Anticipated games 2016!

2016 is weer begonnen. Waar kijken Wesley en ik dit jaar naar uit?

Het einde van het jaar is in zicht en we kijken alvast vooruit op 2016. Wat gaat dit jaar ons brengen? We hopen er weer het beste van! 2014 was een prima jaar en 2015 was ook zeker niet slecht. 2016 opent de deur voor nieuwe titels, nieuwe ideeën en bovenal, weer een hoop vette thematische games. Cult of the unreleased? Jazeker!

Ruuds anticipated games 2016

10. Masmorra: Dungeons of Arcadia

Geen cover afbeelding bekend.

Geen cover afbeelding bekend.

Daniel Alves, Patrick Matheus, Eurico Cunha Neto
2016
2-5 spelers
Cool Mini or Not
60 minuten
Engelstalig

Masmorra: Dungeons of Arcadia (Masmorra) is een spin-off van het populaire Arcadia Quest, van Cool Mini or Not. In tegenstelling tot Arcadia Quest zelf is Masmorra een dungeon-crawler, waarbij elke Held probeert zelf als eerst de 3 niveau’s van de dungeon te overleven. Het spel kent een interessant dice mechanisme, waarbij je een aantal dobbelstenen rolt die bepalen welke acties je kan uitvoeren, je met de andere spelers samen een dungeon bouwt en de monsters erin verslaat. Monsters zijn dobbelstenen, en je acties zijn dat ook. Klinkt allemaal erg interessant, maar ook wel risicovol. Masmorra lijkt te doen wat eerdere games ook hebben geprobeerd (Dungeon Run, Betrayal at House on the Hill), maar deze zijn “geflopt”. Desondanks komt Masmorra op basis van onze liefde voor Arcadia Quest op de lijst! Buyer beware.

9. SeaFall

sf-cover

Geen cover afbeelding bekend.

Rob Daviau
2016
3-5 spelers
Plaid Hat Games

? minuten
4X, combat, legacy
Engelstalig
Taalafhankelijkheid onbekend

Seafall lijkt alles te hebben waar wij het bij Ameritrash.nl het warm van krijgen. Het wordt een 4x game, net zoals Scythe. Maar in tegenstelling tot Scythe speelt Seafall in een fictieve piraten periode. Je bent een imperium, ontdekt eilanden, ruilt, breidt uit en knokt tegen de andere spelers. Het interessante aan SeaFall is echter het Legacy aspect, bekend van Risk en Pandemic Legacy. Risk Legacy was al erg cool, en Pandemic Legacy doet het nog ‘ns dunnetjes over. Het bijzondere echter aan SeaFall is echter dat het na Pandemic Legacy echter weer een competatitieve Legacy game is, en ook nog ‘ns met een zeer aansprekend thema. Nog belangrijker, niet meer gebaseerd op het gedateerde Risk systeem. Deze combinatie kan daarom eigenlijk alleen maar beter worden dan Risk Legacy, en laten we hopen in de buurt van Pandemic Legacy. Die is namelijk op dit moment al nummer 1 op BoardGameGeek..

8. Star Wars: Rebellion

sw-rebellion

Steven Kimball, Corey Knieczka
2016
2 spelers (tot 4 in paren)
Fantasy Flight Games
180-240 minuten
Engelstalig
Taalafhankelijkheid onbekend

Star Wars: Rebellion (SW:R) is de volgende titel in het aansprekende Star Wars universum van de oudste 3 films. In SW:R speel je als Galactic Empire tegen de Rebel Alliance. De doelen van beide spelers zijn geheel in lijn van de films, het Empire heeft een enorme militaire macht en probeert de Rebellion te slopen. De Rebellion knokt juist een guerilla oorlog uit, en probeert het Empire te verzwakken en zichzelf te versterken. Erg, erg, erg, cool. Oh, en 150 miniatuurtjes. Wieeee.

