Bang: The Dice Game [8/10]

Bang the Dice Game (B:tDG) is een dobbelspel voor 3-8 spelers uitgebracht door dV Giochi in 2013, en een herimplementatie van het originele Bang dat zeer invloedrijk is geweest maar inmiddels eigenlijk als te lang wordt gezien. 

Bang: The Dice Game
dV Giochi
2013
3-8 Spelers
15 minuten speelduur
Engelstalig

Enige mate van taalafhankelijkheid
Western, Betrayer, Bluffing

bang_contents

Componenten overzicht.

B:tDG  speelt in the Wild West, waarbij de Sheriff met zijn hulpjes knokt tegen de outlaws, en er ook nog een renegade loert op zijn kans iedereen om te leggen. In B: tDG krijgt elke speler een karakterkaart met life-points en een speciale ability. Daarnaast krijgt elke speler ook een geheime rol kaart, waarvan alleen de Sheriff zijn kaart open draait. Andere steeds geheime rollen die je kan krijgen zijn Deputy (die winnen met de Sheriff als de Sheriff overleeft), Outlaw (Die winnen wanneer de Sheriff sneuvelt) en Renegade (die wint als hij/zij als laatst overblijft).

De Sheriff begint het spel waarbij hij met 5 dobbelstenen tot 3 keer mag rollen, via het welbekende Yahtzee mechanisme. Daarna worden alle dobbelstenen tegelijk verwerkt.

bang_dice

De dobbelstenen.

Er zijn 6 mogelijke uitkomsten voor de dobbelstenen, je kan rollen:

  1. Crosshair met 1. Schiet een speler links of rechts van je op exact 1 afstand, waarbij gesneuvelde spelers niet mee tellen.
  2. Crosshair met 2. Zelfde als hierboven alleen dan exact 2 afstand, waarbij gesneuvelde spelers niet mee tellen.
  3. Bier. Per gerold bier genees je verloren life-point terug van jezelf of een andere speler.
  4. Indianenpijl. Als je een pijl rolt mag je die her-rollen, maar ongeacht krijg je direct een van de 9 pijlen uit de voorraad. Zodra de pijlen op zijn, krijgen alle spelers schade gelijk aan het aantal pijlen dat ze hebben.
  5. Gatlinggun. Rol je exact 3 Gatlinggun symbolen, verlies je al je pijlen en doe je alle medespelers 1 schade.
  6. Dynamiet. Rol je dynamiet mag je die niet herrollen. Rol je er 3, ontploft het dynamiet in je gezicht en krijg je 1 schade.

Zodra een speler zoveel schade heeft gehad als zijn life-points, is de speler geëlimineerd. Geëlimineerde spelers kunnen nog steeds winnen, als hun team wint.

Conclusie
B:tDG is een vlot spel dat goed het gevoel van het originele spel in een veel kortere spelduur verpakt. De potjes B:tDG die ik gespeeld heb duurden zelden veel langer dan een kwartier, zelfs voor 8 spelers terwijl je toch nadenkt, deduceert wie/wie is en wie met je samenspeelt. In vergelijking met het originele spel is het deductie element wel wat uitgedund, het spel is soms net te snel voorbij waardoor mensen gaan schieten in plaats van nadenken. Ondanks dat, zijn zelfs de vervelende potjes B:tDG, snel, vlot en altijd lachen.  De componenten, de kaarten en dobbelstenen zijn goed. Wel moet ik in alle eerlijkheid zeggen dat het spel niet goed genoeg speelt met minder dan 5 spelers. Je wilt echt minimaal 5-8 spelers hebben voor een goed spel B:tDG en dat hadden ze wat mij betreft gewoon op de doos moeten zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.