Lost Patrol : Death in the Jungle

In dit twee speler spel zijn de Space Marines op een jungle planeet op zoek naar een gecrashte dropship. Deze pod zit vol waardevolle informatie. De jungle zit echter weer vol met Gene stealers, de vijanden die we al eerder zagen in Deathwatch: Overkill (review), Space Quest/Star Crusader en Space Hulk. Lukt het de Space Marines hun objective te bereiken, of sneuvelen ze allemaal op deze planeet..?

lp_cover

Lost Patrol: Death in the Jungle
Games Workshop, Ltd.
2016 (eerdere uitgave in 2000)
2 spelers
Games Workshop, Ltd.
15-30 minuten
Guns, Genestealers, Space Marines, Games Workshop, 40k, Warhammer
Engelstalige regels
Taalonafhankelijk

Doel
Lost Patrol (LP) is een twee speler spel, waarbij een speler controle neemt over een team van 5 Space Marines. De andere speler speelt de jungle en de daar aanwezige gene stealers. De Marines winnen zodra ze de dropship bereiken. De Genestealers winnen als de Space Marines dood zijn of alle uitwegen uit de jungle zijn afgesloten. Cool!

LP001

De dropship (links) en de start tegel. Zo dichtbij, zo ver weg..

Setup
De setup van LP is eenvoudig. Je begint met de start-tegel en de drop-pod uit de stapel tegels te zoeken. Op de start-tegel beginnen de Space Marines, deze tegel bevat 6 uitgangen. Daarna schud je de stapel tegels en leg je net zolang stukken aan de start-tegel aan tot alle wegen op de start-tegel eindigen in een bocht. In LP zien space marines namelijk in rechte lijnen, en zien Space marines altijd alle tegels met banen die rechtdoor lopen. De onderste tegel in de stapel tegels is altijd het drop ship.

De setup aan het begin van de game. De space Marines beginnen in het midden en alle tegels die ze kunnen zien worden klaar gelegd.

De setup aan het begin van de game. De space Marines beginnen in het midden en alle tegels die ze kunnen zien worden klaar gelegd. 

Ronde-overzicht
Elke ronde in LP bestaat uit een aantal stappen:

 1. The Marine speler kiest acties.
  Iedere Marine heeft 2 acties:

  1. Move. Per Move actie mag de marine 1 tegel verplaatsen, langs een legaal pad. Staan Marines in tegels met Tangleweed (grote prikkers), dan moeten ze een dobbelsteen rollen om te kijken of ze zich kunnen verplaatsen. Dit doen ze op een 4,5,6.
  2. Attack. De Marine rolt een zes-zijdige dobbelsteen om op Genestealers te knallen. Elke 6 doodt een Genestealer. De Heavy Trooper (met een groot geweer) rolt twee dobbelstenen. Knokken met Genestealers is voor de marine echter meestal geen heel goede optie.
 2. De Genestealer speler verwijdert oude tegels.Alle tegels die niet door een Marine gezien kunnen worden binnen 2 move stappen (geen rekening houdend met tegel effecten) worden in deze stap van het bord verwijderd. “Splitst” de jungle hierdoor in twee stukken, dan kiest de Marine speler met welk stuk van de jungle de speler doorgaat. Eventueel op het andere stuk van het bord aanwezige genestealers en Marines zijn dood en doen niet meer mee.
 3. De Genestealer speler plaatst nieuwe tegels. Tijdens deze stap worden tegels aangelegd van de stapel tot de Marines Line of Sight verliezen door bijvoorbeeld bochten.