7. Perdition’s Mouth: Abyssal Rift

pic2726841_lg

Timo Multamäki, Thomas Klausner, Kevin Wilson
2016
1-6 spelers
Dragon Dawn Productions
60-120 minuten
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Perdition’s Mouth: Abyssal Rift (PM: AR) is een coöperatieve dungeon-crawler met een vreemde twist, die we al eerder uitgebreid hebben gepreviewed op Ameritrash (link). In plaats van dobbelstenen en keuze uit een aantal acties kiezen de spelers acties op een rondel. Een rondel is een euro-mechanisme, waarbij je goed moet plannen omdat de rondel je beperkt in je vrijheid om naar eigen inzicht acties en keuzes uit te voeren. Ook bijzonder is dat PM:AR geen gebruik maakt van dobbelstenen, maar een ‘kansdeck’ waarbij je moet inschatten hoeveel ‘resources’ je wilt committen in een test. PM:AR is een uniek spel, speelt als geen enkel spel wat ik eerder gespeeld heb. De wereld van PM:AR is ook nog eens een duistere fantasy/bijna horror-achtige omgeving vol met gemartelde slachtoffers, in monsters getransformeerde cultists en een demon die probeert de wereld te slachten. Erg, erg cool.

6. Sword & Sorcery

sands-cover

Simone Romano, Nunzio Surace
Ares Games, Gremlin Project
2016

1-5 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Sword & Sorcery is een nieuwe implementatie van het Galaxy Defenders systeem, maar dan in een fantasy setting. Sword & Sorcery lijkt daarmee een interessant coöperatief spel geworden waarbij je door de wereld rent, monsters verslaat en doelen probeert te bereiken. Missies zijn weer samengeknoopt in een overkoepelend verhaal. Interessant lijkt hierbij vooral dat alle heroes een allegiance hebben, die hun keuzes op bepaalde momenten bepaald. Ook het systeem waarmee de Heroes sterker worden, soulrank lijkt interessant gedaan. Net als in Galaxy Defenders wordt de AI door een kaarten-deck bestuurd. Interessant is ook het mooie artwork en de gave miniatuurtjes.

5. Legendary Encounters: Firefly

Geen cover bekend.

Geen cover afbeelding bekend.

Unknown
Upper Deck Entertainment
2016
1-4 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Legendary Encounters: an Alien Deck Building Game is een van mijn favoriete titels van 2014, en de opvolger Predator staat hoog op mijn “want to play” lijstje. Firefly echter, is een IP die ik veel leuker vind. Een game in het Legendary Encounters systeem maar met een Firefly thema is daarom helemaal een game waar ik direct nieuwsgierig naar ben. Ben wel benieuwd hoe ze het thema hier op gaan plakken, het is ze echter met Legendary Encounters: an Alien Deck Building Game wel erg goed gelukt. Ik ben in elk geval erg benieuwd.

4. Scythe
scythe

Jamey Stegmaier
2016
1-5 spelers
Stonemaier Games
90-115 minuten
Engelstalig
Scythe is naast Conan alweer een enorm Kickstarter succes. Waarom is niet lastig te zeggen, Scythe combineert thematische 4X (eXplore, eXpand,  eXploit & eXterminate) elementen met een sterke euro/resource management engine. Combat werkt met kaarten, en lijkt in dat opzicht een beetje op Kemet en de oude Avalon Hill game Dune (of Rex). We hebben ook hiervan een preview geschreven (link). Scythe is van alle games op deze lijst de meest “euro-achtige”, maar desondanks vinden we dat we ermee weg komen. De art is fantastisch, de game kent miniaturen en je bent elkaar tot pulp aan het slaan. Kan het beter?

3.  Arcadia Quest: Inferno

aqi-cover

Thiago Aranha, Guilherme Goulart, Eric M. Lang & Fred Perret
2016
2-4 spelers
Cool Mini or Not
60-90 minuten
Engelstalig
Arcadia Quest: Inferno is een stand-alone uitbreiding op het fantastische Arcadia Quest, een van onze toppers uit 2014. In Arcadia Quest neem je controle over een guild en knok je samen met (én tegen) andere guilds om als enige de stad Arcadia te redden. De gameplay is eenvoudig, maar extreem interactief en lollig. Arcadia Quest: Inferno combineert de gameplay uit het origineel en breidt het uit met angels, sterkere heroes die je voor je guild kan winnen. De setting is ook veranderd, naar het hellevuur. Ook zijn er weer talloze uitbreidingen beschikbaar. Al met al maakt dit Arcadia Quest: Inferno weer erg interessant en met recht een game waar ik erg naar uitkijk!

2.  The Others: 7 Sins

7sins

Eric M. Lang
2016
2-5 spelers
Cool Mini or Not
onbekende speelduur
Engelstalig

The Others: 7 Sins is Eric Lang’s eerste dungeon crawler. Ik ben een groot fan van verschillende van Eric’s games, Arcadia Quest, XCOM, Blood Rage.. Ik ben daarom extreem benieuwd naar zijn dungeon crawler, aangezien ik een groot fan ben van dit soort games. The Others heeft fantastische mini’s, mooi artwork, kortom alles wat een Cool Mini or Not game kenmerkt. Ik ben extreem benieuwd naar deze game, en kan niet wachten om hem te proberen.

