities.
Lore [Kristallen]. Krijgt wat Lore resources.
Morale [Vlag]. Aangevallen unit moet 1 hex retreaten (recht achteruit).

Melee troepen mogen enkel aangrenzen units aanvallen, tenzij anders aangegeven. Ranged units mogen in principe aanvallen mits er line of sight (LoS). LoS is er als je een ongehinderde rechte lijn kan trekken tussen het centrum van de hex met de aanvallende en verdedigende units. LoS wordt gehinderd door bergen, bossen en units.

Mocht een unit tijdens combat schade oplopen, dan gaan er een aantal figuren uit de unit kapot gelijk aan het aantal hits.

Nadat een unit is aangevallen door een aangrenzende unit, mag de aangevallen unit counteren. Een counter werkt precies hetzelfde als een normale aanval, al mag deze niet weer terug-gecountered worden.

Mocht een unit worden geëlimineerd tijdens een reguliere, non-counter aanval, mag de unit eventueel advancen wanneer de aangevallen unit door de aanvallende unit moet retreaten.

Tijdens de upkeep phase worden VPs uitgedeeld voor behaalde objectives. Mag je een nieuwe command kaart pakken van het command deck en mag je lore pakken. Je mag daarbij kiezen om 2 lore tokens te pakken, 1 lore token en 1 lore kaart of 2 lore kaarten, waarvan je er 1 moet weggooien.

Conclusie
Ik vind BL2 een enorm goede 2 speler squad-based skirmish game. Het spel is eenvoudig en gestroomlijnd. De componenten zijn prima, al hadden de miniaturen van iets mooier plastic mogen wezen en het artwork op de verschillende tiles wat mij betreft verschillend. Nu lijkt het wel heel regelmatig allemaal.
Er zijn weinig vage regels, hoewel het counteren, advancen en retreaten van aanvallende en verdedigende units soms wat lastig is te onthouden. De orderen van units is dodelijk eenvoudig en combat straight-forward. Enige nadeel hierin vind ik dat ze niet zoals in Memoir ’44 order tokens hebben toegevoegd, zodat je moet onthouden welke unit je precies geordered hebt.
Ik vind BL2 een sterk spel. Ik speel het graag en ik voorzie niet dat het mijn collectie binnenkort gaat verlaten. Wat mij betreft een topper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.