 4. De Genestealer speler kiest acties:
  De Genestealer heeft 3 acties te verdelen over al zijn (of haar) troepen.

  1. Plaats Genestealer. Per actie mag je een Genestealer model plaatsen op een unexplored edge. Dit heeft echter nadelen want:
  2. Move. Genestealers verplaatsen in een groepje, en hoe meer modellen er zijn hoe moeilijker het is ze te verplaatsen. Een losse Genestealer mag voor 1 Move actie 3 plaatsen bewegen, 2 Genestealers mogen samen 2 stappen verplaatsen en 3 Genestealers samen nog maar 1 stap. Je mag je groepjes alleen NOOIT opbreken.. Waar Marines over legale paden moeten lopen, hoeven Genestealers dat niet. Die kunnen gewoon door de jungle kruipen..
  3. Infest. Wanneer je Genestealers plaatst doe je dat altijd op plekken waar het pad van de jungle stopt. Een andere plek waar je mag Spawnen is een Infestation. Deze kan je plaatsen op een plek waar je een Genestealer hebt. Deze Infestations worden direct kapot gemaakt als er een Space Marine op een vakje met een Infestation komt.

   Genestealer maakt een Infestation.

   Genestealer maakt een Infestation.

 5. De Genestealer vecht.
  Dit is de laatste fase van de beurt. Elke groep Genestealers mag een aangrenzend clubje Space Marines aanvallen. Dit werkt best makkelijk. Iedere Genestaeler die aanvalt levert 2 Aanvalskracht op. De Marine speler rolt een dobbelsteen en verwerkt eventuele bonussen en penalities. Staat een Marine alleen, dan is dat niet heel goed voor de marine (-1 op de dobbelrol), maar met een Sergeant of in Line of Sight van de Heavy Trooper levert dat weer een bonus op (beide +1). Rolt de marine na bonussen evenveel of meer ogen dan de Genestealer aan aanvalskracht heeft, dan wint de Marine. De Genestealer speler verliest dan een model. Wint de Genestealer dan gaat er een Marine dood en worden eventuele ander aanwezige modellen door de Genestealer verplaatst naar een aangrenzend vakje. In het geval van een gelijksspel worden de Marines alleen verplaatst.

  HAP

  HAP

Conclusie
Lost Patrol is een beetje een raar spel, aangezien het namelijk enorm light en fluffy is. Veel meer dan een paar acties, tegels eraf, erbij en aangevallen worden is het namelijk niet. Ik heb me erg toch enorm mee vermaakt, en dat met name omdat het spel totaal ongebalanceerd is. Het spel is namelijk voor de Marines bijna onmogelijk te halen én ik vind het echt heel grappig om het telkens maar weer te proberen. Heb het spel als marine zeker 15x verloren, en elke keer probeer ik het toch weer.. net zolang tot ik win als Marine. Hier moet je natuurlijk wél zin in hebben.

Een nadeel hiervan voor mij is wel dat het spel dus nooit echt spannend gaat worden voor de Genestealers, die spelen eigenlijk vrij automatisch. Ren achter marines aan en sloop ze, of bespring een clubje marines die net een tegel met een bocht erop hebben gerevealed. Daarop mag je namelijk 3 Genestealers droppen en tenzij ze een 5 of 6 gooien gaan ze gewoon dood. De Genestealer spelers’ keuzes lijken dus al met al wat minder interessant te zijn dan die van de Marines.

Wat betreft de prijs. Lost Patrol wordt door Games Workshop verkocht voor €50, daarvoor krijg je 5 Space marines,12 Genestealers en wat tegels. De Genestealers en Space Marines zijn op zich van prima kwaliteit, maar voor Games Workshop vallen ze aan de onderkant. Het zijn gewoonweg niet hun beste models, en wellicht komt dat ook doordat ze met Lost Patrol mikken op board gamers en mensen die beginnen met Games Workshop models. De modellen van Lost Patrol zijn namelijk wel makkelijker te plakken dan bijvoorbeeld Betrayal at Calth (review) of Deathwatch: Overkill (review).

De vraag is dan ook of Lost Patrol zijn geld waard is. Ik denk namelijk dat de meeste mensen beter nog even door kunnen sparen, en Space Hulk kopen. Dit spel is dieper, mooier en gaver. Maar als een lichte filler (speelt in 15-30 minnuten), met leuke models, lekker ontspannen play én de mogelijkheid om verslaafd te raken aan het proberen te halen van de missies.. heeft het wel een plek in mijn collectie. Of het spel ook in jouw collectie hoort, dat zul je zelf moeten beoordelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.