Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > This War of Mine: The Board Game
This War of Mine: The Board Game
This War of Mine (TWOM) is het nieuwste bordspel van de nieuwe uitgever Awaken Realms, dat via Kickstarter aan de man werd gebracht.
In TWOM werken de spelers samen om hun clubje burgers in een fictieve oorlog te laten overleven, waarbij je geconfronteerd wordt met moeilijke keuzes en gruwelijke verhalen. TWOM is namelijk gebaseerd op de slag van Sarajevo, een maandenlange belegering van een aan flarden geschoten stad. Om dit optimaal in het spel te verwerken is er gekozen voor een Story aanpak, het spel bevat dan ook een dik boek met verhaaltjes die je steeds meer inzicht geven in de gruwelijkheden van een oorlog.
Door dit story boek kan TWOM het bordspel als sfeervol, indringend en confronterend worden ervaren, net zoals de alom geroemde video game. Maar is de board game net zo goed?
This War of Mine: The Board Game
Pawel Niziolek, Michal Oracz
2017
1-6 spelers
Awaken Realms
240-360 minuten
Horror, geweld, mature, 18+, oorlog, keuzes, story
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Het doel van TWOM is om met je survivors 3 verhaalchapters te overleven, waarbij er tenminste één van de startende survivors tot het einde moet overleven. Elke chapter bestaat uit een aantal rondes, en elke ronde moet je zorgen dat je karakters genoeg te drinken en te eten hebben. Lukt dat niet, dan worden je karakters steeds hongeriger en ongelukkiger, wat uiteindelijk ertoe gaat leiden dat ze overlijden of plotsklaps er tussenuit knijpen.
Setup
De setup van TWOM is relatief eenvoudig, ondanks dat het spel bestaat uit flink veel verschillende decks met kaarten. Men legt het speelbord op tafel. Op het speelbord staat het grote, kapotgeschoten huis afgebeeld waar de survivors beginnen. Op het speelbord worden rubble, deur- en furniture kaarten neergelegd, die de hindernissen en grondstoffen symboliseren die je in je huis kunt vinden.
Naast het huis worden het Fate deck, Narritative Actions deck en Colors deck, Exploration deck, Residents deck, Findings deck en Hazards deck geschud en op de daartoe bestemde plekken klaargelegd. Bij de Hazards en Residents deck moeten er eerst nog wel speciale “Rode” Hazards en Residents worden verwijderd, deze komen pas later in het spel. Twee dubbelzijdige decks met ideeën (fittings), worden ook op het bord klaargelegd. Deze hoeven niet geschud, de informatie is immers gedurende het hele spel open en toegankelijk. Het lastigst is het prepareren van het Event deck. Deze bestaat uit speciale ending events, die geschud onderop komen. Daarbovenop komt een “Chapter 3”-kaart. Daar bovenop komen weer 4 random events, met daar bovenop een Chapter 2 kaart. Daar bovenop komen 3 random events met een Chapter 1 kaart. Op deze manier verloopt TWOM altijd op een iets andere manier.
Naast al deze decks moet ook het Character deck worden geschud en klaargelegd. Daarna draai je net zoveel kaarten om tot je 1 rode en 2 zwarte karakter kaarten hebt gepakt. Dit zijn je starting survivors. Voor elk karakter pak je de bijbehorende kaart en het “Hunger 2” conditie token.

Wat karakter kaarten van TWOM. Duidelijk aan de rand van de kaart is te zien of de survivors Rood of Zwart zijn. De Rode survivors zijn vaak beter dan de zwarte.
Daarnaast begin je het spel met een lockpick (om deuren te openen), een schep (voor rubble) en wat crafting dingen om zelf wat uitvindingen bij elkaar te klussen, wat start water en voedsel.

Het bord van TWOM. Je kunt zien hoeveel kaartjes er allemaal klaar moeten liggen. En hoe donker het is.. In het echt is het bord nog donkerder dan hier op het plaatje.
Ronde-overzicht
Elke ronde begint met de “Morning”-phase. het omdraaien van een Event kaart. Deze kaarten bevatten (vaak) negatieve gebeurtenissen waarmee je die ronde mee te maken hebt. Zo kunnen soldaten ineens op strooptocht gaan, of worden sigaretten ineens een stuk gewilder en daarmee interessanter om te verhandelen. Ook staat er in de hoek van de kaarten soms een aantal kou-tokens, die symboliseren dat de winter eraan komt. Ook iets om rekening mee te houden!
