Star Wars: Epic Duels [6.5/10]

Star Wars: Epic Duels is een spel van Hasbro voor 2-6 spelers waarin je in de huid kruipt van illustere helden of schurken als Luke Skywalker, Han Solo, Yoda, Darth Vader of Emporor Palpatine. Op een van de locaties uit de welbekende films probeer je zo snel mogelijk jou tegenstander te verslaan.

image

Star Wars: Epic Duels
Rob Daviau & Craig van Ness
 2002
2-6 spelers
Hasbro
30 minuten
Battle Card Driven / Player Elimination / Dice / Variable Player Powers
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

 

Voorbereiding

Star Wars: Epic Duels is een spel met een zeer eenvoudige setup. Een van de spelers speelt tijdens het spel het goede (de rebels) en de andere speler speelt het kwade (the empire). Dit is de eerste keuze die de spelers moeten maken.

Als de spelers hieruit zijn, kiest iedere speler een main character. Aan de zijde van het goede zijn dat Yoda, Obi-Wan Kenobi, Mace Windu, Luke Skywalker, Anakin Skywalker en Han Solo. Daar staan tegenover aan de kant van het kwaad Darth Vader, Darth Maul, Boba Fett, Jango Fett, Emporor Palpatine en Count Dooku. Bij ieder main character hoort direct een (of meerdere) support character(s).

Naast de miniaturen die bij de characters horen krijgt iedere speler twee decks die hierbij horen, een spelersbord waarop je de levens van de characters kunt bijhouden en de tokens om deze levens mee bij te houden. Als laatste pakken zij vier kaarten als openingshand (twee kaarten van elk deck).

image

De spelers kiezen vervolgens welk ‘scenario’ zij willen spelen. Scenario is hierin een groot woord omdat het doel altijd gelijk is. Je zult altijd de tegenstander moeten verslaan door zijn main character uit te roeien. Het scenario staat dan ook meer voor de locatie waar er gevochten gaat worden. Op deze locatie staat direct aangegeven waar de main characters beginnen.

Afhankelijk van een worp van de dobbelsteen mogen de spelers hun support characters aangrenzend aan hun main character plaatsen.

Spelverloop

De spelers komen om de beurt aan de beurt en beginnen met het werpen van een dobbelsteen. Deze dobbelsteen geeft aan of een of meerdere characters mogen bewegen en hoe ver zij mogen bewegen. Bewegingen mogen horizontaal of verticaal gedaan worden.

image

Met de beweging probeer je jezelf in een aanvalspositie of in een betere verdedigingspositie te manoeuvreren. Je tegenstander kun je aanvallen als je horizontaal, verticaal of diagonaal aangrenzend aan hem staat. Kun je echter ook ranged attacks uitvoeren (met bijvoorbeeld een blaster) dan kun je vanuit vrijwel elke positie aanvallen mits ‘line of sight’ niet wordt geblokkeerd door een voorwerp.

Nadat je een of meer van je characters hebt bewogen mogen er twee acties uitgevoerd worden, waarbij je kunt kiezen tussen het pakken van een kaart, het uitspelen van een kaart of het healen van je main character.

Bij het pakken van een kaart mag je zelf kiezen of je een kaart pakt van het deck van je main character of je support character. Je mag maximaal 10 kaarten op hand hebben.

image

Bij het uitspelen van een kaart zijn er drie soorten kaarten die je kunt uitspelen, combat kaarten, power combat kaarten en special kaarten. Combat kaarten hebben een aanval en een verdedigingswaarde. Als je aan wilt vallen dan zeg je wie je aanvalt en je speelt een combat kaart gesloten uit. Je tegenstander mag hetzelfde doen om zich te verdedigen. Als de aanvalswaarde hoger is dan de verdedigingswaarde dan krijgt je tegenstander het verschil in schade.

Een power combat kaart is grotendeels hetzelfde als een gewone combat kaart. Alleen heeft het niet altijd een aanvalswaarde en verdedigingswaarde en kent het een bijzonder effect dat op de kaart staat beschreven.

Special kaarten hebben geen aanvalswaarde en/of verdedigingswaarde, maar alleen een bijzonder effect. Dit kan zijn een bewegingsmogelijkheid, een mogelijkheid om schade te doen of iets anders.

De laatste mogelijkheid is om je main character te healen. Dit kun je doen als je support character is vernietigd. In dat geval leg je een kaart van je support character uit je hand af om 1 schadepunt van je main character te healen.

Als de schadepunten van een (main of support) character op nul komen, dan is dat character vernietigd en wordt de miniatuur van het bord verwijderd. Vernietig je de main character van je tegenstander, dan win je het spel.

Conclusie

De auteurs van dit spel kennen we onder meer van Star Wars: The Queens Gambit en Buffy the Vampire Slayer (van beide spellen staat een review op deze site) en het zijn auteurs die mij tot op heden nog niet hebben teleurgesteld. Ze doen dat ook deze keer niet (mits je het spel beoordeelt als wat het is).

Star Wars: Epic Duels is een leuk en snel te spelen filler met niet al te veel diepgang. Vergelijk het dan ook niet met de voorgaande twee titels van deze auteurs die iets gevulder zijn dan dit spel. Ondanks dat het niet al teveel diepgang kent, zitten er wel wat interessante (tactische) keuzes in en voelt elk deck kaarten dat je gebruikt anders aan door de bijzondere kaarten die erin zitten. Er dan is dan ook zeker wel geprobeerd om er een goed spel van te maken.

Dat in combinatie met wat leuke (maar niet geweldige) miniatuurtjes en vooral veel variatie door de vele characters die erbij zitten, maken het een filler die ik aan menig Star Wars liefhebber kan aanraden.

Daar zit wel een maar aan vast en dat zit hem in de spelersaantallen. Volgens de spelregels is het een spel voor 2-6 spelers, maar zo speel ik hem niet. Ik vind het een perfect spel voor 2 spelers en wil het wellicht met 4 spelen, maar echt niet met meer dan dat. Met twee tot vier speelt het lekker vlot en heb je nog het idee dat jouw keuzes ertoe doen. Met zes lopen er teveel rond op het bord en wordt het chaotisch.

2 Reacties

 1. Bartjes!

  Goeie recensie; ik ben het helemaal met je eindoordeel eens! Star Wars Epic Duels is een leuke filler, waarvan de regels lekker simpel zijn. Ik ervaar het ook vooral als een tweepersoonsspel inderdaad.

  Reageren
  1. Wesley

   Dank je Bart!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.