Pandemic Legacy: Season 2 (Spoilervrij)

71 jaar na het einde van Pandemic Legacy: Season 1 (S1) begint Season 2 (S2). De wereld is naar de klote door “the plague”. Bijna iedereen die het kreeg, was binnen een week dood. De overlevenden zijn weggekropen op de laatste 3 “havens”, veilige plekken midden op zee. De leiders van deze groep overlevenden zijn inmiddels foetsie, de vraag is waar ze heen zijn.. en kan de mensheid ook deze laatste uitdaging overleven? Deze review is vrijwel spoilervrij, het enige wat we bespreken is de prologue, de ongestickerde componenten en het online beschikbare regelboek.

Pandemic Legacy: Season 2
Rob Daviau, Matt Leacock
2017
2-4 spelers
Z-Man Games
60-90 minuten
Legacy, Coop, componenten vernietigen, stickers plakken, virus
Engelstalige en Nederlandstalige versie verkrijgbaar
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel

Net als in S1 zijn games in S2 in 12 maanden onderverdeeld, waarbij de laatste game winnen betekent dat je de hele campaign hebt gewonnen. Elke maand is een ‘uniek’ spel. Win je de eerste game in de maand, mag je door naar de volgene maand. Verlies je echter, dan krijg je nog 1 keer een herkansing voordat je door moet naar de volgende maand.

Elke maand bestaat uit een specifiek scenario waarbij je verschillende objectives moet zien te halen. Deze objectives zijn per maand verschillend en kunnen veranderen afhankelijk van de doelen die je in de verschillende games kunt halen. Zodra je de laatste conditie haalt, is het spel meteen gewonnen.

In S2 verlies je een spel zodra een speler geen twee player kaarten meer kan pakken aan het einde van zijn beurt. Een spel verlies je ook als er teveel outbreaks (“incidents”) zijn geweest, dit zijn er 8. Een “incident” gebeurt op het moment dat je tijdens de infectie-stap van het spel kaarten van het Infection deck moet pakken om te kijken waar de “plague” uitbreekt. Als je een “plague” cube op het bord moet plaatsen en er geen supply blokjes liggen om de stad te beschermen, dan komt er een “plague” cube en gaat de “incidents” track 1 omhoog.

Setup

De setup van S2 is behoorlijk makkelijk. Je legt het bord midden op tafel en legt evenveel supply cubes op het bord als je die maand beschikbaar hebt. Dit staat op het bord, direct onder de maand waarin je gaat spelen.

De “plague”-cubes worden ook op het bord gelegd en de incidents marker op het incidents-track.

Daarna lees je de tekst op het “legacy deck”. Dit is een deck met kaarten met events, tekst en belangrijke informatie die je voor aanvang van een maand te lezen krijgt.

Hierna ga je de “Grid” voorzien van supplies, waarbij “Grid” refereert aan de steden die aan het begin van het spel verbonden zijn met elkaar en de 3 “Havens” die aan het begin van de game beschikbaar zijn. Supply cubes zijn grijze blokjes, die je ter bescherming van “plague” cubes op het bord legt. Je kan zoveel supply cubes op het elke stad plaatsen als je wilt (inclusief 0), zolang je maar onder de bevolkingslimiet van de stad blijft, die bij elke stad staat voorgedrukt.

Vervolgens moet je het “Grid” infecteren met de “plague”, dit doe je door 9 kaarten van het “plague” deck te pakken. Op elke kaart staat een stad en voor elke kaart die je pakt, gaat er een supply cube van de voorraad van die stad af.

Ook moet je de player kaarten schudden en afhankelijk van het aantal winst en verliesbeurten een aantal “Rationed” event kaarten in het deck schudden. Iedere speler krijgt daarna 2 kaarten. Vervolgens worden de overgebleven kaarten in 5 stapeltjes gesplitst, waarna in elk stapeltje een epidemic kaart wordt geschud. Deze kaarten verhogen de druk op de spelers, door in een klap alle supply cubes te verwijderen en het aantal Infectie-kaarten dat je aan het einde van de game trekt te verhogen. Als laatste kies je de karakters die je die ronde wilt spelen.

Een foto van het bord na de setup van de proloog.

Ronde-overzicht

Elke ronde mag een speler net als regulier pandemic een aantal acties doen.

 1. Check Exposure.
  Sta je op een plek met Plague cubes, dan krijg je een Exposure. Exposure kan leiden tot scars, of zelfs de dood van je karakter. Echt te vermijden dus.
 2. Voer 4 acties uit. Je kunt kiezen uit:
  1. Movement. Er zijn verschillende manieren om van stad tot stad te reizen. Je mag van stad naar stad als er lijntjes tussen getekend zijn. Je mag ook door een handkaart weg te gooien van havenstad naar havenstad. Als laatste mag je van Supply center tot supply center ‘vliegen’.

   Movement acties.