Vervolgens wordt het “Dag” en kunnen de survivors acties uitvoeren. Elke Survivor heeft maximaal 3 acties, waarbij Honger, Misery, Vermoeidheid en Ziekte je acties kosten. Hoe zieker en zwakker je karakter, hoe minder acties. Elke Dag fase bestaat uit actie-rondes waarin elk karakter acties kan doen. Tijdens een actie-ronde kan er maar 1 survivor op een plek tegelijk actief zijn. De gezonde karakters kunnen dus ‘langer’ acties uitvoeren, waardoor het goed uitplannen van een Dag fase wel belangrijk is. De acties waaruit je kan kiezen zijn afhankelijk van kaart-effecten die er op het bord liggen. Zo kun je in je huis rubble opruimen, deuren openen, furniture slopen voor onderdelen. Maar ook nieuwe apparaten bouwen die je vervolgens kan activeren (zoals watercollectors en vallen voor dieren).
Na de dag fase begint de “Dusk”-fase, waarin elk karakter tenminste 1 water en 1 voedsel moet eten. Heb je te weinig water, rol je een 10-zijdige dobbelsteen. Rol je 1-5, krijgt je karakter +1 honger. Rol je hoger dan 5, krijg je juist extra misery. Daarna moet iedereen eten. Hoe beter de kwaliteit van het eten, hoe meer je vol zit. Van helemaal geen eten, krijg je +1 honger. Van groente blijf je stabiel. Van “Raw” of “Canned food” ga je zelf -1 honger, of -2 honger vooruit. Het laat zich raden dat “Raw” en “Canned” food lastig te verkrijgen zijn!
Na afloop van de dusk fase kan je bepalen wat mensen in de avond gaan doen. Zo kun je mensen op strooptocht sturen, of mensen op Guard laten staan om te zorgen dat jij niet gestroopt wordt. Dit gaat ten koste van de nachtrust, en dus de hoeveelheid Fatigue die mensen hebben.
De Scavenge-fase, ofwel de Strooptocht, werkt best wel leuk. Er liggen 3 locaties open, oplopend in ‘afstand’ tot je huis. Hoe verder de locatie is waar je op strooptocht wilt, hoe minder explore kaarten je pakt. Dit symboliseert dat je langer op pad bent, en dus minder tijd hebt om locaties te onderzoeken. Eenmaal op een locatie aangekomen bouw je het explore deck, en reset je de ‘Noise’ counter tot 1. Nu begint het exploren. Je draait steeds de bovenste kaart open, en kiest wat je daarmee wilt doen. Veel kaarten laten je Noise verhogen, voor Noise rollen, of explore kaarten afleggen om ze af te leggen en door te gaan. Sommige kaarten geven je ook Findings, waarbij je een kaart van het Findings deck pakt en de bijbehorende items pakt. Dit is een leuke manier om aan eten, drinken, en luxe goederen te komen. Het nadeel zit hem in de Noise die je veroorzaakt, hoe meer Noise je maakt, hoe groter de kans op ongenode gasten is. Moet je voor “Noise” rollen en rol je lager dan de hoeveelheid noise die je hebt veroorzaakt, dankom je mensen tegen. Meestal is dit niet erg, maar soms..

It all went down from here.. Maar het gaat vooral om de miniatures. De miniatuurtjes zijn relatief goede kwaliteit, al missen ze wat detail.
Aan het einde van de Scavenge fase kies je welke goederen je echt meeneemt, sommige goederen wegen niets, maar sommige zijn zwaarder. En je karakter(s) kunnen maar voor een beperkt aantal gewicht meezeulen.
Na de Scavenge-fase komt de Night-Raid fase. Wat jij doet met plunderen van andermans huizen, kunnen anderen natuurlijk ook bij jou doen! In deze fase draai je een Night Raid kaart om en kijk je wat voor mensen er bij je op de stoep staan. Dit zijn soms treurige hobo’s die je wel kan afwimpelen, maar soms ook soldaten die je dwingen je zuurverdiende spullen af te staan. Natuurlijk kan je er voor kiezen om terug te vechten, maar dit levert eventueel wounds op (wat weer ten koste gaat van je survivors).
