300: The Board Game

De slag bij Thermopylae zegt je misschien niets. De slag waarbij 300 spartanen het opnamen tegen een eindeloze horde van Perzen, waarschijnlijk wel. Deze legende heeft in elk geval een afschuwelijk foute comic, enorm foute film en een enorm foute board game voortgebracht, 300: The Board Game. 

300: The Board Game
Andrew Parks
2007
2-4 spelers
NECA
30 minuten
300, combat, slaughter, filler, film, comic
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

 

300_board

Het bord. Met Coastal Plains voor de Perzen, Hot Gates voor de Spartanen. Onderin, het Ephialtes spoor.

Doel
Net als de comic en film, speelt 300: The Board Game (300) zich af in een smalle pas. Aan een kant de eindeloze legers van de Perzen, die in een gestaag vorderende rij zich immer richting de Spartanen bewegen. De andere kant staan de Spartanen, beschermd door de “Hot Gates”, een trechter waardoor de Perzen, de Spartanen niet kunnen overrompelen. Tenminste, tot de verradelijke Ephialtes de Spartanen verraadt.
300 kan met 2-4 spelers worden gespeeld. Als je speelt met 2 spelers, speelt 1 speler de Spartanen en 1 speler de Perzen. De Spartanen winnen door, binnen 7 ronden, 100 VPs aan Perzen te slachten. De Perzen winnen door dat te verhinderen. Speel je met 3 spelers, speel je met 2 Spartanen die met elkaar concurreren voor victory points (VPs). Speel je met 4 spelers, proberen beide Perzen de meeste Spartanen te slopen.

Setup
De setup van 300  is enorm, enorm eenvoudig. Je ramt het bord op tafel. Schudt de decks met kaarten voor de Spartanen en Perzen. Vervolgens plaats je in elk vakje op het bord een aantal troepen, zoals beschreven in de setup. In elk gebied van de Spartanen, de “Hot Gates”, beginnen 3 troepen fiches. Deze fiches kunnen generieke Sparta troepen zijn, of de bekende ‘helden’ uit de film. In de gebieden van de Perzen, de “Coastal Plains” beginnen steeds 6 Perzen, die steeds sterker worden naar mate ze dichterbij het Perzische basiskamp komen. De Perzische ‘helden’ beginnen in het basiscamp, net als 2 “warbeasts” die beginnen in de ‘reinforcement’ boxen bij het Perzische kamp. Beide spelers beginnen met 3 handkaarten, van hun respectievelijke decks.

SONY DSC

Bord bij Setup.

Ronde-overzicht
300 kent geen beurten. Elke ronde heeft fases die tegelijk voor de Perzen en de Spartanen worden uitgevoerd.

 1. Draw fase. De spelers pakken 1 nieuwe kaart van hun deck.
 2. March fase.
  In elk vakje buiten de “Hot Gates” passen 6 fiches. Als er ruimte is voor nieuwe troepen, begint de Perzische spelers zijn troepen naar voren te bewegen. Elke unit mag 1 plek bewegen. Is er plek voor de reinforcements in de vakjes het meest dichtbij het Perzische kamp, dan moet de Perzische speler deze op deze plekken op het spelbord plaatsen. Warbeasts nemen 3 plekken in.
 3. Battle fase.
  In deze fase vechten aangrenzende troepen in gebieden met elkaar, mits ze in dezelfde ‘rij’ zitten. Er zijn twee gebieden waar troepen aangrenzend kunnen zijn. Rij A en rij B. Rij A combat wordt eerst gedaan.

  1. Battle Start. Beide spelers mogen een “Battle Start” kaart spelen.
  2. Attack. Attacks zijn enorm eenvoudig. Je telt de krachtwaarde op van de fiches in beide gebieden. In het geval van “Hot Gates” strijd, mogen maar 3 Perzische ‘fiches’ aanvallen (of dus 1 warbeast). Op de “Battle Chart” zoek je op hoeveel dobbelstenen je rolt.  Het aantal ogen dat je rolt, is het aantal schade dat je doet.
  3. Casualty. In deze fase verwerken beide spelers de schade die ze hebben gekregen. Krijgt een unit schade gelijk aan zijn hitpoints, dan overlijdt deze direct. Krijgt een unit minder schade, dan kijk je of de unit een “Wound” kan krijgen. Units die wounds kunnen krijgen, hebben vaak minder hitpoints, maar extra aanvalskracht. Sommige units sneuvelen in dit geval direct. Wanneer een unit sneuvelt van de Perzen, wordt deze in het laagst  beschikbare “reinforcements” vakje geplaatst in het Perzische kamp.
  4. Conquer. Wanneer een Battle Space helemaal leeg is geveegd, mag je tegenstander kiezen om het leeg geknokte vakje in te nemen.  Dit levert Glory bonussen op voor de Spartans (als ze in de “Coastal Plains” komen) en voor de Perzen (als ze in de “Hot Gates” komen).
 4. Ephialtes fase. Ephialtes loopt 1 stap naar voren.  Is dit het laatste vakje dan betekent dat het einde van het spel.

Elke speler heeft kaarten die effecten kunnen geven. De fase waarin een kaart gespeeld mag worden staat goed op de kaart aangegeven.

300_leonidas_card

Wat Battle Start kaarten.

Conclusie
300 is een verschrikkelijk dom spel. Er zit praktisch geen strategie in de game én het enige dat je echt doet is dobbelen en uitrekenen wie er dood gaat. Het is dus hooguit een beetje tactisch. 300 is dus zeker geen goed spel, maar wel grappig om af en toe eruit te knallen. Binnen no time sta je als een idioot “This is SPARTA” te schreeuwen. Fun moet je een beetje maken. Het spel speelt vlot, is niet moeilijk, en speelt makkelijk weg.

Het thema en componenten van de game zijn wel oke. Het spel eindigt bij het verraad van Ephialtes. Dillios, de halfblinde Dilios kost 10 VP als hij sneuvelt. Het thema zit er dus wel in, het is een enorme, domme slachting met ‘helden’ uit het verhaal. De componenten zijn prima, maar niets spectaculairs. Ook de kwantiteit, de hoeveelheid componenten is niet bijzonder hoog. Wat fiches, wat kaarten.  Behalve het bord, bestaat de art op de fiches en de kaarten uit film stills. Ik vind dat de kwaliteit van de kaarten op zijn best ‘ok’ is, maar ik had liever betere kwaliteit gehad en afgeronde hoeken in plaats van de rechte hoeken die ze nu hebben. De kwaliteit van de cardboard onderdelen zijn prima. Wel hadden er wat meer dobbelstenen bij de game mogen komen, en dat in twee verschillende ‘kleuren’ voor de spelers. Doordat er maar 6 dobbelstenen (rode, doorzichtige) bij de game zitten moet je ‘na elkaar’ dobbelen in plaats van tegelijk. Extra dobbelstenen zijn een aanrader.

Wat mij het meest irriteert aan 300 is dat de game effectief enorm, enorme exercitie aan hoofdrekenen is. Je rolt per ronde 2 sets dobbelstenen, telt de ogen en verdeelt de damage over je troepen. Dit is continue tellen en rekenen, niet heel thematisch. Ik had liever gehad dat de game een wat andere manier had gehad van damage doen, maar ach.

Al met al, is 300 geen goede game. Het is zelfs eigenlijk gewoon een vrij matig spel, net als de film. Gek genoeg is het soms alleen toch best wel lekker om te spelen, maar meestal niet. Daarom een 5je van ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.