1. Conan

pic2366286_lg

Frédéric Henry
2016
2-5 spelers
Monolith
60-120 minuten
Engelstalig

Conan was een van de grootste kickstarter successen van 2015. Conan moet begin 2016 uitkomen. Op Ameritrash hebben we de onofficiële Print ‘n Play wel gespeeld en besproken in een van onze eerste ‘previews’ (link). Conan lijkt op basis van de Print ‘n Play een extreem veelbelovend spel geworden, waarin 1 speler, het kwaad/overlord, het opneemt tegen de andere spelers, de helden. Conan krijgt fantastische miniaturen en belangrijker nog, leuke gameplay met interessante keuzes. Het overlord dashboard systeem zorgt ervoor dat de overlord niet steeds dezelfde eenheden kan selecteren, tenzij er flink voor wordt geinvesteerd. De Helden zijn continu bezig met het managen van hun acties, rusten, en inschatten hoeveel dobbelstenen ze nodig hebben om het kwaad te verslaan. So far, klinkt Conan te goed om waar te zijn en is met afstand Ruud2009s “most anticipated”.

Wesleys anticipated games 2016

Vrijwel alle titels die Ruud hierboven al heeft genoemd, zijn ook titels waar ik naar uitkijk. Is het al 2016?? Daarnaast zijn er nog een paar titels die mij interessant lijken……

Back to the Future: An Adventure through Time

pic2673456_md

Matt Riddle / Ben Pinchback
IDW Games

2016
2-4 spelers
30 minuten
Engelstalig

Ik geef het direct toe, ik ben zeer gevoelig voor thema’s. En dan met name voor thema’s die te maken hebben met superhelden of met (tv-)series uit mijn jeugd. De eerste twee titels van mijn lijst trokken dan ook om die reden direct mijn aandacht.

2015 was een belangrijk jaar voor de BttF-fans. Dit was het jaar waar Marty heen reisde toen hij naar de toekomst ging. Documentaires, herhalingen van de films, vergelijkingen tussen toen en nu, alles kwam voorbij om dit moment te vieren. Op een nieuw spel moeten we echter nog even wachten…..

Er is inmiddels al wat bekend over het spel en het ziet er naar uit dat de bedenkers en de uitgever hun tijd hebben genomen om hier een goed werkend spel van te maken. Het wordt een kaartspel, waarbij je probeert de tijdlijn te fixen, maar op een andere manier dan bijvoorbeeld Back to the Future: The Cardgame dat doet. Handmanagement, variabele character abilities en acties selecteren. Klinkt goed allemaal!

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shadows of the Past

pic2588717_md

Kevin Wilson
IDW Games / Pandasaurus Games

2016
2-5 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Ook de TMNT is voor mij zo’n serie waar ik van kon genieten als kind. Maar zou dat zich kunnen vertalen in een goed spel?

TMNT: Shadows of the Past wordt ontworpen door Kevin Wilson, een zeer bekende naam die we onder meer kennen van Descent en Arkham Horror. Hij heeft al wat tipjes van de sluier opgelicht hier en daar over dit spel en dit spel is voor mij een must-buy voor 2016. Heb er nu al zin in!!!

War of the Ring: Warriors of Middle Earth

pic2587374_md

Roberto Di Meglio / Marco Maggi / Francesco Nepitello
Ares Games

2016
1-4 spelers
Engelstalig

Ok, ok, dit is natuurlijk geen nieuw spel, maar ‘slechts’ een uitbreiding, maar wel een uitbreiding voor een van de beste spellen ooit (naar onze bescheiden mening).

De Ents, Dead Men van Dunharrow, Great Eagles van de Misty Mountains, maar ook nieuwe mechanismes zal deze uitbreiding toevoegen aan een toch al geweldig spel. Kan niet wachten om deze uit te proberen

Conclusie

Al met al ziet alles er naar uit dat 2016 weer een mooi jaar gaat worden. We zien er naar uit om weer vrolijk verder te gaan met games reviewen in 2016 en lekker door te bouwen aan een grotere naamsbekendheid voor Ameritrash games in Nederland en België!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.