Na de Night Raid fase volgt de laatste fase van de ronde, de “Dawn”-fase. In deze fase komen de Scavengers terug van hun nachtelijke strooptocht, met de door hun meegenomen goederen. Daarna kun je bepalen of gewonde of zieke Survivors medicatie of zwachtels krijgen.
Daarna pak je een Fate kaart, waarbij er een karakter specifiek effect optreed. Zo hebben veel karakters verslavingen (koffie, sigaretten) en neemt misery toe als je ze dat niet kan bieden. Soms is het echter ook positief. Daarnaast staat op de Fate kaart of de medicijnen/zwachtels effectief zijn. Zo ja, verlaag je het aantal wonden/ziekte met de op de Fate kaart aangegeven waardes.
Vervolgens pak je 2 narrative kaarten, en kies je er 1 om te houden. Dit zijn de lichtpuntjes in het spel, bonus effecten waar je eigenlijk niet zonder kunt.
Conclusie
TWOM is een bijzonder sfeervol spel geworden, dat wel echt indruk maakt met het bij vlagen dramatische verhaal van de oorlog, de barre keuzes en nare consequenties van de acties die jij onderneemt om je overlevers te laten overleven. En dat is dan ook direct mijn grootste kritiekpunt op het spel, heb je daar zin in? Ik denk het niet, of tenminste niet al te vaak. Dat maakt TWOM een spel dat je niet heel veel zult spelen, en wat zich ook niet leent voor het soort lichte vermaak waar ik erg van ben. Het is toch een beetje geshocked gniffelen over de zoveelste (zelf)moord en andermans ellende. Het ligt er allemaal wel erg, erg dik bovenop. Nu heb ik zelf gelukkig nooit oorlog meegemaakt, maar het is vrij zwartgallig allemaal.
TWOM maakt bij mij indruk vanwege de makkelijke spelregels en de meeslependheid die jouw keuzes en de verhaalfragmenten opleveren. TWOM speelt echt makkelijk weg, en ondertussen voel je je wel echt een overlever. Elke ronde vechten tegen honger, dorst en de barre elementen is lastig.. en wanneer je eindelijk een soort ‘engine’ aan de gang krijgt die je grootste honger-en watersnood oplost voelt het ook echt goed.
Juist vanaf dat moment heeft het spel in mijn ogen wel de neiging iets te langdradig en repetitief te worden. In mijn ogen doe je elke ronde namelijk toch weer ongeveer hetzelfde. Je wordt verrast door ellende, je regelt je voedsel en eten, gaat op strooptocht. Hoe makkelijker je aan je eten en voedsel komt, hoe meer het op een gegeven moment op gaat vallen dat het spel zich niet echt ontwikkelt. Elke ronde is dan ongeveer hetzelfde, waarbij het eten/drinken aspect vooral herhalend is. Natuurlijk moet je het dan van slecht getimede random events hebben om de spanning terug te brengen, maar soms ben je toevallig goed voorbereid en dan is TWOM stiekem misschien een tikje te repetitief en te makkelijk.
Kleine minpuntjes zijn er ook nog, zo is het bord vrij donker en zie je niet alle details altijd even goed. Ook irriteert het me, dat een deel van de ‘geavanceerde’ regels niet in het regelboek staan. Die kan je dan nog wel makkelijk opzoeken, maar het is storend dat je soms door 2 boekjes aan het speuren bent naar de regels. Ook irritant is het dat sommige verhaaltjes ook resulteren in nieuwe regels, die je vervolgens niet echt makkelijk meer kan opzoeken. Al met al, kleine puntjes op een verder hele prima kickstarter.
Uiteindelijk vind ik TWOM echt een sterk spel geworden, wat desondanks niet al te veel op tafel zal komen hier. De zware thematiek, en het lichtelijk repetitieve karakter van het spel zorgen ervoor dat er van TWOM -in mijn ogen- met mate en tussenpozen moet worden genoten. Maar dat is het spel zeker waard!
Op Bgg staan mooie overzichtjes van de verschillende fases en een volledige versie van de spelregels die in de Journal verborgen zijn.
Zo moet je niet constant bladeren en vind je alles sneller terug. Zeker een aanrader als je aan het spel begint.
Deze heeft mij enorm geholpen: https://www.boardgamegeek.com/filepage/150267/pseudo-rulebook-full-copy-all-faqs-journal-referen
Verder vind ik het een super spel maar het eerste scenario duurt wel heel erg lang.