  2. Maak supplies. Pak 1 supply blokje uit de voorraad en leg deze op je karakter.
  3. Deliver supplies. Leg zoveel supply blokjes van je karakter op de locatie waar je karakter op dat moment is.
  4. Deel kennis. Je mag, net als in regulier pandemic, een City-kaart pakken van een andere speler, als deze matcht met de stad waar je bent. Je mag ook een City-kaart afgeven aan een speler, op dezelfde locatie als de City kaart die je wilt afgeven.
  5. Bouw een supply center. Om een supply center te bouwen in een stad moet je 5 kaarten wegmieteren van de kleur van de stad waar je het supply center wilt bouwen.
  6. Verkennen (“Recon”). De wereld aan het begin van S2 is vrij klein. Je gaat er meer van ontdekken, maar dat zal je zelf moeten gaan doen.. Je doet het in elk geval door op het bord gedrukte combinatie van kaarten af te leggen in een supply center op de stad naar keuze.

Ook zijn er 2 gratis acties om te doen.

 • Pak supplies op. Op de plek waar je bent, mag je zoveel Supply cubes pakken als je wilt en op je karakterkaart leggen.
 • Verplaats supplies. Geef zoveel blokjes als je wilt aan een karakter op je locatie, of ontvang blokjes.
 1. Pak 2 kaarten.
  Het is mogelijk dat je een Epidemic kaart pakt, waarbij je de instructies op de kaart moet uitvoeren. Dat is vrij eenvoudig. Je verhoogt de infectie-snelheid, pakt de onderste kaart van het infectie deck en haalt alle supply cubes van die locatie af. Je schudt de Infectie-deck aflegstapel en je voert er volgens de hieronder genoemde Infect cities stap uit.
 2. Infect cities.
  Pak X kaarten van het Infectie deck, waarbij X gelijk is aan de Infectie snelheid. Elke kaart die je pakt, besmet een stad en vermindert de supplies voorraad daar met 1. Zijn er geen supply blokjes op een stad, dan komt er een “plague” cube te liggen en ben je op weg naar de ondergang.

Wat van de kaarten uit Season 2. Een Epidemic kaart, een rationed event, een city kaart en op de voorgrond een infection kaart.

Conclusie
Op dit moment hebben wij 6 maanden gespeeld en is deze conclusie dus wellicht nog wat voorbarig. Tot nu toe is Pandemic Legacy: Season 2 in elk geval een hele leuke game geworden. Wel denk ik dat het vooral de spelers zijn die Season 1 hebben gespeeld die enthousiast zullen worden van Season 2. Voor hen is het dan ook belangrijk om te weten dat Season 2 echt een heel ander spel is geworden en niet gewoon een Season 1 remake.

Natuurlijk wordt ook in Season 2 op de Pandemic mechanismen voortgebouwd, maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het kern-mechanisme van de game omgedraaid. In plaats van blokjes bestrijden, plaats je proactief blokjes op het bord in de hoop de plagues te remmen. Dit zorgt voor een heel ander spelgevoel.

Vergeleken met Season 1 lijkt in Season 2 het verhaal veel meer op de voorgrond te staan. Er zijn veel meer verhaal snippets aanwezig en gedurende games kom je steeds nieuwe elementen van het overkoepelende verhaal tegen. Ook lijkt ook wel zo te zijn dat Season 2 meer ‘variatie’ kent in het verhaal dan Season 1. Ik heb het gevoel dat de campaign van Season 1 veel meer ‘op rails’ stond en elke maand een vaste hoeveelheid ontwikkelingen kende dan dat dit in Season 2 het geval is. Hier lijkt meer ruimte voor afwijkende keuzes, gemiste kansen en ontdekkingen die jouw Pandemic Season 2 unieker maken dan Season 1.

Tot nu toe vind ik Season 2 wél veel moeilijker dan Season 1. Wellicht komt dat deels ook doordat je Pandemic al gespeeld hebt voor je aan Season 1 begint. Wellicht is dit ook omdat je Season 1 gespeeld hebt en dat je daarbij tactieken geleerd hebt die je in Season 2 helemaal niet moet gebruiken. In elk geval, wij hebben tot nu toe veel meer verloren dan we ooit verloren hebben in Season 1. En dat is helemaal niet erg. Elk potje is tot nu toe erg leuk, laat Legacy effecten zien en helpt je jouw spel uniek maken.

Component-wise zit het in Season 2 net als in Season 1 of regular Pandemic goed. De kwaliteit van de kaarten en cardboard is prima. De plastic blokjes en pionnen ook. Niets bijzonders, geen miniatuurtjes of fancy spul. Maar zeker voldoende.

Natuurlijk ga je als je Legacy spellen niets vindt, Pandemic Legacy: Season 2 ook niets vinden. Ook hier vernietig je componenten, plak je stickers en speel je een campaign met een groter verhaal.

Gaat Pandemic Legacy: Season 2 net zo’n groot succes worden als Season 1? Ik denk dat niet. Ik vermoed dat Season 2 te ver weg staat bij de Pandemic elementen en toegankelijkheid van het originele Pandemic. Maar wellicht zijn mensen ook bang dat Season 2 te weinig vernieuwing biedt ten opzichte van Season 1. Dat laatste kan ik in elk geval onkrachten. Voor mij is Season 2 zeker geen remake van Season 1 gebleken.

Ik vermaak me er in elk geval prima mee. Voor mij is Pandemic Legacy: Season 2 dan ook een van de interessantste titels uit 2017 geworden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.