Age of War

In Age of War speel je een Japanse feudale heer die probeert kastelen te veroveren. De game is van Knizia en kent niet meer dan 14 kaarten en 7 dobbelstenen. Kan nooit veel voorstellen, toch?

pic1977202

Age of War
Reiner Knizia
2014
2-6 spelers
Fantasy Flight Games
20 minuten
dobbelstenen, geluk, japan
Engelstalige regels
Taalonafhankelijk

Doel
In Age of War (AoW) ben je één van 2-6 spelers (Daimyo’s) die ieder proberen Japan te verenigen. Dit doe je door combinaties van symbolen te dobbelen en op deze manier punten te scoren. AoW is afgelopen zodra het laatste kasteel uit de voorraad door een speler is gewonnen. Elke kleur kaarten symboliseert een clan. Heb je alle kastelen van een clan veroverd, dan draai je deze kaarten om en kunnen ze niet meer van je worden afgepakt. Ook krijg je dan nog bonus punten. De Daimyo met het meeste victory points (VP) aan kastelen aan het einde van het spel wint.

Setup
AoW is een extreem eenvoudig spel met weinig componenten. Er zitten slechts 14 kasteel kaarten en 7 dobbelstenen in de doos. De setup is dan ook niet veel meer dan het op kleur sorteren van de verschillende kastelen en deze in het midden van de tafel klaar leggen. Nu hoef je natuurlijk de boel niet te sorteren, maar dat is wel makkelijk. Bepaal op een willekeurige manier een startspeler.

Ronde-overzicht
AoW is een spel waarin spelers met de klok mee beurten krijgen tot het laatste kasteel door een speler is veroverd. Het belangrijkste in AoW is dan ook de regels omtrent het veroveren van kastelen.

age_of_war_cards

Wat kaarten uit Age of War. Per kaart zie je de symbolen die je kan rollen. Rechts zijn de symbolen die je moet rollen om het kasteel te veroveren vanuit het midden. Je kan een kasteel ook veroveren van een speler, mits die niet alle kastelen uit 1 kleur heeft verzameld. Effectief rol je gewoon weer de symbolen rechts, maar nu moet je ook het rode symbool links in de hoek extra rollen. Heb je de hele set, dan draai je ze om en krijg je extra punten (8 ipv 7 voor deze grijze set).

In je beurt rol je de 7 dobbelstenen. Daarna kies je een kasteel uit de voorraad of van een tegenstander die je wilt gaan proberen te veroveren. Kastelen veroveren doe je door dobbelstenen toe te wijzen aan 1 horizontale ‘rij’ aan symbolen. Je mag per dobbelworp maar 1 rij vullen en je mag een rij niet gedeeltelijk vullen. Daarna rol je de dobbelstenen opnieuw en probeer je dezelfde rij verder aan te vullen door nogmaals één dobbelsteen erbij te plaatsen. Lukt dat niet, dan verlies je een dobbelsteen en rol je opnieuw. Zou je met je 7 dobbelstenen in één worp een kasteel kunnen veroveren, dan mag je nog steeds maximaal 1 rij opvullen en opnieuw rollen.
Wil je een kasteel veroveren van je tegenstander, dan moet je het rode symbool in de linkerhoek extra rollen naast het reguliere werk.

Op de dobbelstenen staan de volgende symbolen:
age_of_war_diceConclusie
Age of War is een simpel dobbelspelletje dat niet teveel om het lijf heeft. Veel meer dan het optimaliseren van kans en het kapitaliseren op je eerste rol zit er niet in het spel.
Dat neemt niet weg dat Age of War een prima -wat hersenloos- fillertje is. Aan de andere kant, er zijn betere fillers op de markt (al dan niet met dobbelstenen). King of Tokyo (review) duurt langer maar biedt meer. Een draftingspelletje als Sushi Go biedt ook veel interessantere keuzes.

Wel kent Age of War een paar problemen voor mij. Ik vind het spel te lang duren voor wat het is, soms lukt het niet met rollen en zit je maar te wachten tot het laatste kasteel van tafel wordt gescoord. Daarnaast, en dat hangt hiermee samen, de beurten van spelers zijn soms wat lang. Je mag in principe tot 6x dobbelen, en dat kost gewoon tijd. Er is dus stiekem best wat downtime in een spelletje dat zo ‘light’ is als Age of War.

De componenten van Age of War zijn acceptabel. Het artwork is wel mooi en de kaarten zijn op zich van prima kwaliteit. De dobbelstenen zijn wat licht en hadden van mij wat zwaarder mogen zijn. Maar ach.. dat past wel bij de rest. Age of War is prima, maar niets om heel erg enthousiast van te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.